• Sonuç bulunamadı

KONYA KÜLTÜR VE TURİZM DERNEĞİ İletişim

Fotoğraf 38 Dernek Sosyal Medya paylaşımı

2.2.3. KONYA KÜLTÜR VE TURİZM DERNEĞİ İletişim

Adres: Ferhuniye Mah. Nalçacı Cad. Hukukçular Sitesi B Blok16/11 Selçuklu

Tanıtım

Konya’da kültür ve turizmle ilgili bir derneğin kurulmasının Konya’nın kültür birikiminin tanıtılmasına katkıda bulunacağı düşüncesiyle dönemin Konya Valisi Kemal Hadimli başkanlığında, dönemin Belediye Başkanı Rüştü Özal ve Konya’nın önde gelen şahsiyetlerinin katılımıyla geniş katılımlı bir toplantı düzenlenmiştir. Bu toplantıda alınan kararla 1952 yılında Konya Turizm Cemiyeti kurulmuştur. Derneğin kurucu üyeleri Mehmet Önder, Dr. Fethi Ferit Uğur, Celaleddin Kişmir, Sofu Tuğrul, Tevfik Ceylani, Şadan Dinçer’dir. Cemiyet devletin maddi ve manevi desteğiyle Mevlâna Celaleddin için anma törenleri düzenlemiştir. Konya Turizm Cemiyeti 1959 yılında yeniden örgütlenerek 6 Nisan 1959’da Konya Turizm Derneği adını almıştır. Konya Turizm Derneğinin kurucu listesi şu adlardan oluşur: Feyzi Halıcı, Sıtkı Bilgin, Muammer Çelik, Mustafa Güzelkılıç, İzzet Koyunoğlu, Celaleddin Kişmir, Emin Ergene. Konya Turizm Derneği 28 Ocak 1965 yılında 24259 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü almıştır. Konya Turizm Derneği 1977 yılında adını Konya Kültür ve Turizm Derneği olarak değiştirir ve faaliyetlerini aynı adla kurulan Vakıf ile birlikte yürütmeye başlamıştır. Vakfın kendi kararıyla faaliyelerini durdurmasıyla dernek Konya kültürünün tanıtılması yönündeki çalışmalarını Konya Kültür ve Turizm Derneği olarak yürütmeyi sürdürmüştür. Feyzi Halıcı başkanlığında Konya’nın Türkiye’nin kültür başkenti olarak tanınmasına hizmette bulunan Konya Kültür ve Turizm Derneği’nin parlak dönemi Feyzi Halıcı’nın ilerleyen yaşı nedeniyle geriye çekilmesiyle duraklamaya girmiştir. İlerleyen yıllarda Dernek Başkanlığı görevini 20 yılı aşan bir süreyle Hasan Halıcı, altı yıl süreyle Dr. Nevin Halıcı, iki yıl süreyle Seyit Küçükbezirci yürütmüştür. Konya Kültür ve Turizm Derneğinin Başkanlığı görevini 2018 yılından itibaren Prof. Dr. Nilgün Çelebi yürütmektedir. (N. Çelebi ile kişisel iletişim, 29 Mart 2020).

84

Dernek Adına Görüşme Yapılan Kişi

Prof. Dr. Nilgün Çelebi 1950 yılında Konya’da doğdu. Lisans ve lisansüstü eğitimini Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde tamamladı. 1975 yılında Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünden Kamu Yönetimi Uzmanı olarak mezun oldu. 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde doktor, 1982 yılında Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde yardımcı doçent olan Çelebi, 1983 yılında İngiltere Sussex Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Post doktora yaptı. 1987 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Genel Sosyoloji ve Metodoloji dalında doçent, 1993 yılında Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Genel Sosyoloji ve Metodoloji dalında profesör unvanlarını aldı. Çeşitli üniversitelerde dersler vermenin yanında her kademede idari ve akademik görevler yapan Çelebi ayrıca kamu kurumlarında da çeşitli kademelerde üst düzey görevler yaptı. Prof. Çelebi 2009 yılında Muğla Üniversitesi Sosyoloji bölümünden emekli oldu.94

Görüşme ve Dernek Çalışmaları95

Derneğin kuruluş amacı tüzüğünde şöyle belirtilmiştir: Konya’nın doğal, tarihi, arkeolojik, sanat ve folklor ile ilgili kültür ve turizm varlığın meydana çıkarmak, değerlendirmek, geliştirmek, korumak, yurt ölçüsünde kültür ve turizm kapasitesini Konya’nın en önemli ekonomik ve sosyal konusu haline getirmek. Dernek bu amaçları doğrultusunda uzun yıllar düzenli olarak çeşitli etkinlikler, bilimsel toplantılar ve yayınlar gerçekleştirmiştir. Bunların önde gelenleri şöyle özetlenebilir:

Etkinlikler Mevlâna Anma Törenleri, Türkiye Âşıklar Bayramı, Geleneksel Konya Yemekleri Yarışmaları, Geleneksel Gül Yarışması, Güvercin Yarışması, Rahvan At Yarışları, Atlı Cirit Oyunları, Beste ve Saz Eserleri Yarışması.

94

https://www.fikircografyasi.com/makale/prof-dr-nilgun-celebi-ile-turkiyede-sosyolojinin- meseleleri-uzerine-soylesi, Erişim Tarihi: 01.04.2020.

95 Dernek çalışmaları hakkında bilgi almak için 29.03.2020 tarihinde Ankara’da ikamet eden Nilgün

Çelebi ile telefon aracılığı ile görüşme yapılmış ve kendisinin söylemiş oldukları yazılmıştır.Sonraki görüşme ile yazılanların doğruluğu teyit ettirilmiştir.

85

Bilimsel Toplantılar: Mevlâna Sempozyumları, Uluslararası Yemek Kongreleri, Geleneksel Türk Mutfağı Sempozyumları, Türk Halk Edebiyatı ve Folklor Sempozyumları, Geleneksel Türk Sporları Sempozyumu, Yunus Emre, Karamanoğlu Mehmet Bey ve Türk Dili Sempozyumları, Neolitik Çağdan Günümüze Konya’nın Arkeolojik, Mimari, Kültür-Sanat Değerleri Bilimsel Toplantısı.

Konya Kültür ve Turizm Derneği kuruluşundan itibaren Konya’nın bilgi ve kültür dünyasına bir sivil toplum kuruluşu olmanın ötesinde adeta bir akademi gibi katkıda bulunmuştur. Dernek faaliyet, toplantı ve yayınları ile Konya’nın sesini Türkiye’ye duyurmakla kalmamış, Konya özelinden hareketle Türkiye’nin adını yurt dışına duyurarak Konya’nın ve Türkiye’nin tanıtılmasında etkili olmuştur. Konya Kültür ve Turizm Derneği günümüzde Konya’nın bilgi, bilim, kültür, sanat dallarında başarılı eserler sergilemiş adları için Anma ve Saygı Günleri düzenlemektedir.96

Konya Kültür ve Turizm Derneği’nin etkinlikleri derneğin adını taşıyan 24 Aralık 2018 tarihinde kurulmuş, 124 üyesi olan sosyal medya adresinden takip edilebilir. 97

Dernek Çalışmaları

Bu bölüme, yapılan telefon görüşmesi sonucunda Nilgün Çelebi’nin sözleri aktarılmış, araştırmacının yorumu ya da kendine ait herhangi bir ifade kullanılmamıştır. Yazılanlar tamamıyla görüşmelerin kaleme alınmış halidir.

1959 yılında kurulan Konya Turizm Derneği başkanlığına getirilen Feyzi Halıcı Konya’da turizm faaliyetlerini canlandırmak ve geliştirmek adına birçok çalışmaya imza atmıştır. İlerleyen yıllarda Konya Kültür ve Turizm Derneği adını alan derneğin faaliyetleri kapsamında en dikkati çeken 1960’lı yıllardan itibaren düzenlenen Mevlâna Anma Törenleridir. Her yıl Mevlâna Celaleddin Rumi’nin Şeb-i

96 Nilgün Çelebi, Emekli Akademisyen, 70 yaşında. 97

86

Arûs olarak nitelendirdiği günü önceleyen tarihlerde başlayan Anma Törenleri kapsamında Konya’ya dünyanın her köşesinden binlerce insan akın etmiş, Konya Türkiye’nin ilk kültür turizmi merkezi konumuna gelmiştir. Konya Kültür ve Turizm Derneği 1960’lardan 1980’lerin sonlarına kadar geçen dönemde Mevlâna temalı çok sayıda akademik nitelikli toplantı, sempozyum ve kongreler düzenlemiş, sunulan tebliğleri kitap halinde yayımlamıştır. Konya Kültür ve Turizm Derneği Mevlâna törenlerinin yanı sıra pek çok başka kültür faaliyetini de gerçekleştirmiştir. Bunlar arasında Mevlâna’nın Aşçıbaşısı Âteş Bâz-ı Velî Veli’nin ölümünün 700. Yılında başlatılan ve iki yıl arayla beş kez yinelenen Uluslararası Yemek Kongreleri Konya ve Türk Mutfağının dünyaya tanıtılmasında bir dönüm noktası olarak dikkat çeker. Konya Kültür ve Turizm Derneğinin düzenlediği Âşıklar Bayramı Anadolu halk şiiri ve müziğinin özgün bileşimi olan âşıklık geleneğini yöresel bir folklorik öge olmaktan çıkartıp Konya potasında toplayan ve gelecek kuşaklara aktaran bir kültürel mirası koruma etkinliği olarak tarihteki yerini almıştır. Konya Kültür ve Turizm Derneği bu faaliyetlerini yayın dünyasına da taşımış, Mevlâna, Türk Edebiyatı, Türk Mutfağı, Yöresel Mutfaklar başta olmak üzere pek çok konuda telif kitaplar ile sempozyum ve kongre bildirilerinin toplandığı kitapları yayımlamıştır. Konya Kültür ve Turizm Derneği uluslararası nitelikli bu etkinliklerinin yanı sıra ulusal düzeyde Güvercin yarışması, Gül Yarışması, Atlı Cirit Oyunları, Rahvan At Yarışları gibi etkinlikler de düzenleyerek Anadolu kültürünün önemli unsurlarının günümüze taşınmasına katkıda bulunmuştur. Konya Kültür ve Turizm Derneği 1980’li yılların sonlarına doğru Mevlâna Anma Törenlerinin düzenlenmesini Kültür ve Turizm Bakanlığı, Selçuk Üniversitesi ve Konya Belediyesi’nden oluşan bir konsorsiyuma devretmiştir. Âşıklar Bayramı etkinlikleri ise Selçuk Üniversitesi’ne devredilmiştir. Seyit Küçükbezirci döneminde 2017 yılında Mevlâna ve Şems Düşüncesini Özümseme toplantıları düzenlenmiştir. Dernek, halen Prof. Dr. Nilgün Çelebi başkanlığında düzenlediği aylık Anma ve Saygı Toplantıları kapsamında Mevlâna Celaleddin Rumi ve Mevlevîlik düşüncesine katkıda bulunan müteveffa ve yaşayan kültür insanlarımıza da yer vermeye özen göstermektedir. Kurucumuz Feyzi Halıcı, Dr. Mehmet Önder, Hulki Amil Keymen, Muvaffak Sami Onat, Ahmet Hilmi Nalçacı, Muhlis Koner, Dr. Nevin Halıcı, Ahmet Sefa Odabaşı, Saim Sakaoğlu, Dr.

87

Necdet Subaşı ile Konyalıları yetiştiren öğretmenlerimiz için gerçekleştirilen toplantılar bu kapsamda değerlendirilebilir. 98

Dernek Yayınları

Konya Kültür ve Turizm Vakfının yüze yakın kitap yayını olmuştur. Dernek tarafından düzenlenen bilimsel toplantılarda sunulan bildirileri içeren sempozyum kitaplarının ve diğer kitapların basımı 2007 yılı öncesinde yapılmıştır. Fakat Konya’da Mevlâna ve Mevlevîlik adına yapılan değerli katkılarından dolayı yayınlara yer verilmiştir. Geleneksel Konya Yemekleri, Ege Bölgesi Yemekleri, Akdeniz Bölgesi Yemekleri, Skandinavya’da Turizm, Struga Şiir Akşamları, Konya Fıkraları gibi kültürel ve sosyal içerekli yayınların yanı sıra Mevlâna ve Mevlevilik ile ilgili olan kitapların bazıları kronolojik olarak sıralanmıştır.

Feyzi Halıcı, Mevlâna Mesnevî 1 1001 Beyit, t.y. 96 s.

Feyzi Halıcı, Mevlâna, Konya: Konya Turizm Derneği Yayınları, t.y. 67 s.

680. Ölüm Yıldönümünde Mevlâna, hzl. Konya Turizm Cemiyeti Mevlâna

İhtifâlini Tertip Heyeti, Konya: Yenikitap Basımevi, 1953.

683. Ölüm Yıldönümünde Mevlâna, hzl. Konya Turizm Cemiyeti Mevlâna

İhtifâlini Tertip Heyeti, Konya: Yenikitap Basımevi, 1956.

686. Ölüm Yıldönümünde Mevlâna, hzl. Konya Turizm Cemiyeti Mevlâna

İhtifâlini Tertip Heyeti, Konya: Yenikitap Basımevi, 1959.

687. Ölüm Yıldönümünde Mevlâna, hzl. Konya Turizm Cemiyeti Mevlâna

İhtifâlini Tertip Heyeti, Konya: Yenikitap Basımevi, 1959.

Mevlâna Celâleddîn-i Rumî Kimdir?, nşr. Konya Turizm Cemiyeti, Konya

1961.

688. Yıldönümünde Mevlâna”, Konya: Yenikitap Basımevi,1961, 10 s.

88

689. Ölüm Yıldönümünde Mevlâna, hzl. Konya Turizm Cemiyeti Mevlâna

İhtifâlini Tertip Heyeti, Konya: Yenikitap Basımevi, 1962.

Mevlâna Güldestesi, hzl. Feyzi Halıcı-Bahar Gökfiliz, Ankara: Yücel Ofset,

t.y.,216 s. (Şiir Antolojisi)

Mevlâna Güldestesi (Tebliğler), I-VIII, Konya Turizm Derneği Yayınları

Konya 1964;1965; Ankara 1966;1967;1968; 1969;1971;1974.

Mevlâna Güldestesi 1964, Konya: Konya Turizm Derneği,1964. Mevlâna Güldestesi 1965, Konya: Konya Turizm Derneği,1965.

Mevlâna’yı Anma Töreni (1965 Konya), Konya: Konya Turizm Derneği,1965.

Abdülbâki Gölpınarlı, Mecâlis-i Sab'a Yedi Meclis, Konya: Konya Turizm Derneği Yayını 1965,138s.

Mevlâna Güldestesi 1966, Konya Turizm Derneği, Ankara: Güven Mtb.,1966,

92s.

Mevlâna Güldestesi 1967, Konya: Konya Turizm Derneği,1967. Mevlâna Güldestesi 1968, Konya: Konya Turizm Derneği,1968. Mevlâna Güldestesi 1969, Konya: Konya Turizm Derneği,1969.

Mevlâna’yı Anma Töreni (1970 Konya), hzl. O. Sağdıç, Ankara: Konya Turizm

Derneği,1970

Mevlâna Güldestesi 1970, Konya: Konya Turizm Derneği,1971.

Mehmet Önder, Mevlâna Şehri Konya, Konya Turizm Derneği Yayınları, Konya 1971.

Mevlâna Güldestesi 1971, hzl. Annemarie Schimmel, Ankara: Konya Turizm

Derneği,1971.

Mevlâna Güldestesi 1972, hzl. Mehmet Önder, Ankara: Konya Turizm

Derneği,1972.

Mevlâna Güldestesi 1973, Konya Turizm Derneği, Ankara: Güven Mtb., 1973,

89

Mevlâna Güldestesi 1974, Konya Turizm Derneği Yay., Ankara: 1974. Mevlâna Güldestesi 1975, Ankara: 1975.

Seçil Heper, Mevlevî Ayinleri, (hzl. Sadettin Heper) Konya Turizm Derneği Yayınları, Konya 1975, 560s.

Sultan Veled, İbtidâ-nâme, çev. Abdülbaki Gölpınarlı, Konya Turizm Derneği Yayınları, Konya 1976, 542s.

Sadi Irmak, Lirizm'in İki Doruğu Mevlâna ve Gazali, Ankara: Güven Matbaası 1976, 45 s.

Uluslararası İkinci Mevlâna Semineri Bildirileri (15-17 Aralık 1976), Konya:

Konya Turizm Derneği, 1977, 91s.

Feyzi Halıcı, Mevlâna ve Yaşama Sevinci, Ankara: Konya Turizm Derneği Yayınları, 1978, 300 s.

Hasan Halıcı, Amerika’da Mevlâna Törenleri, Ankara: Konya Turizm Derneği Yayınları 1979, 78 s.

Feyzi Halıcı, Mevlâna Sevgisi, Konya: Konya Turizm Derneği Yayınları 1981, 109 s.

Konya Turizm Derneği, Uluslararası Mevlâna Semineri 4(15-17Aralık 1980,

Konya), hzl. Feyzi Halıcı, Konya: Selçuk Üniversitesi, 1981.

Feyzi Halıcı, Mevlâna Celâleddîn, Konya 1982. (Türkçe-İngilizce-Almanca- Fransızca)

Feyzi Halıcı, Mevlâna - Bildiriler Yirmi Altı Bilim Adamının Mevlâna Üzerine

Araştırmaları (V. Uluslararası Mevlâna Kongresi- 13.12.1982, Konya/Tebliğler),

hzl. Feyzi Halıcı, Konya: Ülkü Bsm., 1983.

Feyzi Halıcı, Mevlâna Celâleddîn; Hayatı ve Eserleri, Konya: Doğuş Mtb., 1986.

90

Görseller