• Sonuç bulunamadı

MÛSIKÎSİNİN OSMANLI MÛSIKÎSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”

Tarih: 29 Eylül 2014 14.00

Yer: SÜ Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı

Enstitümüz ile Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı işbirliğinde Hz. Mevlâna’nın 807. Doğum Yılı Kutlamaları kapsamında "Mevlevîlikte Mûsikî Düşüncesi ve Mevlevî Mûsıkîsinin Osmanlı Mûsıkîsi Üzerindeki Etkileri" konulu konferans düzenlendi. Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı Konferans Salonu’nda gerçekleşen ve İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Dilek Zerenler, Enstitü Müdür Vekili Doç. Dr. Ali Temizel, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı Geleneksel Türk Müziği Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından icra edilen mini konserin ardından konferansa geçen Çetinkaya'ya Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Dilek Zerenler ve Mevlâna Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Doç. Dr. Ali Temizel tarafından hediye ve onurluk takdim edilmesinin ardından program son bulmuştur.

Konferans “MEVLEVÎLİĞİN DÜNÜ BUGÜNÜ”

Tarih: 3 Mayıs 2014 19.30

Yer: MKM Sultan Veled Salonu

Enstitü tarafından Hz. Mevlâna ve ailesinin Konya'yı teşriflerinin 786. yılı anısına düzenlenen konferansta Araştırmacı-Yazar M. Fatih Çıtlak Büyükşehir Belediyesi Mevlâna Kültür Merkezi Sultan Veled salonunda dinleyicilerle buluştu. Konuşmasına Kuran-ı Kerim'den "Rahman ve Raûf" sıfatlarıyla ilgili ayetlerin

178

tefsiri ile başlayan Çıtlak, merhametin sevgiyle taçlandırılarak anlam kazanacağını dile getirmiştir.

Konferansa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Hz. Mevlâna'nın 22. kuşak torunu Makam Çelebisi Faruk Hemdem Çelebi ile akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Panel “MEVLÂNA VE MEVLEVÎLİK PANELİ”

Tarih: 2 Mayıs 2014 10.00

Yer: SÜ SDKM Malazgirt Salonu

Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya’yı teşriflerinin 786. yıl dönümü münasebetiyle Enstitü tarafından panel düzenlendi. Beykent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Ankara Üniversitesinden Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu ve Selçuk Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Dr. Yakup Şafak’ın katılımıyla gerçekleştirilen panelde Hz. Mevlâna, Mevlevîlik ve Tasavvufun önemi anlatıldı.

2013 Yılı Etkinlikleri

Sempozyum “GÜNÜMÜZDE YURT İÇİ MEVLEVÎHÂNELERİNİN DURUM

VE KONUMLARI”

Tarih: 09 - 10 Aralık 2013 09.00 -17.00 Yer: Mevlâna Kültür Merkezi

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Enstitü tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Mevlâna Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda gerçekleştirilen “Günümüzde Yurt İçi Mevlevîhânelerinin Durum ve Konumları” başlıklı sempozyuma akademisyenler, kurum yöneticileri ve alanında uzman araştırmacılar olmak üzere 41 kişi katılmıştır. Altı Oturum dışında bir özel oturum ve bir değerlendirme oturumu ile iki gün süren sempozyumda; Türkiye’de bulunan Mevlevîhânelerin geçmişteki ve günümüzdeki durumları özellikle görseller eşliğinde ele alınmıştır. Ayrıca Mevlevîhânelerin insan yetiştirmedeki rolleri, Mevlevî Musikisi ve Semâ algısı gibi farklı konularla Mevlâna ve Mevlevîlik her yönüyle tartışılmıştır.

179

Söyleşi “GÖNLÜMÜZDEKİ MEVLÂNA SÖYLEŞİLERİ-IV”

Tarih: 16 Aralık 2013 14.00

Yer: SÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi

Enstitü tarafından Hz. Mevlâna’nın 740. Vuslat Yıldönümü “Şeb-i Arûs” etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen ve bu yıl dördüncüsü tertip edilen “Gönlümüzdeki Mevlâna Söyleşileri”ne; Helvacızade A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahir Büyükhelvacıgil, Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kınay, İntekno Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kulluk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk gibi iş dünyasının tanınmış simaları katılmıştır. “İş Dünyası ve Hz. Mevlâna” başlığıyla yapılan söyleşide katılımcılar; iş adamlarının Hz. Mevlâna’sını ve iş dünyasına Hz. Mevlâna’nın yansımalarını paylaşmışlardır. SDKM'de düzenlenen ve Rektörlük makamıyla çok sayıda öğrencinin bulunduğu söyleşide konuşmacılar; Konya'ya olan bağlılıklarını, Mevlâna’ya olan ilgilerini, Mevlâna'nın iş dünyası için önemini paylaşmışlardır. Konuşmacılara programın sonunda günün anısına plaket ve hediyeler takdim edildi.

Konferanslar “MEVLÂNA VE MEVLEVÎLİK KONFERANSLARI”

Tarih: 11-13 Aralık 2013 10.00 -14.00 Yer: Selçuk Üniversitesi

11-13 Aralık 2013 tarihleri arasında Üniversite bünyesindeki beş farklı fakülte ve Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı’nda düzenlenmiş “Mevlâna ve Mevlevîlik Konferansları”na Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Esen, Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Erguner, Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Alkan, Cemalnur Sargut ve Enstitü müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler konuşmacı olarak katılmıştır. Konuşmacılar, Hz. Mevlâna’nın Türk Edebiyatına yansımalarını, Hz. Mevlâna’nın iktisat anlayışını, Mevlevîliğin güzel sanatlara katkılarını, Mevlevî mûsıkîsinin önemini ve Mevlâna Dergâhı’nın son durumunu dinleyicilerle paylaşmışlardır.

180

Sergi “TÜRKİYE MEVLEVÎHÂNELERİ”

Tarih: 7- 17 Aralık 2013 09.00 - 22.00 Yer: Mevlâna Kültür Merkezi

7-17 Aralık 2013 tarihleri arasında Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlâna Kültür Merkezi Fuaye Salonu’nda sergilenen ve Selçuklu Belediyesi işbirliği ile düzenlenen, Feyzi Şimşek, İbrahim Dıvarcı ile Ahmet Kuş’un hazırladığı “Türkiye Mevlevîhâneleri” sergisinde; Türkiye’de bulunan Mevlevîhânelerin geçmiş ve yakın tarihteki durumlarını anlatan resimler, etkinlikler boyunca ilgililerle paylaşılmıştır.

Konferans “GENÇ GÖNÜLLERDE HZ. MEVLÂNA”

Tarih: 12-13 Aralık 2013 10.00 - 14.00

Yer: Konya Lisesi, Karatay Mevlâna AİHL, Konevi Selçuklu Lisesi

12-13 Aralık 2013 tarihlerinde Konya merkez ilçelerindeki üç farklı orta öğretim kurumunda Enstitü Yüksek Lisans öğrencileri tarafından yapılan “Genç Gönüllerde Hz. Mevlâna” başlıklı konferanslarda yüksek lisans öğrencileri gençlere Hz. Mevlâna’yı anlatmışlardır.

Panel “HANIMLARIN DİLİNDEN HZ. MEVLÂNA”

Tarih: 4 Mayıs 2013 14.00 Yer: İl Halk Kütüphanesi

Hz. Mevlâna ve ailesinin Konya’ya gelişlerinin 785. yıldönümü kapsamında SÜ Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ile ortaklaşa düzenlenen panel İl Halk Kütüphanesinde çok geniş bir katılımla gerçekleştirilmiştir. Panele çok değerli akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra sanatçı Gülben Ergen ve Av. Nezih Dağdeviren gibi isimler de katılmıştır. Açılış konuşmasını Hz. Mevlâna’nın 22. Kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru’nun yaptığı panelin başkanlığını ise Prof. Dr. Emine Yeniterzi yapmıştır.

Şefik Can Uluslararası Mevlâna Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı H. Nur Artıran, Yazar Melahat Ürkmez, Yazar Fatma Polat ve Film Yapımcısı Elif Dağdeviren gönüllerindeki Mevlâna’yı dinleyicilerle paylaşmıştır.

181

Program kapsamında ayrıca "Geleneksel Sanatlar Sunusu" gerçekleştirildi. Melike Eldek, Ayşe Totan Kart, Naciye Detseli, Elif Başhan, Rabia Girgiç ve Nilgün Akder, hat, tezhip, ebru, naht, keçe ve resim alanında eserlerini sergilediler. Programın sonunda günün anısına panelistlere ve sanatçılara katılım belgesi ve plaket takdim edildi.

2012 Yılı Etkinlikleri

Söyleşi “GÖNLÜMÜZDEKİ MEVLÂNA SÖYLEŞİLERİ-III”

Tarih: 13 Aralık 2012 14.00

Yer: SÜ SDKM 30 Ağustos Salonu

Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği'nin de katkı sağladığı söyleşi, SÜ Rektörünün yanı sıra Hz. Mevlâna'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi, Konyaspor Başkanı Ahmet Şen ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Eski Devlet Bakanı Işın Çelebi'nin yöneticiliğini yaptığı söyleşiye Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ziya Koruç, Beşiktaşlı eski futbolcu – teknik direktör Ali Gültiken ve Dünya Fair Play Komisyonu Üyesi Erdoğan Arıpınar panelist olarak katılmıştır.

Söyleşide katılımcılar; Fair Play ve Hz. Mevlâna'nın hoşgörüsü çerçevesinde ülkemizde artık spor alanında şiddetin, hoşgörüsüzlüğün ve de düşmanlığın sona erdirilmesi olgusuna vurgu yaptılar. Söyleşi sonunda konuşmacılar, dinleyicilerin sorularını cevaplandırdılar. Programın sonunda günün anısına katılımcılara heykel ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

Çalıştay “MEVLÂNA ARAŞTIRMACILARI ÇALIŞTAYI”

Tarih: 10 Aralık 2012 10.00 Yer: Dedeman Otel

Hz. Mevlâna’nın 739. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri çerçevesinde üniversite Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen "Mevlâna Araştırmacıları Çalıştayı"na Selçuk Üniversitesi başta olmak üzere 14

182

farklı üniversiteden Mevlâna konusunda uzmanlaşmış yaklaşık 40 kadar bilim insanı katılmıştır. Gerçekleştirilmiş olan çalıştayda; üniversitelerimizde Mevlâna ve Mevlevîlik üzerine yapılan araştırmaların ortak bir çalışmaya ihtiyacının olup olmadığı, yeni ve kapsamlı çalışmaların ne olması gerektiği, yazma ve matbu eserlerin günümüze kazandırılmasının gerekliliği gibi konular konuşulmuştur.

Çalıştayda alınan kararlar çerçevesinde özellikle Mevlâna ve Mevlevîlik Ansiklopedisinin ve uluslararası nitelikte bir internet sitesinin oluşturulması, ülkemizde ve tüm dünyada yayınlanan Mevlâna ve Mevlevîlik ile ilgili eserlerin, yapılan yüksek lisans ve doktora tezlerinin bir nüshasının enstitümüz kitaplığına kazandırılması ayrıca Mevlâna konulu bir film senaryosunun hazırlanmasında akademik olarak destek olunması gibi konular öne çıkmıştır.

Konferans “MEVLÂNA VE ŞEMS'E GÖRE "İRADET" KAVRAMI”

Tarih:11 Ekim 2012 14.00 Yer: SÜ Edebiyat Fakültesi

Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen “Mevlâna ve Şems’e Göre İradet Kavramı” konulu konferans SÜ Edebiyat Fakültesi Kâzım Karabekir Anfisinde gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak Tahran İslam Ansiklopedisi Merkezi İslam Dünyası Ansiklopedisi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehran Afshari katıldı.

Konferans öncesi İran’daki Mevlâna araştırmaları hakkında Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç.Dr. Ali Temizel bilgi verdi. Daha sonra kürsüye gelen müdür Doç.Dr. Nuri Şimşekler, Enstitü olarak farklı bilim dallarını kapsayan Mevlâna ve Mevlevilik araştırmalarının interdisipliner bir çalışmayla yürütülmesine özen gösterdiklerini belirtti. Ardından konferansa geçilerek “Mevlâna ve Şems’e Göre İradet Kavramı” başlığıyla Tahran İslam Ansiklopedisi Merkezi İslam Dünyası Ansiklopedisi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehran Afshari tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Konferansın ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Dr. Afshari’ye Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Nuri Şimşekler tarafından teşekkür plaketi ve Enstitü yayınları takdim edildi.

183

Panel “AŞKIN SADÂSINDA NÂBÎ VE ITRÎ"

Tarih: 25 Eylül 2012 14.00

Yer: SÜ SDKM Malazgirt Salonu

UNESCO'nun 2012 yılını Nâbî ve Itrî Yılı ilan etmesi ile Hz. Mevlâna’nın doğumunun 805. yıldönümü anma etkinlikleri kapsamında Enstitü tarafından “Aşkın Sadâsında Nâbî ve Itrî” konulu panel düzenlenmiştir. Nâbî ve Itrî’nin ele alındığı panelde; kendisi de Mevlevî olan ve Mevlevî mukabelesinde okunan bir Segâh âyin besteleyen Itrî Efendi’nin Türk müziği için nasıl bir dönüm noktası olduğu konusuyla dîvân şiirinde hikemî tarzın temsilcisi olarak bilinen Şair Nâbî’nin Türk şiirine etkileri ve hayatından kesitler anlatılmıştır.

Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser’in yönettiği panele Neyzen Niyazi Sayın, Prof. Rûhi Ayangil, Yrd. Doç. Dr. Nuri Özcan ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan konuşmacı olarak katılmışlardır. Rektör, Hz. Mevlâna'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi, fakülte dekanları ve çok sayıda öğrencinin katıldığı panelde programın sonunda günün anısına katılımcılara katılım belgesi takdim edilmiştir.

Sempozyum “ULUSLARARASI "KONYA KRİTERLERİ"

Tarih: 7 Mayıs 2012 09.30

Yer: SÜ SDKM Malazgirt Salonu

Enstitü ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği tarafından Hz. Mevlâna ve Ailesinin 784. Konya'yı teşrifleri çerçevesinde gerçekleştirilen "Uluslararası Konya Kriterleri”ne; Prof.Dr. Emine Yeniterzi (İstanbul Medeniyet Üniversitesi), Prof.Dr. Derya Örs (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler (SÜ Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü), Veyis Güngör (UETD Hollanda Başkanı), Sadık Yemni (Hollanda Türk Yazarlar Kulübü Başkanı), Abdulwahid van Bommel (araştırmacı-Yazar), Prof.Dr. Bilal Kuşpınar (Ahlia Üniversitesi-Bahreyn) konuşmacı olarak katılmıştır.

SDKM'de düzenlenen ve Konya valisi, İl Kültür ve Turizm Müdürü, Milletvekilleri, Rektör Yardımcısı, fakülte dekanlarıyla çok sayıda öğrencinin