• Sonuç bulunamadı

2.7. Britanya’da Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri

2.7.5. Britanya’da mesleki rehberlik hizmetleri

2.7.5.3. mesleki rehberlik eğitimi

Bu bölümde Britanya’da mesleki rehberlik konusunda eğitim veren üniversitelerden Cambridge Üniversitesi, Derby Üniversitesi ve LondonSouthbank Üniversitesi 2012- 2013 yılı tanıtım kataloğunda yer alan mesleki rehberlik ile ilgili programlarla ilgili olarak programda yer alan dersler ve içeriğine ilişkin bilgiler verilmiştir.

Cambridge Üniversitesi Meslek Liderliği Diploma Programı Lisans Düzeyinde Mesleki Rehberlik Eğitimi (Diploma in Careers Leadership- Undergraduate Diploma): Bu programda deneyimli meslek koordinatörlerine (careers coordinators) ve okulda meslek koordinatörü olarak görevlendirilen öğretmenlere ve diğer personele mesleki rehberlik konusunda eğitim verilmektedir. Bu eğitimi tamamlayan okul personeli,

91

bulundukları okulda mesleki eğitim ve mesleki rehberlik ile ilgili liderlik yapmakta ve mesleki rehberlik ile ilgili çalışmaları koordine etmektedir. Bu eğitim içerisinde ders anlatımı, tartışma grupları, atölye çalışması (workshop) yer almaktadır. Ayrıca, bu eğitime devam edenler eğitim dışında bağımsız ders uygulamalarına (independent study) katılmakta, okul ortamında çalışmalar yapmakta ve bu çalışmalar bölüm tarafından izlenmektedir.

Ders programı ve içeriği: Bu program, Sürekli Eğitim Enstitüsü (Continuing Education Institute) tarafından uygulanmaktadır. Eğitim programının içeriğinde 3 ünite yer almaktadır. Haftada iki gün sınıf ortamındaders işlenmektedir. Bunlar:

(1) Okullarda mesleki eğitim ve rehberlik (careers education and guidance in schools), (2) Mesleki rehberlik kuram ve uygulamasına giriş, (3) Okullarda mesleki çalışmaların yönlendirilmesi ve yönetilmesi.

Birinci ünitede okullardaki mesleki eğitim ve rehberlik ilkeleri ve uygulaması ile eğitim ve iş ortamındaki fırsatlara ilişkin bilgi verilmekte, müfredattaki mesleki eğitimin planlanmasının ve uygulanmasının nasıl gerçekleşeceği işlenmektedir.

İkinci ünitede mesleki rehberlik ile ilgili konular yer almaktadır. Bu ünitenin içeriğinde iyi uygulamaya yönelik temel kuramlar ve ilkeler verilmekte, okullarda danışmanlık ve rehberlik uygulaması için beceri geliştirme uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilerin mesleki rehberlik ihtiyaçlarının belirlenmesi ve mesleki rehberlik hizmetlerinin verilmesi ile ilgili ilkeler ve uygulamalar incelenmektedir.

Üçüncü bölümde, okullarda etkili yönetim için meslek liderinin rolü incelenmektedir. Ayrıca okullarda uygulanmakta olan mesleki eğitim ve rehberlik programlarına katkısı olan meslek liderlerinin ve diğer personelin uzmanlık gelişimi ile okul dışındaki diğer mesleki rehberlik hizmetleri ve kuruluşların çalışmaları incelenmektedir. Bu programda derslere en az 2/3 oranında devam zorunluluğu bulunmakta ve her ünite için birer ödev hazırlanmaktadır.

Derby Üniversitesi Mesleki Bilgi, Eğitim, Danışmanlık ve Rehberlik Uygulamalarının Yönetimi Lisansüstü Sertifika Programı (University of Derby, Managing Careers Education, Information, Advice and Guidance Certificate): Bu

92 program lisansüstü bir program olarak uygulanmaktadır. Bu program mesleki eğitim ve rehberlik konusunda uygulama yapmakta olanlara ileri düzeyde eğitim vermeyi amaçlamaktadır.

Ders programı ve içeriği: Bu program 40 kredi içermektedir. Her biri 20 kredi olan 2 modül bulunmaktadır. Birinci modülün içeriğinde; mesleki rehberlik ve danışmanlığı tanımı, mesleki rehberlik konusunda yaşanan değişimlerin analizi, mesleki rehberlik hizmetlerine ulaşabilme, kurumdaki mesleki rehberlik güçlü ve zayıf yönleri, iş piyasası analizi, liderlik ve yönetim konuları yer almaktadır. İkinci modülün içeriğinde yeni bir projenin uygulanması ve değerlendirilmesi, nitelikli yönetim araçlarının ve süreçlerinin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi, değişim sürecinde ihtiyaçlarla ilgili çalışma yapanlar ile ilişki kurulması, mesleki eğitimin uygulanmasında farkındalığın ve güvenin belirlenmesi ve değerlendirilmesi yer almaktadır.

Bu programa kabul edilmek için kişinin programdan yararlanabilecek durumda olması, bu alanla ilgili bir konuda çalışmış ya da çalışıyor olması ve lisansüstü düzeyde çalışma yapabileceğini göstermesi istenmektedir.

Eğitimde Rehberlik Çalışmaları Yüksek Lisans Programı (MA Education Guidance Studies): Bu program içerisinde sertifika (Postgraduate Certificate in Education), Diploma (postgraduate Diploma in Education) ve Master (Master of Arts in Education) eğitimi verilmektedir. Bu eğitimler; mesleki eğitim, rehberlik ve iş gücü gelişimi konusunda uygulama yapanların ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlamaktadır. Mesleki eğitim, danışmanlık ve rehberlik ile ilgili deneyim kazandırmaktadır. Bu program çoğunlukla uzaktan eğitim vermektedir. Uzaktan eğitim içerisinde canlı tartışmalarda ve derslerde yer almaktadır. Sertifika eğitimi 60 kredi, diploma eğitimi 120 kredi ve master eğitimi 180 kredi içermektedir. Bu kredileri tamamlamak için ayrıca bir projenin başarıyla tamamlanması gerekmektedir.

Programların içeriğinde mesleki eğitim ve rehberlik ile ilgili kuram ve uygulama, araştırma uygulamaları, geleneksel ve çağdaş mesleki perspektifler (careers perspectives), mesleki eğitim ve rehberlik çalışmalarını etkileyen politikaların ve uygulamaların anlaşılması, uzmanlık uygulaması, bulguya dayalı uygulama, liderlik ve yönetim ilkeleri,

93

müzakere modelleri, ileri düzey uygulamalar yer almaktadır. Değerlendirme için konularla ilgili birer çalışma raporu ve proje hazırlanmaktadır. Bu çalışmalara ilave olarak bir bitirme projesi hazırlanmaktadır.

London Southbank Üniversitesi: Bu üniversitede Mesleki Eğitimde Lisans Sonrası Sertifika Eğitimi (Postgraduate Certificate in Careers Education) verilmektedir. Bu program 60 kredi içermektedir ve okullarda mesleki eğitimin sağlanması için uygulama, yönlendirme ve yönetme konusunda öğretmenlere, kütüphanecilere, meslek koordinatörlerine, öğrenci destek çalışanlarına, iş deneyimli koordinatörlerine, işe yerleştirme görevlilerine bilgilerini geliştirecek meslek danışmanlarına ve kişisel danışmanlara eğitim verilmesi amaçlanmıştır. Bu program, özellikle öğretim görevi olmayan okul personeline mesleki eğitim konusunda bilgilendirme yapabilmeleri için uzman olarak yetiştirilmesine yöneliktir. Bu program, 3 yılda tamamlanan kısa süreli (part-time) bir programdır. Programın içeriğinde işe dayalı öğrenme ve uzaktan öğrenme kaynakları da bulunmaktadır ve 3 ünite yer almaktadır. Bunlar; mesleki eğitimin yönetilmesi, uygulamada meslek kuramıdır (career theory in action) ve zorunlu dersler içerisinde yer almaktadır. Ayrıca, iş dünyasına ulaşabilme ve yüksek öğretime başvuru yapılması isimli modüller ise seçmeli olarak verilmektedir. Bu modüllere devam edenlerin başarı durumu; kaydedilmiş bir mülakatın incelenmesi, bir vaka analizi, bir sunu ve bir ödev ile değerlendirilmektedir. Bu programa kabul edilmek için adayın yeterliği ve bu konuda deneyimi olması ve geniş kuramsal ve uygulamaları konularda düşünme kapasitelerinin yeterli olması istenmektedir.

Mesleki Rehberlik Yüksek Lisans Programı (MSc in Careers Guidance): Bu program, mesleki rehberlik alanında mezuniyet sonrası sertifika, diploma ya da master eğitimi almak isteyenlere yöneliktir ve uygulamada meslek kuramı (career theory in action), uzmanlık geliştirilmesi (Professional development and reflection), iş dünyasına ulaşabilme (İş piyasası bilgisi ve istihdam) durumu isimli modüllerin eğitimi verilmektedir. Bunlar 20’şer kredidir.