• Sonuç bulunamadı

l. BANKA MECLİSİ

Belgede 2002 YILLIK RAPOR (sayfa 160-164)

YÖNETİM, PERSONEL VE İDARİ İŞLER

V. l. BANKA MECLİSİ

YÖNETİM, PERSONEL VE İDARİ İŞLER

V.l. BANKA MECLİSİ

26 Nisan 2002 tarihinde yapılmış olan Bankamız Hissedarlar Genel Kurulu Olağan toplantısında. Banka Meclisi’ndeki görev süreleri 30 Nisan 2002 tarihi bitiminde sona eren Banka Meclisi Üyelerinden Zehra Nevbahar ŞAHİN tekrar, Aytekin Tece’deıı boşalan Banka Meclisi Üyeliğine Denetleme Kurulu (D) Sınıfı Üyesi Doğan SEVİM, 1 Mayıs 2002 tarihinden itibaren 30 Nisan 2005 tarihi bitimine kadar 3 yıl görev yapmak üzere seçilmişlerdir.

V.2. PARA POLİTİKASI KURULU

Para Politikası Kurulu Üyesi Doç.Dr. Güven SAK, 2002 yılında görevini sürdürmüştür.

V.3. YÖNETİM KOMİTESİ

Bankamız Başkan Yardımcılarından Aydın ESEN, görev süresinin sona erdiği 30 Mayıs 2002 tarihinden itibaren emekliye ayrılmıştır.

Bankamız Başkan (Guvemör) Yardımcılıklarına;

Görev süresi 30.05.2002 tarihi bitiminde sona eren Başkan (Guvemör) Yardımcısı Haşan Şükrü BİNAY, 7 Haziran 2002 tarih ve 2002/2909 sayılı kararla yeniden.

Aydın ESEN’den açılan Başkan (Guvemör) Yardımcılığına Bankamız Londra Temsilcisi Sedef AYALP, 7 Haziran 2002 tarih ve 2002/2910 sayılı kararla,

V.4. DENETLEME KURULU

26 Nisan 2002 tarihinde yapılmış olan Hissedarlar Genel Kurulu Olağan toplantısında, Denetleme Kurulundaki görev süreleri 30 Nisan 2002 tarihi bitiminde sona eren; (A) Sınıfı Üyesi Necdet Kaya SEZER (A) Sınıfı Hissedannca yeniden, (B-C) Sınıfı Üyesi İbrahim Gani DURU’dan açılan üyeliğe Yaşar Emin TAYLAN (B-C) Sınıfı Hissedarlarınca, 1 Mayıs 2002 tarihinden geçerli olmak üzere, 30 Nisan 2004 tarihi bitimine kadar 2 yıl görev yapmak üzere Denetleme Kurulu Üyeliklerine seçilmişlerdir.

Bankamız Denetleme Kurulu Üyesi iken Banka Meclisi Üyeliğine seçilmiş bulunan Doğan SEVİM’den açılan (D) Sınıfı Üyeliğine, Türk Ticaret Kanunumun 351. maddesi gereğince, boşalan Üyenin süresini doldurmak ve 1 Mayıs 2002 tarihinden geçerli olmak üzere Ayce OVALIOGLU seçilmiştir.

V.5. KADRO VE PERSONEL DURUMU

Merkez Bankası’nm personel kadro sayısı 2002 yılı sonu itibarıyla 5949 olarak tespit edilmiş ve personel kadrolarının faaliyet dönemi sonu itibarıyla doluluk oranı yüzde 91,16 olmuştur. Yıl sonu itibarıyla fiili personel mevcudu 2001 yılına göre 36 kişi azalarak 5423’e düşmüştür. Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü’nde ise 2002 yılı sonu itibarıyla 7 kişi işçi olarak çalışmaktadır.

Bu faaliyet dönemi içinde emeklilik, istifa, nakil ve ölüm gibi sebeplerle 192 personel ayrılmış, buna karşılık birimlerdeki iş durumunun gerektirdiği zorunluluklar nedeniyle, Uzman, Uzman Yardımcısı, Araştırmacı, Bilgisayar Uzman Yardımcısı, Memur, Sayıcı-Operatör, Koruma ve Güvenlik Memuru ve Destek Hizmet Görevlisi gibi elemanlar olmak üzere toplam 142 personel alınmıştır. Ayrıca, çeşitli nedenlerle Bankamızdan ayrılan 14 mensubumuz da tekrar göreve başlamışlardır.

Merkez Bankası’ndaki personel mevcudunun yüzde 70,92’sini genel idare hizmetleri, yüzde 12,85’ini yardımcı hizmetler sınıfı, yüzde 16,23’ünü destek hizmetleri personeli (sağlık, teknik, avukatlık grubu ve sözleşmeli elemanlar) oluşturmaktadır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın fınansal ve operasyonel her türlü etkinliğini denetlemek, geliştirmek, iyileştirmek, güvence ve danışmanlık hizmeti vermek, Bankanın iç denetim etkinliklerini uluslararası denetim standartlan ve en başanlı denetim uygulamaları paralelinde geliştirmek üzere “İç Denetim Genel

Müdürlüğü” adı altında yeni bir birim kurulmuş ve yönetmeliği yürürlüğe girerek faaliyete geçmiştir. Adıgeçen Birim, Bankamızın etkinliklerinde karşı karşıya olduğu her türlü risklerin tanımlanması, değerlendirilmesi, azaltılması ile iç kontrol etkinliklerinin güçlendirilmesi amacıyla iç denetim etkinliklerini yeniden yapılandıracaktır.

Kontrol Kurulu Başkanlığı Bankamız bünyesinden çıkarılmıştır. Bununla birlikte geçici bir süre için halen İç Denetim Genel Müdürlüğünün yönetiminde devam etmekte olan iç kontrol faaliyetleri etkinlik açısından yeniden değerlendirilmekte olup 2003 yılı sonuna kadar tekrar düzenlenerek güçlendirilecek ve etkinliği artırılacaktır.

Ayrıca, Genel Sekreterlik yeniden yapılandırılmış ve adı İletişim Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.

V.6. EĞİTİM FAALİYETLERİ

2002 yılında düzenlenen Banka içi ve Banka dışı eğitim etkinliklerinden Merkez Bankası ve diğer kurumlardan toplam 3386 kişi yararlanmıştır.

2002 yılında Banka içi eğitim programları kapsamında, Bankacılık Merkez Bankacılığı Eğitimi, Meslek Eğitimi, Yönetim Eğitimi, Genel Amaçlı Eğitim, Bilgisayar Eğitimi ve Birimlere Özgü Programlar çerçevesinde düzenlenen 113 konferans, seminer, kurs ve panellere toplam 2957 kişinin katılımı sağlanmıştır.

2002 yılında Banka dışı eğitim programları çerçevesinde yer alan Yurt İçi Kısa Süreli Eğitim Programlarına 182, yurt içi lisansüstü (master/doktora) programlarına ise 35 kişi gönderilmiştir. Yurt Dışı Kısa Süreli Eğitim Programlarına 160, Bundesbank eğitim programlarına 33 kişi olmak üzere 193 Banka personeli yurt dışına gönderilmiştir. Ayrıca yurt dışı lisansüstü eğitim için İngiltere ve ABD’ye 19 elemanımız gönderilmiştir. Böylece, Banka dışı (yurt içi ve yurt dışı) eğitim programlarına katılan personel sayısı toplam 429’a ulaşmıştır.

Ayrıca, Banka dışı kurum ve kuruluşlar (Üniversiteler, Bankalar, Türkiye Bankalar Birliği, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları vb.) tarafından Banka'nın görev alanına giren konularda düzenlenen 48 programda 70 Banka elemanı, öğretim elemanı veya konuşmacı olarak görevlendirilmiştir.

V.7. TEKNİK DONANIM ÇALIŞMALARI

İdare Merkezi ve Şubelerde bilişim teknolojilerinin etkin ve yaygın kullanımını sağlamaya yönelik çalışmalara 2002 yılında da devam edilmiştir. Yurt içinde ve yurt dışında ortaya çıkan gelişmeler yakından izlenerek gerek donanım ve yazılım, gerekse yöntem ve stratejilerde yaşanan yenilikler yorumlanarak uygun bulunanlar Banka’ya kazandırılmıştır.

Kendi alanında ülkemizde ilk ve halen tek örnek olma özelliğini taşıyan Olağanüstü Durum Yönetim Merkezi tüm unsurları ile bu dönemde devreye alınmıştır. Banka’nm gerçek zamanlı ve birebir yedekli çalışan kritik bilgi işlem sistemleri de 365 gün 24 saat esasına uygun olarak kesintisiz hizmet sunmaktadır.

Banka bünyesine yönelik bilişim hizmetlerinin yanısıra, EFT ve EMKT gibi ödeme sistemleri başta olmak üzere bankacılık ve fınans sektörüne, eDevlet, eTürkiye yaklaşımları ve internet teknolojileri ile diğer Kurum ve Kuruluşlara ve vatandaşlara sunulan hizmetlerde etkinliği artırmaya yönelik arayışlara devam edilmiş, bilinçlenme ve tanıtım faaliyetlerine hız verilirken daha verimli ve yüksek teknoloji temelli uygulamaların devreye alınmasında son aşamaya gelinmiştir.

EFT ve EMKT gibi ödeme sistemleri alanında hem ulusal hem de uluslararası düzeyde etkinlikler düzenlenmiş, BIS - Bank for International Settlement ve CPSS - Committee on Payment and Settlement Systems gibi kuruluşlarla işbirliğimiz çerçevesinde çeşitli ülkelerle teknik ve idari bilgi birikimleri paylaşılmıştır. Ülkemizde elektronik ödeme sistemleri kullanımının hızla tabana yayılmasına da bağlı olarak ortaya çıkan talepler ve ihtiyaçlar karşılanmaya devam edilmiştir.

V.8. İNŞAAT VE ONARIM ÇALIŞMALARI

İdare Merkezi ve Şubelerde muhtelif bakım-onarım, teknik işletim faaliyetleri ile İdare Merkezi laboratuvar teşkili ve çevre güvenlik önlemleri ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.

Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü ve İzmir Özdere Naim Talu Eğitim ve Dinlenme Sitesinde iyileştirme çalışmalarına devam edilmiş olup 1. ve 2. derece deprem bölgelerindeki binalarımızın deprem etüdleri ile İstanbul’daki binalarımızın depreme karşı takviye projelerinin hazırlanması çalışmaları tamamlanmıştır.

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

Belgede 2002 YILLIK RAPOR (sayfa 160-164)