• Sonuç bulunamadı

2.3. JANDARMA TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN TOPLUMSAL

2.3.1. Köy Destek Uygulamaları

Jandarma Teşkilatı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin aynada yansıyan yüzü olup halkla iç içe yaşayarak görevini yerine getirmektedir. Bu yakınlığın doğası gereği halkın zayıf ve üstün taraflarını yakından görmekte, uygulamaya konacak bir faaliyetin merkezinde olması gerekçesiyle kurulacak iletişimde yönlendirici rolünü hakkıyla yerine getirebilmektedir. Kuruluş amacı olan suç ve suçlulukla mücadeleyle ülkedeki iç güvenliğin sağlanmasının yanı sıra güvenliği tehdit eden unsurların beslendiği kaynağa yönelik rehabilite edici sosyal faaliyetleri de yürütmeyi kendine görev edinmiştir.

Modern Türkiye’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün milletine layık gördüğü çağdaş uluslar seviyesine çıkma hedefine hızla ilerleyen bir ülkenin kırsalında yaşayan halkın çağın gereklerinden uzak görüntüde yaşamını devam ettiriyor olması düşündürücüdür. Avrupa Birliğine aday ve çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma hedefindeki bir ülkenin, her yönüyle kendini geliştirmesi ve ilerlemesi gerekir. Bilişim yüzyılının baş döndürücü hızlı gelişimine rağmen, köylerimizin çoğu halen gerek çevresel ve gerekse sosyolojik yönden çağın gereklerini karşılamaktan uzak bir görünüm içerisindedir. Yıllarca gerek maddi imkânların yetersizliğinden, gerekse halkın bu durumu kanıksamasından, köylerimiz bu görüntüsünden kurtulamamıştır. Özellikle son yıllarda artan işsizlik oranlarıyla birlikte, iş bulma ümidiyle büyük şehirlere göç olayı had safhaya ulaşmış ve köyler neredeyse genç nüfusun yaşamadığı sadece yaşlı nüfusun barındığı yerler haline bürünmüştür.

Jandarmanın en ücra köşelerde sürekli iç içe bulunduğu Anadolu köylerinin bu durumdan kurtarılması gerektiği düşüncesinden hareketle, Haziran 2003 ayında Sivas-Merkez-Kızılca Köy’de başlatılan ve Eylül 2003 tarihinde yurt genelinde yaygınlaştıran bu uygulamaların hedefleri;

(1) Yapılacak bazı iyileştirme çalışmalarıyla, köy yaşamında belirgin farklılıklar yaratmak,

(2) Açılacak olan kurslar ve bazı bilgilendirme toplantıları sayesinde köylülerin yaşam kalitesini yükseltmeye çalışmak,

(3) Diğer kurumlarla koordineli olarak verilecek kurs veya bilgilendirme toplantıları vasıtasıyla, köy halkını üretime yönelik olarak eğitmek,

(4) Özellikle büyük şehirlere yönelik düzensiz göçün önlenmesine katkı sağlayarak, köylülerimizin kendi topraklarına sahiplenme bilincini artırmaya çalışmak,

(5) Anadolu’nun tarihten gelen kültürel zenginliğinin gelecek kuşaklara daha sağlıklı olarak aktarılmasına ve bu kültürel zenginliğe sahip çıkılmasına yardımcı olmak, şeklinde belirlenmiştir (Yüce, 2006: 67).

2.3.1.1. Proje Kapsamında Yapılan Çalışmalar

Mülki makamlarla koordineli olarak, yurt genelinde jandarmanın sorumluluk bölgesinde alt yapısı yetersiz durumdaki 28 köy ve bu köylerin sorunları (okul, sağlık ocağı, su şebekesi, köy çeşmesi, pazar yeri, köy odası, harman yeri, kanalizasyon gibi) ayrıntılı olarak tespit edilmiştir. Mülki makamlar, mahalli idareler, bölgedeki üniversiteler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli ve işbirliği içinde bu köyler için Köy Gelişim Takvimleri hazırlanmıştır.

Köylerdeki vatandaşlarla görüşmeler yapılarak, onların kendi topraklarında yaşamaktan dolayı mutlu, geleceğinden emin ve maddi sıkıntı çekmemeleri için ihtiyaç duydukları bilgilenme ve bilinçlenme sahaları tespit edilmiş ve ilgili kurum ve kuruluşlara kurs, seminer ve eğitim planlamaları yaptırılmıştır. Bu proje kapsamında; örnek köylerde ikamet eden birçok vatandaşımızın ve çocuklarının bazı konularda bilgilenme ve bilinçlenmeleri sağlanmakta ve yöresel özellikler de dikkate alınarak,

köylülerimizi ekonomik yönden rahatlatacak alanlarda, sivil kesimden konunun uzmanı olan kişi veya kuruluşların da koordine ve katkılarıyla çeşitli kurslar düzenlenmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır; hayvancılık, arıcılık, seracılık, meyvecilik, bitki bakımı, gübreleme, biçki-dikiş-nakış, sağlık, aile planlaması, okuma-yazma, doğal hayatın korunması, doğal afetler, trafik, Atatürk İlke ve İnkılâpları konulu seminerler icra edilmiştir.

Proje kapsamındaki örnek köylerde “Köy Gelişim Takvimleri” doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetlerden bazıları şunlardır; köy yolları, içme suyu ve kanalizasyon sistemi, köy çeşmesi, köy fırını, köy kütüphanesi, köy müzesi/kültür evi, köy durağı, sağlık evi, köy okulu, çocuk parkı ve çevre düzenlemesi, spor tesisleri, köy odası, köy meydanı, ağaçlandırma faaliyetleridir (Yüce, 2006: 69).

2.3.1.2. Sağlık ve Veteriner Desteği

(1) Sağlık ve Veterinerlik desteği öncelikle il Sağlık Müdürlüğü çalışmalarına katkı olarak gerçekleştirilmiştir.

(2) İlaç yardımı faaliyetlerine personel ailelerinin de katkıları sağlanmıştır.

(3) Mevcut seyyar diş üniteleri, yeterli ilaç ve tedavi malzemeleri ile birlikte faaliyetlere iştirak ettirilmiştir.

(4) Vatandaşlar sağlık taraması için öncelik sırasına sokulacak, acil olanlara, yaşlılara ve küçük çocuklara öncelik verilecek, izdihama neden olunmaması için vatandaşların bir düzen içerisinde oturarak beklemeleri sağlanmıştır.

(5) Tarım İl Müdürlüğü çalışmalarını takviye edici nitelikte hizmet verilerek faaliyet icra edilen yerdeki mevcut büyük ve küçükbaş hayvanların veteriner kontrolünden geçirilmesi sağlanmıştır.

(7) Bayanlar öncelikli olmak üzere sağlık personeli, öğretmen ve/veya daha ziyade imam kanalıyla doğum kontrolü hakkında bilgiler verilmiştir.

(8) Birliklerde mevcut Diyetisyenler vasıtasıyla vatandaşlar, dengeli beslenme konusunda bilgilendirilmiştir.

2.3.1.3. Giyecek ve Yiyecek Desteği

Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri esnasında mahalli ve mülki makamlardan tedarik etme ve sosyal dayanışma faaliyetleri (rütbeli ailelerinin katkılarıyla ) ile elde edilen giyecek ve yiyecekler gösterişten uzak bir şekilde halka dağıtımı sağlanmıştır. Yardımların dağıtımında çocuk, yaşlı ve fakir olanlara öncelikle gözetilmiş olup hazırlanmış paketlerle yardım malzemeleri çağdaş dağıtım tedbirleri alınmak suretiyle dağıtılarak da bu konuda da yardım dağıtan kişi veya kuruluşlara da örnek olunmaya özen gösterilmiştir.

2.3.1.4. Elektrik, Su, Yol Yapım ve Onarım Desteği

(1) Mülki makamlarla koordine edilerek köyün elektrik, su ve yol ihtiyacının imkânlar ölçüsünde karşılanması çalışmaları yapılmıştır.

(2) Özellikle köylerde çeşme, köprü, yol gibi tesislerdeki önemli arızaların giderilmesine yardımcı olunmuştur. Alt yapı çalışmalarına vatandaşların da katılması teşvik edilerek yapılan tesislerin korunmasında ortak refleks oluşturulmuştur.

(3) Telefon hatlarının çalışır durumda bulundurulmasına yardım edilmiştir.

2.3.1.5. Sosyal ve Psikolojik Destek

sorunlar tespit edilmiş, dargınlıkların giderilmesine çalışılıp, barışma için uygun törenler yöresel katılımlar sağlanarak yapılmıştır.

(2) Halkın yaşam biçimi, değer yargıları ve hassas yönleri çok iyi tespit edilerek etik kurallar gözetilerek katılımında sakınca bulunmayan törenlere (sünnet ve evlilik törenleri gibi) iştirak edilmeye çalışılmış, bu ziyaretlerde küçük hediyeler verilmek suretiyle gönül alınarak toplumsal huzura katkıda bulunulmuştur.