• Sonuç bulunamadı

2. BÖLÜM

3.8 İKİZLERİN SIRRI

Kitabın Yazarı: Ayla KUTLU Resimleyen: Şükran KIRCI Yayınevi: Bilgi Yayınevi Kitaplığı

Basım Yılı: Ekim 2013 (5. Baskı) 7 yaş + Sayfa Sayısı: 68

Edebi Türü: Hikâye Özet:

İpek ve Çiçek’in annesi tatil için Japonya’ ya gidecektir. Hazırlık yapmak isteyen anne, ikizlerin sakarlıkları sebebiyle bir türlü başarılı olamaz. Çok zor olsa da en sonunda tüm hazırlıklarını tamamlar ve sabah yola koyulmak için uyur. Tam

91

da bu gece evlerine hırsız girer ve annenin valizinden paralarını ve eşyalarını alır. Bu durumu gören ikizler güçlerini birleştirip ÇİİP olurlar. ÇİİP olunca ortaya yeni bir kurtarıcı çıkar. O, hırsızı etkisiz hale getirir ve hırsızın teslim olmasını sağlar. Bu sorunu çözseler de bir sorun daha vardır havaalanı için yola çıkan anne pasaportunu evde unutmuş ve uçak hareket etmek üzeredir. İkizler tekrar ÇİİP olur ve pasaportu anne görmeden çantasına bırakarak annenin uçağa yetişmesini sağlarlar.

Dış Yapı Özelliklerinin Değerlendirilmesi: Boyut:

68 sayfadan ibaret olan kitap, 0.5 cm kalınlığında, 19.5 boyunda ve 13.5 cm eninde olup yaş seviyesindeki çocuklar için uygun ebattadır.

Kağıt:

İkizlerin Sırrı isimli kitapta kağıt olarak beyaz, birinci sınıf ve hitap ettiği yaş seviyesine uygun bir kağıt seçimi yapılmıştır.

Kapak (Cilt):

Ön kapakta yeşil, kırmızı ve mavi renklerin hakim olduğunu görüyoruz. Üst kısımda yayınevi, yazarın ismi ve kitabın adı yazmaktadır. Sağ altta ise kaçıncı basım olduğu ve hitap ettiği yaş grubu belirtilmiştir. Ön kapaktaki resimde İpek ve Çiçek kardeşler bulunmaktadır. Kıyafetleri, ayakkabıları, saç örgüleri aynıdır. Hemen arkalarında birbirleriyle güçlerini birleştirerek oluşturdukları ÇİİP resmedilmiştir. Bu resimle kitapta olağanüstü bir takım olayların olacağı mesajı verilmektedir.

Arka kapakta ön kapaktaki resmin devamı niteliğinde bir görsel bulunmakta ve ikizler burada el ele tutuşarak resmedilmiştir. Üst kısımda ’’ Evet, bu ikizlerin bir sırrı var çocuklar; asla tahmin edemeyeceğiniz bir sır. Öğrenince çok hoşunuza gidecek. ’’şeklinde bir açıklama yapılmış ilk defa görenlerin merak duyguları üst seviyeye çıkarılmak istenmiştir. Alt kısımda kitabın bandrol bilgileri mevcuttur.

Genel olarak kapak tasarımı rengârenk, ön ve arka kapakta aynı resmin kompozisyonu mevcuttur. Kapak ilgi çekici ve çocuk kitabı olduğu mesajını direkt olarak vermektedir.

92

Sayfa Düzeni:

Sayfa düzeni oldukça sadedir. Yazılar ve resimler ayrı sayfalarda verilmiştir. Sayfa düzeninde anormal bir durum söz konusu değildir.

Harfler:

Times New Roman yazı tipinin kullanıldığı kitapta, harfler 14 punto büyüklüğünde yazılmıştır. Hitap ettiği yaş aralığına uygun tercihtir.

Resim:

Kitaptaki resimler Şükran KIRCI tarafından resimlenmiştir. 17 adet resim bulunmaktadır. Resimlerin tamamının siyah beyaz olması ve tüm sayfayı kaplaması kitabı monotonlaştırmıştır. Resimlerin olaylarla ilişkisi bir kaçı hariç uygun düzeyde görünmektedir.

Resim 33. İkizlerin Sırrı ön kapak Resim 34. İkizlerin Sırrı arka kapak

93 İç Yapı Özelliklerinin Değerlendirilmesi: Konu:

Kitabın konusu; kahramanları İpek ve Çiçek’in annelerinin tatile gidiş hazırlıkları yaparken başından geçen hırsızlık ve pasaport unutma olayının nasıl sonuçlandığıdır. Konu ele alınışı itibariyle yaş seviyesine uygundur. Yazar olayı sıradanlıktan kurtarmak için ikizlerin güçlerini birleştirmiş ve olaya olağanüstülük katmıştır.

Çatışma; diğer serisinde olduğu gibi ikizlerin birbirleriyle ve çevresindeki diğer insanlarla çatışmaları kişi-kişi çatışması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çatışma ile konuya dinamizm katıp okuyucuyu olayın içine katmak hedeflenmiştir. Anneden ayrılacak olmak konuya yerinde bir duygusallık katmıştır.

Yapılandırmayı zayıflatacak unsur olarak, ikizlerin güçlerini birleştirip CİİP olup problem çözme meselesi çocuk okuyucunun seviyesinde anlatılamamış bu durum ise çocuk okuyucunun konudan kopup konu ile bağının zayıflamasına neden olabilecek bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.

İleti (Ana fikir):

Güçlerimizi birleştirerek türlü kötülüklerin üstesinden gelinebileceği, aynı zamanda kardeş olmanın insan hayatındaki yeri ve önemi ileti olarak verilmek istenmiştir.

Tema (İzlek):

Aile ve kardeş sevgisi, yardımlaşma ve iyilik üzerinde en çok durulan kavramlardır.

Kahramanlar (Karekterler):

İpek ve Çiçek: Kitabın kahramanlarıdır. Özellikleri ile birlikte anlatıldıkları ve

olay onların etrafında geliştiği için açık karakterlerdir. Lukens’ in kriterlerine göre ise durağan(statik) karekterlerdir. İkiz kardeştirler. Birbirlerine çok ama çok benzerler.

’’Birbirlerine iki su damlası gibi benzeyen iki kızdan biri İpek, diğeri ise Çiçek. ’’ (s.7)

94

’’Yine de farklılık vardı işte. İpek’in yatağı düzgündü. Her şey yerli yerindeydi, temizdi .Kitaplığı düzgündü, özenle yerleştirdiği küçük biblolarında bir toz zerresi bile yoktu.’’ (s.22)

Çiçek ise, biraz daha yaramaz, dağınık ve düzensizdir.

’’Çiçek ise her şeyini her yerde arayacak biçimde yerleştirmişti(!) Giysi dolabının içine tıktığı karma karışık giysileri dışarı taşmıştı, kapısı kapanmıyordu. Çoraplar çalışma masasını üstünde, bibloları ayak ucundaydı.’’(s.22)

Bu iki kardeş birbirleriyle moleküllerine kadar birleşerek voltran oluşturuyorlar ve kötülüklerin üstesinden gelebiliyorlar.

’’İlk kez ÇİİP oluşumuzu hatırlıyor musun? İpek de kardeşini öptü. Nasıl unuturum? Gerçi şu ana kadar bir isim koymamıştık ama birçok kez ÇİİP olduk. İlk olduğumuzda beş yaşındaydık. ’’(s.29)

’’Karşılıklı durdular. Gözlerini birbirlerinin gözlerine diktiler. Gözbebekleri diğerini çekiyor gibiydi. Birden müthiş bir ışık parladı ve İpek ile Çiçek ortadan kayboldu’’(s.35)

Can: Sever’in kriterlerine göre kapalı karakterdir. Lukens’ e göre ise

durağan(statik)dır. Can ikizlerin üniversitede okuyan abileridir. Anne ve babası olmadığı zamanlarda ikizlerin her şeyiyle o ilgilenir. Onlara hem analık hem de babalık yapar. Kardeşlerini korur kollar.

’’Can çok iyidir de… Büyük bir kusuru vardır. Kendini iyi yemek yapan biri sanır. Oysa dünyada ondan daha kötü yemek yapan, ondan daha zevksiz sofralar hazırlayan bir başkası olamaz ’’(s.10)

Kiraz Teyze: Kapalı ve durağan karakterdir. İkizlerin komşusu olan Kira Teyze,

biraz tuhaf bir kadın, kendini övmeyi seven bir kişilik ama çok iyi ve yardımsever bir komşudur. Özellikleri okuyucuyla paylaşıldığı için açık karekterdir.

’’Kiraz Teyze çok tatlı kadındı…Tamam orası öyleydi de…Biraz tuhaftı…’’(s.21)

’’ Komşumuz Kiraz Teyze de her şeyimize göz kulak olacağına söz verdi.’’(s.28)

’’ Nasılsa Kiraz Teyze vardı. Her şeyi benim meşhuuuuur diye bağıra çağıra getiren, hazırlayan sevgili Kiraz Teyze’’(s.48)

95 Plan:

Olaylar bir plan dahilinde ele alınmış ve birbirini takip eden olaylar bir ardı şıklık içerisinde anlatılmıştır. Yaş seviyesine uygun bir planlama yapılmıştır. Giriş kısmında önce kahramanlar ve özellikleri okuyucuya anlatılmıştır. Gelişme kısmında ikizlerin sakarlıkları ve işleri karıştırmaları, sonuçta ise kahramanlarımız annelerinin tatile çıkmasını sağlamıştır. ÇİİP olmalarının gerekçesi doğru ve açıklayıcı şekilde izah edilememiştir.

Dil ve Anlatım:

Yazar, hitap ettiği yaş seviyesine uygun sözcük, cümle ve paragraflar oluşturmuştur. Anlaşılma seviyesi hitap ettiği yaş grubuna uygundur. Anlatımı durağanlıktan kurtarmak için ikileme ve kalıplaşmış ifadelerden yararlanmıştır. Eser üçüncü kişi ağzından anlatılmıştır.

Eserde kullanılan ikilemelerden bazıları şunlardır:

’’Can, bilgiç bilgiç başını salladı’’(s.11)

’’Sema Hanım dolu dolu geldi, oğluna sarıldı’’(s.11) ’’İpek süklüm püklüm ayağa kalktı.’’(s.16)

’’Çiçek kardeşine ters ters baktı’’(s.24) ’’Hırsız yavaş yavaş içeri girdi’’(s.33)

’’Anneleri kırgın kırgın başını kaldırdı.’’(s.46)

Eserde kullanılan benzetmelerden bazı örnekler şu şekildedir:

’’…İki su damlası gibi benzeyen iki kızdan biri İpek, diğeri ise Çiçek.’’(s.7) ’’Bu canlı ÇİİP’di. Yıldırım gibi daireden çıktı.’’(s.35)

’’Göğüsleri körük gibi şişip iniyordu.’’(s.40)

Eserde kullanılan bazı kalıplaşmış ifadeler şu şekildedir:

’’Ancak onları uyku tutmuyor.’’(s.10)

’’Bakkala kasaba giderken içim titriyor.’’(s.14)

’’Selma Hanım, midesinin ağzına geldiğini hissetti.’’ (s.20) ’’Bu gece uyku tutmayacaktı kendisini’’(s.20)

’’Onun pek çok serüveni art arda aklına düştü. ’’(s.21) ’’Gerçekte ikisinin de içleri içlerini yiyordu.’’ (s.54)

Bu yaş grubu çocuklarının anlamakta güçlük çekeceği bazı kelimeler şunlardır:

96

Kitap genel olarak baskı ve dış görünüş açısında uygun özelliklere sahiptir. Olay okuyucunun günlük hayatta karşılaşabileceği türden ve sıradan bir şekilde devam ederken birden kahramanlar güçlerini birleştirir ve ÇİİP olur. Bu durum biraz dikkat çekici olsa da niçin ÇİİP oldukları ve bu olağanüstü olay yaş seviyesine uygun şekilde anlatılamamıştır.

3.9 KÜÇÜK MAVİ TREN