• Sonuç bulunamadı

4.2. Nicel Bulgu ve Yorumlar

4.3.7. Marmara Üniversitesi ambleminin değerlendirilmesi

Marmara Üniversitesi amblemine ne ait uzman görüşleri Tablo 42’de, öğrenci görüşleri ise Tablo 43’de verilmiştir.

Tablo 42: Marmara Üniversitesi Amblemine İlişkin Uzman Değerlendirme ve Yorumları

Uzman Değerlendirme ve yorum 1 Sade, anlaşılır bir amblem.

2

Marmara’nın M’si ifade edilmiş, ambigrafik olarak değerlendirilmiştir. İstanbul Boğazı da vurgulanmıştır. Ancak kare formun etrafına dairesel form yakışmamıştır.

3 Yorum yapılmamıştır.

4 Dairesel formdan kurtarılırsa daha modern olabilir. Genel olarak anlaşılabilir bir logo. Tırnaksız bir font daha uygun olabilir.

5 “M” harfi stilizasyonu bir üniversite için fazla yumuşak olmuş. Tatil yeri için daha uygun bir amblem olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca serifli yazı karakteri, boyutu değişebileceği için tercih edilmemeli.

6 Amblemin tipografisi dışında, diğer unsurları yerinde.

7 İyi bir tasarım değil, denizi anımsatacak unsurlar ağır basıyor, bir üniversite amblemi değil de denizle ilgili bir işletmenin amblemi gibi duruyor.

8 Yorum yapılmamıştır.

9 Biçim yalın, içerik ise üniversitenin bulunduğu kente gönderme yaptırmakta.

10 Yalın ama sıradan, “M” harfindeki deniz dalgasının dışında bir buluş içermiyor.

11 Çok şık, Marmara Üniversitesine yakışır bir logo tasarımı, akılda kalıcılığı yüksek.

12 Sade ve anlaşılır.

13

Üniversitenin baş harfinin stilize edilmesi, bulunduğu şehri yansıtması bakımından başarılı. Yalın, özgün ve akılda kalıcı. Renk başarılı, çerçevenin biçimi diğer üniversitelerin yaklaşımından farklı ve özgün.

14 Yorum yapılmamıştır.

Tablo 43: Marmara Üniversitesi Amblemine İlişkin Öğrenci Değerlendirme ve Yorumları

Kriter Değerlendirme ve yorum sayısı Kişi

1 Sade 30

2 Renk kullanımı çok iyi 22

3 Deniz dalgasını temsil eden “m” formu güzel stilize edilmiş 13

4 Farklı sektörler için daha uygun 13

5 Üniversitenin bulunduğu Marmara bölgesinin coğrafi özelliklerini

taşıyor 7

6 Logotype’da serifsiz (tırnaksız) font kullanılmalı 7 7 Daire formun içinde ayrı bir kare form kullanmak uygun değil 6 8 Dış tarafta çember oluşturulup içine yazı yazılması logoyu sıradanlaştırmış 4

Marmara Üniversitesi amblemi ile ilgili öğrenci ve uzman görüşleri incelendiğinde ilk ortak nokta; amblemin sadeliğidir. 30 öğrenci ve 6 uzman bu konuda görüşlerini belirtmiştir. Ankette amblemin değerlendirilme kriterleri arasında “yalınlığı” bulunmasına rağmen uzman ve öğrenciler bu özelliğe tekrar gönderme yapmışlardır.

Öğrenci ve uzman görüşleri arasında “M” harfi stilizasyonu ile ilgili benzer ifadeler bulunmaktadır. 2 numaralı uzman; “amblemde, Marmara’nın M’sinin ifade edildiğini, ambigrafik olarak tasarlandığını ve İstanbul Boğazı’nın vurgulandığını”, 13 numaralı uzman ise; “üniversitenin baş harfinin stilize edilmesinin, bulunduğu şehri yansıtması bakımından başarılı olduğunu” belirtmiştir. Bu görüşlerden farklı olarak, 5 numaralı uzman ““M” harfi stilizasyonunun bir üniversite için yumuşak olduğu”, 10 numaralı uzman ise ““M” harfindeki deniz dalgasının bir buluş içermediği” görüşündedir. Bu madde ile ilgili olarak 13 öğrenci de; “deniz dalgasını temsil eden “M” formunun güzel stilize edildiğini” söylemişlerdir. Bu konudaki öğrenci görüşlerine bakıldığında; 130 numaralı öğrenci, “amblemin küçültülünce bile

“M” harfinin akılda kaldığını”, 50 numaralı öğrenci, “Marmara Denizinin dalgalarını temsil eden “M” harfinin güzel olduğunu”, 111 numaralı öğrenci ise; “deniz dalgasını anlatan “M” harfinin güzel stilize edildiğini” söylemiştir. Sonuç olarak 2 uzman dışında “M” formu başarılı bulunmuştur.

Öğrenci ve uzman görüşleri arasında diğer bir benzer nokta, “amblemde üniversitenin bulunduğu kente dair öğeler bulunduğu” görüşüdür. 2, 9, 13 numaralı 3 uzman ve 7 öğrenci bu konuda görüşlerini belirtmişlerdir. 9 numaralı uzman, “biçimin yalın, içeriğin ise üniversitenin bulunduğu kente göndermek yapmakta” olduğunu belirterek bu konuda görüşlerini sunmuştur. 7 numaralı Akdeniz Üniversitesi öğrencisinin görüşü ilgi çekicidir: “1883’ten beri faal olan bu üniversitenin kimliği, coğrafi bölgesi dışında akademik tarihi ile de yansıtılsa daha iyi olurdu”. 134 numaralı öğrenci; “kullanılan imajın direkt denizi hatırlattığını”, 77 numaralı öğrenci ise; ““M” karakterinin asıl amacının Marmara Bölgesini anlatmak olduğunu ve bir boğaz görüntüsü tarzına işlendiğini” söylemiştir. 22 numaralı öğrenci de bu madde ile ilgili görüşlerini, “amblemde sadece adını almış olduğu Marmara Denizi’ni işlendiği” şeklinde ifade etmiştir.

Öğrenci ve uzmanların eleştirdiği önemli bir nokta da; “daire formun içinde ayrı bir kare formu kullanmanın uygun olmadığı” görüşüdür. 2 numaralı uzman, “M” formunu başarılı bulurken, kare formun etrafına dairesel bir formun yakışmadığını iletmiştir. 4 numaralı uzman da buna ek olarak; “dairesel formdan kurtarılırsa amblemin daha çağdaş bir görüntüsünün olacağını” söylemiştir. 6 öğrencinin görüşleri “dairesel formun içinde ayrı bir kare form kullanmak uygun değil” başlığı altında toplanmıştır. Bu konu ile ilgili olarak 100 numaralı öğrenci¸ “çevresindeki daire şeklindeki bandı gereksiz buluyorum”, 55 numaralı öğrenci “çember içine bir de kendinden çerçeveli bir öğe kullanılmış, algıyı iyice parçalamış”, 23 numaralı öğrenci “diğer üniversitelerin logoları gibi dışarı çember bir alan oluşturulması tasarımı monotonlaştırmış”, 134 numaralı öğrenci “M’nin” arkasındaki çerçeveye gerek yoktu”, 19 numaralı öğrenci “daire formu içerisinde ayrı bir kare formu var, neden acaba bu tutarsızlık”, 30 numaralı öğrenci “içteki kare olmamalı mıydı diye düşünüyorum”, şeklinde düşüncelerini ifade etmişlerdir.

Öğrenci ve uzman görüşleri arasındaki benzer bir nokta, “Marmara Üniversitesi ambleminin üniversite ambleminden çok, farklı bir sektör için uygun olduğu” görüşüdür. Bu madde ile ilgili 5 numaralı uzman, “bu amblemin tatil yeri için daha uygun bir amblem olacağını” söylemiş, 7 numaralı uzman da “denizi anımsatacak unsurların ağır bastığını ve bir üniversite amblemi değil de denizcilikle ilgili bir işletmenin amblemi gibi durduğunu” ifade etmiştir. 13 öğrenci de “bu amblemin farklı sektörler için daha uygun olduğunu” söylemişlerdir. Bu konu ile ilgili olarak, 120 numaralı öğrencinin görüşü ilginç bulunmuştur: “Tatil yeri ve denizi anımsatan unsurlar ağır basıyor, denizcilikle ilgili bir kurum olsaydı bu amblem daha iyi olurdu”. 14 numaralı öğrenci amblemi “milka çikolata”, 40 numaralı öğrenci “fabrika”, 54 numaralı öğrenci renklerinden dolayı “balık restoranı”, 60, 33 ve 100 numaralı öğrenci “süt firması”, 78 numaralı öğrenci de “ilaç firması” logosuna benzetmiştir. Görüldüğü üzere bu amblemin farklı sektörler için daha uygun bir amblem olacağı ile ilgili görüşlere sıkça rastlanmıştır.

Renk seçimi genel olarak uzmanlar ve öğrenciler tarafından başarılı bulunmuştur. 22 öğrenci “renk kullanımının iyi olduğu” ile ilgili görüş belirtirken, 13 ve 15 numaralı uzmanlar da “amblemin renk seçiminin başarılı olduğunu” ifade etmişlerdir.

Öğrenci ve uzman görüşleri arasında benzerlik gösteren son nokta da, amblemde kullanılan tipografi ile ilgilidir. 4 numaralı uzman, “logotype’da serifsiz (tırnaksız) bir font kullanmanın daha uygun olacağını” ifade etmiş, 5 numaralı uzman da, “amblemin boyutunun uygulamalarda değişiklik göstereceği için serifli yazı karakterinin tercih edilmemesi gerektiğini” savunmuştur. 7 öğrenci de; “logotype’da serifsiz font kullanılmaması gerektiğini” vurgulamıştır.

Uzmanlardan farklı olarak 4 öğrenci, amblemin dış kenarında çember oluşturulup, içine yazı yazılmasının logoyu sıradanlaştırdığını ifade etmiştir.

Konu ile ilgili dikkat çekici öğrenci görüşlerinden biri 30 numaralı Anadolu Üniversitesi öğrencisinin görüşüdür: “Aslında kötü bir iş değil, hatta standartların üstünde. Fakat farklı bir şekilde kurgulansa, kendini daha iyi ifade ederdi. Tam

olgunlaşmamış”. Ayrıca 24 numaralı öğrenci de “birçok fakülteyi bünyesinde barındıran büyük bir üniversite için çok basite kaçılmış bir logo” şeklinde düşüncesini ifade etmiştir.

Maddeler bazında değerlendirme ortalamalarına bakıldığında Marmara Üniversitesi ambleminin genel ortalaması 3.81 olarak bulunmuştur. Görsel olarak en başarılı bulunan kriter, her türlü yüzeye, malzemeye basılabilir nitelikte olması, içerik olarak en başarılı bulunan kriter ise akılda kalıcılığıdır. Marmara Üniversitesi’nin amblemi formda yer alan üçüncü en başarılı amblem olarak yer almaktadır.

4.3.8. Süleyman Demirel Üniversitesi ambleminin değerlendirilmesi