• Sonuç bulunamadı

Bütün turizm biçimlerinde olduğu gibi, macera turizminin de ekonomik, çevresel ve sosyal olmak üzere üç ana etkisi bulunmaktadır. Bazı araştırmacılar turizmin destinasyon ve ev sahibi topluluk üzerine etkisine odaklanmıştır. Buna rağmen, daha küçük bir alan olarak görülmesine rağmen, turistin geldiği yerde de tur operatörleri ve macera turizmi ekipman tedarikçileri iş imkanı sağlamaktadır. Aynı zamanda direk olarak turistin kendisini de doğrudan etkilemektedir (Lepp ve Gibson, 2008: 748; Ryan, 2002: 25).

2.6.1. Macera Turizminin Ekonomik Etkileri

Macera turizminin hem olumlu hem de olumsuz ekonomik etkileri vardır. Olumlu ekonomik etkileri şunlardır (Hill, 1995: 61-65; Swarbrooke vd, 2003: 193; Lepp ve Gibson, 2008: 748):

• Yerel ekonomiye para girişi

• Doğrudan ve dolaylı olarak iş imkânı yaratma • Merkez ve yerel hükümet için vergi geliri doğuşu

• Macera turizmi kobilere ve aile işletmelerine gelişme fırsatı sunar Olumsuz etkileri ise(Swarbrooke vd, 2003: 193):

• Sezonluk talep, işletmelerin kapasitesinin altında çalışmasına neden olur. • Macera turizmi faaliyetlerine yapılan para yatırımının fırsat maliyeti sağlık,

eğitim gibi alanlara yatırım yapılması zorunluluğunu doğurur.

• Gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri, macera turizminin diğer ekonomik sektörlere verdiği zararlarla karşı karşıya kalabilir.

Sonuçta çoğu destinasyonlarda macera turizminin olumlu ekonomik etkileri, özellikle gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan yabancı yatırımcıların sebep olduğu ekonomik sızıntıya (leakages) rağmen, olumsuz etkilerine göre daha fazladır (Lepp ve Gibson; 2008: 748).

Ancak macera turizminin ekonomik etkileri destinasyonlarla sınırlandırılmamalıdır. Genellikle turistlerin ikamet yerlerinde bulunan ekipman tedarikçileri, kayda değer bir ekonomik sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Giyim gibi bireysel kalemler toptan olarak incelendiğinde, oldukça yüksek bir harcama kalemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Küresel olarak bakıldığında, macera turizmi endüstrisi milli ekonomiler için çok büyük bir gelir kaynağıdır (Lepp ve Gibson; 2008: 748).

2.6.2. Macera Turizminin Çevresel Etkileri

Macera turizmi, genellikle, fiziksel çevre ile doğrudan ilişki içindedir. Aslında bu çevre, macera turistleri için asıl çekicilik kaynağıdır. Macera turizminin doğal kaynakların korunmasına olan etkisi tartışmalı bir konudur. Çünkü macera turizmi, doğal kaynaklara finansal değer verir ve destinasyonlar da doğal kaynakları korumak için finansal olarak teşvik edilmiş olur. Buna rağmen, macera turizminin doğal kaynaklara olan olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bunlar (Swarbrooke vd, 2003: 194):

• Etkinler için geliştirilen hizmetler, örneğin, kayak pistlerinin ormanların yok olmasına neden olup çığ tehlikesi ile karşı karşıya kalınması gibi problemlere neden olabilir.

• Bazı etkinliklerde kullanılan yapay yardımlar, doğal çevrede hasara neden olabilir. Örneğin, tırmanışta kullanılan metal çivilerin kayalara zarar vermesi gibi

• Yoğun safari turizmi hayvanların beslenme ve üreme düzeninin bozabilir. • Su altı macera etkinlikleri, mercan kayalıklarına telafisi mümkün olmayan

zararlar verebilir.

• Antarktika gibi normalde insanların yaşamadığı yerlere yapılan geziler, ekosistem dengesini bozacak, yabancı etkilere neden olabilir.

Macera turizminin, kentsel alanlar dışındaki doğal çevreye olan etkisini değerlendirmek oldukça tartışmalı bir konudur. Macera turizmindeki ana güdeleyici

faktör alışılmamış yoldan gitmek ve diğer turistlerden farklı olmaktır. Bu, macera turizminin olumsuz etkilerini oldukça geniş bir coğrafik alana yaymakta olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan, macera turizminin kentsel çevrelere olan etkisi, bu bölgeler daha esnek olduğundan oldukça düşüktür (Swarbrooke vd, 2003: 195).

2.6.3. Macera Turizminin Sosyal Etkileri

Gelişmiş ülkelerden gelen bazı macera turistleri, farklı kültüre sahip yerleri ziyaret ederler. Bu bazı problemlere ve olumsuz etkilere sebep olur (Swarbrooke vd, 2003: 195):

• Turistler yerel halkın saldırı olarak anlayacağı bazı davranışlarda bulunabilirler.

• Turistler, yerel halka uyuşturucu kullanımı gibi kötü alışkanlıkları öğretebilirler.

• Yerel gençler turistleri gelişmiş ülkelerden gelen bir rol model olarak görebilirler. Turistlerin davranış kalıplarını taklit etmeleri, aileleri ile aralarında gerilime neden olabilir.

• Turistler yerel halka hediyeler ve para vererek, dilenme kültürü oluşturup iletişim yeteneğine zarar verebilirler.

Buna rağmen, macera turizmi destinasyonlarda olumlu etkilere de sahiptir. Bazı turistler gelişmekte olan ülkelere gönüllü olarak gidip, ücretsiz koruma ve yardım projelerine katılabilirler. Turizmin gelişimi ile yerel halk eğitime verdikleri önemi zorunlu olarak artırır. Aynı zamanda, turistler, özellikle kadınlar ve gençler için iş imkânlarını artırmaktadır. Ayrıca macera turizmi, rehberlik hizmetleri veren yerel firmalar gibi Kobilerin oldukça düşük bir maliyetle gelişmesine neden olmaktadır (Lepp ve Gibson; 2008: 748).

Macera turizminin olumlu veya olumsuz sosyal etkileri hem kentsel hem de kırsal bölgelerde görülmektedir. Macera turistleri, her geziden beklendiği gibi, macera seyahatlerinden eğlence ve günlük hayatın monotonluğundan uzaklaşmayı

beklerler. Buna rağmen, gezide karşılaşılan bazı olaylar, turistlerde yaşamını etkileyecek derin etkiler bırakabilir. Örneğin (Swarbrooke vd, 2003: 196):

• Hindistan ve diğer Asya ülkelerine giden bazı seyahatçiler, bu gezilerinden sonra hayatlarındaki her şeyi sorgulayıp, yaşam biçimlerini ve dinlerini değiştirebilirler.

• Snowboard veya Scuba Diving gibi yeni bir hobi kişinin bir saplantısı haline gelebilir.

• Vahşi yaşamı ve doğal ortamları görmek, turistleri kendi ülkelerine döndükten sonra doğayı koruma etkinliklerine katılmaya yöneltebilir.

• Yeni ve heyecanlı yerleri görmek, turistin bu yeni izlenimi, giyiminden evinin dekorasyonuna kadar yansıtması anlamına gelebilir.

Açıkçası, turist üzerindeki sosyal etki, katıldığı macera seyahatinin tipine bağlı olacaktır. Bu etki genellikle olumlu olmasına rağmen, turistin evine döndüğündeki olumsuz hisleri bir probleme neden olabilir (Swarbrooke vd, 2003: 196).

2.7. MACERA TURİZMİ ENDÜSTRİSİNİN MEVCUT DURUMU VE