• Sonuç bulunamadı

3.6. Verilerin Analizi

4.2.1. Öğrenci Hizmetleri Boyutu

Bu bölümde öğrenci hizmetleri boyutuna yönelik maddeler ele alınmıştır. Maddeler genel olarak incelendiğinde müdür yetkili öğretmenlerin öğrenci hizmetleri boyutunda fazla zorlanmadıkları belirlenmiştir. Müdür yetkili öğretmenler en fazla öğrenci devamsızlıkları konusunda problem yaşadıklarını ve iletişim ile bu problemin en aza indirilebileceğini vurgulamışlardır. Öğrenci hizmetleri boyutuna yönelik maddeler tablo 10’da verilmiştir.

Tablo 10. Öğrenci Hizmetleri Boyutu Maddesine Yönelik Bulgular

No

Öğrenci Hizmetleri Boyutu

X S

1 Öğrenci dosyalarını hazırlamakta zorlanıyorum. 3.18 1.06 2 Öğrencileri kayıt yaparken, kayıt silerken, nakil işlemleri gibi işler yaparken zorlanmıyorum. 3.59 1.20

3 Öğrencilerin sene boyunca öğretim hizmetlerine katılmalarını sağlamakta başarılıyım. 3.74 0.64

4 Öğrencilerin tarım ve hayvancılık işlerinde çalışması devamsızlıklarına neden olmaktadır. 4.11 1.00

5 Birleştirilmiş sınıflı okullarda kız çocuklarının devamı konusunda problemler yaşanmaktadır. 2.77 1.32

6 Öğrencilerin devam durumlarının düşük olması eğitim-öğretim faaliyetlerinin hedefine ulaşmasını zorlaştırmaktadır. 3.78 1.09

7 Kız çocuklarının okula gitmesi için ailelerin eğitimden geçmesi gerekmektedir. 3.97 1.01

8 Öğrencilerin devamsızlık problemlerini çözmek için ailelerle çok iyi bir iletişim kurmamız gerekir. 4.33 0.56

Tablo 10’da “Öğrenci dosyalarını hazırlamakta zorlanıyorum” maddesine öğretmenler “Kısmen katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =3.18). Bu durum birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan müdür yetkili öğretmenlerin öğrenci dosyası hazırlamakta çok fazla zorlanmadıklarını göstermektedir. Özben (1997:58), yapmış olduğu çalışmasında öğretmenlerin %58’lik bir bölümünün bu konuda zorlandıklarını belirtmişlerdir. Öğrenci dosyası hazırlama, öğrenciyi tanıma gibi işlerde müdür yetkili öğretmenler çok yüksek düzeyde olmasa da zorlandıklarını belirtmişlerdir.

Tablo 10’da “Öğrencileri kayıt yaparken, öğrenci kayıtlarını silerken, nakil işlemleri gibi işler yaparken zorlanmıyorum” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =3.59). Bu durum müdür yetkili öğretmenlerin yeni öğrenci kayıtlarını alırken, öğrenci kayıtlarını silerken ya da nakil işlemlerini yaparken zorlanmadıklarını ortaya koymaktadır. Müdür yetkili öğretmenlerin özellikle sene başında ve sene sonunda sürekli ve yanlışsız olarak yapmaları gereken faaliyetlerin başında öğrenci nakilleri, öğrenci kayıtları gibi

işlemler gelmektedir. Müdür yetkili öğretmenlerin bu işlemlerde zorlanmadıkları görülmektedir.

Tablo 10’da “Öğrencilerin sene boyunca öğretim hizmetlerine katılmalarını sağlamakta başarılıyım” görüşüne birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan müdür yetkili öğretmenler “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =3.74). Araştırmanın ilk iki maddesi müdür yetkili öğretmenlerin yöneticilik rolleri ile ilgilidir. Fakat bu madde müdür yetkili öğretmenlerin öğreticilik rolünü ön plana çıkarmaktadır. Müdür yetkili öğretmenler öğrencileri öğretim sürecine katmada başarılı olduklarını ifade etmişlerdir.

Tablo 10’da “Öğrencilerin tarım ve hayvancılık işlerinde çalışması devamsızlıklarına neden olmaktadır” görüşüne müdür yetkili öğretmenler, “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.11). Birleştirilmiş sınıflı okullarda okuyan öğrenciler köy ortamında tarım ve hayvancılık işlerinin yapılmasında ailelerin en önemli kaynaklarındandır. Çınar’ın (2004:7) yapmış olduğu araştırmada “köy okullarında öğrenciler okula düzenli olarak devam etmiyor” maddesine öğretmenler “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir. Yapılan her iki çalışmada da paralel sonuçlar çıkmıştır. Özellikle 4. ve 5.sınıf öğrencileri tarım ve hayvancılık işlerinde insan gücü olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı öğretmenler bu maddeye yüksek düzeyde görüş bildirmişlerdir.

Tablo 10’da “Birleştirilmiş sınıflı okullarda kız çocuklarının devamı konusunda problemler yaşanmaktadır” görüşüne müdür yetkili öğretmenler “Kısmen katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =2.77). Genel olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kız çocuklarının okuması konusunda problemler yaşanmaktadır. Bu nedenle bu sorunun Elazığ’da çok yüksek düzeyde olmasa da “kısmen” düzeyinde yaşandığı görülmektedir.

Tablo 10’da “Öğrencilerin devam durumlarının düşük olması eğitim-öğretim faaliyetlerinin hedefine ulaşmasını zorlaştırmaktadır” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =3.78). Çünkü birleştirilmiş sınıflı okullarda yaşı büyük olan çocuklar haftanın belirli günlerinde okula gelmezken, Elazığ’ın belli bölgelerinde bahar aylarında tarım sezonunun açılmasıyla göç başlamakta ve özellikle eğitim öğretim yılının son 1-1,5 ayında okulda öğrenci sayısı azalmaktadır. Bu durum o bölgelerdeki eğitim öğretim faaliyetlerini olumsuz

olarak etkilemektedir. Özben’in (1997:60) yapmış olduğu çalışmada “Birleştirilmiş sınıflı okullarda öğrencilerin okula devam durumunu” %60 oranında yeterli bulduklarını tespit etmiştir. Özben’in Denizli ilinde yapmış olduğu çalışma ile bu araştırmanın bulguları arasında farklılık bulunmaktadır. Bu farklılığın Elazığ ilinin sosyo-ekonomik ve kültürel değerlerinin farklılığından kaynaklanabileceği söylenebilir.

Tablo 10’da “Kız çocuklarının okula gitmesi için ailelerin eğitimden geçmesi gerekmektedir” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =3.97). Elazığ’da gerçekleştirilen “Ana Baba Okuyor” kampanyası bu açıdan aileleri olumlu yönde etkilemesi amacıyla yapılmıştır. Müdür yetkili öğretmenler kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin belli bir eğitim ile kararlarını değiştirebileceklerini belirtmişlerdir.

Tablo 10’da “Öğrencilerin devamsızlık problemlerini çözmek için ailelerle çok iyi bir iletişim kurmamız gerekir” maddesine müdür yetkili öğretmenler “Tamamen katılıyorum” düzeyinde görüş bildirmişlerdir ( X =4.33). Bu durum müdür yetkili öğretmenlerin öğrencilerin gerek cinsiyetlerinden kaynaklanan farklılıklarından dolayı gerekse de üstteki maddelerde belirtildiği gibi tarım ve hayvancılık gibi işlerde kullanılmasından kaynaklanan nedenlerden dolayı devamsızlık problemini çözmek için anne-babalarla iyi bir iletişim kurmalarının problemi büyük ölçüde azaltabileceği yönünde görüş bildirmişlerdir.

4.2.1.1. Öğrenci Hizmetleri Boyutuna Yönelik Genel Yorum

Son iki maddede çözüm önerileri niteliğinde verilen maddelere müdür yetkili öğretmenlerin vermiş oldukları cevaplara paralel olarak; birleştirilmiş sınıflı okullardaki öğrenci merkezli problemlerin çözümü için ailelerin eğitimden geçmesi ve ailelerle kurulacak olumlu ilişkilerin etkili olacağı söylenebilir. Birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan müdür yetkili öğretmenlerin iletişim konusunda kendilerini yetiştirmeleri gerekmektedir. Yine ilk iki maddedeki yöneticilik ve idari görevleri ile ilgili maddelere “Kısmen Katılıyorum” düzeyinde görüş bildirdikleri gözlenmiştir. Fakat öğreticilik– öğretmenlik yönlerine yönelik sorulan sorulara ise daha net ve yüksek düzeyde görüş bildirdikleri belirlenmiştir. Birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan müdür yetkili öğretmenlerin öğrenci dosyalama sistemi, kayıt olma kayıt silme gibi hususlarda “Kısmen katılıyorum” düzeyinde görüş bildirdikleri görülmüştür.