• Sonuç bulunamadı

2. KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2.1 İlgili Araştırmalar

PDL yönetimi ile ilgili olarak Türkiye'de yapılan araştırmaların, kısıtlı sayıda olduğu, genelde tedarik lojistiği ve lojistik kavramı ve tarihçesine yönelik çalışmaların bulunduğu değerlendirilmektedir. PDL yönetimi Türkiye’de çok yeni bir kavram ve uygulama alanı olduğundan çok sınırlı bir araştırma mevcuttur.

Yurtdışında konu ile ilgili uygulama yapan ülkelerin raporları, araştırmalar, ders notları, konu ile ilgili yazılan tezler, konferans ve sunumlar süreci tanımlayan araştırmalardır. Entegre Ürün Destek yönetimi ve Lojistik Destek Analizleri (LDA) ile ilgili yapılan araştırmalar ise genelde savunma sanayine yönelik araştırmalardır. Bu konuda dünya çapında uzman kişilerin, TUSAŞ’da yaptığı eğitim ve sunumlar araştırmada kullanılan diğer çalışmalardır.

TUSAŞ, SSM ve diğer savunma sanayi işletmelerinin başlattığı çalışmalar örnek araştırmalardır.

Nurettin Karaosmanoğlu’nun Lojistik Destek Analizi ve Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi Anonim Şirketi Uygulamaları, Eylül, 2010, yayımlanmış yüksek lisans tezi konu ile ilişkili araştırmalardandır.

Mehmet Bayram’ın Performansa Dayalı Lojistik, Ulusal Kamu Tedarik Sistemindeki Yeri ve Bulanık Mantık ile Tedarikçi Seçimi Uygulaması, Temmuz, 2010, adlı yayımlanmış yüksek lisans tezi bu konudaki yurtiçi araştırmadır.

Bu araştırma, PDL yönetimi ve uygulamaları konusunda alan araştırması yapılan, ilk tez konusudur.

2.2 Lojistik Destek Analizi

ASD S3000L Lojistik Destek Analizi için uluslararası uygulama kaynak dokümanına göre, Lojistik Destek Analizi (LDA), Entegre Lojistik Destek (ELD) programının bir alt elemanı olarak tanımlanır.

ELD, ürünün ömür devri boyunca desteklenmesi için teknik bilgilerin ve destek ortamının geliştirilmesi görevini üstlenir. Bunu yaparken desteklenebilirlik (örn: teknik dokümanlar, yedek parça, destek ekipmanları, personel ve eğitim) kapsamında çeşitli disiplinlerden yararlanır, bunlar;

 Tasarım ara yüzü

 Malzeme destek ve tedarik  Destek ve test ekipmanları  Teknik dokümantasyon  Personel ve işgücü

 Bilişim Teknolojileri ve program destek  Tesisler

 Bakım planlaması

 Paketleme, elleçleme, depolama ve taşıma  Eğitim ve eğitim ürünleridir.

LDA, tasarım ve destek kavramını destekleyen birçok analiz yönteminden oluşmaktadır. Aşağıdaki şekilde LDA süreçleri ve ilgili analizler gösterilmektedir. Personel hedefleri ve operasyonel gereksinimler ile destek kavramı tasarımın temel girdileridir. Durum analizleri ile düzeltici bakımlar ve operasyonel görevler çıkarılır. Planlı bakım analizleri ise planlı ve önleyici bakım görevlerinin belirlenmesine yardımcı olur. Durum ve planlı bakım analizleri sonucunda oluşan bakım görevleri için destek kaynakların gereksinimleri ve hangi seviyelerde hangi tamir ve bakımların yapılacağının belirlendiği LORA analizi sonucunda bakım planları oluşturulur.

Oluşturulan bakım planları tasarıma geri dönütler vererek, güvenilir, idame edilebilir ve desteklenebilir bir tasarımın şekillenmesini sağlarken, destek kavramının gelişmesine de yardımcı olur (ASD S3000L 2009: 7).

Şekil.1. Lojistik Destek Analizi (LDA) Süreçleri Kaynak: S3000L. 2009: 7

LDA, desteklenebilirlik açısında bir ürünün tasarım gelişimini etkileyen analitik bir süreçtir. LDA, tasarlanan ürünün, planlanan veya öngörülen kaynaklarla desteklenmesine karar verir. Böylece LDA, eğitim ve teknik dokümantasyon gibi müteakip lojistik aktiviteleri için temel bilgi kaynaklarını sağlar. Süreç, tasarlanan sistem veya ürünün beklenen fonksiyonu yerine getirmesini sağlamak için birçok görev ve alt görevlerden oluşur (DAU, AT&L,1993: 5).

LDA, tasarımın kavram fazında başlayıp, nihai ürünün ömür döngüsü boyunca devam eden; planlama, kontrol ve doğrulama süreçlerinden oluşan, desteklenebilirlik fonksiyonlarını tanımlamaya yönelik, güvenirlik, maliyet, süreklilik ve zaman etkinliğini ön plana çıkaran birçok analizi kapsayan bir süreçtir. LDA endüstriyel veya savunmaya yönelik birçok sistem ve ürün için uygulanabilir. Ancak fonksiyonlar açısında değişkenlik gösterebilir (Karaosmanoğlu 2010: 9-10).

LDA’nın bazı temel amaçları aşağıda tanımlandığı gibidir:

 Tasarım bitmeden önce, olası desteklenebilirlik gereksinimlerini karşılamak, gerekli ölçüde, ürün tasarımını etkilemek ve değiştirmek.

 Planlanan tasarımın, tanımlanan işletim gereksinimlerinin öngörülen insan gücü, tesis, destek ekipmanları gibi diğer lojistik destek kaynakları ile desteklenip desteklenmeyeceğine karar vermek.

 Eğer tasarım, planlanan destek kaynakları ile desteklenemiyorsa ve yeniden tasarım mümkün değilse, en iyi lojistik destek kaynaklarını sağlamak için, planlanan kaynakları yeniden ayarlamak.

 Tüm lojistik aktivitelerin entegrasyonunu sağlamak için müşterek bir veri kaynağı ve planlanan hedeflere erişimi sağlamak için bir strateji oluşturmak.  En iyi lojistik aktivitelerin bileşimini geliştirerek, en düşük maliyetli destek

kaynaklarını oluşturmak.

 Gereksinimlerin karşılanmasını ekonomiklik ölçütler kapsamında değerlendirmek.

 Lojistik elemanları arasında optimum koordinasyonu sağlamak  Entegre lojistik kaynaklarını detaylı olarak tanımlamak.

 Üründe ve hizmette farkındalık yaratmak.

 Müşteri ve pazar gereksinimlerini ürüne yansıtmak.  Bakım ve operasyon maliyetlerini en az seviyede tutmak.  Ürünün güvenliğini ve destekleyici unsurları tanımlamak.

LDA stratejisi, tasarım, geliştirme, üretim ve işletim süreci boyunca belirlenen bir maliyet ile desteklenebilir bir ürün geliştirmektir. Uygun bir şekilde uygulanan LDA, ürünün hayat döngüsü boyunca önemli bir yönetim aracı olur. Nihai ürünün kullanımı, idamesi ve tamiri daha etkin bir şekilde yapılabilir. Daha da ötesi, ürün, tanımlanan işletim ortamında, fonksiyonlarını daha etkin bir şekilde yerine getirmesi için gerekli destek sağlanmış olur. Bu strateji, genelde, kaynak tahsisi, yarar analizleri, görev profili ve tasarım gereksinimleri gibi dört faktöre dayandırılır (Karaosmanoğlu, 2010: 11).

Lojistik Destek Analizi Görev ve Alt Görevleri

MIL-STD-1388-1A’e göre LDA uygulama Görev ve Alt Görevleri Tablo 1’de listelendiği gibi bir birini takip eden faaliyetlerden oluşmaktadır. Her faaliyete ait bir kod ve tanımı bulunmaktadır. LDA, tasarımın kavramsal fazında bağlı stratejilerin tanımlanması ile başlar, takiben LDA planın hazırlanması ve tasarım gözden geçirme ile temel faaliyetler oluşturulur. Kullanım ile ilgili yapılan çalışmalar, donanım yazılım ve destek sistemlerin bir standarda bağlanması ile ikinci grup faaliyetler tamamlanır. Üçüncü grup faaliyetler, yarar analizleri ve alternatiflerin değerlendirilmesi sürecidir. Dördüncü grupta bakım görev analizleri yapılarak erken saha ve üretim sonrası destek analizleri ile dördüncü grup faaliyetleri yürütülür. Son aşama, desteklenebilirlik testi, değerlendirme, doğrulama ve onaylama sürecidir.

MIL-STD-1388-2B’ye göre LDA’nın görev ve alt görevleri yapılırken, LDA kayıtları bir Lojistik Kontrol Numarası (LKN) altında tutulur. Çeşitli yazılımlar ile desteklenen LDA kayıtları, yapılan analizleri ve birbirleri ile olan bağlantılarını da kapsayacak şekilde veri bankası mantığı ile depolar. Sistem veya ürüne ait bu kayıtlar fiziksel ve/veya fonksiyonel kırılımlar ile kaydedilir.

Tablo.1. Lojistik Destek Analizinin Görev ve Alt Görevleri

Lojistik Destek Analizinin Görev ve Alt Görevleri Görev/Altgörev

Kodu Görevin Tanımı 101 LDA Stratejisinin Geliştirilmesi ve Güncellenmesi

102 LDA Planı ve Güncellenmesi

103 Program ve Tasarım Gözden Geçirme

201 Kullanım Çalışmaları

201.2.1 Desteklenebilirlik Faktörleri 201.2.2 Niceliksel Özelikler

201.2.3 Saha/Pazar Ziyaretleri

202 Donanım, Yazılım ve Destek Sistemleri Standardizasyonu 301 Fonksiyonel Gereksinimlerin Tanımlanması

302 Destek Sistem Alternatiflerin Değerlendirilmesi 303 Alternatiflerin Değerlendirilmesi ve Yarar Analizleri 303.2.2 Destek Sistem Analizleri

303.2.3 Sistem Yarar Analizleri 303.2.4 Hazır olma Hassasiyetleri

303.2.5 İnsan Gücü ve Personel Analizleri 303.2.6 Eğitim Analizler

303.2.7 Onarım Seviyesi Analizi 303.2.12 Ulaştırma Şekli Yarar Analizi

401 Bakım Görev Analizleri

401.2.1 Bakım Görev Analizi

401.2.2 Analizlerin Dokümantasyonu

401.2.3 Yeni ve Kritik Destek Kaynakların Belirlenmesi 401.2.4 Eğitim Gereksinimleri ve Öneriler

401.2.5 Tasarım Geliştirme 401.2.6 Yönetim Planı 401.2.7 Ulaştırma Analizleri 401.2.8 Tedarik Gereksinimleri

401.2.9 Doğrulama

401.2.10 Entegre Lojistik Destek Çıktı Ürünleri

402 Erken Saha Analizleri

403 Üretim Sonrası Destek Analizleri

503 Desteklenebilirlik Testi, Değerlendirme, Doğrulama ve Onaylama

Benzer Belgeler