• Sonuç bulunamadı

3.6. Verilerin Analizi

4.2.4. Milli Eğitim Mevzuatı Boyutu

Bu bölümde Milli Eğitim mevzuatı boyutuna yönelik maddeler ele alınmıştır. Maddeler genel olarak incelendiğinde müdür yetkili öğretmenlerin mesleklerinin ilk yıllarında zorlandıklarını fakat zamanla bu konuda zorlanmadıklarını ifade etmişlerdir. Milli Eğitim mevzuatına yönelik maddeler tablo 13’de verilmiştir.

Tablo 13. Milli Eğitim Mevzuat Boyutu Maddelerine Yönelik Bulgular

Milli Eğitim Mevzuatı Boyutu X S

26 Resmi yazışmalar konusunda ilk zamanlarda zorlandım. 4.35 0.80 27 Lisans eğitimindeki dersler yöneticilik görevime katkı sağlamamaktadır. 4.14 0.83 28 Hizmetiçi eğitim kurslarında bizlere idari bilgiler verilmiyor. 3.83 0.77 29 Okullarımızda internet olması resmi yazışmalarımızı kolaylaştırmaktadır. 4.14 1.07 30 Görev gerçekleştirilmektedir. yaptığım okulda okul-aile işbirliği yeterli düzeyde 3.21 1.18

31 Okulum ile Milli Eğitim arasındaki yazışmalarda kendimi yeterli görmekteyim. 3.99 0.71

32 Lisans eğitimimde Birleştirilmiş sınıflarla ilgili yeterince uygulama ve gözlem çalışmalarında bulundum. 2.08 0.98

33 Müfettişler müdür yetkili öğretmenlere resmi yazışmalar hakkında ek bilgi verirlerse işlerimiz daha da kolaylaşır. 4.33 0.75

Tablo 13’de “Resmi yazışmalar konusunda ilk zamanlarda zorlandım.” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Tamamen Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.35). Göreve yeni başlayan öğretmenler idari vazifeler ve yazışmalar konusunda bilgi eksikliği içinde oldukları için özellikle ilk zamanlarda çok fazla zorlandıklarını belirtmişlerdir. Daha önce madde 9’da belirtilen bu eksiklik bu maddedeki sonucun destekleyicisidir. Müdür yetkili öğretmenler, lisans eğitimlerinde almış oldukları derslerde okul yönetimi, mevzuatlar ve resmi yazışmalar konusunda eksiklik yaşadıklarını ortaya koymaktadır.

Tablo 13’de “Lisans eğitimindeki dersler yöneticilik görevime katkı sağlamamaktadır” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.14). Müdür yetkili öğretmenler lisans eğitimlerinde okul yönetimiyle ilgili ders almadıklarını, almış oldukları derslerin de idarecilik görevlerine bir katkı sağlamadığını belirtmişlerdir. Özben(1997:61)’in, yapmış olduğu çalışmasında birleştirilmiş sınıflı okullarda lisanstan kaynaklanan bilgi eksikliği durumu” maddesine öğretmenlerin %65’i yeterli düzeyde eğitim aldıklarını ve resmi yazışmalar konusunda kendilerini yeterli gördüklerini söylemişlerdir.

“Hizmet içi eğitim kurslarında bizlere idari bilgiler verilmiyor” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =3.83). Hizmet içi eğitim kursları öğretmenlere mesleki yönde bilgiler vermektedir. Bundan dolayı okul idaresi ve mevzuat hakkında bilgiler vermemektedir. Bu sebeplerden dolayı müdür yetkili öğretmenler hizmet içi eğitim kurslarından idari bilgiler konusunda bilgi alamadıklarını belirtmişlerdir.

“Okullarımızda internet olması resmi yazışmalarımızı kolaylaştırmaktadır” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.14). Resmi yazışmalarda teknolojik imkanların olması, kolaylık sağlamaktadır. Gelen-giden evrakların daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, bilgi edinme ve hazır matbu kullanma gibi hususlarda bilgisayar ve internet teknolojisi idari işlere kolaylık sağlamıştır.

“Görev yaptığım okulda okul-aile işbirliği yeterli düzeyde gerçekleştirilmektedir” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Kısmen katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =3.21). Mili Eğitim Bakanlığı’nın okullara vermiş olduğu önemli

görevlerden birisi de okul-aile işbirliğinin sağlanmasıdır. Bu konuda müdür yetkili öğretmenler, gerekli iletişimi tam anlamıyla kuramadıklarını belirtmişlerdir. Çünkü okulda gerek köy şartlarının olumsuz olması, ailelerin maddi yönden olanaklarının kısıtlı olması ve anne babaların eğitim durumlarının düşük olması okul aile birliğinin tam anlamıyla işlemesine engel teşkil etmektedir.

“Okulum ile Milli eğitim arasındaki yazışmalarda kendimi yeterli görmekteyim” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =3.99). Müdür yetkili öğretmenler mesleklerinin ilk zamanlarında resmi yazışmalar konusunda zorlansalar da şimdiki durumlarıyla kendilerini yeterli gördüklerini belirtmişlerdir. Bu durum birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan müdür yetkili öğretmenlerin kendilerine güven duyduklarını göstermiştir.

Tablo 13’de “Lisans eğitimimde birleştirilmiş sınıflarla ilgili yeterince uygulama ve gözlem çalışmalarında bulundum” maddesine müdür yetkili öğretmenler, “Katılmıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =2.08). Lisans eğitiminde yeterince mevzuatla ilgili ders almayan öğretmen adayları teorinin yanında uygulama ve gözlem konusunda da yeterli eğitimi almadıklarını belirtmişlerdir. Özben(1997:66)’in yapmış olduğu çalışmada “mezun olduğunuz eğitim kurumunda birleştirilmiş sınıf uygulaması ve staj çalışması yapma durumu” görüşüne öğretmenlerin %74’lük bir bölümünün yetersiz düzeyde olduğunu belirtmişlerdir. Çınar(2004:7)’ın yapmış olduğu çalışmada “Öğretmen yetiştirmede birleştirilmiş sınıflarda öğretim dersine gereken önem verilmemektedir” görüş maddesine “Katılıyorum” düzeyinde katılımda bulunmuşlardır. Bu sonuçlar araştırma bulguları ile paralellik göstermektedir. Sınıf öğretmenliği programı’nda 4. sınıfın ikinci döneminde alınan “Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim” dersi iki saatlik teorik bir derstir. Bu dersin teorik olması ve “Okul Deneyimi” derslerinin müstakil sınıflı okullarda gerçekleşmesi, öğretmen adaylarının bu konuda eksik yetişmelerine neden olmaktadır.

Tablo 13’de “Müfettişler müdür yetkili öğretmenlere resmi yazışmalar hakkında ek bilgi verirlerse işlerimiz daha da kolaylaşır” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Tamamen katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.33). Müdür yetkili öğretmenler, daha önce belirtildiği gibi lisans eğitimlerinde idari konularda yeterli bilgi alamadıklarını belirtmişlerdir. Lisans derslerinin mevzuat içerikli olmaması ve hizmetiçi eğitim kurslarında yeterince bilgi verilmemesi öğretmenlerin mesleki gelişimi açısından önemli bir sorun oluşturmaktadır.

Tablo 13’de “Birleştirilmiş sınıflı okulların yönetimi konusunda müdür yetkili öğretmenlere yardımcı el kitabı verilebilir” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Tamamen katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.61). Göreve yeni başlayan ve okulu ile baş başa kalan öğretmenlere mevzuat, yazışmalar ve okul yönetimi konusunda kolaylıklar sağlayan “el kitabı” verilmesi konusunda müdür yetkili öğretmenler yüksek düzeyde görüş bildirmişlerdir.

4.2.4.1. Milli Eğitim Mevzuatına Yönelik Genel Yorum

Müdür yetkili öğretmenler, lisans eğitimlerinden kaynaklanan bir bilgi eksikliği ile göreve başladıklarını belirtmişlerdir. Bu durumdan dolayı meslek hayatlarının ilk günlerinde resmi yazışmalar konusunda zorlandıkları görülmektedir. Gerek okul yönetimi ile ilgili ders almamış olmaları gerekse de okul deneyimi derslerinde yeterince gözlem ve uygulama yapamadıkları için müdür yetkili öğretmenlerin okul yönetimi ve mevzuatı konusunda zorlandıkları görülmüştür. İdari konularda eksik bilgi ile gelen öğretmenlerin hizmetiçi eğitim kurslarında da yeterli ve gerekli bilgileri alamadıkları görülmüştür. Bundan dolayı müdür yetkili öğretmenler, müfettişlerden teftiş sırasında kendilerine ek bilgiler verilmesini beklemektedir.