• Sonuç bulunamadı

3.6. Verilerin Analizi

4.2.6. Eğitim Denetimi Boyutu

Bu bölümde eğitim denetimi boyutuna yönelik maddeler ele alınmıştır. Maddeler genel olarak incelendiğinde müdür yetkili öğretmenlerin denetimlerde zorlandıklarını ifade etmişlerdir. Müdür yetkili öğretmenler, özellikle müfettiş tutumlarının kendilerini olumsuz etkilediğini belirtmişlerdir. Eğitim denetimi boyutuna yönelik maddeler tablo 15’te verilmiştir.

Tablo 15. Eğitim Denetimi Boyutuna Yönelik Bulgular

Eğitim Denetimi Boyutu X S

47 Müfettişlerin tavırları görevimi yapmamda beni strese sokuyor. 4.03 1.11 48 Birleştirilmiş sınıflı okulların göz önünden uzak olması öğretmenlerin performanslarına olumsuz etki etmektedir. 3.76 1.16

49 Birleştirilmiş sınıf uygulamasının zorlukları eğitim denetiminde dikkate alınmıyor. 4.63 0.52

50 Teftişlerin senenin sadece belli zamanlarında olması denetimlerin amacına ulaşmamasına neden oluyor. 3.99 0.94

51 Birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan öğretmenlerin hizmetiçi eğitim kurslarının ayrı yapılması gerekir. 4.47 0.79

52 Müfettişler denetim yaparken Birleştirilmiş Sınıflı okulların çalışma koşullarına göre daha esnek davranmalıdır. 4.55 0.76

53 Müfettişler denetimlerini yaparken müdür yetkili öğretmenlere idari görevler hakkında da ek bilgi vermelidir. 4.43 0.82

54 Birleştirilmiş Sınıflı Okullara müfettişler daha sık aralıklarla rehberlik yapmalıdır. 3.85 1.14

Tablo 15’de “Müfettişlerin tavırları görevimi yapmamda beni strese sokuyor” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir. Öğretmenler teftiş sırasında müfettişlerin hal ve hareketlerinden etkilenmektedir. Bu nedenle teftiş sırasında müfettişlerin olumsuz tutumları öğretmen üzerinde baskı yaratmakta ve bu olumsuz tavırlar öğretmen için stres kaynağı olabilmektedir. Bundan dolayı öğretmenlerin vazifelerini yaparken yaşanan bu sorunları ortadan kaldırmak için teftiş sırasında müfettişlerden daha duyarlı davranmaları beklenmektedir.

Tablo 15’de “Birleştirilmiş sınıflı okulların göz önünden uzak olması öğretmenlerin performanslarına olumsuz etki etmektedir” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Katılmıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir. Birleştirilmiş sınıflı okullarda yaşanılan sıkıntıların gündeme gelmemesi; müdür yetkili öğretmenlerin performanslarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle müdür yetkili öğretmenlerin bu maddeye katılımları “Katılmıyorum” düzeyinde gerçekleşmiş olabilir. Tablo 15’de “Birleştirilmiş sınıf uygulamasının zorlukları eğitim denetiminde dikkate alınmıyor” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Tamamen katılıyorum”

düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.63). Bu durum birleştirilmiş sınıflara teftişe giden müfettişlerin bu okullarda görev yapmanın zorluğunu dikkate almadıklarını ortaya koymaktadır. Öğretimsel, fiziksel, ulaşım, imkanlar vs gibi birçok nedenden dolayı birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapmak zordur. Müdür yetkili öğretmenler bundan dolayı teftişlerde bu durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünmektedirler.

Tablo 15’de “Teftişlerin senenin sadece belli zamanlarında olması denetimlerin amacına ulaşmamasına neden oluyor” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.05). Denetimlerin senenin belli zamanlarında olması ve teftişlerin problemli olması öğretmenleri dışsal kontrole itmektedir. Müdür yetkili öğretmenler bu sebeplerden dolayı denetimin amacına hizmet etmediğini belirtmişlerdir.

Tablo 15’de “Birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan öğretmenlerin hizmetiçi eğitim kurslarının ayrı yapılması gerekir” maddesine “Tamamen katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.53). Birleştirilmiş sınıflı okulların öğretim şeklinin farklı olması, idari yük ve sorumluluğun olması gibi nedenlerden dolayı müstakil sınıflarda eğitim veren okullara oranla daha zordur.

Tablo 15’de “Müfettişler denetim yaparken birleştirilmiş sınıflı okulların çalışma koşullarına göre daha esnek davranmalıdır” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Tamamen katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.62). Birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan öğretmenlerin çalışma koşulları müstakil sınıflarda görev yapan öğretmenlerle aynı değildir. Birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan müdür yetkili öğretmenler hem idareci hem de eğitmen görevi gördükleri için zaman zaman bu durum öğretmenlerin etkili bir biçimde eğiticilik görevlerini sürdürmelerine engel olabilmektedir.

Tablo 15’de “Müfettişler denetimlerini yaparken müdür yetkili öğretmenlere idari görevler hakkında da ek bilgi vermelidir” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Tamamen katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.49). Çınar’ın (2004:7) çalışmasında “müfettişler birleştirilmiş sınıf okutan öğretmenlere gereken rehberliği yapmıyor” maddesine öğretmenlerin “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirdikleri belirlenmiştir. Birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan müdür yetkili öğretmenlerin sorunlarından biri de idari konular ve mevzuat konusunda bilgilendirilebilecek bir

muhatap bulamamalarıdır. Müdür yetkili öğretmenler müfettişlerin yapacağı bu bilgilendirmelere ihtiyaç duymaktadır.

Tablo 15’de “Birleştirilmiş sınıflı okullara müfettişler daha sık aralıklarla rehberlik yapmalıdır” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Tamamen katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.49). Bir önceki maddede değinildiği gibi müdür yetkili öğretmenler yaşadıkları zorlukları aşmada bir bilene ihtiyaç duymaktadır. Müfettişler öğretmenler üzerinde denetleyici ya da kontrol mekanizması olmaktan çok öğretmenlerin bilgi eksikliklerini azaltmaya yardımcı olan, danışman kişiler olarak rol üstlenebilir. Bundan dolayı müdür yetkili öğretmenler bu maddeye yüksek düzeyde katılım göstermişlerdir.

4.2.6.1 Eğitim Denetimi Boyutuna Yönelik Genel Yorum

Müdür yetkili öğretmenler, eğitim teftişlerinde müfettiş tavırlarından kaynaklanan problemler yaşadıklarını belirtmişlerdir. Teftişlerin gerçekleştirilmesi sırasında müfettişlerin tutum ve tavırları müdür yetkili öğretmenleri stresli ve gergin bir ortama sokmaktadır. Yine birleştirilmiş sınıflı okulların bir çoğunun göz önünden uzak olmasının öğretmenlerin performanslarına olumsuz etki etmesi görüşüne müdür yetkili öğretmenler katılmışlardır. Bu durum birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan öğretmenlerin dışsal denetime ihtiyaçlarının olduğunu içsel ve öz denetimi henüz tam anlamıyla yerleştiremediklerini ortaya koymaktadır. Müdür yetkili öğretmenler çalışma koşullarının denetim esnasında hiç göz önünde bulundurulmadığını belirtmişlerdir. Müdür yetkili öğretmenler gerek fiziki imkanlar, gerek merkezden uzak olunması ve gerekse de müstakil sınıfların olmamasından kaynaklanan öğretimsel problemlerin müfettişler tarafından göz önünde bulundurulmadığını, çalışma koşullarının zorluğuna göre müfettişlerin biraz daha esnek davranması gerektiğini vurgulamışlardır. Teftişlerin senenin sadece belli zamanlarında olması, teftişin amacına ulaşmasına engel olmaktadır. Müfettişin geliş zamanını bilinmesi ve ona göre davranılması teftişin amacına hizmet etmemektedir. Müfettişlerin “olumsuz tutumları” karşısında problem yaşamamak için öğretmenler teftiş zamanlarında ders planlarına, kılık kıyafetlerine ve derse giriş çıkış saatlerine dikkat etmektedir. Müdür yetkili öğretmenler, öğretim şekli, içinde bulunduğu ortam, çalışma koşulları ve buna benzer birçok durumlardan dolayı hizmetiçi eğitim kurslarının da ayrı bir ortamda yapılması gerektiği konusunda görüş bildirmişlerdir. Böylelikle birleştirilmiş sınıflı okullarda çalışan öğretmenlerin kendi okullarında verilen eğitimle ilgili daha özel

bilgiler alma imkanı olacaktır. Hem öğretmenlik hem de idarecilik görevinden teftişe tabi tutulan müdür yetkili öğretmenler denetim esnasında kendilerine ek bilgiler verilmesi gerektiğini söylemişlerdir. Müdür yetkili öğretmenler teftişlerin senenin belli zamanlarında sınırlandırılması yerine daha sık olarak rehberlik ve öğretici yönünün ön planda olması gerektiğini söylemektedirler.

4.2.7. Müdür Yetkili Öğretmen Görüşlerine Göre Araştırma Boyutların