• Sonuç bulunamadı

3.1. ARAŞTIRMA METODOLOJİSİ

3.1.4. Araştırmanın Yapıldığı Köyler Hakkında Genel Bilgiler

3.1.4.2. Bursa Merkez / Selçukgazi Köyü

Selçukgazi Köyü, Bursa'nın Osmangazi ilçesinin köylerinden biridir ve yaklaşık 750 yıllık bir tarihe sahiptir. İsmini, köyün ilk sakinlerinden olan Selçuk Dede' den almaktadır. Selçuk Dede'nin yatırı köyün piknik alanında bulunmaktadır. Efsaneye göre Selçuk Dede köyü düşman işgalinden kurtarmış ve gazilik unvanı almıştır. Köyün adının da buradan geldiği söylenmektedir.

Önceleri Bursa Merkez ilçeye, günümüzde ise Osmangazi ilçesine bağlı olan Selçukgazi köyü, belediye hizmetlerini de yine Osmangazi Belediyesi'nden almaktadır. Bursa'nın merkezine yaklaşıkve Osmangazi ilçesine20 km, Bursa-Yalova

yoluna ise 3 km uzaklıkta olup, tepelik havadar bir noktada kurulmuştur. Köy yaklaşık150 hane büyüklüğünde ve 769 nüfusa sahiptir. 2004 yılında, 32 yıldır hiçbir

asayiş olayı yaşanmadığı için Bursa İl Jandarma Komutanlığı tarafından örnek köy seçilmiştir.

Selçukgazi Köyü tipik Marmara İkimi etkisi altındadır. Köyün geçim kaynağı tamamen tarım olup, ağırlıklı olarak şeftali, incir ve zeytin yetiştirilmektedir. Köyün tarım imkanları, iklimi ve verimli toprakları ile oldukça geniştir. Akdeniz iklimine ihtiyaç duyan narenciye ürünleri dışındaki tüm ürünler köyümüzde yetişebilmektedir. Köyde hayvancılık yok denecek azdır. Köyde tarım oldukça modern araç- gereçle yapılmakta, genellikle 4 tekerlekten çekişli traktörler, turbo atomizörler ve özel çapa makineleri kullanılmaktadır.

Köyde kamu görevlisi olarak muhtar, köy ebesi, imam ve bekçi bulunmaktadır. Halkın büyük bir bölümü yaşlı ve emekli kesimden oluşmaktadır. Bu vatandaşlar geçimlerini emekli maaşlarından ve Bursa’da çalışan çocuklarının yardımı ile sağlamaktadırlar.

Üyük Köyü’nde olduğu gibi, Selçukgazi Köyü de TGDF kapsamında yapılan çalışmalardan dolayı modern bir görünüme kavuşmuş ve köyün adeta çehresi değişmiştir.

3.1.4.2.1. Selçukgazi Köyünde TGDF Kapsamında Yapılan Uygulamalar

Bursa Merkez İlçesi’nin Selçukgazi Köyü’nde jandarma tarafından TGDF kapsamında yapılan uygulamalar, 29 Eylül 2003 tarihinde başlamış, 26 Mayıs 2004 tarihinde bitirilmiştir. 13 Haziran 2004’te vali, tümen ve alay komutanları ve birçok asker ve sivilin katılımı ile kapanış töreni yapılmıştır.

Diğer örnek köylerde olduğu gibi, faaliyetlere başlamadan önce uygulanan prosedür burada da uygulanmıştır. Yani çalışmalara kısmen katılacak veya destek verecek olan diğer kurum temsilcileri ve köyden bazı vatandaşların katılımıyla köy gelişim planı hazırlanarak sorunlar tespit edilmiş ve bu plana göre malzeme ve işçilik ihtiyaçları belirlenmiştir.

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli ve vatandaşların da katılımıyla başlayan ve Mayıs 2004’de bitirilen çalışmalar, büyük oranda Üyük’te yapılanlarla benzerlik arz etmektedir. Bu çalışmalar aşağıda sıralanmıştır;

(1) Köy konağının bakım ve onarımından sonra, önüne Ulu Önder Atatürk’ün büstü yapılmıştır.

(2) Çevre ve görüntü kirliliğine yol açan 35 terk edilmiş harabe bina yıkılarak 5 ayda enkazı temizlenmiştir.

(3) Görüntü kirliliği yaratan 270 adet evin saç çatısı kiremit rengine boyanmış,

(4) Köyde yaşayan vatandaşların sağlık sorunlarının tespit ve çözümü için sağlık evi inşa edilerek, sağlık hizmeti verilmiştir.

(5) Köyde çevre ve görüntü kirliliği oluşturarak insan sağlığını tehdit eden katı atıkların atılması için, köyün içine 25 adet çöp bidonları konulmuştur.

(6) Onarım ihtiyacı olan 150 binada tadilat yapılmış, 12 evin dış cephe sıvası tamamlanarak, çevre düzenlemesi yetersiz olan yerlere de 2000 metre çit çekilmiştir.

(7) Terk edilmiş ve harabe durumundaki binalar yıkılarak, yerine 1 adet çocuk parkı ve 3 adet yeşil alan inşa edilmiştir.

(8) Ağaçlandırma faaliyetleri kapsamında, köy çıkışına 300 adet fıstık çamı fidanı dikilerek bir park yapılmıştır.

(9) Köy içerisinde cadde ve sokaklar isimlendirilerek yeniden düzenlenmiş ve yön levhaları yerleştirilmiştir.

(10) Selçukgazi Köyü İlköğretim Okulu’nun içi ve dışı onarılarak yenilenmiştir.

(11) 4 km’lik köy yolu asfaltlanmıştır.

(12) Köy camisi, köy mescidi, imam lojmanı, köy konağı ve köy eğitim merkezinin dış cephe boyası yapılmıştır.

(13) Köy meydanı ve caddelerine 4000 m2 kilit taşı döşenerek, ana cadde ve bahçe kenarlarına 3650 m2 taş duvar örülmüştür.

açılmıştır.

(15) Köy girişinde bulunan çocuk parkı ve piknik alanı yapılmıştır.

(16) Köy kanalizasyon sistemi yenileme çalışması yapılmıştır.

(17) Köye 3 yeni çeşme yapılmış, eski olan çeşmelerde onarılmıştır.

(18) Bir adet minibüs durağı yaptırılarak köy meydanına yerleştirilmiştir. Üyük köyünde olduğu gibi Selçukgazi köyünde de, yukarıda sayılan ve genellikle inşaat işlerini kapsayan çalışmalar haricinde, çeşitli birimlerle koordineli olarak bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantıları, kurslar vb. uygulamalar icra edilmiştir. Bunlar;

(1) Atatürkçülük ve Atatürkçü Düşünce Sistemi semineri, (2) El sanatları kursu,

(3) Nakışlı çorap ve kazak örme kursu,

(4) Çevrenin ve doğal hayatın korunması konusunda bilgilendirme, (5) Okuma-Yazma kursu

(6) Genel sağlık ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirme faaliyetleri yürütülmüştür.

Köyde bulunan sağlık evine halen her hafta Merkez İlçe’nden bir doktor gelerek, ihtiyacı olanları muayene etmekte ve gerekirse ilaç yazmaktadır (Osmangazi J.K.lığı Köy Bilgi Dosyası, 2010).

Yapılan faaliyetlere bakıldığında, hem projenin Jandarma Genel Komutanlığı tarafından tek merkezden yürütülmesi hem de Anadolu köylerinin sorunlarının birbirine benzer olması sebebiyle yapılan işler benzerlik göstermektedir. Altyapının yetersizliği, çevrenin kirliliği ve düzensizliği, eski ve yıkık yapıların çokluğu vb. sorunlar köylerimizin içinde bulunduğu ortak sorunlardır.

köydeki vatandaşların bu faaliyetlere bakışını öğrenmek için de anket uygulanabilir. Veya uygulamaların yapılacağı bir köyde, vatandaşlar üzerindeki etkileri ve jandarmanın halkla ilişkilerine katkılarını görmek için çalışmaların hem öncesinde hem de sonrasında buna benzer bir anket uygulanarak sonuçları karşılaştırılabilir.

Bu çalışmada, sadece jandarmanın yaptığı TGDF ele alınmış, diğer kuvvetler tarafından icra edilen benzer uygulamalara kapsam genişliğinden ve zaman sınırlamasından dolayı değinilmemiştir.