• Sonuç bulunamadı

2. BÖLÜM

3.13 EYVAH KARDEŞİMİ SEVMEYE BAŞLADIM

Kitabın Yazarı: Ayla KUTLU Resimleyen: Serap DELİORMAN Yayınevi: Bilgi Yayınevi Kitaplığı Basım Yılı: Ağustos 2015 (1. Baskı) Sayfa Sayısı: 77

121 Özet:

Tolga sekiz yaşındadır. Dört yaşına kadar evin tek çocuğu bunun yanında anneannesinin ve dedesinin de ilk ve tek torunudur. Dört yaşında iken Tolga’nın Can isminde bir kardeşi olur. Tolga kardeşini pek sevmez ve ondan hoşlanmaz. Anne ve babasının çok dikkat etmesine rağmen Tolga Can’ı kıskanır. Çevresindeki herkesin kardeşini daha fazla sevdiği düşüncesi Tolga’yı rahatsız ediyordu. Tolga ondan kurulmak ve aile bireylerinin ondan nefret etmesi için her şeyi yapıyordu. Ona dondurma yedirip hasta olmasına neden olmuştu. Can’ ın merdivenlerden düşmesinde de payı büyüktü. Can’ ın ayağı kırışmıştı. Bu sırada Tolga’ da bir değişim başlamıştı. Can’ı sevmeye başlamıştı. Artık onunla oyun oynamak istiyor, oyuncaklarını onla paylaşıyordu. Kardeşini sevmeye başlamıştı.

Dış Yapı Özelliklerinin Değerlendirilmesi: Boyut:

Kitap 77 sayfa olup, 0.7 cm kalınlığında, 19.5 boyunda ve 13.2 cm eninde olup yaş seviyesindeki çocuklar için uygun ebattadır. Kullanılabilirliği ve taşınması kolaydır.

Kağıt:

Kitapta üçüncü hamur sarı kâğıt kullanılmıştır. Bu yaş seviyesindeki çocuklar için uygun özelliktedir. Resimler ve harfler net ve anlaşılabilir özelliktedir. Uzun yıllar okumaya uygundur.

Kapak (Cilt):

Kapakta kalın karton ve dayanıklılık için sele fon kullanılmıştır. Ciltleme açısından tutkalla yapıştırılmış dikiş kullanılmamıştır. Bu durum ciltleme açısından olumsuzluk oluşturur. Kapağın arka fonu mattır. Sağ üst köşede resimleyenin adı ve soyadına yer verilmiştir. Bir daire içerisinde kitabın adı ve yazarın adı soyadı belirtilmiştir. Resim olarak ise, iki küçük kardeşin oyuncaklarla oyun oynamaları resmedilmişti. Sanki büyük kardeş bu durumdan pek memnun gözükmemektedir.

Arka kapakta ise küçük kardeş Can bir arabanın içerisinde, büyük kardeş Tolga ise bir iple onu çekmektedir.

122

Sayfa Düzeni:

Sayfalardaki boşluklar genel olarak uygun şekildedir. Resimler yazıların içerisine yerleştirilmiştir. Bu da anlatımın hafızada yardımcı olması ve etkisinin artmasına yardımcı olacaktır.

Harfler:

Kitapta uygun büyükte olan 12 punto kullanılmıştır. Arial yazı tipi kullanılmış olup hitap ettiği yaş ve seviyeye uygundur.

Resim:

Kapak ve diğer resimler Serap DELİORMAN tarafından resimlenmiştir. 13 adet resim bulunmaktadır. Resimlerin tamamı renklidir. Resimlerin sade ve anlaşılır şekildedir.

Resim 53. Eyvah Kardeşimi Sevmeye Başladım ön kapak

Resim 54. Eyvah Kardeşimi Sevmeye Başladım arka kapak

Resim 55. Eyvah Kardeşimi Sevmeye

123 İç Yapı Özelliklerinin Değerlendirilmesi: Konu:

Konu olarak her evde yaşanan bir olay ele alınmıştır. Evin en büyüğü olan Tolga’nın kardeşi olacağını öğrendiğinde verdiği tepki, kıskançlık krizleri ve ondan kurtulmak için yaptığı çocukça planlar anlatılmıştır.

Çatışma; konu Tolga’nın kardeşi olacağını anladığı andan itibaren anne, baba ve doğduktan sonra kardeşi ile çatışması üzerine kurgulanmıştır. Çatışmalar sayesinde çocuk okuyucunun kitap ile bağı canlı tutulmak istenmiştir.

Konunun yapılandırması açısından kardeşi olacağını öğrenen Tolga aşırı duygusal bir hale bürünmüş bu durum fazlaca tekrar edilerek tekrara düşülmüştür.

İleti (Ana fikir):

Kardeş bir çocuğun sahip olacağı en değerli arkadaştır. Onlar sayesinde, paylaşmayı, yardımlaşmayı aile olmayı öğreniriz. Kıskançlık ise tüm çocukların uzak durması gereken bir duygudur.

Tema (İzlek):

Kardeş, aile, paylaşma eser genelinde aktarımı yapılmak istenen kavramlardır.

Kahramanlar (Karekterler):

Tolga: Kitabımız ana kahramanı Tolga’dır. Olaylar onun etrafında düğümlendiğinden ve özelliklerinden sık sık bahsedildiğinden açık karakterdir. Lukens’ e göre ise giriş ve gelişme bölümünde kardeşini istememesi ve nefret

etmesine karşın sonuç bölümünde sevmeye başlamasından dolayı

devingen(dinamik) karakterdir. Tolga 4 yaşına kadar el bebek gül bebek büyütülmüştür.

’’Adım Tolga. Sekiz yaşımdayım. Dört yaşına kadar çok mutluydum.’’(s.14)

Tolga kardeşi olduğunda onu kabullenmez ve çok kıskanır.

’’Merakla bebeğe bakıyordum. Çok çirkindi. Kara ve kırmızı karışımı bir şey.’’(s.21)

’’Annemle babama göre, hatta büyükannelerime ve dedeme göre bile Can’ı sevmeyecek insan olamazdı. Ben vardım ama bunu unutmuşlardı sanki’’(s.21)

124

Tolga ne kadar plan yapıp ondan kurtulmak istese de sonunda onu çok sevmeye başlar ve yaptıklarından pişman olur.

’’Sana içinde senin olduğun bir masal hazırladım Can dedim. Bütün gün kafamda onu geliştirdim. Bakalım sevecek misin?’’(s.76)

Plan:

Kitap bir plan dâhilinde kaleme alınmıştır. Önce giriş yapılmış özellikle anne ve babaların çocuklara kardeşleri olacağını nasıl söyleyecekleri ile alakalı oradan olay Tolga’ya bağlanmış, gelişme bölümünde Tolga kardeşinden kurtulmak ve aile bireylerinin onu sevmemesi için elinden gelen her şeyi yapmış ve sonuç bölümünde bu duygusunun yerini sevgiye bıraktığını anlamıştır.

Dil ve Anlatım:

Kitapta açık, anlaşılır ve sade bir Türkçe kullanılmıştır. Cümleler ve paragraflar yaş seviyesine uygundur. Anlatım gayet canlı ve heyecanlı tutulmuştur. İkilemeler ve kalıplaşmış ifadeler

Eserde kullanılan ikilemelerden bazıları şunlardır:

’’…ve sizi uzun uzun öper.’’(s.6)

’’…gözünüzü parıl parıl parlayan hediye paketinden ayıramazsınız.’’(s.12) ’’Benimle uzun uzun konuştu.’’(s.27)

Eserde kullanılan benzetmelerden bazı örnekler şu şekildedir:

’’Ama yelken gibi kulakları vardı.’’(s.32) ’’Tüylerim diken diken oldu.’’(s.43) ’’…neredeyse top gibi fırladı.’’(s.59)

Eserde kullanılan bazı kalıplaşmış ifadeler şu şekildedir:

’’…sonra pabucun dama atılır.’’(s.10)

’’Zamane çocukları bunlar her şeyi bilir..’’(s.14) ’’O tamamdı da, benim paşa keyfim varsa…’’(s.14)

’’Can bir yaşına girdi ve her yere burnunu sokmaya başladı.’’(s.27) ’’Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olacaktım’’(s.40)

Bu yaş grubu çocuklarının anlamakta güçlük çekeceği bazı kelimeler şunlardır:

125

Kitap genel olarak ilgi çekici ve hayatın tam da içerisinden bir konuyu işlediği için çocukların dikkatini çekmeyi amaçlamıştır. Her ailenin ve çocuğun başından geçen konu güzel bir şekilde ele alınmış ve okuyucuya sunulmuştur.

3.14 KENDİNİ KÖPEK SANAN AYAKKABI