• Sonuç bulunamadı

2. BÖLÜM

3.15 MİNİK SULTAN’ IN SERÜVENLERİ 1, 2, 3

Kitabın Yazarı: Ayla KUTLU Resimleyen: Şükran KIRCI Yayınevi: Bilgi Yayınevi Kitaplığı Basım Yılı: Nisan 2000 (1. Baskı) Sayfa Sayısı: 45

131 Özet:

Minik Sultan Sihirbaz’ da; Minik Sultan diğer sultan çocukları gibi değilmiş. Annesi onun tam bir sultan kızı gibi görünmesi için kıyafetlerini takılarla, incilerle süslemek ister ancak minik sultan bu durumdan hiç hoşnut olmazmış. En sonunda kendi gibi olmayı başarmış. Tembellik yapar, Arkeolog olur kazı yapar, yolculuk edermiş. Bir gün islediği bir gösteri sonucu sihirbaz olmaya karar vermiş. Abisi ona sihirlerin gerçek olmadığını bunların göz yanılması olduğunu söylemiş. Fakat Sultan dinlememiş. Günlerce gecelerce çalışmış. Sihirle ilgili binlerce kitap okuyup araştırma yapmış. Sonunda bir sihir ustasından bütün teknikleri öğrenerek doğruyu öğrenmiş.

Minik Sultan Denizkızı’ ında; Minik Sultan babası ve annesi tarafından güzel bir göl kenarına tatile gönderilmiş. Burada kendine benzeyen bir denizkızı ile tanışmış. Çok ama çok iyi arkadaş olmuşlar. Aralarındaki tek sorun denizkızı karada o da gölde uzun süre kalamazmış. Buna aldırış etmiyorlarmış. Bir diğer sorun ise insanların gölleri kirletmesiymiş. Bütün kirli maddeleri göllere denizlere atıyorlarmış. Denizkızından bunları duyan Sultan çok üzülmüş. Ve bir temizlik ordusu kurup insanların suları kirletmemesi için mücadele etmeye karar vermiş. Sonra hayvanat bahçesine geziye gitmiş, sokaklarda kalarak sokak çocuğu olmuş, Bulutlarla dostluk kurup onların üzerine çıkmış ve son olarak soluğu Himalayalar’ da almış.

Minik Sultan Beceriksiz Palyaço’ da; Güzel bir ülkeydi Minik Sultan’ ın ülkesi. Yalnız ormanlarına avcılar dadanmıştı. Minik Sultan’ın buna bir çözüm bulması gerekiyordu. Ormandaki bütün hayvanları topladı ve birlikte mücadele etmeye karar verdiler. Ve başarıya ulaştılar. Minik Sultan, beceriksizliği yüzünden işinden kovulan bir palyaço ile tanışmış. Bu palyaço çok becerikli fakat çocukların seviyesine inemediği için başarısız oluyormuş. Minik Sultan ona yardım etmiş ve palyaço çocukları artık çok eğlendirmiş.

Dış Yapı Özelliklerinin Değerlendirilmesi: Boyut:

Kitaplar, 21,5 eninde, 99.5 boyunda, 0.4 cm kalınlığında olup 45 sayfadır. Bu boyutlar çocukların ilgisini çekmesi açısından uygun olsa da taşıma açısından biraz zordur.

132 Kağıt:

Kitapta birinci hamur beyaz ağırlıklı, tamamı renkli kalın mat kâğıt kullanılmıştır. Yaş seviyesi için uygundur.

Kapak (Cilt):

Kitaplarda Amerikan karton kapak kullanılmıştır. Kapaklar çok renkli ve çizgi karakterlerden oluşmaktadır. En üst kısımda yayınevinin oluşturduğu serinin ismi ’’Çağdaş Çocuk Masalları’’ altında yazarın adı ve kitabın adı, en alt kısımda yayınevinin adı yer almaktadır.

Arka kapaklarda ise aynı yazılar yer almaktadır. Arka kapaklardaki resimler ön kapaktaki resimlerin devamıdır. Kapak tasarımı canlı, renkli, dikkat çekici ve masalların içeriğini yansıtan hayal ürünü ögelerden oluşmaktadır.

Resim 61. Minik Sultan Serisi ön kapak

133 Sayfa Düzeni:

Sayfalar çocukların ilgisini çekecek biçimde tasarlanmıştır. Resimlerle birlikte sayfaların tamamı renklendirilmiştir. Sayfadaki olayları yansıtacak resimler ve karakterler seçilerek sayfalara dağıtılmıştır.

Harfler:

Kitaptaki harfler on dört puntoyla yazılmış. Yazı karakteri Century Gotiktir. Yaş seviyesine uygunluk göstermektedir.

Resim:

Kitap, görsel açıdan Şükran KIRCI’ nın imzasını taşımaktadır. Dış kapak resimleri renkli olup kitabın ismi ve içeriği ile uyumlu olduğu görülmüştür. Kitabın içeriği tamamen resimli ve renklidir.

İç Yapı Özelliklerinin Değerlendirilmesi: Konu:

Minik Sultan’ ın kraliyet ailesinin diğer bireylerinden farklı görünmesi ve davranması, hayal dünyası ve hayal dünyası ile gerçek dünyanın birbirine karışması konusu ele alınmıştır. Konu ele alınışı itibariyle seviyeye uygun ve ilgi çekicidir.

Çatışma; Minik Sultan’ın annesi ve babası ile onların istediği gibi bir çocuk olmama adına ve doğaya zarar veren diğer insanlarla çatışması olarak kurgulanmıştır. Kişi-kişi ve kişi- doğa çatışmaları oldukça fazladır.

134

Konunun yapılandırılması açısından anlatılan hikâyelerde merak unsurunun hiç olmaması ve konuların birbiriyle ilişkisinin zayıf tutulması okuyucu ile kitap arasındaki bağı zayıflatmıştır.

İleti (Ana fikir):

Güzellikten öte şeyler vardır. Hayattaki gerçek önemli olan şeylerin farkına varılmalıdır. Kendimizin ve yeteneklerimizin farkında olmalıyız. İnsanlar birlik içinde hareket etmelidir. Birlikten kuvvet doğar.

Tema (İzlek) :

Masallar da; kendini bilmek, çalışmak, insan sevgisi, hayvan sevgisi, doğa sevgisi, çevreye karşı duyarlı olmak, birlikte hareket etmek, yardımlaşma, doğaya saygı öğütlenmektedir.

Kahramanlar (Karekterler) :

Minik Sultan: Başkahramandır. Kraliyet ailesinin diğer bireylerinden tamamen

farklıdır. Normal insanlar gibi yaşamak istemektedir. Çevresine ve çevresindeki olaylara karşı çok duyarlıdır. Mücadelecidir. Doğa ve hayvan sevgisi çok fazladır.

Baba: Minik Sultan’ın babasıdır. Ülkenin kralıdır. Kızına karşı çok duyarlıdır.

Kızını çok sevmektedir. Ülkesini anlayış ve sevgi içerisinde yönetmektedir. Doğaya ve hayvanlara karşı duyarlıdır.

Anne: Minik Sultan’ın annesidir. Kralın karısıdır. Minik Sultan’ı bir kraliçe gibi

yetiştirmek için mücadele vermektedir.

Ağbey: Minik Sultan’ın ağabeyidir. Kralın oğludur. Minik Sultan ile ilişkileri

iyidir. Tahtın veliahttı olduğu için politik davranışlar içerisindedir.

Plan:

Yazar kitap içerisindeki masallarda çocukların ilgisini çekebilecek giriş cümleleri kullanmaya çalışmış, gelişme bölümünde olayları yeterince ilgi çekici hale sokacak şekilde planlayamamış ve sonuç bölümleri ise durağan şekilde bitirilmiştir. Planlamadaki kusurlar okuyucu ile eser arasındaki bağı zayıflatmıştır.

135 Dil ve Anlatım:

Yazar eserinde duru, açık, anlaşılır ve içten bir anlatım kullanmıştır. Eserde ikileme, deyim ve atasözlerine yer vermemiştir. Bu da anlatımın etkinliğini zayıflatmıştır. Eser genel olarak ders vermekten öteye çocuklarda düşünce ve hayal dünyasını geliştirmeye yönelik olayları işlemiştir.

3.16. MERHABA SEVGİ