• Sonuç bulunamadı

Kurum Kimliğinin Unsurları

Temel amacı, kar elde etme, rekabet edebilme ve varlığını sürdürme olan kurumların genel olarak sosyal, siyasi, ekonomik ve bireyi geliştirme olarak dört temel fonksiyonu bulunmaktadır. Kurumların bu fonksiyonları evrensel nitelikte olup, varoluşları bu fonksiyonların yardımı ile açıklanabilmektedir. Ancak bu fonksiyonları gerçekleştirme biçimi, kurum amaçları ve öncelikleri doğrultusunda kurumdan kuruma çeşitli farklılıklar gösterebilmektedir. Anlatılanlar ışığında bu fonksiyonlar aşağıdaki biçimde açıklanabilir (Özodaşık, 1999: 197-202):

2.2.1. Kurumun Sosyal Fonksiyonu

Bu fonksiyon, kurumun varlığını, devamlılığını ve gelişimini sağlamak amacıyla kurum ile çalışanlar arasında uyumu sağlamaya yöneliktir. Kurumlar bu fonksiyonu yerine getirmek için,

a. Çalışanlarına Kurum Kültürünü Aktarır: Kültür, çalışanların dış çevre içerisinde yaşamsal sorunlarını ve içerideki bütünleşme problemlerini çözerken, o kişilerin bir zaman dilimi süresince öğrendiği şeylerdir. Böyle bir öğrenme, davranışsal, anlayışsal ve duygusal nitelikte kesintisiz bir süreçtir. Kurumsal değerler ve normlar, çalışanların kurum içinde benzer davranışlarda bulunmalarını sağlayarak, kurum bütünlüğünün oluşturulmasına ve korumasına yardımcı olmaktadır. Çalışanların ortak varsayımlara sahip olmayı öğrenmesiyle sonuç olarak ortaya çıkan algılamanın, düşünmenin, hissetmenin ve davranmanın otomatik motifleri olarak anlam, istikrar ve rahatlık sağlanır. Böylece kişilerin etraflarında meydana gelen olayları anlamadaki veya

öngörmedeki yetersizlikten kaynaklanan endişeleri ortak öğrenme ile azaltılabilmektedir (Schein, 2002: 6-7).

b. Çalışanların Sosyalleşmesini Sağlar: Bireyin kurumun bir üyesi haline gelme sürecine sosyalleşme denmektedir. Kültür devamlı olup kuruma katılan yeni çalışanların sosyalleştirilmesi yoluyla kendisini yeniden üretmektedir. Çalışan her birey, kurumların kendine has olan yaşam biçimi ve özelliklerini bu süreç boyunca öğrenmektedir. Sosyalleştirme süreci, çalışanın işe alınması ile başlamakta, sonrasında çalışanlara kurumsal rollerini yerine getirebilmek, işlerin nasıl yürüdüğünü öğretebilmek için eğitim verilmekte ve kurumsal kültür çalışanlara aktarılmaktadır (Schein, 2002: 18). Ayrıca faaliyette bulundukları toplumun bir parçası olarak sosyal katılımın ve toplumsal sorumluluk bilincinin kanıtlanması amacıyla toplumun gereksinim duyduğu alanlarda kar amacı taşımadan çeşitli faaliyetlerde bulunmalıdır (Okay ve Okay, 2002: 596).

c. Çalışanların Yenilikçi Anlayışla Donatılmasını Sağlar: Sürekli gelişim ve değişim içinde olan kurumlar, çevrelerindeki yeniliklere hemen tepki verebilmelidirler. Bu nedenle sadece kurum kültürünün çalışanlara aktarılması ile yetinilmemeli, çalışanlar değişimlere anında uyum sağlayabilecek biçimde gerekli olan bilgi, beceri ve donanım ile yetiştirilmelidir (Okay ve Okay, 2002: 596).

2.2.2. Kurumun Siyasi Fonksiyonu

Bir kurum içinde yaşadığı toplumun siyasi yapılanması dâhilinde faaliyet göstermektedir. Toplumda egemen olan siyasi görüş ya da görüşler, üretiminden pazarlama stratejisine kadar kurumun genelinde etkili olmaktadır. Öte yandan kurum tek başına ya da çeşitli örgüt ve örgütlenmelere katılarak diğer kurumlar ile topluma ve toplumun siyasi anlayışa çeşitli etkileri bulunabilmektedir. Burada önemli olan nokta, başta çalışanlarına olmak üzere toplumdaki tüm bireylere milli değerleri kazandırma, millet bilinci oluşturma, saygılı bireyler yetiştirme, mevcut siyasi sistemi korumaya ve geliştirmeye yardımcı olacak çalışmaların yapılmasıdır (Özodaşık, 1999: 199).

2.2.3. Kurumun Ekonomik Fonksiyonu

Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş sürecinde bilginin bilimsel bilgi birikiminde, teknolojide, iletişimde, veri depolamada ve veri iletme hızında elde edilen çok önemli gelişmeler sonucunda üretime doğrudan katılan bir temel üretim faktörü haline geldiği görülmektedir (Haftacı ve Karacan, 2006: 970).

Bilgiye dayalı yeni ekonomi hakkında genel kabul gören en temel olgu, ekonomik altyapının somut mallardan ziyade, bilgi ve hizmet temelli mallara dayanıyor olmasıdır. Bunun nedeni olarak bilginin hem bir üretim faktörü hem de ekonomik bir ürün olarak diğer ürün ve üretim faktörlerinden oldukça farklı özellikler taşıması düşünülebilir (Söylemez, 2006: 59). Bilginin üretim süreçlerindeki yerinin gittikçe artmasıyla birlikte, sanayi ürünleri de eski değerini kaybetmeye başlamıştır.

Ekonomik, teknolojik ve sosyal değişimlerin hızla yayıldığı günümüzde, değişimleri anında izleyebilmek ve değişime uyum sağlayabilmek hayati bir önem taşımaktadır. Değişimi takip etmede ve değişime tepki vermede bilgi, temel belirleyici bir unsur olmuştur. Bilgiye sahip olan, onu zamanında ve etkili bir kullanımla stratejik hale getiren bir kurum, karını artırma, sürekliliğini sağlama, mevcut pazarda yer elde etme, ürün geliştirme ve pazarlama, müşterilerine daha iyi hizmet sunma gibi kurumsal amaçlarına ulaşmada daha avantajlı bir duruma gelecektir.

2.2.4. Kurumun Bireyi Geliştirme Fonksiyonu

Rekabetin küreselleşmesi, yeniliğin ve yaratıcılığın ön plana çıkması kurumları yeni değerler oluşturmaya zorlarken mevcut yapıların, yönetim yaklaşımlarının ve kurum özelliklerinin değişmesini gerekli kılmaktadır. Bilgi ekonomisiyle birlikte klasik üretim faktörleri önemini yitirmiş, bilgi ve beşeri sermaye kurumların en önemli kaynakları olmuştur. Yeni ekonomi, yeni sermayesini de beraberinde getirmiştir. Bu sermaye, kurumun sahip olduğu kayıtlı bilgiler ve çalışanlarının bilgi, beceri ve deneyimlerinin toplamından oluşan entelektüel sermayedir. Bir kurumu geleceğe taşıyacak olan unsurların başında çalışanlar ve onların yarattığı değerler gelmektedir.

Kurumlar için önemli olan çalışanlarının ve oluşturdukları değerlerinin en süt seviyeye getirilmesidir (Erkal, 2006: 41). Bilginin sürekli yenilenmesi, yeni bilgilerin devrim niteliğinde değişimler yaratacak özelliklere sahip olması, çalışanın bireysel gelişimi için öğrenmenin sürekli bir süreç haline gelmesini zorunlu kılmıştır (Haftacı ve Karacan, 2006: 969). Öğrenme süreci ile kurum, çalışanlarına modernlik, yenilikçilik, akılcılık, bilimsellik, çalışkanlık ve yaratıcılık (Özodaşık, 1999: 115-118) gibi çeşitli özellik ve yetenekler kazandırmaya çalışmaktadır. Bu faaliyetler ile motivasyonu ve kuruma olan sadakati artan çalışan, kendini gerçekleştirme olanağı bulacak ve kişisel gelişimini sürdürecektir. Diğer taraftan kurum içi iletişim sağlanacak, kurum kültürünün geliştirilmesi ve paylaşılmasına ayrıca kurum kimliğinin tanınmasına ve pekiştirilmesine katkıda bulunacak böylece kurumsal amaçlara ulaşılmış olacaktır.

Benzer Belgeler