• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE TARTIġMA

4.1. Van-BaĢkale Kırsal Konutları Ve Tandır Evlerinin Mimari Özellikleri

4.1.1. Mekânsal Özellikler

Van kırsal konutlarını oluĢturan mekânlar; ana oda, sofa, misafir odası, hol, mutfak, banyo, tuvalet, depo, ahır ve tandır evidir.

Ana oda olarak kullanılan mekân her konutta en aktif birimdir. Tek mekânlı konutlarda tandır evi bu birimin görevini de üstlenmektedir. Bu oda evin bireylerinin, yemek yeme, dinlenme, oturma, uyuma gibi aktivitelerini karĢılamaktadır. Oda iç duvarlarında genellikle niĢler bulunur(ġekil 4.1).

56

Sofalar, yapı giriĢinde ilk girilen mekân olup diğer mekânlarla bağlantı sağlayan bölümdür. Sofa, rüzgâr ve soğuk havanın mekânlara direk etkisini azaltmada etkili bir birim niteliğindedir. BaĢkale kırsal mimarisinin plan tipolojileri incelendiğinde sofasız, dıĢ sofalı, iç sofalı ve karma(birden farklı sofa tipi) sofa plan tiplerini görmek mümkündür(Çizelge4.1).

Sofasız plan tipi bu bölgede tek mekândan oluĢan eski konut tiplerinde görülmektedir. Sofasız plan tipinde doğrudan tandır evine geçilir. Bu plan tipinde tandır evinin bir bölümü zemin seviyesinin altında konumlanır. KomĢu binalar yapıya çoğunlukla bir cepheden bitiĢik olarak konumlandırılmıĢtır. Yapı kütlesinin bu uygulamalar ile soğuk hava akımlarına karĢı korunumlu hale getirilmesi amaçlanmıĢtır.

DıĢ sofalı plan tipi BaĢkale kırsal yerleĢimlerinde en fazla uygulanan plan tipidir ve çoğunlukla tek katlı yapılarda görülür. Bu plan tipinde giriĢ ana cephenin bir tarafına yapılır. Ġki katlı yapılarda ise üst katta dıĢ sofalı plan tipi uygulanır(ġekil 4.2). DıĢ sofalı plan tipinde çoğunlukla sofanın tek bir kenarı ya da komĢu iki kenarında mekânlar konumlandırılarak diğer iki komĢu kenar dıĢ çevre ile iliĢkilidir. Bu sofa tipi yapıya ek olarak yapılan misafir odası gibi mekanların giriĢ bölümünde uygulama alanı bulmaktadır.

ġekil 4.2.Ġki katlı yapıda üst katta, dıĢ sofalı plan tipi(18 nolu konut)

Ġç sofalı plan tipinde mekânlar sofanın karĢılıklı iki kenarına veya üç kenarına yerleĢir. Bu plan tipinde giriĢ çoğunlukla cephenin ortasından sağlanır. Ġki katlı yapılarda alt ve üst katta iç sofalı plan yapılabildiği gibi alt katta iç sofalı, üst katta dıĢ sofalı plan tipi uygulanabilir. Bu nedenle tek katlı yapılarda sofa plan tiplerine göre yapıları sınıflandırmak mümkünken, iki katlı yapılarda alt ve üst kat planlarında farklı sofa tipi uygulamaları görüldüğünden yapıyı bir bütün olarak bir plan tipine göre sınıflandırmak çoğunlukla mümkün olmamaktadır. Ġç sofalı plan tipi uygulanan iki katlı

57

yapılarda tandır evi yapı bünyesi içerisinde planlanmıĢ ise sofanın karĢılıklı kenarlarında odalar, sofanın karĢı kenarında ise tandır evi konumlanır(ġekil 4.3).

ġekil 4.3. Ġki katlı yapıda iç sofalı plan tipi(29 nolu konut)

Bir konutta birden fazla sofa kullanımı görmek mümkündür. Ġncelenen yerleĢimlerdeki konutlarda bir yapının birden fazla bölümü olmakta ve bu bölümlere farklı giriĢler yapılmaktadır. Farklı her giriĢin ana mekânlarına geçiĢ için bir sofa bulunmaktadır. Yapılarda zaman içerisinde yapılan eklemeler yapı içerisinde birden fazla sofa oluĢmasına sebep olduğu gibi yapıya bitiĢik yapılan giriĢi bağımsız mekânlarda da ana mekâna geçiĢ için sofa yapılmaktadır. Bu nedenle bir yapıda birden fazla sofa tipinin uygulandığı örnekler gözlenmiĢtir. Bu plan tipleri karma sofalı olarak adlandırılmıĢtır.

58

59

Misafir odası, hane halkının misafir ağırlamak amacıyla kullandığı odadır. Misafir odası sadece misafir geldiğinde aktif olarak kullanılan onun haricindeki zamanlarda çoğunlukla herhangi bir iĢlev verilmeyen mekânlardır. Bu mekânın giriĢi tek katlı yapılarda 2 farklı türde planlanmıĢtır. Bunlardan biri mekânın giriĢinin, yapının diğer mekânlarının da bağlantılı olduğu sofa ile iliĢkili olduğu örneklerdir. Diğeri ise konuttan bağımsız bir giriĢ verilen türdür. Bağımsız giriĢi olan bu türde misafir odasının dıĢ ortam ile iliĢkisini sağlayan ayrı bir sofanın planlandığı görülür(ġekil 4.4). Ġki katlı yapılarda ikinci katın yapılıĢ amacını çoğunlukla bu misafir odasının sağlanmasına yönelik oluĢturulmuĢtur. Ġkinci kata dıĢardan bağlantılı bir merdivenle ulaĢılır. Önce giriĢte bir sofa ve sofadan misafir odasına girilmektedir.

ġekil 4.4. Kırsal yerleĢimlerde misafir odası planlama örnekleri(15, 7 nolu konutlar)

Hol, BaĢkale yerleĢimlerinde incelenen konutlarda holler mekânlara geçiĢ amaçlı kullanılan dar ve uzun koridorlardır. Hole geçiĢler sofalardan yapılır(ġekil 4.5).

60

Mutfak kırsal yerleĢimlerde yemek piĢirme, gıda depolama, bulaĢık yıkama gibi iĢlerin görüldüğü mutfakların, çoğunlukla bağımsız bir mekan ile oluĢturulmadıkları görülür. Genellikle bu mekânlar tandır evi bünyesinde çözümlenmiĢtir(ġekil 4.6).

ġekil 4.6. Mutfak mekanının tandır evi içinde çözümlendiği konut tipleri

Mutfak mekânının tandır evinin dıĢında ayrı bir birim olarak planlandığı konutlarda mutfağa çoğunlukla sofadan ya da sofayla bağlantılı hollerden geçiĢler verilmektedir

ġekil 4.7. Mekan organizasyonunda mutfağın planlamadaki yeri (5, 21nolu konutlar)

Banyo, banyo yapma, çamaĢır yıkama gibi iĢlerin yapıldığı mekandır. Genellikle yapı içerisinde çözümlenmiĢ düzendedir. Banyonun bağımsız bir mekân olarak çözümlendiği örneklerin sayısı azdır. Banyo, genellikle tandır evi içerisinde bir köĢede açıkta olabildiği gibi sınırlayıcı bir duvar oluĢturularak yapılan alanlar olarak da görülür(ġekil 4.8).

61

ġekil 4.8. Kırsal yerleĢimlerde tandır evi içerisinde planlanan banyo

Tuvalet(wc) mekânı genellikle yapı içerisinde bulunmamaktadır. Yapılarda sınırlayıcı bir bahçe olmadığı için yapı çevresinde uygun konumlarda inĢa edilirler. Soğuk kıĢ koĢullarının yaĢandığı bu bölgelerde bu mekânın yapı dıĢında inĢa edilmesi kullanıcı için olumsuz koĢullar yaratmaktadır. Yapı bünyesi içerisinde bulunan örneklerde ise banyo ile bitiĢik olarak inĢa edilmiĢlerdir. Ya da banyo ile iç içe bir çözüm getirilmiĢtir. Bu mekânın kapısı sofa ile bağlantılı bir hole açılır. Doğrudan sofaya açılan örneklerin sayısı oldukça azdır.

Depolar genellikle gıdaların muhafaza edildiği mekanlardır. Hayvancılıkla uğraĢan yöre halkının peynircilik faaliyetleri yaygındır. Bu mekânlar peynir yapmak ya da depolamak amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bazı depolar da kullanılmayan eĢyaların bırakıldığı mekânlar olarak iĢlev görmektedir. Depolara içerden ve dıĢardan giriĢ sağlanabilmektedir. Bu mekânlar çoğunlukla kuzey cephesine konumlanmaktadır. Depolar yapı bünyesinde planlanmıĢ ise sofadan bağlantı sağlanır. Eğer yapı dıĢında planlandıysa tandır evi, ahır giriĢi ile ya da tamamen bağımsız bir giriĢe sahiptir.

Ahır hayvanların barındığı, bakımlarının yapıldığı, yemlerinin verildiği bu mekanlar yapıya bitiĢik Ģekilde inĢa edilirler. Genelde ahırların giriĢleri arazi yapısının uygunluğuna göre arka cepheden verilmektedir. Ahırlar konutlarda taban alanı en büyük mekanlardır. Yapının kuzey cephesini kaplayan nitelikte planlanan bu mekânlar, dıĢ cephe yüzey alanını azaltarak ısı kazancının sağlanmasına katkıda bulunur. Hane halkının kullandığı mekânlardaki ısı kayıplarının engellenmesinde etkili olmaktadır.

62

Tandır evi mekanının temel iĢlevi ekmek yapmaktır. Tandır evi yapı içerisinde planlandığı gibi yapının yakın çevresine de konumlandırıldığı görülür. Yapı içerisinde planlanan tandır evi çoğunlukla mutfak, banyo gibi mekânların iĢlevini de üstlenmektedir. GiriĢi yapıdan bağımsız olan tandır evleri çoğunlukla sadece ekmek yapmak amaçlı kullanılmaktadır. Tandır evi BaĢkale kırsal mimarisinin ayırt edici özellikleri arasındadır.