• Sonuç bulunamadı

MEVLÂNA VE İSLAM DÜNYASINDA KARDEŞLİK”

Tarih: 8-9 Aralık 2017 09.30 – 18.00

170

8-9 Aralık 2017 tarihlerinde düzenlenen IV. Uluslararası Mevlâna Sempozyumu "Hz. Mevlâna ve İslam Dünyasında Kardeşlik" sempozyumu kapsamında açılış oturumunu Ankara Milletvekili Emrullah İşler, İran Araştırmaları Merkezi başkanı Ahmet Uysal, Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ve SÜ Rektörü Mustafa Şahin’in konuşmalarıyla başlamış, bir değerlendirme ve 7 bildiri oturumu yapılmıştır. Farklı ülkelerden gelen değerli katılımcılar bildirilerini sunmuşlardır.

Sergi “HARFLERİN DİLİ”

Tarih: 7 Aralık 2017

Yer: Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü

Hz. Mevlâna’nın 744. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri kapsamında SÜ Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü olarak düzenlenen ilk faaliyet olan “Harflerin Dili” sergisi Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Rektör yardımcısı hocaların katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Konferans “HZ. MEVLÂNANIN ESERLERİNDE ORUÇ: ORUÇLUNUN

GÜLÜMSEMESİ”

Tarih: 20 Haziran 2017 14.00

Yer: Alaeddin Keykubat Yerleşkesi Müze ve Sergi Salonu

Enstitünün Ramazan ayı münasebetiyle düzenlemiş olduğu "Hz. Mevlâna’nın Eserlerinde Oruç: Oruçlunun Gülümsemesi" başlıklı konferansta T.C. Kırgızistan/ Bişkek Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Nuri Şimşekler konuşmasını gerçekleştirdi. Rektör yardımcıları Ahmet Kağan Karabulut ve Hüseyin Kara’nın da katkı sağladığı konferansta değerli bilgiler paylaşıldı.

Konferans “AŞKA GÖÇENLER”

Tarih: 2 Mayıs 2017 17.00

Yer: SÜ SDKM Malazgirt Salonu

Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya'yı Teşriflerinin 789. Yılı münasebetiyle Enstitü tarafından düzenlenen konferansta Hayati İnanç Şeyh Galib ve Fuzuli eşliğinde manevi göçü anlatmıştır.

171

2016 Yılı Etkinlikleri

Söyleşi “GÖNLÜMÜZDEKİ MEVLÂNA SÖYLEŞİLERİ-VII" "KÜLTÜR VE MEDENİYETİMİZDE HZ. MEVLÂNA”

Tarih: 15 Aralık 2016 13.30 – 16.00 Yer: Enstitü Binası Konferans Salonu

SÜ Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü tarafından ‘Hz. Mevlâna’nın 743. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri’ kapsamında düzenlenen ‘Gönlümüzdeki Mevlâna Söyleşileri’nde bu yıl Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in moderatörlüğünde ‘Kültür ve Medeniyetimizde Hz. Mevlâna’ konusu tartışıldı.

Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye SÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Okka ve Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Söyleşiye, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ise konuşmacı olarak katıldı.

Konferans “GENÇ GÖNÜLLERDE HZ. MEVLÂNA”

Tarih: 9 - 11 Aralık 2016 10.00 - 14.00

Yer: Karatay Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Meram Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mahmut Sami Ramazanoğlu AİHL.

Hz. Mevlâna'nın 743. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri çerçevesinde her yıl düzenli olarak organize edilen ve liseli öğrencilerle Enstitü öğrencilerini buluşturan "Genç Gönüllerde Hz. Mevlâna" konulu konferansları Karatay ilçesi Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Meram Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam-Hatip Lisesi nde düzenlendi. Programda konuşan enstitü yüksek lisans öğrencileri öğretmen M. Enes Hamza, Avukat Leyla Betül Küçük ve Dr. Bahaüddin Taha Hidayetoğlu öğrencilere Hz. Mevlâna hakkında değerli bilgiler paylaşmışlardır.

172

Konferans “HZ. MEVLÂNA'DA YARDIMLAŞMA VE DOSTLUK”

Tarih: 13 Aralık 2016

Hz. Mevlâna'nın 743. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri çerçevesinde Mühendislik Fakültesi ile ortaklaşa düzenlenen ve Prof. Dr. Erdal Baykan'ın konuşmacı olarak katıldığı "Hz. Mevlâna'da Yardımlaşma ve Dostluk" konulu konferans yapılmıştır.

Tiyatro Oyunu “BARSİSA”

Tarih: 8 Aralık 2017

743. Vuslat Yıldönümü Şeb-i Arûs Etkinlikleri kapsamında Üniversite Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı ile "Barsisa" isimli tiyatro sahnelenmiştir.

Panel “MEVLÂNA EKSENİNDE SELÇUKLU'DAN GÜNÜMÜZE

KONYA'YA GÖÇ”

Tarih: 8 Aralık 2016 10.00 -13.00 Yer: SÜ SDKM Malazgirt Salonu

743. Vuslat Yıldönümünde “Mevlâna Ekseninde Selçuklu'dan Günümüze Konya'ya Göç” konulu panel düzenlenmiştir.

Konferans “MEVLEVÎ MÜZİĞİNİN TARİHİ KAYNAKLARI”

Tarih: 29 Eylül 2016 Saat: 14.00

Yer: MKM Sultan Veled Salonu

Hz. Mevlâna'nın Doğumunun 809. Yılı Anma Etkinlikleri çerçevesinde Enstitü tarafından Mevlâna Kültür Merkezi'nde düzenlenen “Mevlevî Müziğinin Tarihi Kaynakları” konulu konferansa Timuçin Çevikoğlu konuşmacı olarak katılmıştır.

2015 Yılı Etkinlikleri

Konferans “GENÇ GÖNÜLLERDE HZ. MEVLÂNA”

173

Yer: Bosna Hersek AİHL, Meram Mesleki ve Teknik Lisesi, Karatay Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi

İkincisi düzenlenen konferanslarda Konya merkezde bulunan Bosna Hersek AİHL, Meram Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi, ve Karatay Türk Telekom Sosyal Bilimler Liselerinde konferanslar verilmiştir. Enstitünün Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalında öğretim gören yüksek lisans programı öğrencileri tarafından verilen konferanslarda Hz. Mevlâna’nın hayatı ve öğretileri anlatılmıştır. Konferanslar geleceğimizin teminatı gençlerimize Hz. Mevlâna’yı doğru bir şekilde anlatma ve faydalanmalarını sağlamak amacını taşımaktadır.

Panel “BİRLİKTELİK KÜLTÜRÜ VE HZ. MEVLÂNA”

Tarih: 8 Aralık 2015 14.00

Yer: SÜ SDKM Malazgirt Salonu

Panel başkanlığını Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanının yaptığı programda, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altuntaş, İlahiyat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Gürer, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sevgi ve Trakya Üniversitesi Balkan Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Rıdvan Canım konuşmalarıyla katkıda bulunarak Hz. Mevlâna’nın düşüncesinin birliktelik kültürüne yaptığı katkılarını anlatmışlardır.

Konferans “MEVLÂNA VE MEVLEVÎLİK KONFERANSLARI”

Tarih: 9-10 Aralık 2015 15.30 -13.30 Yer: SÜ Diş Hekimliği Fakültesi

SÜ Sarayönü Meslek Yüksekokulu