• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.1 Araştırmanın Modeli

3.1.4 MALE İHA Sistemi PDL Sözleşmesi Uygulama Basamakları

Aşağıdaki bölüm, TUSAŞ ve ABCHK MALE İHA Sistemi’nin PDL destek yönetimi kapsamında yaptığı sözleşme için oluşturulan, 12 basamaklı modelin uygulama basamaklarını kapsamaktadır.

3.1.4.1 MALE İHA Sistemi PDL Sözleşmesi Gereksinim ve Destek İhtiyaçlarının Entegrasyonu

PDL destek yönetimi uygulama modelinin ilk basamağı, sözleşme gereksinimleri ile destek ihtiyaçlarının neler olduğunun tespiti ile bunların entegrasyonudur.

MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesinin temel hedefi;

 Güvenilir,  Hazır bulunulur,  İdame ettirilebilir,

 Dayanıklı ve devamlılığı olan,

 Maliyet etkin bir PDL yönetimini ortaya koymaktır.

Güvenilirlik: Her uçağın aylık 100 uçuş saati ile görevini yapması, 10 adet

uçağın %80’lik oranının (8 uçak) görevini yapabilecek durumda olmasıdır.

Hazır bulunuşluk: MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesi, 10 adet MALE İHA

Sistemi’nin %80 oranının altına düşmeyecek şekilde hazır bulunmasını öngörmektedir. Bu oran, uçakların operasyon ve bakım için ayrılan zamanını da kapsayacak şekilde, görevini yapabilir durumda olması anlamına gelmektedir.

İdame edilebilirlik: Ortalama tamir süresi hat seviyesi için 5, atölye seviyesi için

10 saatin üzerinde olmamalıdır. TUSAŞ, uçakların yıllık periyodik bakımlarının yapılıp, uçakların tasarım hataları ile kullanımdan kaynaklanan arızalarının giderilerek, uçuşa hazır hale getirilmesinden sorumlu olacaktır.

Dayanıklılık: TUSAŞ, 10 adet MALE İHA Sistemi’nin 5 yıl boyunca, ayda 100

MALE IHA Sistemi PDL Destek Yönetimi Gereksinim ve İhtiyaçları

Bu bölümde, MALE İHA Sistemi’nin PDL destek yönetimi ile desteklenmesi için gerekli olan gereksinimler belirlenerek bunları karşılayacak ihtiyaçlar sıralanmıştır.

TUSAŞ’da yedek parça, yer destek ekipmanları ve ihtiyaç olacak diğer malzemeler için depo oluşturulacaktır. İHA Hava Üssü’nde, uçaklara hat ve atölye seviyesi her türlü desteği sağlamak için ayrıca depolar belirlenecektir.

ABCHK, İHA Hava Üssü’nde, hat ve atölye seviyesi bakım-onarımlarının yapılabileceği bakım tesislerini TUSAŞ mühendis ve teknisyenlerinin de kullanımına açacaktır. İhtiyaç olunan personelin temini ve devamlılığının sağlanması için TUSAŞ gerekli önlemleri alacaktır.

MALE İHA Sistemi’nin desteklenmesi için her türlü yer destek ekipmanları TUSAŞ tarafından sağlanacaktır.

MALE İHA uçaklarının uçuş ve yönetiminin yapılacağı yer kontrol istasyonu ve yedeği, TUSAŞ tarafından kurulacak ve ABCHK İHA pilotlarının kullanımına sunulacaktır.

Müşterinin NATO üyesi bir ülke olmamasından kaynaklanan özelliklerinden dolayı, NATO güvenlik kuralları göz önünde tutulmalıdır.

TUSAŞ malzeme kataloğu, NATO stok kodu ile çalışan bir sistem olmasından dolayı, NATO stok kodu kullanılması konusunda, ABCHK BT sistemleri de buna uygun hale getirilecektir.

Arıza ve bakım için gerekli olan her türlü yedek parça, TUSAŞ tarafından sağlanacaktır. Bu kapsamda, alt yüklenicilerin yönetim işlemleri TUSAŞ’ın sorumluluğunda olacaktır.

İhtiyaç halinde ABCHK ve TUSAŞ pilot, yer ekibi ve yönetici eğitimleri TUSAŞ tarafından yapılacaktır.

MALE İHA uçaklarının uçuş, bakım ve destek konularına ait her türlü teknik dokümanın temini ve değişikliklerinin ilgili konfigürasyona göre yapılması TUSAŞ’ın sorumluluğunda olacaktır.

ABCHK, MALE İHA Sistemi'nin konuşlandığı İHA Hava Üssü’nde, taşıma, depolama, bakım-onarım, eğitim tesisleri, test istasyonları, yer destek ekipmanları ve ilgili bilgisayar programlarını, MALE İHA Sistemi’ni faal tutmak için TUSAŞ’ın da kullanımına sunacaktır.

ABCHK, TUSAŞ’ın ihtiyacı olan irtibat ofisi için İHA Hava Üssü’nde, uygun bir yer belirleyerek, bunu TUSAŞ’ın kullanımına sunacaktır.

ABCHK, TUSAŞ MALE İHA Sistemi çalışanlarının ihtiyacı olan sosyal tesis, hastahane ve barınma tesislerini, uygun ücret karşılığında, TUSAŞ MALE İHA Sistemi çalışanlarının da yararlanabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacak ve TUSAŞ çalışanlarının da kullanımına sunacaktır.

3.1.4.2 MALE İHA Sistemi PDL Sözleşmesi Ekibinin Oluşturulması

MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesi ekibi, PDL modelinin uygulamalarını yönetecek ve uygulayacak aşağıdaki kişi, kurum ve işletmelerden oluşmaktadır.

 TUSAŞ, MALE İHA Sistemi program yönetimi  ABC Hava Kuvvetleri

 ABC Hava Kuvvetleri bakım-onarım ve destek kurumları  SSM danışmanları

 TUSAŞ Lojistik Hizmetler Başkanlığı  TUSAŞ Mali İşler Müdürlüğü

 TUSAŞ sözleşme yöneticisi

 TUSAŞ Entegre Lojistik Destek yöneticisi  TUSAŞ EÜD envanter yöneticisi

 MALE İHA Sistemi’ni desteklemek için, alt ekipman üreticileri  Uzman, mühendis, teknisyen, yer hizmetleri ekibi ve

 PDL sözleşme yönetimi denetçileridir.

3.1.4.3 MALE İHA Sistemi PDL Sözleşmesi Sistem Temellerinin Oluşturması

MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesi, daha önce MALE İHA uçakları için belirlenen ölçütler olmamasından dolayı, ancak gelecek için öngörülecek performans değerlerini ortaya koyabilecektir. MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesi sistem temelleri; güvenilir, hazır bulunulur, idame ettirilebilir, dayanıklı ve devamlılığı olan, maliyet etkin bir PDL yönetimini ortaya koymaktır.

TUSAŞ, öncelikle sistem için, Ömür Devri Maliyeti (ÖDM)’ni hesaplar ve bunu gerçekleştirmeye çalışır. MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesi, sistemin ÖDM’nde %10-20 oranında tasarruf sağlamayı hedeflemektedir.

ÖDM hesaplamasında aşağıdaki formül kullanılabilmektedir.

CT: CRP + CRM + CREN + CREV + CREQ + CRF + CIPR + CIPN + CIM + CIS + CISE + CIM + CIE + CIF + CIP + CODP + COC + CORS + COSE + CODF + CODM + COP + COTD + COSM + COM + COIP + COIF + COIT + CDI + CDP + CDDM + CDR + CDD + CDW

MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesi için belirlenen sistem temelleri aşağıda sıralanmıştır.

 Ana paydaşlar; TUSAŞ ve ABCHK’dir

 MALE İHA Uçaklarının %80 hazır bulunuşluğu maliyet etkin olarak yapılacak.  Beş yıl sabit, 3 yıl opsiyonlu olacak şekilde toplam 10.000.000 $ ile 10 adet

MALE İHA uçağı ve yer kontrol sistemleri tam olarak desteklenecektir.

 Sözleşme bedelinin %20’lik bölümü, gerçekleşecek hazır bulunuşluğa göre ödül/ceza kapsamında değerlendirilecektir.

3.1.4.4 MALE İHA Sistemi PDL Sözleşmesi Performans Çıktılarının Geliştirilmesi

MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesi kapsamında belirlenen performans çıktıları; 4 adet üst seviyede objektif ölçü ile tüm sistemin hazır bulunuşluğu, güvenilirliği, yeterliliği ve lojistik cevap verme sürelerinin yanı sıra, 2 adet sübjektif ölçüt ile tüm sistemin verimliliğinin artırılması ve müşteri memnuniyetinin sağlanması için belirlenen ölçülerdir. Belirlenen bu performans çıktıları, İş Durum Analizi (İDA)’lar sonucunda elde edilen veriler ile değerlendirilerek, sürekli geliştirilmesi için çaba sarf edilecektir.

Objektif ölçüler:

1. Hazır bulunuşluk

a) Platform hazır bulunuşluğu: %80 b) Görev kabiliyet oranı : %90

c) Operasyonel hazır bulunuşluk: %80

d) Sistem ve alt sistem hazır bulunuşluğu: %75

2. Güvenilirlik

a) Zamanında temin oranları: %98

b) Arıza oranları: (arızalı kalma süresi (%20)/aylık faal süre (30x24)) : 144/720: 0,20 c) Arızalı kalma zamanı: Ekipmanlar için en fazla 10 gün, uçaklar için ise en fazla

15 gündür.

2. Yeterlilik

a) Entegre Ürün Destek (EÜD) kapasitesi: MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesinin uygulanabilmesi için gerekli olan tüm EÜD elemanları ve kapasitedir.

b) Kullanılan ünite başına maliyet: Kullanılan ünite başına maliyet klasik lojistik destek yönetiminin %25’ini geçmeyecek şekilde planlanmalıdır.

3. Cevaplama süresi

a) Arızalı ürünün tamirden dönüş süresi: Hat seviyesi için 5, atölye seviyesi için 10 saatin altında olmalıdır.

b) Ortalama tamir süresi: 8 saat

c) Lojistik cevap süresi: Önem sırasına göre dört sınıfa ayrılan, uçak ve destek parçalarının, lojistik desteğine başlamak için belirlenen süreler, aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo.11. MALE İHA Sistemi ve Destek Parçalarının Lojistik Desteği Süreleri

Sınıf Açıklama Süre

A sınıfı Parçalar Uçağın uçuşu ile ilgili parçalar 4 saat B sınıfı Parçalar Uçağın operasyonel görevi ile ilgili parçalar 1 işgünü C sınıfı Parçalar Uçağın performansı ile ilgili parçalar 2 İşgünü

Sübjektif ölçüler

a) Müşteri tatmini: PDL yönetiminin, klasik lojistik destek yönetimine göre daha fazla müşteri tatmini sağlaması beklenmektedir.

b) Müşteriye sağladığı katma değer: Klasik lojistik destek yönetiminden daha fazla katma değer sağlaması beklenmektedir.

Katma değer sağlanması beklenen konular;

1. Ürün hazır bulunuşluğunda artış 2. Güvenilirlik

3. Teknolojik gelişim sağlama 4. Etkili envanter yönetimi 5. Toplam maliyetlerde azalma ve

6. Eski ve kullanımdan kalkan ürünlerin yönetimidir.

MALE İHA Sistemi PDL uygulamasındaki ihtiyaç olunan parça ve malzeme yönetiminde, yıllık maliyet, envanter maliyeti, geri gönderilen talepler ve stok maliyeti göz önünde bulundurulur. Kullanılan yazılımlarda, aşağıdaki maddeler de göz önünde bulundurularak, ihtiyaç planlaması yapılır.

 Operasyonel planlar ve programlar  Beklenen parça talep modeli  Tedarik zamanı

 Maliyet

 Ekonomik olarak tamir edilebilme seviyesi oranı  Elde tutulan stok miktarı

 Minimum ve maksimum stok kısıtlamaları  Ulaşılabilir varlık maliyeti

 Hazır bulunuşluk etkileri  Sistem operasyon kritikliği

Malzeme yönetimi, aşağıdaki teknik analizlere de veri sağlayacaktır.

 Tamir seviyesi analizi

 Güvenilirlik ve idame edilebilirlik analizi  Hata modları, etkileri ve kritikliği analizi  Güvenilirlik merkezli bakım

 Bakım görev analizi

 Yedek parça optimizasyonu analizi  Bakım problemleri analizi

 Ömür devri maliyeti analizi  Garanti doğrulama

İhtiyaç olacak başlangıç yedek parça miktarlarını belirlemek için TAI Yedek Parça Optimizasyon Aracı (TYOA) kullanılarak, belirlenen uçak hazır bulunuşluğuna ulaşılmaya çalışılır.

Aşağıda TYOA ile tamirlik bir ekipmanın başlangıç yedeğinin belirlenmesi için bir örnek verilmiştir.

Örneğe göre;

10 uçaklık bir filoda, uçak başına ortalama 1200 uçuş saati ve 6 saatlik sorti zamanları ile uçan uçaklarda kullanılan tamirlik bir ekipman için bir yılda ihtiyaç olunacak başlangıç yedek miktarı belirlenecektir.

Ekipmana ait bilgiler:

Ekipmana ait yapılan analizlerde ekipmanın 3000 saatte bir arıza yapması beklenmektedir. Uçakta 2 adet olan bu ekipmanın, tamirde geçen zamanı 50 gün, tedarik edilebilmesi için ise 45 günlük bir zamana ihtiyaç vardır. Ekipman %50 oranında tamir edilebilmekte ve lojistik zamanlarının toplamı ise 29 gündür.

Şekil.23. TYOA İle Başlangıç Yedeği Hesaplama

Eldeki bu bilgiler ile TYOA, ekipman için başlangıç yedeği miktarını aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi hesaplayacaktır. Ekipmanın %100 koruma oranına göre 10 adet başlangıç yedeğinin tutulması gerektiği hesaplanmıştır. Ekipmandan %82,52 koruma oranına göre 3 adet, % 93,07 koruma oranına göre ise 4 adet yedek tutulması gerektiği hesaplanmıştır. Ekipmandan, 4 yerine 3 adet yedek tutulduğu durumda 10,55’lik bir delta hesaplanmıştır. Bu durumda başlangıç yedeği, hedeflenen PDL hazır bulunuşluk oranına göre karar vericinin 3 veya daha fazla yedek ekipmanı depoda bulundurması anlamına gelmektedir.

Tablo.12. Başlangıç Yedeği Hesaplama Sonuçları

Aşağıdaki şekil, TYOA başlangıç yedeği hesaplama sonuçlarını grafik olarak göstermektedir. Şekil, koruma oranına göre elde bulundurulması gereken başlangıç yedeklerini göstermektedir.

Şekil.24. Başlangıç Yedeği Hesaplama Grafiği

3.1.4.5 MALE İHA Sistemi PDL Sözleşmesi Ürün Destek Entegratörünün Seçilmesi

Sözleşme ile PDL yönetiminde ürün destek entegratörü olarak TUSAŞ, tüm destek kaynaklarını bir araya getirerek koordine edip, performans çıktılarını takip ederek etkin PDL yönetimi yürütecektir.

3.1.4.6 MALE İHA Sistemi PDL Sözleşmesi İş Yükü Paylaşım Stratejisinin Geliştirilmesi

TUSAŞ, MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesi ile iş yükü paylaşım stratejisi kapsamında en iyi kabiliyetleri ve işbirliği fırsatlarını değerlendirir. Sistem temellerinin geliştirilmesinin ardından PDL ekibi, her bir işin kim tarafından, nerede ve nasıl en iyi şekilde yapılacağını, yasal düzenlemeler ve mevzuat çerçevesinde belirler.

İş yükü paylaşım kapsamında TUSAŞ, kamu ve özel sektörün her türlü imkânlarından faydalanır.

MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesinin etkili bir destek stratejisi ile yürütülmesi için TUSAŞ ve ABCHK sahip olduğu kaynakları ortak kullanıma sunar.

TUSAŞ, MALE İHA Sistemi’nin her türlü lojistik desteği sağlamada tek sorumlu olmasının yanında, mevcut sözleşme ABCHK’nin sahip olduğu kaynakları, sözleşmede belirlenen çerçevede TUSAŞ’ın da kullanımına sunar.

ABCHK aşağıda sıralanan kaynak, tesis ve imkânlarını, PDL sözleşmesinin başarıya ulaşması için paylaşıma sunar.

 Malzeme depoları  Taşıma ve nakil araçları  Bakım-onarım tesisleri  Yer destek cihazları  Test cihaz ve istasyonları  Eğitim tesisleri

 Yönetim ve karargâh tesisleri  Bilgisayar programları  Sosyal tesis

 Hastane

 Barınma tesisleri

3.1.4.7 MALE İHA Sistemi PDL Sözleşmesi Tedarik Zinciri Yönetim (TZY) Stratejisinin Geliştirilmesi

MALE İHA Sistemi PDL sözleşmesi TZY stratejisi, TUSAŞ’ın mevcut projeler kapsamında uyguladığı TZY’ye ek olarak, üretime bağlı TZY yanında, müşterinin desteklenmesine yönelik TZY stratejisi şekli ile uygulanır. TUSAŞ, uyguladığı TZY ile üretilen parçalar için planlanan üretimin aksamaması konusunda, gerekli önlemleri alır. MALE İHA Sistemi PDL destek yönetimi için uygulanacak TZY stratejisinde, doğru parça, doğru zamanda ve doğru yerde olmalıdır. MALE İHA Sistemi PDL TZY, özgün tamirlik üniteler, yaygın tamirlik üniteler, özgün tüketilebilir malzemeler ve yaygın

tüketilebilir malzemeleri doğru şekilde yönetmesi ile başarıya ulaşabilecektir. TUSAŞ, özgün tamirlik ve tüketilebilir ürünleri üreten, tek kaynaklar ile uzun dönemli ve eskiyen malzeme yönetimini de içerecek sözleşmeler yapar. TUSAŞ, yaygın tamirlik üniteler ve tüketilebilir malzemeler için ise en uygun kaynağı seçerek maliyet etkin bir TZY’yi sağlayacaktır.

TZY yazılım programları aşağıdaki konuları da göz önüne alarak gerekli hesaplamaları yapar.

 Tamirlik ekipman ve sistem yönetimi  Yedek parça envanter yönetimi  Bakım destek

 Stok değerlendirme

 Paketleme, Elleçleme, Depolama ve Taşıma (PED&T) yönetimi  Havacılık ürünlerinin kabul yönetimi

 Lojistik modelleme ve analizi  Stoka alma

 Kodlandırma ve kataloglama  Eskiyen parça yönetimi (EPY)

TUSAŞ TZY, depolama ve dağıtım sistemi, depo yönetimi, eskiyen parça yönetimi, mahalli tedarik ve alt yüklenici yönetimi, varlık yönetim sistemi ve talep memnuniyetinden oluşmaktadır. TUSAŞ kaynak inceleme, taşıma, yedek parçaların dağıtımı, EPY ve Varlık Yönetimi Sistemi (VYS) konularında etkili TZY yürütecektir.

Aşağıdaki şekilde TUSAŞ TZY’nin temeli olan altı bölüm gösterilmektedir.

Şekil.25. TUSAŞ Tedarik Zinciri Yönetimi (TZY)

TUSAŞ EPY’ni etkin olarak yürüterek, hedeflenen PDL kriterlerini yakalamaya çalışır. Aşağıdaki şekilde EPY süreci gösterilmektedir.

TUSAŞ TZY ile aşağıdaki konularda PDL yönetiminin etkin ve verimli yürütülmesine katkı sağlar.

 Malzeme kontrol  Satın alma ve tedarik  Kabul ve teslim işlemleri  Malzeme taşıma ve depolama  Tehlikeli malzeme taşımacılığı  Nakil ve dağıtım işlemleri

3.1.4.8 MALE İHA Sistemi PDL Sözleşmesinin Oluşturulması

Buraya kadar olan basamaklar belirlendikten sonra, MALE İHA Sistemi PDL yönetimi sözleşmesi maddeleri, ana hatları ile aşağıdaki şekilde oluşturulmuştur.

TUSAŞ ve ABCHK arasındaki TUSAŞ MALE İHA Sistemi PDL destek sözleşmesi, 10 adet MALE İHA uçağının ve yer kontrol istasyonlarının PDL modeli ile desteklenmesini kapsamaktadır.

Sözleşme, 5 yıl sabit ve artı 3 yıl opsiyonlu olarak uygulanacaktır. Sözleşme “maliyet artı ödül” fiyatlandırması şeklindedir. TUSAŞ bu sözleşme ile MALE İHA Sistemi’ne, platform seviyesinde, PDL destek sağlamayı taahhüt etmektedir.

TUSAŞ, 4 adet üst seviyede objektif ölçü ile tüm sistemin hazır bulunuşluğu, güvenilirliği ve yeterliliğin yanı sıra, 2 adet sübjektif ölçüt ile tüm sistemin verimliliğinin artırılmasını taahhüt etmektedir.

Sözleşme 10 adet MALE İHA uçağının, aylık 100 uçuş saati ve %80 hazır bulunuşluk ile uçak faaliyet oranlarının hesaplanması temeline dayanır. Mücbir sebepler veya pilot hatasından dolayı kaza/kırım ile kaybedilen uçak PDL hesaplaması dışında kalacaktır. Uçak hazır bulunuşluğu için belirlenen %80 oranının hesaplanması için uçak faaliyet oranları her gün sabah saat 09.00’da yapılan kontrollerde tespit edilecektir. Tespit edilen faaliyet oranları, üçer aylık dönemler ile hesaplanacak ve ödül/ceza maddesi için baz teşkil edecektir.

PDL, sabit ücret artı teşvik ödülü yöntemi ile yapılacaktır. Bu yönteme göre sözleşme değerinin %80’i sabit kalmak koşulu ile kalan %20’lik kısım, PDL yönetiminin teşviki/cezası kapsamında değerlendirilecektir. Sözleşme bedelinin sabit tutulan %80’lik kısmı (8.000.000 $), üçer aylık toplantılar sonucunda alınan karar ile hak edilen miktar (8.000.000.000 $/20 dönem = 400.000 $), ABCHK tarafından TUSAŞ’a ödenecektir.

Sözleşme üçüncü seviye PDL, yani platform seviyesi olarak uygulanacaktır. Bu seviyedeki PDL’nin amacı, müşterinin performansı satın almasıdır. Bu seviyede müşteri, malzeme veya alt sistemleri düşünmez. Müşteri platformun hazır bulunuşluğu üzerinde odaklanır. Bu seviyedeki PDL sözleşmesi TUSAŞ üzerine, daha fazla yönetim sorumluluğu yükler. Seviye 3’de TZY’ye ek olacak ana roller; bütün bakım-onarım faaliyetleri, yapılandırma yönetimi, teknik destek, eğitim, tesisler, bilgi sistemleri ve ilgili alanlara destek şeklindedir.

Sözleşmenin feshi halinde, mevcut tarihteki hak edilen miktardan arta kalan miktarın %25’i karşı tarafa 4 taksit ile ödenecektir.

Sözleşme ile ABC hükümeti tarafından, savunma ve güvenlik alanında yapılan uygulamalar için vergi istisnası uygulanacaktır.

TUSAŞ PDL sözleşmesi ile ABCHK’lerine ait 10 adet MALE İHA Sistemi’ne ait her türlü lojistik destek sağlayarak, sözleşmede belirlenen performans değerlerinde uçakların hazır bulunuşluğunu sağlamayı taahhüt eder. Uçaklar ABCHK pilotları tarafından kullanılacağı için operasyonel sorumluluk ABCHK’lerine ait olacaktır.

Sözleşmenin ceza ve ödül ile ilgili maddeleri aşağıda belirlenmiştir.

Hesaplamalar üçer aylık dönemlerde yapılacak, ödül ve cezalar karşılıklı olarak ödenecektir.

Sözleşme miktarının %80’lik kısmı (8.000.000 $), sözleşmenin sabit ödemeleri kapsamında, beş yıllık sözleşmenin üçer aylık dönemlerine bölünerek (8.000.000 $/20 Dönem = 400.000 $) ödenecektir.

Sözleşmenin kalan %20’lik kısmı (2.000.000 $), ödül ve ceza kapsamında değerlendirilecek ve üçer aylık dönemlere bölünerek (2.000.000 $/20 Dönem = 100.000 $), hesaplanan hazır bulunuşluğa göre taraflara ödenecektir.

Hazır bulunuşluk olarak belirlenen %80’in üstündeki her bir birim için bir döneme ait miktarın (100.000 $), %10’luk kısmı ödül olarak, ABCHK tarafından TUSAŞ’a ödenecektir. %80’lik hazır bulunuşluk oranının altında gerçekleşen, her bir birim için ise bir döneme ait miktarın (100.000 $), %10’luk kısmı ceza olarak, TUSAŞ tarafından ABCHK’ne ödenecektir.

Üçer aylık dönemlerde hesaplanan hazır bulunuşluk oranı, sözleşmede belirlenen %80’lik hazır bulunuşluk oranının, %10 ve üstünde (%90) veya altında (%70) ise dönem için belirlenen toplam ödül/ceza (100.000 $) taraflara ödenecektir. Hesaplama ile ilgili bir örnek, MALE İHA Sistemi PDL ödül sözleşmesinin yapılması başlığı altında verilmiştir.

3.1.4.9 MALE İHA Sistemi PDL Sözleşmesi İş Durum Analizinin Gerçekleştirilmesi

İş Durum Analizi (İDA), ürün ve sistemin desteklenmesinde optimum değeri bulmaya yönelik yapılan fayda/maliyet analizidir. TUSAŞ MALE İHA Sistemi PDL destek yönetimine başlamadan önce maliyetle birlikte nicel ve nitel faktörleri de dikkate alarak tam ve detaylı İDA’lerini yapar.

TUSAŞ en iyi değer, performans, üretilebilirlik, güvenilirlik, bakıma elverişlilik ve desteklenebilirlik İDA’lerini yapar. TUSAŞ MALE İHA Sistemi PDL destek yönetimi uygulanırken, belirli aralıklarla yapılacak İDA ile yeni hedefler belirler ve PDL destek yönetiminin, maliyet etkin olarak yürütülmesine katkı sağlar.

TUSAŞ, İDA dokümanı hazırlar ve periyodik olarak yapılan İDA sonuçları ile dokümanı devamlı güncel tutar. TUSAŞ düzenli yapılan İDA sonuçları ile elde edilen tasarruf hesaplamalarını yapar, gerekirse tasarruf sağlayacak alternatif çözümler üreterek, tasarruf miktarının artırılması yönünde kararlar alır.

Aşağıdaki şekilde, PDL kapsamında hazırlanan İDA süreci gösterilmektedir.

Şekil.27. İDA Hazırlama Süreci

3.1.4.10 MALE İHA Sistemi PDL Ödül Sözleşmesinin Yapılması

Bu bölüm, MALE İHA Sistemi PDL destek yönetimine uygulanacak ödül ve ceza ile ilgili konuları içermektedir.

MALE İHA Sistemi PDL ödül/ceza sözleşmesi, üçüncü seviye PDL destek yönetimi ile uçak hazır bulunuşluğuna dayanmaktadır. Uçak hazır bulunuşluk oranları, her sabah elde edilen ve mutabık kalınan, uçak faaliyet oranlarının, üçer aylık dönemler ile hesaplanması sonucunda bulunur.

Her bir uçak için aylık 100 saat uçuş ve yıllık olarak 1200 saatlik toplam filo uçuşu belirlenmiştir. Her bir uçak için 5 yıllık toplam filo uçuşu 6.000 uçuş saati, 10 uçak için 60.000 uçuş saatidir.

MALE İHA Sistemi PDL destek yönetimi sözleşmesinde belirlendiği üzere, MALE İHA Sistemi PDL ödül sözleşmesi, sabit ücret artı teşvik ödülü veya cezası yöntemi ile yapılacaktır. Sözleşme değerinin %80’i sabit kalarak, kalan %20’lik oran, PDL kapsamındaki ödül veya ceza için baz alınan miktar olarak değerlendirilecektir.

Belirlenen sözleşme bedeli 5 yıllık süre için toplam 10.000.000 $ olarak belirlenmiştir. Sözleşme bedelinin %80’lik kısmı (8.000.000 $) sabit tutularak, üçer aylık dönemler sonunda ABCHK tarafından TUSAŞ’a ödenecektir. Ödül ve ceza için sözleşme bedelinin %20’lik bölümü (2.000.000 $) ayrılmıştır.

Benzer Belgeler