• Sonuç bulunamadı

4.2. Nicel Bulgu ve Yorumlar

4.3.6. Hacettepe Üniversitesi ambleminin değerlendirilmesi

Hacettepe Üniversitesi amblemine ilişkin, uzmanların yorumları Tablo 40’da, öğrencilerin değerlendirme ve yorumları ise Tablo 41’de verilmiştir.

Tablo 40: Hacettepe Üniversitesi Amblemine İlişkin Uzman Değerlendirme ve Yorumları

Uzman Değerlendirme ve yorum 1 Her şeyiyle iyi bir amblem.

2

Son derece güzel, zarif ve yalındır. Kullanım kolaylığı vardır. Ankara Hitit geyiği ile Hacettepe’nin h’si zekice bir araya getirilmiştir. Tipografisi hatasızdır.

3 Yorum yapılmamıştır.

4 Soyutlama çok başarılı, form olarak da diğer üniversitelerden rahatlıkla ayırt edilebiliyor. Tipografisi okunaklı, her boyutta rahatlıkla uygulanabilir. 5 Tüm logolar arasında en iyi yazı karakterine ve boyutuna sahip amblem. Akılda kalıcı, gereksiz öğe yok ve h harfi stilize edilişi estetik, başarılı.

6 Anlaşılır, başarılı bir çalışma olmuş.

7 Çok başarılı bir amblem, ancak benzer bir amblem tasarımı olduğunu düşünüyorum.

8 Yorum yapılmamıştır.

9 Biçim yalın, içerik ise kurumun adı ve Hitit geyiğine gönderme yapmakta.

10 Yalın, “h” harfinden hareket ederek aynı zamanda üniversitenin bulunduğu Ankara kentinin Hitit geyiğine gönderme yapıyor.

11 Gayet güzel, akılda kalıcı, çok sade ve etkili bir logo tasarımı, hiçbir sorun yaşatmayan bir tasarım, renk seçimi de yerli yerinde.

12 Anket formundaki en iyi logo, Hacettepe bu kadar iyi bir logoya sahip olduğu için çok şanslı.

13

Üniversitenin adının baş harfinin stilize edilmesi, bulunduğu şehri yansıtması bakımından başarılı. Yalın, özgün ve akılda kalıcı. Renk başarılı, çerçevenin biçimi diğer üniversitelerin yaklaşımından farklı ve özgün.

14 Çok yalın, çok iyi stilize edilmiş, Ankara’da olduğu belli, tipografisi çok değerli.

15 Çok özgün, sade, anlaşılır, sade, anlamlı ve başarılı bir logo, akılda kalıcılığı da yüksek.

Tablo 41: Hacettepe Üniversitesi Amblemine İlişkin Öğrenci Değerlendirme ve Yorumları

Kriter Değerlendirme ve yorum sayısı Kişi

1 Uygulaması kolay, baskıda problem çıkarmaz. 50

2 En iyi amblemlerden biri/ sayfadaki en güzel amblem. 32

3 Tipografi güzel, “h” harfi stilizasyonu çok başarılı. 19 4 Ankara’nın tarihindeki Hitit geyiği sembolünün üniversitenin baş harfi olan “h” harfi ile birleştirilmesi çok etkili ve güzel. 14

5 Üniversitenin akademik kimliğine uygun. 14 6 Renk kullanımı çok güzel, kırmızı çarpıcı duruyor. 13 7 Köklü bir üniversitenin oturmuş bir logosu. 3

8 Tek renk algılanabilirliği güzel. 3

9 Tıp fakültesine dikkat çekmiş. 3

Bu bölümde öncelikle uzman ve öğrencilerin yorumları arasındaki ortak yanlar incelenecektir. Öğrenci ve uzman görüşleri incelendiğinde ilk ortak nokta; “Hacettepe Üniversitesi ambleminin uygulanmasının kolay olması ve baskıda problem çıkarmaması” görüşüdür. 2 uzman ve 50 öğrenci bu konuya değinmiş ve logonun kullanım kolaylığının olduğunu belirtmişlerdir. 77 numaralı öğrenci “Türkiye’deki en başarılı üniversite logosu diyebilirim, her türlü yüzeye uygulama olanağı var, tek renk algılanabilirliği yüksek” şeklinde görüşünü iletmiştir.

Öğrenci ve uzman görüşleri arasında diğer bir benzer nokta; “Hacettepe Üniversitesi ambleminin her yönüyle güzel ve iyi bir amblem” olmasıdır. 1 numaralı uzman “her şeyiyle iyi bir amblem” olarak nitelendirirken, 5 ve 12 numaralı uzmanlar “formdaki logolar arasında en iyisi olduğunu, yazı karakteri ve puntosu bakımından başarılı olduğunu” söylemiştir. 6, 7 ve 15 numaralı uzmanlar da “amblemi başarılı bulduklarını” iletmiş, ayrıca 15 numaralı uzman “amblemin anlamlı olduğuna” dikkati çekmiştir.

Amblemdeki “sembolün Ankara’yı sembolize eden Hitit geyiğine gönderme yapmasının etkili olduğunu” savunan 5 uzman ve 10 öğrenci bulunmaktadır. 2 numaralı uzman; “Ankara Hitit geyiğinin Hacettepe’nin H’si ile zekice bir araya getirildiğini” söylemiş, 9 numaralı Hacettepe’de öğretim üyesi olan uzman ise; “biçimi yalın bulduğunu, içeriğin ise kurumun adına ve Hitit geyiğine gönderme yaptığını” söylemiştir.

Öğrenci ve uzman görüşleri arasında bir benzer nokta da tipografi ile ilgilidir. “Logotype’da kullanılan tipografinin hatasız olduğu” 4 uzman tarafından dile getirilmiş, bundan ek olarak 4 uzman da; ““h” harfinin stilize edilişini” başarılı bulmuşlardır. 19 öğrenci ise; “tipografinin her bakımdan güzel olduğunu ayrıca “h” harfi stilizasyonunun da çok başarılı olduğunu” ifade etmişlerdir. Sonuç itibariyle öğrenciler ve uzmanlar genel olarak amblemi tipografik açıdan başarılı bulmuşlardır.

Renk konusunda ise 2 uzman ve 13 öğrenci renk seçimini yerinde bulmuşlardır. 13 numaralı öğrenci konu ile ilgili olarak “amblemde kullanılan kırmızı rengin çarpıcı olduğunu” ifade etmiş, buna ek olarak 3 öğrenci de “amblemin tek renk alınabilirliğinin iyi ve etkili olduğunu” söylemiştir.

Amblemin yalınlığı ile ilgili 6 uzman ve 52 öğrenci görüş belirtmiştir. Amblemin yalınlığına yapılan vurgu, en sık rastlanan yorum olmuştur.

Uzmanlardan farklı olarak öğrenciler amblemin, “üniversitenin akademik kimliğini gerçek anlamda yansıttığını” söylemişlerdir. 14 öğrenci bu konuda görüş belirterek, “üniversite havasını yansıtan, şahsiyetli bir amblem olarak gördüklerini” belirtmişlerdir. 62 numaralı öğrencinin şu görüşü dikkat çekici bulunmuştur: “Başkent Üniversitesinin amblemi ile aynı renk ağırlığına sahip olmasına rağmen daha dengeli, çağdaş ve temiz bir amblem, yalın ve okunur”.

Öğrencilerin uzmanlardan farklı olarak değindikleri diğer bir farklı nokta da “Hacettepe Üniversitesi logosunun, köklü bir üniversitenin, oturmuş bir logosu olduğu” görüşüdür.

Buna ek olarak 3 öğrenci logoda, “Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne dikkat çekilmek istendiğini” düşünmektedir. Benzer görüşlere; “yine bünyesinde Tıp Fakültesi bulunan üniversite” Başkent Üniversitesi’ne ait öğrenci yorumlarında rastlanmaktadır.

İlgi çeken görüşlerden biri 40 numaralı Atatürk Üniversitesi öğrencisinin, amblem için “arabaların önünde duran semboller gibi durduğu” yönündeki düşüncesidir. Diğer bir ilgi çekici görüş de 113 numaralı Marmara Üniversitesi öğrencisinin, “amblemin diş hekimliği fakültesini anımsattığı” görüşüdür. Burada “stilize edilmiş h harfi diş sembolüne” benzetilmiştir.

Maddeler bazında değerlendirilme ortalamalarına bakıldığında hem görsel hem içerik açıdan en yüksek ortalamayı gerek uzmanlar gerekse öğrenciler tarafından Hacettepe Üniversitesi amblemi almıştır. Amblemin genel ortalaması; 4.47 olarak hesaplanmıştır. Amblemin görsel boyutta en yüksek puanı aldığı kriter “büyütme ve küçültmelerde, baskıda değer kaybetmemesi” daha sonra “tipografik okunurluğu”, içerik boyutta en yüksek puanı aldığı kriter de “yalınlığı” dana sonra “akılda kalıcılığı” olmuştur.

Sonuç olarak Hacettepe Üniversitesi amblemi öğrenci ve uzmanlar tarafından başarılı bulunmuştur ve öğrenci ve uzman görüşleri arasında çok farklı bir nokta göze çarpmamıştır.