• Sonuç bulunamadı

Muhasebenin Temel Kavramları

2 MUHASEBE HİLELERİ ve HATALARI

2.2 Muhasebenin Temel Kavramları

Muhiasebenin işlem ve olaylariı kaydederiken belirili priensiplerie uyması gerieklidiri. Böylece, muhiasebe uygulamalariı belirili kuriallaria dayatılmış ve uygulamada oritaya çıkabilecek bazı kariışıklıklaria karişı önlem alınmış oluri. Muhiasebenin temel kavriamlariı muhiasebe bilgisinin biri esasa dayanmasını, bu bilgiyi kullananlaria sağlıklı, tutarilı ve karişılaştıriılabiliri bilgi sunulmasına olanak sağlamalıdıri. Muhiasebe ile ilgili olariak 12 temel kavriam belirilenmiştiri. Teoriik biri bilgi olariak göriülmesine karişın uygulamada işletmeleri açısından muhiasebeye katkı sağlayacak olması nedeniyle önem ariz etmektediri. 1 sıria no.lu Muhiasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde de beliritildiği gibi finansal riaporilariın hiazırilanmasında esas alınacak 12 temel kavriam aşağıda sırialanmaktadıri (Özeri, 1998: 11).

 Sosyal Soriumluluk Kavriamı,

 Kişilik Kavriamı,

 İşletmenin Süriekliliği Kavriamı,

 Dönemsellik Kavriamı,

 Pariayla Ölçülme Kavriamı,

 Maliyet Esası Kavriamı,

 Tariafsızlık ve Belgelendirime Kavriamı,

 Tutarilılık Kavriamı,

 Tam Açıklama Kavriamı,

 İhitiyatlılık Kavriamı,

 Önemlilik Kavriamı,

 Özün Önceliği Kavriamı,

 Sosyal Soriumluluk Kavriamı.

Soriumluluk, geriçek ve tüzel kişileriin kendi davrianışlariını ve yetki alanlariındaki hierihiangi biri olayın sonuçlariını üstlenmesidiri. Bu kavriam, muhiasebenin işlevini yeriine getirime hiususundaki soriumluluğunu beliritmekte ve muhiasebenin kapsamını, anlamını ve amacını gösterimektediri. Ayriıca bu kavriam, muhiasebenin origanizasyonunda, muhiasebe uygulamalariının yüriütülmesinde, finansal tablolariın düzenlenmesinde ve sunulmasında; belirili kişi veya griuplariın çıkarilariı için değil bütün toplumun çıkarilariının gözetilmesi ve dolayısıyla bilgi sunumunda tamamen geriçek, düriüst ve tariafsız olariak davrianılması gerieğini ifade ederi (Akdoğan ve Tenkeri, 2001: 39). Ancak böyle biri soriumluluk duygusu ile hiarieket edilmesiyle muhiasebece sağlanan bilgileriin geriçeğe uygun, tariafsız, önyarigısız, ve adil olması sağlanabiliri (Cemalcılari ve Önce, 1999: 43).

İşletme ile ilgili tariaflaria bilgi sağlama amacını sağlayacak olan finansal tablolariın düzenlenmesi sosyal soriumluluk geriektiriiri. Muhiasebe sadece işletmenin üst yöneticileriine geriekli bilgilerii verimekle kalmaz. Çeşitli sebeplerile işletmenin işleyişi ile ilgi ve alakası bulunan veya ileriide ilgilenecek olan tariaflaria da işletmenin finansal duriumu ve işleyişi ile ilgili gelişmeleri hiakkında bilgi verimek muhiasebenin amaçlariından ve görievleriinden biriisidiri.

Muhiasebe ilgili kişi veya kişileriin tümüne doğriu kariari veriebilmelerii için doğriu bilgileri verime soriumluluğundadıri. Muhiasebe bu görievini yeriine getiriiriken hiukuki soriumluluktan dahia geniş biri soriumluluğu ifade eden sosyal soriumluluk duygusu ile hiarieket etmelidiri. Sosyal soriumluluk kavriamı işletmeleriin topluma karişı yeriine getirimesi gerieken soriumluluklariın örigütsel amaçlariın önünde tutulmasını geriektiriiri.

Sosyal soriumluluk kavriamı genelde işletmenin kendisiyle ilişkilendiriilmekteyse de geriçekte kariari alma yetkisi işletme içinde çeşitli seviyeleride yeri alan kişileride toplanmaktadıri. (Cemalcılari ve Önce, 1999: 19).

 Kişilik Kavriamı

Kişilik kavriamı işletmenin, işletme sahiip veya sahiipleriinden, yöneticileriinden, perisonelinden ve diğeri soriumlularidan ayriı biri kişiliğe sahiip olduğunu, buna bağlı olariak da işletmeye konan varilıklariın işletmenin kişiliğine ait olduğunu ve işletmenin sadece bu kişilik ismiyle yüriütülmesi geriektiğini beliritmektediri. Muhiasebe temel kavriamlariının uygulanabilmesi için ekonomik olaylaria ait belirili biriimleriin oluşturiulup düzenlenmesi geriekiri. Bu biriimleri ayriı biri kişi olariak değerilendiriilip tanımlanariak muhiasebe kişisini ifade etmelidiri. Bu muhiasebe kişilerii, kaynaklariı kontriol eden, taahihiütte bulunariak bu taahihiütlerii üstleneriek soriumluluk alan ve ekonomik olaylariı yüriüten ekonomik biri biriimi ifade ederiek çalışırisa ve muhiasebe kişisi sahiipleriinden, çalışanlariından, alacaklılariından, yöneticileriinden ve diğeri soriumlularidan ayriı biri varilık olariak düşünülüri ve açıkça beliritilmiş görievleriini yeriine getiriirise kişilik temel kavriamı sağlanmış oluri (Cemalcılari ve Önce, 1999: 44).

 Dönemsellik Kavriamı

Dönemsellik kavriamı işletmenin süriekliliği kavriamı uyariınca sınırisız kabul edilen ömriünün, belirili dönemlerie ayriılması ve hieri dönemin faaliyet sonuçlariının diğeri dönemleriden bağımsız olariak belirilenmesini ifade etmektediri. Geliri ve giderileriin tahiakkuk esasına görie muhiasebeleştiriilmesi, hiâsılat, geliri ve kârilariın aynı döneme ait maliyet, gideri ve zariarilarila karişılaştıriılması bu kavriamın gerieğidiri (Muhiasebe Sistemi Uyg. Gn. Tebliği Sıria No:1). Dönemsellik kavriamının işletmeleri açısından geçerililiğinin kabul edilmediği duriumlarida veya oritadan kalktığı duriumlarida bu hiusus mali tablolariın dipnotlariında açıklanıri. Bu kavriamın özelliğine görie mali tablolariın en çok birieri yıllık sürieleri bazında düzenlenmesi geriekiri. Ancak işletmeleri ilgili yasal mericilerie başvuriariak hiesap dönemleriini biri yıldan fazla dönemlerie yayabilmektedirileri. Ayriıca isteyen işletmeleri dahia kısa dönemleri içinde mali tablolari düzenleyebilmektedirileri. (Duman, 2008, 68)

 Pariayla Ölçülme Kavriamı

İşletmedeki faaliyetleriin çeşitli ölçüleri ile tanımlanariak bu faaliyet ve olaylariın kaydedilmesi ve izlenebilmesi için bunlariın oritak biri ölçü ile ölçülmesi geriekiri. Bu kavriam, işletmedeki olaylariın ölçülüp, ifade edilebilmeleriinde, oritak ölçünün paria olmasını ifade ederi. Böylece muhiasebe kayıtlariının objektif belgelerile kanıtlanması da sağlanmış oluri (Sevilengül, 2005: 25). Parianın zaman içinde değişmediği, sabit kaldığı kabul ediliri. Bunun sonucu olariak işlemleri yapıldıklariı zamana ait paria biriimi ile muhiasebeleştiriiliri. Parianın zaman içinde uğriadığı değişim işletmeleriin sahiip olduğu varilıklariın fariklı değerilerideki paria biriimi ile değerilemesine neden olmakta ve işletmeleriin düzenlemiş olduğu finansal tablolariı olumsuz yönde etkilemektediri. (Cemalcılari ve Eridoğan, 2000:442).

 Maliyet Esası Kavriamı

Maliyet esası kavriamı; paria mevcudu, alacaklari ile maliyetinin belirilenmesi mümkün olan veya olmayan kalemleri hiariiç, işletme tariafından edinilen varilık ve hiizmetleriin muhiasebeleştiriilmesinde, bunlariı elde edilme maliyetinin esas alınmasını ifade ederi (Sevilengül, 2005: 26). Paria ve alacaklari dışındaki bütün aktifleri ile gideri hiesabı kalemlerii, elde edilme maliyetlerii ile muhiasebeleştiriiliri. İşletme içinde varilıklariın şekil değiştirimesi ve giderileriin kullanılmasında da elde edilme maliyeti esas alınıri. Bu esas ile uygulamada işletme faaliyetleriinin kaydedilmesi sıriasında oluşabilecek kariışıklıklari önlenmiş oluri.

 Tariafsızlık ve Belgelendirime Kavriamı

Bu kavriam, muhiasebe kayıtlariının geriçek duriumunu yansıtan belgeleriin, usulüne uygun olariak düzenlenmiş objektif belgelerie dayandıriılması ve muhiasebe kayıtlariına esas alınacak yöntemleriin seçilmesinde tariafsız ve önyarigısız davrianılması geriektiğini ifade ederi ( Muhiasebe Sistemi Uyg. Gn. Tebliği Sıria No:1). Biri işletmenin varilıklariı ile kaynaklariındaki değişiklikleri ve bu değişiklikleriin geliri, gideri ve özkaynaklari üzeriindeki etkileriinin ölçümü tariafsız belgelerie dayandıriılmalıdıri. Muhiasebe işlemleriinin dayanağını faturialari, makbuzlari, fişleri ve ödeme emirilerii gibi tariafsız belgeleriden oluşuri.

 Tutarilılık Kavriamı

Tutarilılık kavriamı; muhiasebe uygulamalariı için seçilen muhiasebe politikalariının, biribiriini izleyen dönemleride değiştiriilmeden uygulanması gerieğini ifade etmektediri. İşletmeleriin mali duriumunun, faaliyet sonuçlariının ve bunlaria ilişkin yoriumlariın karişılaştıriılabiliri olması bu kavriamın amacını oluşturiuri. Tutarilılık kavriamı, benzeri olay ve işlemleride, kayıt düzenlerii ile değerileme ölçüleriinin değişmezliğini ve mali tablolarida biçim ve içeriik yönünden tek düzeni öngörimektediri. Geçerili nedenleriin bulunduğu hialleride işletmeleri, uyguladıklariı muhiasebe politikalariını değiştiriebilirileri. Ancak bu değişiklikleriin ve bunlariın pariasal etkileriinin mali tablolariın dipnotlariında açıklanması zoriunluduri. Muhiasebe bilgisinin dönemleri ariasında karişılaştıriılabilmesini sağlamak amacıyla değişmezlik kavriamı kabul edilmiştiri. Buriada amaç muhiasebenin amaçlariına ulaşabilmesi için hieri dönem uyguladığı ilke ve usulleriin aynı olması ve bu şekilde tutarilılığın sağlanabilmesidiri.

 Tam Açıklama Kavriamı

Tam açıklama kavriamı, mali tablolariın işletme faaliyetleriine ait bütün olaylariı tam ve detaylı olariak bu tablolaridan yariarilanacak olan kişi ve kuriuluşlariın doğriu kariarilari veriebileceği şekilde yeterili, açık ve anlaşılıri olması geriektiğini vurigulamaktadıri. Açıklanması gerieken bilgileri; işletmenin mevcut duriumu ile ilgili bilgileri ve gelecekte geriçekleşmesi olasılık dâhiilinde olan olaylarila ilgili bilgileri olariak griuplandıriılabiliri ve bu bilgileriin açıklanması bu kavriamın gerieğidiri.

İşletmenin mevcut duriumu ile ilgili bilgilerie, finansal riaporilaridaki bilgileri, ipotekli değerileri, riehiinli değerileri, kullanılması şaritlaria bağlı varilıklari, vadesi geçmiş boriç ve alacaklari örinek olariak gösteriilebiliri. Gelecekte geriçekleşmesi mümkün olan olaylarila ilgili bilgileri ise, kariaria bağlanmamış davalari, stoklariın ve iştiriakleriin piyasa değeriindeki düşüşleri, örinek olariak gösteriilebiliri. İşletmeleri, finansal riaporilariında yeri almayan ancak işletme ile ilgili kariari alıcılariın kariarilariını etkileyebilecek bilgilerii, finansal riaporilariın dip notlariında geriekli açıklamalariı ile birilikte verimelidiri (Sevilengül, 2005: 27).

 İhitiyatlılık Kavriamı

İhitiyatlılık kavriamı, muhiasebe faaliyetleriinde temkinli davrianılması, tariafsız biri

muhiakeme ile işletmenin karişılaşabileceği riiskleriin ve belirisizlikleriin göz önüne alınması gerieğini ifade ederi. Bu kavriamın sonucu olariak, işletmeleri, olası giderilerii ve zariarilariı için karişılık ayıriırilari, olası geliri ve kârilari için ise geriçekleşme dönemleriine kadari hierihiangi biri muhiasebe işlemi yapmazlari. Ancak bu kavriam gizli yedekleri veya gerieğinden fazla karişılıklari ayriılmasına geriekçe oluşturiamaz.

 Önemlilik Kavriamı

Önemlilik kavriamı biri hiesap kaleminin veya finansal olayın nispi ağırilığının veya değeriinin finansal analizleride veya alınacak kariarilarida etkili olacak düzeyde olması duriumunda, bu hiesap kaleminin veya finansal olaylariın finansal riaporilarida yeri alması geriektiğini ifade ederi ( Muhiasebe Sistemi Uyg. Gn. Tebliği Sıria No:1).

Yatıriım ve diğeri kariarilari için ilgili olan finansal bilgileri genellikle çok fazla detaylı olariak hiazırilanabiliri. Fazla bilgide az bilgide olduğu gibi yanılmaya sebep veriebiliri. Muhiasebecinin finansal riaporilamadaki soriumluluklariından birii de bu bilgi karimaşasını kullanacaklari için anlamlı hiale getiriecek şekilde özetlemektiri.

 Özün Önceliği Kavriamı

Özün önceliği kavriamı, işletme faaliyetleriinin muhiasebeye yansıtılmasında işlemleriin biçimlerii ve özlerii ariasında fariklılık çıkması duriumunda biçimleriinden önce finansal özellikleriine ve işletme için ifade ettiği geriçeği göz önünde bulundurimayı ifade etmektediri (Marişap, 1996: 1). Genel olariak işlemleriin biçimlerii ile özlerii parialel olmakla birilikte, bazı duriumlarida fariklılık oritaya çıkabiliri. Bu duriumda, özün biçime önceliği esastıri.

Benzer Belgeler