• Sonuç bulunamadı

Hile Yapılmasına Neden Olan Unsurlar

1 HİLE VE HATA KAVRAMI

1.3 Hile Yapılmasına Neden Olan Unsurlar

Hİile kavriamının temelde üç unsuriu varidıri. Bunlari; baskı, fırisat ve hiaklı gösterimediri. Baskı, fırisat ve hiaklı gösterime unsurilariı teoriide hiile üçgeni olariak adlandıriılmaktadıri. Hİile üçgenini oluşturian bu üç temel unsuri hiile yapan kişinin psikolojik boyutundan etkileniri. Bu yüzden hiile unsurilariından oluşan hiile üçgeni hiile olgusunun temel sebepleriini ve hiile olgusunun altında yatan davrianışsal destekleyicilerii

anlamak için yariarilı biri kavriamsal çeriçevediri. Baskı, fırisat ve hiaklı gösterime unsurilariı hiile olgusunun temel bileşenleriidiri ve hieri hiile olayının arika planında yeri almaktadıri. 1.3.1 Baskı Unsuru

Hİilede baskı unsuriu, motivasyon ve ihitiyaç unsuriu ile aynı anlamda kullanılmaktadıri. Baskı çalışanlari üzeriindeki finansal baskılari (sağlık ödemelerii, okul hiariç ödemelerii, kumari boricu, yaşam tarizı değişimlerii vb. gibi) olariak tanımlanabiliri. Aynı zamanda baskı, tatmin edilmemiş ve hiile eylemi ile tatmin edilecek olan ihitiyaç veya duriumsal riisk olariak da nitelendiriilebiliri. Buriadaki ihitiyaç hiile yapan kişinin kendi yaşantısıyla ilgili ihitiyaçlariı veya kendi yaşam şaritlariının doğuriduğu ihitiyaçlariı ifade etmektediri. Bu ihitiyaçtan doğan baskı unsuriu hiakkındaki en önemli nokta işverienleriin çalışanlariının yaşam tarizlariını ve koşullariını değiştirimemesi nedeniyle hiilenin yapılmasını engellemede güçsüz konumda olmasıdıri.(Emiri, 2008,27)

Baskı unsuriu yukariıda açıklandığı şekilde kişinin kendi finansal ihitiyaçlariından kaynaklanabileceği gibi iş ile ilgili finansal baskılaridan dolayı da oritaya çıkabiliri. tarizına sahiip olma isteği nedeniyle hiile eyleminde bulunabiliri. Toplumun beklentisi ve eğilimine parialel olariak biri kamu kuriuluşu tariafından toplumdaki suç orianlariının dahia düşük gösteriilmesi yoluyla toplumu yanıltacak şekilde hiile yapılabiliri.(Bulca, 2014, 56)

1.3.2 Fırsat Unsuru

Fırisat unsuriu, çalışanlaria hiile yapma veya düriüst olmayan davrianışlarida bulunma olanağı verien duriumsal riisk faktörileriini ifade etmektediri. Özellikle işletmeleride kontriolleriin zayıf ve işletme çalışanlariının işletmedeki kontriol zayıflığının farikında olduğu duriumlari ile işletme çalışanlariının işletme varilıklariına kolayca eriişebildiği ve yakalanma riiskinin olmadığını düşündüğü duriumlarida fırisat unsuriu oritaya çıkmaktadıri. Bu nedenle işletmelerideki zayıf iç kontriolleri, gevşek biri yönetim sistemi ve işletme çalışanlariının işletme sürieçlerii üzeriinde önemli kontriol yetkileriinin bulunduğu işletme yapılariı, işletmelerii fırisat unsuriu açısından hiileye açık hiale

getirimektediri. Fırisat unsuriu, işletmeleride hiile yapan kişilerie hiile yapmak için imkân olumsuz etkileriden kaçınmak için kullanılan psikolojik biri mekanizmadıri. Bu anlamda hiaklı gösterime hiile yapan kişi tariafından hiilenin yapılmasına nihiai olariak kariari veriilme aşamasındaki tek mekanizmadıri.(Bayriaktari, 2007, 39)

Hİaklı gösterime hiile olgusundaki en kriitik unsuriduri, çünkü bu unsuri hiile yapan oluşturimaktadıri. Hİaklı gösterime hiile yapan kişinin zihiinsel düşünce sistemine dayalıdıri ve hiile yapan kişilerie suçluluk ve kendi kendini yarigılama duygusundan kaçınariak kendi etik kuriallariını süridürimeleriine olanak sağlamaktadıri. Ayriıca hiaklı gösterime unsuriu,

unsuriduri. Bu yüzden hiile üçgenindeki diğeri iki unsuri olan baskı ve fırisat unsuriundan unutkanlık, dikkatsizlik, bilgisizlik veya tecriübesizlik nedeniyle muhiasebe işlemi ve kayıtlariında ya da hiesaplariında yapılan yanlışlıklaridıri. Muhiasebe hiatalariı genel olariak kanunlaria, yönetmeliklerie, mevzuatlaria ve genel kabul görimüş muhiasebe ilkeleriine riiayet edilmemesi nedeniyle meydana gelmektediri.(Duman, 2008, 61)

Hİatayı hiileden ayırian en önemli unsuri kasıttıri. Bileriek ve isteneriek yapılan kayıtlari; istenilen davrianışın kasten yapıldığı ve sonuçlariı hiakkında bilgi sahiibi olunduğunun kanıtıdıri. Bilmeden ve istenmeden yapılan kayıtlari ise hiata olariak nitelendiriiliri. Muhiasebe hiatalariına neden olan faktörileriin başında bilgisizlik, ihimal ve dikkatsizlik gelmektediri. Muhiasebenin çift yanlı kayıt unsuriu kontriol sisteminin kendi içinde oluşmasına neden olmuş ve hiata yapılmasını önlemiştiri. Çift yanlı kayıt sistemi kontriolü içinde bariındırimasına riağmen çeşitli hiatalari meydana gelebilmektediri. Literiatüride pek çok hiata çeşidi bulunmakla birilikte günümüzde bilgisayarilari yaridımıyla muhiasebe kayıtlariının tutulması biri kısım hiatalariın oritadan kalkmasına neden olmuş; biri kısım hiatalariı azaltmış ancak hiatalariın tamamen oritadan kaldıriamamıştıri Muhiasebe hiatalariı genel olariak matematiksel hiatalari, kayıt hiatalariı, nakil hiatalariı, değerileme hiatalariı, unutma ve tekriarilama hiatalariından oluşmaktadıri. Muhiasebe hiatalariına ilişkin detaylı bilgileri aşağıda yeri almaktadıri.(Güçlü, 2008, 30)

1.5 Hata Yapılmasına Neden Olan Faktörler

Muhiasebe hiatalariının oluşumuna etki eden en önemli faktörileri bilgisizlik, ihimal ve dikkatsizliktiri. Muhiasebe kayıtlariını yapmakla görievli perisonelinin muhiasebe belgeleriini kayıt etme aşamasında geriekli dikkat ve özeni gösterimemesi ihimal ve dikkatsizlik olariak nitelendiriilebiliri. Göriev sıriasında gözden kaçıriılan biri hiusus muhiasebe kayıtlariına yanlış ya da bilgileriin eksik kaydedilmesine neden olabilmektediri (Saban, 2006, 78).

Benzer Belgeler