• Sonuç bulunamadı

2.5 YAKIN GELECEKTEKĐ MOBĐL YENĐLĐKLER VE BENĐMSENME

2.5.1 Makineden Makineye Đletişim (M2M) ve Benimsenme Açısından

Makineden Makineye iletişimi simgeleyen M2M herhangi bir insanın dahil olmadığı, makineler arası bilgi akışının sağlandığı özel bir iletişim platformu olarak bilinmektedir. Günümüzde M2M’in en yaygın olarak mobil araç takibi sisteminde kullanılmaktadır ancak M2M mobil araç takibinin çok ötesinde bir gelecek vaad etmektedir. Önümüzdeki beş yıl içerisinde M2M’de çok büyük yeniliklerin çok büyük önem taşıması beklenmektedir. Tüm dünyada M2M pazarında 2012’ye kadar 85 milyondan fazla bağlantının olacağı öngörülmektedir (http://www.technologic.com.tr/tag/makineden-makineye-iletisim/, E.T. 08.06.2012). Gerçekte M2M’in bir alt dalı olan mobil araç takibi pazarda giderek önemli bir yer edinmiş ve kurumlar tarafından yararları fark edilerek daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Aynı şekilde M2M’in mobil araç takibi dışındaki alanları için de benzer bir gelişme beklenmektedir. M2M çözümleri kurum ve kuruluşların makine türü varlıklarıyla sürekli bir mobil bağlantı üzerinden akıllı bir iletişim kurmalarını ve bu sayede bu varlıklarını çok daha verimli bir şekilde yönetmelerini sağlıyor. M2M çözümleriyle makine türünden varlıklar uzaktan izlenebiliyor, yönetilebiliyor, hizmete alınması otomatikleştirilebiliyor, bu varlıklardan her türlü bilgi alınarak merkeze ulaştırılabiliyor. M2M kapsamında mobil araç takip çözümlerinin yanı sıra jeneratör, iş makinesi, şalter, kesintisiz güç kaynakları, sayaçlar gibi her türlü makinenin uzaktan kontrolü ve izlenmesine yönelik çözümler

giderek daha çok gündeme gelmesi beklenmektedir

(http://en.wikipedia.org/wiki/Machine_to_machine, E.T. 12.06.2012).

M2M hizmetleriyle temel hedef, insan gücü, makine ve yakıtın verimli kullanılmasının sağlanması. 3G teknolojisi de makinelerle kurulacak bu iletişim daha hızlı ve çok daha yaygın olmasına katkıda bulunuyor. Hızlı mobil internet bağlantısı sayesinde, pek çok yerdeki makineden, istenen ayrıntıda bilgi edilmesi mümkün olabiliyor (http://m2m.com/welcome, E.T. 11.06.2012).

M2M platformu ve hizmetleriyle makinelerin uymaları gereken belli kurallar ve eşik değerleri tanımlanıyor, makinelerden bu kurallar ve eşikler çerçevesinde sürekli bilgi toplanıyor ve ancak bu kurallara ya da eşiklere uyulmayan durumlarda alarm verilerek insan unsurunun devreye sokulması sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra basit kontroller ya da sayaç okuma gibi işlerin uzaktan yapılabilmesi de mümkün olmaktadır. Makineden makineye iletişim platformu üzerinde geliştirilebilecek uygulamalar ve verilebilecek servisler ise sağlık, üretim, altyapı, dağıtım ve tüketici ürünleri gibi birçok sektörde kullanılabilmektedir. Örneğin şalterler, trafolar ve diğer trafo merkezi ekipmanları gibi şebeke varlıklarına kablosuz olarak bağlanıp, bu makinelerden sürekli bilgi toplanması ve belirlenen kurallar ya da eşikler dışına Çıkıldığında ilgililere alarm verilmesi mümkün olabilmektedir. Bu kablosuz uzaktan izleme yeteneği daha akıllı, aksaklığa dirençli, güvenilir ve kendini dengeleyen etkileşimli altyapı şebekelerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır (http://www.m2mcontrol.de/?gclid=CNHwrMKDubICFWLHtAod9nsArQ, E.T. 17.06.2012).

M2M platformu sayesinde belli ekipmanların, makinelerin kontrolünü yapmak, sayaçları okumak için belli periyotlarda bir ekip göndermek yerine bu inlerin sürekli olarak merkeze iletilmesi sağlanmaktadır. Bu gelen verilere bağlı olarak da ancak bir alarm durumu olduğunda yani yalnızca insan müdahalesine ihtiyaç duyulduğunda ekip göndermek mümkün olmaktadır. Dolayısıyla uzaktaki makine varlıklarının durumlarım kontrol etmek için bir araç ve personelin o kadar yol yapıp, yakıt ve zaman harcaması önlenmiş olmaktadır. Yaptığımız araştırma çalışmalarına dayanarak M2M teknolojisini uyguladığımız yerlerde en az yüzde 10 yakıt tasarrufu sağlayabildiğimizi öngörülmektedir. Bu da tabii yalnızca şirketlere maliyet açısından değil, çevre açısından da olumlu bir katkı sağlamaktadır (http://www.eclipse.org/m2m/, E.T. 16.06.2012).

M2M Teknolojisinin Benimsenme Açısında Algılanan Özellikleri: The Harbour Inc. şirketinin 2007 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında farklı coğrafîk bölgelerden ve şirketlerden seçtiği 250 cevaplayın ile M2M pazarının gelecekteki önemini belirlemek amacı ile yaptığı anket çalışmasından çıkan sonuçlara göre

cevaplayıcıların çoğunluğu M2M araçlarının stratejik etkilerini ek servislerden elde edilecek yeni gelir fırsatlarını ve daha az yenilikçi rakipler üzerinden kazanılan daha fazla rekabetçi avantajı da içine alacak şekilde kabul etmiştir. Bu araştırmanın bulgularına dair özet bilgiler aşağıda verilmektedir (Business Wire, 2007:2):

• Cevaplayıcıların yüzde yetmişyedisi ürünlerine gömülü olarak eklenen bu yeteneklerin firmalarının geleceği için çok önemli ve zaruri olduğuna dair görüşlerini belirtmişlerdir.

• Cevaplayıcıların yüzde seksendördü donanımın üretim sonrasında iyileştirilmesi ya da güçlendirilmesinin aksine ürünlerine gömülü şekilde M2M olanaklarının eklenmesine yatırım yapma kanaatinde olduklarını aktarmıştır.

• Cevaplayıcıların yüzde ellisi pazara yayılmış benzeri cihaz ve aygıtları destekledikleri ve görüntülediklerine dair bilgi vermişlerdir.

• Cevaplayıcıların yüzde otuzaltısının ürün hatlarının yarısından çoğu M2M bağlantısı yapılandırılmış ve üç yıl içerisinde bu şirketlerin yüzde altmışı M2M bağlantı olanaklarını ürün hatlarının yarısından çoğuna gömülü olarak yerleştirmeyi planlamaktadır.

Kuzey Amerika’nın en büyük ve bağımsız M2M iletişimleri için dijital kablosuz servis sağlayıcısı konumundaki KORE Telematics firmasının başkanı Alex Brisbourne, Harbor Araştırma firmasının yaptığı bu anketin, M2M teknolojilerinin benimsenmesindeki kayda değer artışı ve kamu sektöründen telematik olanaklarına dek çeşitli pazarlardaki potansiyeli tasdik ettiğini belirtmiştir M2M pazarının öncü firmalarından KORE şirketi, M2M yenilikleri ve bunların benimsenmesi konusundaki çalışmalarını son hızıyla sürdürmekte olduklarını ve bu gelişen pazarın büyüyen ihtiyaçları cevaplaması için çalışmalarını büyütmeye devam ettiklerini açıklamıştır (Business Wire, 2007:2).

Buna göre M2M yeniliklerinin şu anda anlaşıldığı kadarı ile bireysel tüketimden ziyade kurumsal kullanıma hitap ettiği söylenebilir. Organizasyonların yeniliklere karşı daha stratejik, objektif ve akılcı yoldan yaklaşması ise

benimsenmeyi kolaylaştırmaktadır. Burada özellikle yeniliğin daha etkin bir üretim, ekonomiklik, maliyet avantajı, hatasız üretim veya hizmet gibi konularda göreli avantaj sağlaması yeniliğin daha kolay benimsenmesine ve yayılmasına olanak tanıyacaktır. Bunun yanı sıra M2M teknolojilerinin mevcut kapasiteye uyumlu olması ve sonradan da eklenebilir olması bu teknolojilerin benimsenmesi veya sonradan satın alınmasını kolaylaştıracak önemli unsurlardandır (Business Wire, 2007:2).