• Sonuç bulunamadı

EMQQ Emerging Markets Internet & E-Ticaret Endeksi ("EMQQ Endeksi" ya da "Endeks"), varlıklarının çoğunu veya Gelir Vadeli Pazarlardaki Internet ve E- ticaret kaynaklı kazançlarından kaynaklanan kamuya açık şirketlerin yatırım yapılabilir evreninin performansını ölçer ve izler. Endeks Big Tree Capital LL.C. tarafından yaratılmıştır ve şirket endeksin sahibi durumundadır. Endeks, Solactive AG ("Dizin Yöneticisi") tarafından korunmaktadır.

Endeks Dizin Yapısı- EMQQ Gelişmekte Olan Piyasalar İnternet ve E- Ticaret İndeksi aşağıda belirtilen özel ve nesnel ölçütleri karşılayan ihraççının kamuya açık menkul kıymetlerinden oluşur.

1. EMQQ Uygunluk Kriterleri- Endekse dâhil edilmek üzere düşünülmesi için aşağıdaki kriterler karşılanmalıdır:

A. Yükselen Piyasalar ve e-Ticaret- Endekste yer alacak bir şirket seçmek için birincil ölçüt, şirketin, bu metodolojinin A Serisinde tanımlandığı üzere, Gelişmekte olan Piyasalar ülkelerindeki İnternet ve e-ticaret faaliyetlerinden elde ettiği varlıkların veya gelirlerin çoğunu elde etmesidir.

 Kurumlar, Internet Hizmetleri, İnternet Perakende, İnternet Yayıncılığı, İnternet Medyası, Çevrimiçi Reklamcılık, Çevrimiçi Seyahat, Çevrimiçi Oyunculuk, Arama Motorları, Sosyal Ağlar vb. Sektörleri kapsar ancak bunlarla sınırlı değildir.

B. Hisse Senetleri- Endekste halka açık hisse senedi ihracı yapılabilir. Bu şekilde çevrilebilir menkul borç veya yarı borç senetleri, dâhil edilmek üzere uygun değildir.

C. İAR- Borsa ile işlem gören Amerikan Mevduat makbuzu (ADR'ler), Amerikan Mevduat Payları (ADS'ler), Global Depository Receipts (GDR'ler) ve Uluslararası Depository Receipts (IDR'ler) endekste dâhil edilebilir. D. Piyasa kapitalizasyonu - Endeks, tüm kapitalizasyon şirketlerinin hisse senetlerini içerecektir. Bileşenlerin, endekste ilk kez dâhil edilmesi için 300

milyon ABD Dolarının üzerinde veya daha yüksek bir piyasa değerine sahip bir piyasa değerine sahip olması gerekir. Devam eden endeksin dâhil edilmesi için minimum 200 Milyon ABD doları ayarlanmış bir serbest dolaşıma ihtiyaç vardır.

E. Likidite- Yeterli likiditeyi sağlamak için, kuruluşların üç (3) aylık ortalama günlük cirosu en az1 milyon ABD doları olmalıdır.

F. Yabancı Sahiplik Sınırlamaları- Yabancı mülkiyet kısıtlamaları ile piyasada işlem gören şirketler bu endeksten çıkarılabilir.

2. Hedef Ağırlıklar- Endeks, bireysel pozisyonların ağırlıklandırılması düzeltilmiş piyasa kapitalizasyonu ağırlıklandırma metodolojisini kullanmaktadır.

A. Maksimum Güvenlik Ağırlığı- Herhangi bir pozisyonun hedef ağırlığı, endeksin %,8,0’ı ile sınırlıdır. Yarıyılda, %8,0’den büyük bir endeks ağırlığına sahip tüm menkul kıymetler yeniden %8,0’a kadar dengelenecektir. Kalan tüm endeks bileşenlerine 8,0%'ı aşan fazlalık orantılı olarak uygulanacaktır. Daha sonra, düzeltilmiş (float) piyasa değeri ağırlıklarını %5'in üzerinde olan tüm pozisyonlar birlikte eklenir. Toplam %50'den az ise, başka değişiklik yapılmaz. Toplam %50'ye eşit veya daha büyükse, en yüksek ağırlıklı konum %8'de sınırlandırılır. Kalan ağırlık daha sonra tüm geri kalan indeks bileşenlerine bir oran (pro-rata) bazında uygulanır ve daha sonra işlem, bir sonraki en büyük stok %50'ye ulaşana kadar önceki bileşenden %0,5 daha az bir ağırlıkta kapatılır. Kalan toplam stoklara %4,5 maksimum hedef ağırlığı uygulanır.

1.7.1. Endeks Dizin Bakımı (Index Maintenance)

Dizin Bakımı, Dizin Yöneticisi Solactive AG'nin sorumluluğundadır. Endeks yönetimi, bu endeks metodolojisi ve kurumsal eylemler nedeniyle yapılan düzeltmeler, eklemeler ve silme işlemleri uyarınca endekse herhangi bir ayarlama, ekleme ve silme işleminin izlenmesini ve uygulanmasını içerir. Endekste ekler, haziran veya aralık ayının üçüncü cuma günü altı ayda bir yeniden dengelenir.

Herhangi bir ek, endeksin kalan kısmından, herhangi bir silme işlemi neticesinde orantısız olarak fonlanacaktır. Bir kurucu, şirketin iflası, devralma, tasfiye edilmesi veya bir başka şirkete devri, bölünme, ihale teklifleri veya benzeri diğer kurumsal eylemler nedeniyle derhal endeksten silinir. Her üç aylık dönem sonunda, önceki çeyrekten bu yana sürekli askıya alınan veya durdurulan herhangi bir güvenlik, sıfır değerinde dizinden silinir. Askıya alınan bileşenlerin tekrar dağıtılması da dâhil olmak üzere bu tür silme işlemleri söz konusu olduğunda, yıllık yeniden dengeleme yapılıncaya kadar herhangi bir değişiklik yapılamaz. Silme işlemlerinden kaynaklanan hasılat, eklemeler düşünülerek endeksin geri kalan kısmı boyunca orantılı olarak uygulanır (Silvestri, 2014).

Tablo 6. EMQQ Gelişmekte olan Piyasalar: Ülkeler ve endeks ağırlıkları

% Sirket Borsa Kisaltma Ulke

8.00% ALIBABA GROUP HOLDING-SP ADR New York Stock

Exchange BABA CHINA

7.50% Tencent Holdings Ltd. Hong Kong Stock

Exchange 700 CHINA

7.00% Naspers Limited Class N Johannesburg Stock NPN SOUTH AFRICA

6.50% JD.com, Inc. Sponsored ADR Class A NASDAQ JD CHINA

6.00% Baidu, Inc. Sponsored ADR Class A NASDAQ BIDU CHINA

5.50% NAVER Corp. Korea Exchange 35420 SOUTH

KOREA 5.00% Vipshop Holdings Ltd. Sponsored ADR New York Stock

Exchange VIPS CHINA

4.50% Yandex NV Class A NASDAQ YNDX RUSSIA

4.35% MercadoLibre SA NASDAQ MELI ARGENTINA

3.40% SINA Corp. NASDAQ SINA CHINA

3.12% Ctrip.com International Ltd. Sponsored ADR NASDAQ CTRP CHINA 2.67% Qihoo 360 Technology Co., Ltd. ADR Class

A

New York Stock

Exchange QIHU CHINA

2.53% Bitauto Holdings Ltd. Sponsored ADR BM&F Bovespa BTOW3 CHINA 2.46% B2W - Companhia Digital New York Stock

Exchange BITA BRAZIL

2.34% NCsoft Corporation Korea Exchange 36570 SOUTH

KOREA 2.33% SouFun Holdings Ltd Sponsored ADR Class

A

New York Stock

Exchange SFUN CHINA

2.32% Jumei International Holding Ltd Sp ADR Class A

New York Stock

Exchange JMEI CHINA

2.16% Leju Holdings Ltd. Sponsored ADR New York Stock

Exchange LEJU CHINA

2.12% Daum Communications Corp Korea Exchange 35720 SOUTH

KOREA

1.94% Sohu.com, Inc. NASDAQ SOHU CHINA

1.78% Weibo Corp Sponsored ADR Class A NASDAQ WB CHINA

1.54% 51job Inc Sponsored ADR NASDAQ JOBS CHINA

1.43% Autohome, Inc. Sponsored ADR Class A New York Stock

Exchange ATHM CHINA

1.28% YY, Inc. Sponsored ADR Class A NASDAQ YY CHINA 1.14% Youku Tudou, Inc. Sponsored ADR Class A NASDAQ YOKU CHINA 0.88% Mail.ru Group Ltd. Sponsored GDR RegS London Stock Exchange MAIL RUSSIA

0.87% Xunlei Ltd. ADR NASDAQ XNET CHINA

0.84% Info Edge India Ltd. Bombay Stock Exchange 532777 INDIA

0.83% MakeMyTrip Ltd. NASDAQ MMYT INDIA

0.81% PChome Online, Inc. Taipei Stock Exchange 8044 TAIWAN 0.77% HC International, Inc. Hong Kong Stock

Exchange 8292 CHINA

0.76% E-Commerce China Dangdang, Inc. ADR Class A

New York Stock

Exchange DANG CHINA

0.69% 58.com Inc. Sponsored ADR Class A New York Stock

Exchange WUBA CHINA

0.50% Interpark Corporation Korea Exchange 35080 SOUTH

KOREA 0.45% Wemade Entertainment Co., Ltd. Korea Exchange 112040 SOUTH KOREA 0.43% Shanda Games Ltd. Sponsored ADR Class A NASDAQ GAME CHINA

0.41% Qiwi Plc Sponsored ADR Class B NASDAQ QIWI RUSSIA

0.41% 21Vianet Group, Inc. Sponsored ADR Class

A NASDAQ VNET CHINA

0.41% Renren Inc. Sponsored ADR Class A New York Stock

Exchange RENN CHINA

0.38% LIGHTINTHEBOX HOLDING-ADR New York Stock

Exchange LITB CHINA

0.34% Qunar Cayman Islands Limited ADR Class B NASDAQ QUNR CHINA

100.00%