• Sonuç bulunamadı

J.P Morgan Gelişmekte Olan Piyasalar Global Endeksi (EMBI Global)

1.5. Gelişmekte Olan Piyasa Endeksleri

1.5.2. J.P Morgan Gelişmekte Olan Piyasalar Global Endeksi (EMBI Global)

Şu anda 27 gelişmekte olan piyasa ülkesini kapsayan J.P. Morgan Gelişmekte Olan Piyasalar Global Endeksi l (EMBI Global), en yeni ve en kapsamlı gelişmekte olan piyasa borç endeksidir. EMBI Global'e ABD doları cinsinden Brady tahvilleri, Eurobondlar, işlem gören krediler, egemen ve yarı egemen kuruluşlar tarafından verilen yerel piyasa borçlanma araçları dâhildir. 30 Temmuz 1999'dan itibaren EMBI Global'in ülke ağırlıkları ve bölgesel ağırlıkları hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir.

EMBI Global, yatırımcıların daha geniş bir alanı kapsayan bir karşılaştırma talebine yanıt olarak oluşturulmuştur. Selefi olan Emerging Markets Bond Endeksi Plus'ın (EMBI) kompozisyonu üzerine farklı bir ülke seçim süreci ve daha az likit değişken kabul ederek genişlemektedir.

EMBI'nin yaptığı gibi egemen kredi derecelendirme seviyesine göre ülkeleri seçmek yerine EMBI Global, gelişmekte olan ülkeleri, Dünya Bankası tanımlı kişi başı gelir parantezleri ile her ülkenin borçlarını yeniden yapılanma tarihinin bir bileşimi ile tanımlamaktadır. Bu iki kriter EMBI Global'e, uluslararası yatırımcıların yine de gelişmekte olan piyasalar evreninin bir bölümünü kabul ettikleri bir dizi daha yüksek puan alan ülkeyi içermesine izin verir.

EMBI Global- EMBI gibi yalnızca ABD doları cinsinden gelişmekte olan piyasa sorunlarına dâhil olmak üzere, 500 milyon ABD doları tutarında asgari bir yüzde ve vadeye en az 21/2 yıl ekleme yapmayı düşünecektir (her biri endekse eklendiğinde). Bununla birlikte, EMBI Global, "aday araçlarının" EMBI'nin ilave likidite testleri dizisini (minimum teklif / fiyat aralığı ve belirli sayıda işlemler arası komisyoncu teklifleri) karşılamasını istemektedir. Bunun yerine, EMBI Global, yalnızca bir ara satıcı ya da J.P. Morgan kaynağı tarafından kolayca erişilebilir ve doğrulanabilir günlük fiyatları, verilen enstrüman için mevcut olmasını gerektirir.

EMBI Global'in bu fiyatlandırma kriterlerini kullanması, EMBI'deki fiyatların neredeyse iki katı kadar dâhil edilmesine neden olur (MSCI Yılık Raporu, 2017).

Bu geniş tahvil grubunun iki farklı ağırlıklı versiyonu mevcuttur. Amiral gemisi EMBI Global, her bir konunun ağırlığını ve sonuçta ortaya çıkan ülke endeksi tahsislerini belirlemek için geleneksel bir piyasa kapitalizasyonu yaklaşımını kullanacaktır. Ağırlıkları, piyasanın endeks sorunlarının arzını daha doğru bir şekilde temsil eden EMBI Global, büyük portföylerin aktif yöneticilerine ve boyutlarına bakılmaksızın, yatırım yapılabilir fonların dengesinde günlük dalgalanmalara maruz kalan herhangi bir portföye yöneliktir.

Alternatif bir endeks olan EMBI Global Constrained, bu ülkelerin mevcut borçlanma yüzdelik tutarlarının belirlenmiş bir bölümünü ekleyerek daha büyük borç stokuna sahip olan endeks ülkelerinin ağırlıklarını sınırlar. EMBI Global Constrained, bireysel ihraççılara karşı alabilecekleri portföy riskinin sınırlamaları ile karşı karşıya olan yöneticilere yöneliktir. Buna ek olarak, daha küçük borç stoklarına sahip ülkelerden daha az likiditeye daha fazla ağırlık veren EMBI Global Constrained yatırım yapılabilir bakiyelerindeki dalgalanmalarla karşı karşıya kalmayan, pasif olarak yönetilen daha küçük portföy yöneticileri için daha uygun bir kıyas olabilir fonlardır. Bu yatırımcıların, EMBI Global Constrained'in daha az kompozisyon özellikleriyle uğraşmaları için daha iyi konumlandırılmış olmaları gerekmektedir.

Şekil 1. EMBI Global: 2017 yılı Ülke dağılımı

Şekil 2. EMBI Global: Bölgesel olarak gelişmekte olan piyasalar yükselişi (2017 yılı)

1.5.3. Ülke ve Değişken Seçim Süreci

EMBI Global'e dâhil edilmek için, ülkeleri ve araçları seçmek için sıkı bir kurallar dizisine bağlıdır.

0,00 5,00 10,00 15,00 20,00 25,00 ARJANTİN GUNEY KORE VENEZUELA POLONYA PANAMA NİJERYA EKUADOR KOLUMBİYA YUNANİSTAN MACARİSTAN LÜBNAN CEZAYİR SİLE 66,30 14,90 14,10 4,00 0,60

Uygun Ülkeler Evrenini Tanımı- Başlangıçta iki kriter bir ülkenin yükselen

bir pazar olarak tanımlanıp tanımlanmadığını belirler ve bu nedenle EMBI Global'e dahil edilmesi düşünülür. İlk olarak, bir ülke, son bir yıllık verilere dayanarak, son üç yılın en az birinde Dünya Bankası tarafından kişi başı gelirinin düşük veya orta olması şeklinde sınıflandırılmalıdır. Bu sınıflamalara ilişkin mevcut kaynak (şu anda, kişi başı geliri 9,635 ABD dolarından az olan herhangi bir ülke), Dünya Bankası'nın yayın organı Global Development Finance'tir. Her yıl yayınlanan bu rapor, bir önceki yılın sonuna kıyasla kişi başına gelir parantezlerini yansıtır. İkincisi, Dünya Bankası tarafından tanımlanan gelir düzeyine bakılmaksızın, son 10 yıl içinde ya dış borçlarını ya da yerel borcunu yeniden yapılandıran ya da şu anda dış borç ya da yerel borcun yeniden yapılandırılmış olduğu ülkeler endekste yer alacaktır. Bu iki kriterin kullanılması, EMBI Global'e dâhil edilmek üzere düşünülmüş 150'den fazla ülkenin bir evrenini oluşturmaktadır.

Değişken Seçim Süreci- Gelişmekte olan ülkelerdeki bu evren

tanımlandıktan sonra, bu ülkelerden uygun belgeler seçilmelidir. Aşağıda tanımlanan tüm kriterleri karşılayan araçların EMBI Global'e dâhil edilmesi uygun olacaktır:

1. İhraççı tipi sınıflandırması, 2. Döviz cinsi,

3. Vade sonuna kalan sure, 4. Yerleşim yöntemi

5. Nicel nakit akış getirisi kaynağı, 6. Teklif edilen fiyat kullanılabilirliği

İhraççı Türü Sınıflaması- EMBI Global, yalnızca endeksi uygun

ülkelerdeki egemen ve yarı egemen kuruluşlar tarafından verilen tahvilleri içerir. İhraççılar, ihraççıyı açık bir şekilde teminat altına almış veya çoğunluk hissedarı olduğu takdirde, yarı-egemen olarak sınıflandırılmıştır.

Döviz Cinsi- Endeks, uygun ülkelerdeki egemen ve yarı-egemen borçlanma

araçları listesinden, yalnızca ABD doları cinsinden ifade edilen alacaklar dâhil edilmektedir. Tarihsel olarak, gelişmekte olan ülkelerin dış borcu, en likit sorunlarının ABD Doları cinsinden olduğu görülmüştür. Gelecekte, ABD Doları dışındaki borçlar, özellikle Euro cinsi borçlar, EMBI Global'e dâhil edilmesi için tekrar incelenecektir.

Olgunlaşana Kadar Geçen Süre- 500 milyon ABD Doları tutarında mevcut

en az bir cari yıl bakiyesine sahip konuların yalnızca vade tarihine kadar en az 21/2 yıl olan araçların dâhil edilmesi düşünülür. Eklendikten sonra, finansal araçlar olgunlaşmasından 12 ay öncesine kadar EMBI Global'de kalabilir.

Yerleşim Yöntemi- EMBI Global'deki finansal araçlar, uluslararası çapta

(Euroclear veya ihraç eden ülkenin dışında ikamet eden başka bir kurum aracılığıyla) anlaşmaya yeterli olmalıdır.

Niceliklenebilir Nakit Akış Dönüş Kaynağı- J.P. Morgan, doğrulanabilir

bir günlük getirinin hesaplanamadığı bir nakit akışı yapısına sahip olduğu düşünülen herhangi bir borçlanma aracını EMBI Global'in bileşiminden çıkarma hakkını saklı tutar.

Teklif Edilen Fiyat Kullanılabilirliği- Son şart, fiyat tekliflerinin

zamanında yapılması. Bu tür fiyatların bulunmaması, endekse yeni bir konu eklenmesini engellemektedir. Mevcut EMBI Global sorunları durumunda, bir sayı için güvenilir fiyatlar bir ay boyunca kullanılamaz hale gelirse, sonraki ay sonu dengeleme tarihindeki endeksten çıkarılır. Bir sayı bir kez kaldırıldıktan sonra takip eden 12 ay içinde dizine dâhil edilmek üzere yeniden değerlendirilmeyecektir.

Şekil 3'de gösterildiği gibi, EMBI Global şu anda EMBI'de olan 16 ülkeden 11 daha fazla toplam 27 ülkeden oluşmaktadır. Buna ek olarak, EMBI Global, EMBI 68'inden 60’ı daha fazla 12 araç içermektedir. Bu ülke ve enstrüman seçim kriterleri, EMBI Global için EMBI'den önemli ölçüde farklı bir kompozisyon oluşturmaktadır.

Şekil 3. EMBI vs. EMBI Global: Bölgeye göre ülke ağırlıkları