• Sonuç bulunamadı

4.2. Nicel Bulgu ve Yorumlar

4.3.5. Dumlupınar Üniversitesi ambleminin değerlendirilmesi

Dumlupınar Üniversitesi amblemine ilişkin, uzmanların yorumları Tablo 38’de, öğrencilerin değerlendirme ve yorumları ise Tablo 39’da verilmiştir.

Tablo 38: Dumlupınar Üniversitesi Amblemine İlişkin Uzman Değerlendirme ve Yorumları

Uzman Değerlendirme ve yorum

1 Bayrağı kullanmak doğru değil, renk geçişleri zayıf, amblem tasarımı zayıf.

2

Dumlupınar Meydan Muharebesi ön plana çıkarılmış, milli bir tavır belirginleştirilmiştir. Ancak üniversite ile ilgili bir kavram yoktur. Ayrıca resimsel tonlamalar yüzünden amblem niteliği taşımamaktadır.

3 Yorum yapılmamıştır. 4

Amblem kriterlere çok uymayan resimsel bir çalışma, Türk bayrağını logoda kullanmak gereksiz, daha soyut ve çizgisel bir tasarım olabilir. Tamamen değiştirilmeli.

5 Serifli yazı karakteri kullanımı doğru değil, fotografik bir imge yerine vektörel bir imge daha kullanışlı olacaktır. Fazla yoruma gerek yok.

6 Amblemde resmin kullanımı kötü olmuş, bunun yerine daha sade, grafiksel bir ifade kullanılabilirdi.

7 Klasik bir tasarım, bayrak sembolü uygun değil, baskıda sorun çıkarabilir. 8 Yorum yapılmamıştır.

10 Kötü, fazla resimsel.

11 Standart, yaratıcılıktan uzak.

12

Bayrağın bu şekilde kullanılması kompozisyonu olumsuz etkilemiş, ayrıca yazılar da zemindeki renkten dolayı anlaşılmıyor, daha uygun bir font kullanılabilirdi.

13

Fotoğraf türü bir görsel kullanması amblemi daha az akılda kalıcı kılıyor ve algılamada sorunlar yaşatıyor. Bu özelliğinden dolayı da amblem

küçültüldüğünde ve başka yüzeylere uygulandığında sorunlar yaşatabilir, üniversite kimliğine uygun değil.

14 Çok hikayeci olmuş, karışık, üniversite ile ilgili bir kavram yok, belediye amblemi gibi.

15 Arkadaki gökyüzü vektörel olmadığından baskıya ve diğer ortamlara her zaman yüksek çözünürlükte verilmesi gerekiyor, ancak kendi içinde dengeli bir logo.

Tablo 39: Dumlupınar Üniversitesi Amblemine İlişkin Öğrenci Değerlendirme ve Yorumları

Kriter Değerlendirme ve yorum Kişi

sayısı

1 Çok resimsel, logoda resim kullanılması uygun değil. 27 2 Bir logoda bulunması gereken özellikler yok/ grafik diline uygun değil/ teknik olarak zayıf. 22

3 Uygulamada sorun yaşanır / baskıda değer kaybeder. 17 4 Tipografi zayıf, koyu zeminde, çerçeve içindeki serifli yazı karakteri

okunur değil. 15

5 Türk bayrağının üniversite logosunda kullanılması uygun değil. 13

6 Kütahya’ya uygun, içeriği yansıtıyor. 12

7 Güncelleştirilmesi/ değiştirilmesi gerek. 11 8 Akademik yansıtıcılığı yok, üniversiteyi yeterli düzeyde yansıtmıyor, eğitim ve aydınlanmayı çağrıştırmıyor. 11

Buna göre; öğrenci ve uzman görüşleri incelendiğinde ilk ortak nokta; “Dumlupınar Üniversitesi ambleminde yer alan bayrak sembolünü bu şekilde kullanmanın doğru olmadığı” görüşüdür. 1 ve 4 numaralı uzman; “amblemde bayrağı kullanmanın doğru ve uygun olmadığını” söylerken, 4 numaralı uzman “Türk bayrağını logoda kullanmanın gereksiz olduğunu” vurgulamış, 12 numaralı uzman ise “bayrağın amblemde bu şekilde kullanılmasının kompozisyonu olumsuz etkilediğini” ifade etmiştir. Bunun yanında 13 öğrenci de “Türk bayrağının üniversite logosunda kullanılmasının uygun olmadığı” noktasında birleşmiştir. Konu ile ilgili olarak; 2 numaralı öğrenci “Türk bayrağının üniversite logosunda kullanılması üniversite kimliğini arka plana attığını”, 7 numaralı öğrenci ise “TC bayrağı kullanılmasının üniversitenin kendini yansıtmadığını” söylemiş, 52 numaralı öğrenci ise “Türk bayrağı yerine başka sembol seçilmesinin daha iyi olacağını” belirtmiştir.

Öğrenci ve uzman görüşleri arasındaki diğer bir benzer nokta; amblemde sergilenen milli tavırdır. 2 numaralı uzman; “Dumlupınar Meydan Muharebesinin ön plana çıkarıldığını ve milli tavrın belirginleştirildiğini” ifade etmiş, 7 öğrenci de “amblemin çok milliyetçi durduğunu” söylemiştir. Konu ile ilgili olarak 106 numaralı öğrenci “ülkü ocağı logosu gibi” benzetmesi yaparken, 107 numaralı öğrenci ise “bu amblemin üniversiteye uygun olmadığını, çok milliyetçi durduğunu” söylemiştir. 28 numaralı Anadolu Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencinin konu ile ilgili şu yorumu ilginç bulunmuştur: “Hepsi Türk Üniversitesi. Ne gerek var bayrağa ve bir üniversiteyi tanıtmak için bayraktan başka kullanılacak bir şey bulunamamış mı?”.

Dumlupınar Üniversitesi amblemine ilişkin uzman ve öğrenci görüşleri arasında bir benzer nokta da amblemde üniversite ile ilgili bir kavramın bulunmamasıdır. 2 ve 14 numaralı 2 uzman ile 11 öğrenci bu görüştedir. Konu ile ilgili olarak, 14 numaralı uzman bu amblem için “belediye amblemi gibi” yorumunu yapmış, 117 numaralı öğrenci ise “amblemin sosyal bilgiler kitap kapağını anımsattığını” söylemiştir.

Dumlupınar Üniversitesi amblemini uzman ve öğrencilerin en çok eleştirdikleri nokta amblemde resim kullanılmasıdır. 2 numaralı uzman, “amblemin

resimsel tonlamalar yüzünden amblem niteliği taşımadığını” ifade etmiş, 4 numaralı uzman amblemi, “amblem kriterlerine uymayan resimsel bir çalışma” olarak nitelendirmiştir. 6 numaralı uzman amblemde resim kullanımını iyi bulmamış, 10 numaralı uzman “fazla resimsel” bulmuş, 13 numaralı uzman ise “fotoğraf türü bir görsel kullanılmasının amblemi daha az akılda kalıcı kıldığını ve algılamada sorunlar yaşatabileceğini” belirtmiştir. Sonuç olarak 5 uzman bu görüşü paylaşırken, 27 öğrenci de aynı şekilde “logonun çok resimsel olduğunu ve logoda resim kullanılmasının doğru olmadığını” söylemiştir.

Bu madde ile ilgili olarak başka bir görüş “amblem tasarımının daha grafiksel/ soyut/ çizgisel bir tasarım olabileceği ve amblemde vektörel imge kullanılması” gerekliliğidir. 5 uzman ve 22 öğrenci bu görüşte birleşmektedir. 5 numaralı uzman “fotografik imge yerine vektörel bir imgenin daha kullanışlı olacağını” söylemiş, 15 numaralı uzman ise; “arkadaki gökyüzünün vektörel olmadığı için baskıya ve diğer ortamlara her zaman yüksek çözünürlükte verilmesi gerektiğine” dikkati çekmiştir. 9 numaralı uzman ise; “çok ayrıntılı bir fotoğraf kullanıldığını söylemiş, grafik çözümün yalın biçim ya da biçimler arası ilişkilere dayalı yalın öneriler sunmak olduğunu” belirtmiştir. Bu konunun bir grafik ürün için gerekli bir nokta olduğunu söylemek mümkündür. Konu ile ilgili olarak 12 numaralı öğrenci; “illüstrasyonun çok detaylı olduğunu, detaylardan arındırılarak stilize edilmesi gerektiğini”, 116 numaralı öğrenci; “amblemin grafik diline uygun olmadığını” söylemiş, “sade ve akılda kalıcı olması gerektiğine” dikkati çekmiştir. 153 numaralı öğrenci ise; “amblemde soyutlama olmadığını” belirterek, “kendi içerisinde anlamlı bir resim kullanılmasına rağmen, amblem olarak düşünüldüğünde, kullanılan resmin gereksiz olduğunu” söylemiştir. 156 numaralı öğrenci; “imajın doğru seçilmediğini” vurgulamış, “fotoğraf yerine grafiksel bir resim seçilebileceğini” ifade etmiştir.

Tipografik olarak incelendiğinde uzmanların ve öğrencilerin görüşleri arasındaki diğer bir ortak nokta da; “serifli ve ince bir yazı karakterinin kullanılmasının sorun olduğu ve zemin renginde bu yazının kendini göstermediği” görüşüdür. 2 uzman ve 15 öğrenci bu görüştedir. 12 numaralı uzman; “yazıların

zeminde kullanılan renkten dolayı anlaşılamadığını ve daha uygun bir font kullanılabileceğini” söylemiştir. Konu ile ilgili olarak 55 numaralı Başkent Üniversitesi öğrencisinin görüşü ilgi çekici bulunmuştur: “Anlatım olarak demode bir yol seçilmiş, zaten üniversitenin ismini çerçeveye yazarak okunurluğu azaltmış ve de tırnaklı (serifli) font seçerek bu demode anlatımı desteklemiş, serifsiz bir font olmalı idi, küçültmelerde sorun çıkması çok muhtemel”.

Tasarımın uygulamada sorun yaşatması ve baskıda değer kaybetmesi görüşünde olan 2 uzman ve 17 öğrenci bulunmaktadır.

Uzmanlardan farklı olarak 12 öğrenci, “amblemin Kütahya iline uygun olacağını” belirtmiştir. Konu ile ilgili olarak düşüncelerini 134 numaralı öğrenci “amblemde kullanılan imajın Kütahya’nın anlatılmasında daha sade bir biçimde kullanılabileceğini” söylemiştir.

Diğer bir farklı uzman görüşü 15 numaralı uzmanın değindiği gibi “amblemin kendi içinde dengeli olduğu” görüşüdür.

4 numaralı uzman “amblem tasarımının tamamen değiştirilmesi gerektiğini” savunmuştur. Bunu destekler nitelikte 11 öğrenci de “amblemin güncelleştirilmesi ve değiştirilmesi gerektiğini” söylemiştir.

Amblem değerlendirmesinde en düşük ortalama Dumlupınar Üniversitesi amblemine ait olup, amblemin genel ortalaması ise 1.79 olarak bulunmuştur.