• Sonuç bulunamadı

MF’de karşılaştırma analizlerinin sonuçlarının değerlendirilmesi

5. ALAN ÇALIŞMASI: MEKAN KONFİGÜRASYONUNUN SOSYAL

5.3. Mühendislik Fakültesi’nin Yönteme Dayalı Analizi

5.3.4. MF’de karşılaştırma analizlerinin sonuçlarının değerlendirilmesi

Alan çalışmasının bu bölümünde tamamlanan analiz ve karşılaştırma testleri, mekan konfigürasyonunun sosyal etkileşim üzerinde etkili olduğunu şu şekilde ortaya koymuştur:

 Mekanın sahip olduğu derinlik, bütünleşme, eş görüş çevresi ve eş görüş alanı değerlerinin, o mekanda sosyal etkileşim olanaklarını olumlu yönde etkilemektedir. Derinlik değeri düşük, başka bir ifadeyle kolay erişilebilen sığ mekanlarda, bireylerin sosyal etkileşimde bulunma olasılıkları artmaktadır. Sosyal etkileşim için tercih edilen mekanlar yüksek bütünleşme değerine sahiptirler. Mekanda geniş ve kesintisiz bir görsel hakimiyet sağlayan, mekanı kontrol edebilme duygusunu veren yüksek eş görüş çevresi ve alanı değerleri de mekan içinde sosyal etkileşim olanaklarını destekleyen bir veri olarak karşımıza çıkmaktadır.

 Mekanın bağlantısallık ve merkezilik değerlerinin, o mekanın sosyal etkileşimsel mekan olması üzerinde bir etkisi olmadığı ortaya konmuştur. Bir mekanın bağlantılı olduğu mekan sayısının, geçirgenlik düzeyinin ve mekansal kurgusunun daireselliğe yakın olup olmamasının sosyal etkileşim mekanları üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır.

 Bir mekanın genel kurgu içindeki konumu, toplam sosyal etkileşim etkinlik frekansı üzerinde etkilidir. Bütünleşme değeri yüksek, kolay erişilebilen, farklı mekanlarla bağlantılılık düzeyi yüksek olan, genel kurgu içinde döngüsel bir yapıya sahip, geniş ve kesintisiz görüş alanları sergileyen, derinliği düşük sığ mekanlarda sosyal etkileşim etkinlikleri daha uzun süreli gerçekleşmektedir.

 “Oturarak sohbet etme” eyleminin, mekanın genel konfigürasyon içindeki konumu ilişkili olduğu karşımıza çıkmaktadır. Kolay erişilebilir derinlik değeri düşük mekanlar, kullanıcıların oturarak sohbet etme eylemi için daha uzun süre tercih ettikleri mekanlardır. Öğrencilerin oturarak sohbet etkinliği için, bütünleşme değeri yüksek, hareketli ve ulaşılabilir, çok sayıda mekanla bağlantılı, bağlantılı olduğu bu mekanlarla arasında geniş bir görüş alanına sahip ve mekansal kurgusu daireselliğe yakın mekanlarda bir araya gelme eğiliminde oldukları tespit edilmiştir.

 “Ayakta sohbet etme” etkileşimi üzerinde mekan konfigürasyonunun doğrudan bir etkisi olduğuna dair bir bulgu elde edilememiştir. Öğrencilerin ayakta sohbet etme eylemi için derinlik değeri düşük, sığ mekanları tercih etme eğilimde oldukları, ancak mekanın sahip olduğu diğer sentaktik değerlerin ayakta sohbet etkileşimi üzerinde bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir.

 Bu fakülte binası özelinde tespit edilen “birlikte ders çalışma” eylemi üzerinde mekan konfigürasyonunun bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin ders çalışma eylemi için tercih ettikleri mekanların genel konfigürasyon içindeki sentaktik değerlerinin, bu eylem üzerinde bir etkisi olmadığı ortaya konmuştur.

Elde edilen bulgulara dayalı olarak Mühendislik Fakültesi’ndeki sosyal etkileşim mekanlarını daha kapsamlı bir şekilde değerlendirmek mümkün olmuştur. Kat planlarının geneline bakıldığında yüksek bütünleşme değerine sahip (kırmızı ile ifade edilen) mekanlar bulunmamaktadır. Sirkülasyon şemasının düğüm noktalarında kaymaya uğraması, mekanların algılanmasındaki netliği olumsuz yönde etkilemiştir. Avlulu ve ızgarasal bir plan şemasına sahip olmasına rağmen, sirkülasyon akslarındaki bu olumsuzluğun mekanların mekan dizimi değerlerinin düşük olmasına sebep olduğunu söylemek mümkündür.

Mühendislik Fakültesi’ndeki düşük sosyal etkileşimsel mekanlar bir arada değerlendirilecek olursa (Tablo 5.50); M10 koridor mekanı ele alındığında, mekanın sosyal etkileşimi destekleyen sentaktik değerlere sahip olmadığı görülmektedir. M10 mekanının iç avluya bakan, sınıfların doğrudan açıldığı geniş bir koridor mekanı olması, öğrencilerin bu mekanı ders aralarında kısa süreli ayakta sohbet etmek için tercih etmelerinin sebebi olarak ifade edilebilir. Mekan dizimi analizinden elde edilen bütünleşme grafiğinde de önceki bölümlerde görüldüğü gibi, plan genelinde bütünleşme değeri yüksek olan, bir başka ifadeyle sosyal etkileşim olanaklı mekanlar, sirkülasyon alanlarının kesiştiği düğüm noktalarıdır. Sosyal etkileşimin gözlendiği bir düğüm noktası olan M11 mekanı, sosyal etkileşim için elverişli değerlere sahip olmasına rağmen düşük etkileşimsel mekanlar arasında yer almaktadır. Dış mekanla doğrudan görsel bağlantılı olan bu mekan, ana sirkülasyon aksı üzerinde konumlanmıştır. Öğrenciler tarafından yoğun olarak kullanılan kafeterya ve kırtasiye gibi işlevsel çekiciliğe sahip mekanlara ulaşım hattı üzerinde konumlanan M11 mekanı, kendi içinden geçen bu yoğun dolaşım sebebiyle uzun süreli sosyal etkileşim etkinliklerinin

gözlemlendiği bir mekan olamamıştır. Bir başka düşük etkileşimsel mekan olan M16 düğüm noktası, hem dış mekanla hem de iç avluyla doğrudan görsel bağlantıya sahip, doğal ışıktan faydalanabilen aydınlık bir mekandır. Sınırlı sayıda oturma grubu ile tefriş edilebilecek bir büyüklüğe sahip olan bu mekan, grup etkinlikleri için tercih edilebilecek yeterli sayıda oturma grubuna sahip olmaması sebebiyle, öğrenciler tarafından ancak ders aralarında küçük gruplar (2-3 kişi) halinde kısa süreli oturarak sohbet etmek için kullanılmaktadır. Sentaktik değerleri sosyal etkileşimi teşvik etmekten uzak olan M17 koridor mekanı, iç avlu ile doğrudan bağlantılı ve sınıfların doğrudan açıldığı bir mekan olması sebebiyle, öğrencilerin teneffüs saatlerinde kısa süreli ayakta sohbet için tercih ettikleri bir mekandır. Aynı kat holünde yer alan M27 ve M30 koridorlarına, ana sirkülasyon aksına doğrudan bağlanan bir düşey sirkülasyon elemanı ile ulaşılmaktadır. Çok sayıda sınıfın açıldığı ve iç avlu ile doğrudan bağlantılı bu iki koridoru, öğrenciler ders aralarında kısa süreli ayakta sohbet için tercih etmektedirler. Öğrencilerin kimi zaman oturarak sohbet için bu holdeki merdivenleri kullandıkları da gözlemlenmiştir. Düşük etkileşimsel bir başka mekan olan M34 koridoru, sosyal etkileşimi olumlu yönde destekleyen sentaktik değerlere sahip değildir. M34 koridorunun iç avlu ile görsel bağlantıya sahip ve sınıfların doğrudan açıldığı geniş bir mekan olması sebebiyle, öğrencilerin teneffüs saatlerinde kısa süreli ayakta sohbet için tercih ettikleri bir mekan olduğunu söylemek mümkündür.

Tablo 5.50. Mühendislik Fakültesi’nde tespit edilen düşük etkileşimsel mekanlar

Zemin katta düşük etkileşimsel mekanlar ve bakış

M10 koridor planı Bakış açısı 1: M10 koridor

M11 düğüm noktası planı Bakış açısı 2: M11 düğüm noktası

M16 düğüm noktası planı Bakış açısı:3 M16 düğüm noktası

M17 koridor planı Bakış açısı 4: M17 koridor

M30 koridor planı Bakış açısı 6: M30 koridor

M34 koridor planı Bakış açısı 7: M34 koridor

Mühendislik Fakültesi’nde tespit edilen yoğun etkileşimsel mekanlardan (Tablo 5.51) birisi olan M6 kafeterya mekanı, zemin kat planı geneline bakıldığında en yüksek bütünleşme değerine sahip mekan olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer sentaktik değerlere bakıldığında da en yüksek değerlere sahip olduğu belirlenen, derinlik değeri düşük sığ bir mekan olan kafeterya, fakülte binası genelinde sosyal etkileşim etkinliklerinin en yüksek frekansta gerçekleştiği mekan olarak tespit edilmiştir. Hem kullanıcı sayısı hem de sosyal etkileşim etkinliklerinin çeşitliliği ve süresi anlamında en yüksek değerleri barındıran kafeterya mekanı, çok sayıda oturma grubu düzenlemesi, geniş sirkülasyon hatları ve yoğun kullanım saatlerinde bile kullanım rahatlığı sağlayan geniş boş alanları ile öğrencilerin oturarak sohbet etme, ayakta sohbet etme ve ders çalışma etkinlikleri için tercih ettikleri bir mekandır. Kafeterya mekanının, öğrencilerin temel ihtiyaçlarından yeme-içme ihtiyacına cevap veren, dış mekanla doğrudan bağlantılı ve üç cephesinde açık, doğal ışıktan faydalanabilen bir mekan olması yoğun kullanımını olumlu yönde etkileyen faktörler olarak yorumlanmıştır. Fakülte binasındaki diğer yoğun etkileşimsel mekan birinci katta M36 düğüm noktası olarak gözlemlenmiştir. Yüksek bütünleşme düşük derinlik değerine sahip sığ bir mekan olan M36 düğüm noktası, sirkülasyon akslarının kesiştiği noktada mekanın genişletilerek bu alanlarda oturma gruplarının düzenlenmesiyle oluşturulmuş bir mekandır. Sentaktik değerlerin de ortaya koyduğu gibi hareketlilik derecesi yüksek olan bu mekan, sosyal etkileşime olanak sağlaması açısından olumlu değerlendirilmiştir. Dış mekanla doğrudan görsel bağlantılı, aydınlık bir mekan olan M36 düğüm noktasının, düşey sirkülasyon elemanının yanında konumlanması sebebiyle katlar arası geniş bir görüş alanına sahip olması da sosyal etkileşimi olumlu yönde destekleyen bir başka durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tablo 5.51. Mühendislik Fakültesi’nde tespit edilen yoğun etkileşimsel mekanlar

Zemin katta yoğun etkileşimsel mekan ve bakış açısı

Birinci katta yoğun etkileşimsel mekan ve bakış açısı

M6 kafeterya planı Bakış açısı 1: M6 kafeterya

M36 düğüm noktası planı Bakış açısı 2: M36 düğüm noktası

Mühendislik Fakültesi’nde düşük ve yoğun etkileşimsel sosyal etkileşim mekanlarının değerlendirilmesi sonucunda, mekanın genel konfigürasyon içindeki konumuna ek olarak, aydınlık olması, büyüklük açısından ferah ve sosyal etkileşim etkinliklerinin oluşabileceği düzenlemelere izin verecek boyutta olması, komşuluğundaki mekanlar ile görsel bir bağlantı kurabilecek niteliklere sahip olması da sosyal etkileşimi destekleyici özellikler olarak ortaya konulmuştur.

5.4. Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi’nin Yönteme Dayalı Analiz