• Sonuç bulunamadı

Muhasebede Hata Kavramı

2 MUHASEBE HİLELERİ ve HATALARI

2.6 Muhasebede Hata Kavramı

Muhiasebe denetçisinin, deneitim esinasında karişılaşacağı soriunlariın başında, muhiasebede sık sık karişımıza çıkan muhiasebe hiata ve hiilelerii geliri (Güçlü, 2008, 73).

Muhiasebe hiata ve hiilelerii, genelde, muhiasebe kavriam ilke ve kuriallariına uygun olmayan düzensizliklerii ifade etmektediri. Hİeri iki düzensizliği biribiriinden ayırian unsuri ise, yapılan işlemleride kasıt unsuriunun olup olmadığıdıri.

Yapılan muhiasebe düzensizlikleriinin hiata mı hiile mi olduğunun tespit edilmesi kayıt unsuriunun oritaya çıkariılmasına bağlı olduğundan bu ayıriımın yapılması hieri zaman kolay değildiri. Hİata ve hiile, hieri zaman biribiriinden ayriılamaz, bu iki kavriam çok nadiri duriumlarida biribiriinden ayırit edilebiliri. Hİileli işlemleriin çoğu hiatalı işlemleri yaridımıyla yapılıri. Ya da hiatalı işlemlerile gizleniri. Hİatalariın hiileli biri nitelik kazanması, işlenmiş olan yollaridan değil, bunlariın kasıtlı oluşlariından kaynaklanıri. Hİata şiriket çalışanının bilmeyeriek veya istemeyeriek yapmış olduğu yanlışlıklaridıri. Bu hiatalari (Pamukçu, 2000, 5);

 Şiriket perisonelinin finansal tablolariın hiazırilanmasına temel teşkil eden muhiasebe belgeleriini yanlış veya eksik olariak işlemiş olmasıdıri. Bu tip olaylaria örinek veriecek olurisak, sene sonuna doğriu bazı satıcılaridan gelen faturialariın gözden kaçariak hiiç kayıtlaria girimemesi veya satış fiyatlariının yanlış giriileriek satış veya alacaklari riakamlariının eiksik vieya faizla olması duriumunun oritaya

çıkmasıdıri.

 Şiriket çalışanının olaylariı veya bazı duriumlariı yanlış yoriumlayariak, biri takım tahiminleriin yanilış yapıilmasına neiden olabiliri. Örineğin, teknolojik olariak eskiyen ve satılamayacak duriumda olan bazı envanteriin hiala satılabilecek duriumda olduğunu düşüneriek geriekli karişılıklariın ayriılmaması olabiliri.

 Şiriket çalışanı hiesaplariın tasnif edilmesinde yanlışlıklari yapabiliri. Örinek veriecek olurisak, bazı masriaf kalemi sayılabilecek hiaricamalari durian varilık hiesabına kaydedilebiliri. Veya kısa ve uzun vadeli boriçlari biribiriinin yeriine yazılabiliri. Yukariıda örinek olariak beliritilenlerie görie muhiasebe hiatalariı; uniutkanlık, dikkaitsizlik, ihimal, biilgisizlik veya tecriübesizlik nedeiniyle muhiasebe işleimi ve kayıtlariında yapılan yanlışlıklaridıri.

Muhiasebe hiatalariı geinel olariak kanunlaria, yönetmeilik ve yönerige gibi yiasal mevzuata, genel kabul görimüş muhiasebe ilkelerii ile işletme politikalariına ve doğriuluğu kaibul ediilen diğeri ilke ve priensiplerie aykıriı anciak kiasıt unsuriu içerimeyen fiil ve davrianış olariak tanımlanabiliri (Kiriik, 2007, 39). Tanımdan da anlaşıldığı üzerie, muhiasebe hiatalariı dahia önce belirilenmiş olan kuriallarila ve yasal mevzuata aykıriı olsa da, isteyeriek veya bileriek yapılian yanlış işlemleri değildiri. Kasıt unsuri olmiadan yaipılan hiatalı işlemleridiri.

2.6.2 Muhasebe Hatalarının Nedenleri

Muhiasebe hiatalariı genelde bilgisizlik veya ihimal gibi nedenleriden oritaya çıksa da bunlariın yanında başka sebepleriden de oritaya çıkabiliri. Bu bölümde bu hiatalaridan ayriıntılı olariak bahisedilecektiri.

2.6.2.1 Dikkatsizlik

Muhiasebeye ait olaylari ve işlemleri geriçekleştiriiliriken mesleki yeterililik ve mesleki bilgi çok önemlidiri. Fakat mesleki bilgi ve yeterililik, hiatalariın olmaması için tek başına yeterili değildiri. Meslek mensuplariı dikkatsizlikten kaynaklan biriçok yanlışlıklari yapmaktadıri. Yapılan bu yanlışlıklari ay veya yıl sonlariında kesin mizan alımı esnasında oritaya çıkmaktadıri. İç kontriol sisteminin gelişmiş olduğu işletmeleride, istenmeden yapılan bu hiatalari kısa süriede oritaya çıkaritılariak, dahia büyük hiatalaria neden olmadan

düzeltilebilmektediri (Kiriik, 2007, 40).

2.6.2.2 Bilgisizlik

Muhiasebe deparitmanında çalışan muhiasebe perisonelinin, muhiasebe kavriam ilike ve esaislariı ve bu koniuda düzenilenen yasial mevzuiatı ve işletmeinin muhiasebe sistemi hiakkında yeterili bilgi sahiibi olmaması biri takım düzensizliklerie yol açari. Tieknik ve ekonoimik gelişmelerie parialel olariak işlemleriin muhiasebeleştiriilmesi, güç ve kariışık hiale gelmiştiri. Bu gibi nedenleriden dolayı işletmeleriin ilgili bölümleriinde, iyi yetişimiş, kalitieli, düriüst ve bilgili perisonelin çalıştıriılması işletmeleri için büyük önem kazanmıştıri. Uygulanmakta olan muhiasebe kavriam ilke ve esaslariını ve bu konudaki yasal düzenlemelerii bilip takip eden perisonelin seçimi ve istihidamı işletmeleriin muhiasebe işlemleriinde yapılabilecek hiatalariın önlenmesinde ilk adımı olacaktıri. Buinun yianında işlietme içi eğitiime taibi tutulariak yetiştiriilmelerii, geriektiğinde semineri panel gibi bilgi düzeyini aritıriıcı faaliyetlerie gönderiilmelerii de alınaibilecek çeşiitli önlemleridiri (Turiançiftçi, 1998, 45).

2.6.2.3 Yorgunluk

Muhiasebe mesleği, yüksek tempo da ve belli biri zaman çeriçevesinde yapılan meslektiri. Hİeri beyanın, son düzenlenme tariihii varidıri. Bu yüzden meslek mensuplariı veya muhiasebe mesleğiyle uğriaşan kişileri, bu yoğun tempoda çalışıriken yorigunluktan dolayı yanlışlıklari yapabilmektediri. Bu sebepleriden doğan hiatalariı önlemek için, işletme içeriisinde iş bölümü ve iş planı hiazırilanariak, yapılan hiatalari en az seviye indiriilebilmektediri (Koca, 2010, 37).

2.6.2.4 Tecrübesizlik

İşletmeleride karişılaşılan soriun ve hiatalari meslek mensuplariına tecriübe kazandırimaktadıri. İşletmeleride, mesleğe yeni başlayan perisonelleriden kaynaklan biriçok hiata oritaya çıkmaktadıri. Bu hiatalariın en aza indiriilmesi için, meslek mensubu olacak kişileriin stajlariını çalışariak tamamlamalıdıri. İşletmeleride yeni başlayan kişileriin işe uyum sürieçleriinde paritnerileri görievlendiriilmelidiri. Bu sayede tecriübesizlikten ve bilgisizlikten kaynaklanan hiatalari en az düzeye inecektiri (Kiriik, 2007, 45).

2.6.3 Muhasebe Hata Türleri

Muhiasebe sistemi içeriisinde sık sık karişılaşmış olduğumuz hiatalari aşağıda beliritilmiştiri.

2.6.3.1 Matematik Hataları

Matematiksel hiatalari, fiş giriişi sıriasında ek belgeleriin toplamlariında, ikinci kıridırima, faiz, karişılık gibi hiesaplari nedeniyle muhiasebe dışında yapılan matematiksel işlemleride yapılan yanlışlıklaridıri (Eriol, 2008, 229). Ancak günümüzde biriçok işlem bilgisayari destekli yapıldığından dolayı ariitmetik işlemlerii bilgisayarida kullanılan paket priogriamlari kendiliğinde hiesapladığı için matematik hiatalariını çok fazla riastlanılmamaktadıri.

2.6.3.2 Kayıt Hataları

Kayıt hiatalariını genel olariak, riakam hiatalariı, hiesap hiatalariı ve hiesaplariın boriç ve alacak tariaflariın karişılaştıriılması olmak üzerie üç başlık altında sırialayabiliriiz.

2.6.3.2.1 Rakam Hataları

Bu türi hiatalarida, ariitmetik işlemleriin ve kullanılan hiesap isimleriinin doğriu olmasına karişılık, belgedeki riakamlariın defterie kayıt ediliriken yanlış yazılmasıdıri. Bu türi hiatalari çoğunlukla riakamda yeri alan sıfırilariın eksik veya fazla yazılması, takdim- tehiiri olariak adlandıriılan riakamlariın yeri değiştirimesi olariak kendini gösterimektediri (Duman, 2008, 148).

2.6.3.2.2 Hesap Hataları

Muhiasebe, mali işlemleri ve olaylari kaydediliriken belirili priensiplerie uyuluri. Böylece, muhiasebe uygulamalariı belirili kuriallaria dayanmış ve uygulamada oritaya çıkabilecek kariışıklıklari önlenmiş oluri. Kayıtlariı yapılan işlemleriin muhiasebeleştiriilmesi yapılıriken işlemin ait olduğu hiesaba kaydedilmesi esastıri. Bu işlemleri kayıt altına alınıriken, yanlış algılanması sonucu ait olduğu değil de, başka biri hiesaba yazılması hiesap hiatasını oritaya çıkarimaktadıri.

2.6.3.2.3 Hesapların Borç ve Alacak Tarafların Karşılaştırılması

Muhiasebe kayıtlariı çift tariaflı kayıt esasına görie yapılmaktadıri. Muhiasebeye konu olan işlemleri doğriu olariak algılanmasına riağmen ve hiesaplariın isimlerii doğriu olariak kullanılmasına riağmen alacaklı kayıt edilmesi gerieken yeride boriçlu, boriçlu olması gerieken yeride ise alacaklı olariak yazılması sonucu oritaya çıkan hiatalaridıri. 2.6.3.3 Nakil Hataları

Yevmiye defteriindeki muhiasebe kayıtlariının başka biri sahiifeye ve defterii kebirie geçiriiriken yapılan yanlışlıklaria, nakil hiatalariı deniri (Duman, 2008, 149). Nakil hiatalariı manüel (elde yapılan) muhiasebe kayıtlariında karişımıza çıkmaktadıri. Günümüzde ise;

muhiasebe işlemlerii bilgisayari destekli paket priogriamlariı ile kayıt altına alındığı için pek karişımıza çıkmamaktadıri.

2.6.3.4 Unutma ve Tekrar Hataları

Geliri ve giderileriin tahiakkuk esasına görie muhiasebeleştiriilmesi, geliri ve karilariın ayinı dönemie ait gideri ve zariarila karişılaştıriılması döneimsellik ilkiesi gerieğidiri (Sevileingül, 1997, 24).

İşletimeye ait oliup; ailış, satiış, gideri gibi işlemleriin ilgili döneme kaydeidilmemesi veya kayiıt altiına hiiç alınmaiması unutima hiatasıdıri. Saitış faturialariının biri veya biri kaçıniın kaydeidilmesinin unutuliması, biri den fazla dönemi ilgilendirien giderileriin tek biriineme yansıtiılması gibi hiatalarida unutma hiatası olariak tanımlanabiliri.

Tekriarilama ise; unutmanın terisine biri işlemin kayıtlaria iki defa geçiriilmesidiri. Mükeririeri kiayıt deinilen bu hiata çoğunluikla ödeimesi sonriadan yapılan işlemleriin hiem belge aslı hiem de ödeme sıriasında olmak üzerie iki defa muhiasebeleştiriilmesi şeklinde oritaya çıkari. Prioforima faturia kullanan işletmeleride sık sık riastlanılıri.

Örineğin, işletme sipariiş aldığı ticarii malı işletmeye gelmeden defterie kayıt yapari; dahia sonria işletmieye maliın tesliiminden sondia yiine muhiasebeleştiriirise aynı ticarii mala ait mükeririeri kayıt yapılmış oluri. Bu da tekriarilama hiatasını oritaya çıkariıri. Düzeltilmesi ise tespit edilmesinden sonria teris kayıtla yapılıri.

2.7 Muhasebe Hata Ve Hile Örnekleri

Benzer Belgeler