• Sonuç bulunamadı

5.3. VERİLERİN TOPLANMASI

5.3.6. Kullanılan Ölçeklerin Faktör Yüklenme ve Cronhach Alpha Değerleri

Alpha değerleri görülmektedir.

Tablo 1. İş Memnuniyeti Ölçeği Faktör Yüklenme Değerleri (Cronbach Alpha = 0,83)

Soru Yüklenme değeri

1.Yaptığım iş karşılığında iyi bir ücret aldığımı düşünüyorum. 0.51 2. Emrinde çalıştığım yöneticim, yaptığımız işlerde yeterince iyidir. 0.67 3.Verilen bir işi iyi yaptığımda, bununla ilgili hak ettiğim takdiri

görürüm. 0.73

4.Mesai arkadaşlarımı severim. 0.41

5.Çalıştığım işyerinde kurum içi iletişimin iyi olduğunu

düşünüyorum. 0.64

6.İşyerimde sunulan imkânların en az diğer kurumların sunduğu

imkânlar kadar iyi olduğunu düşünüyorum. 0.64

7.İşyerimde bana verilen görevleri zevkle yaparım. 0.57 8.İşyerimdeki kural ve düzenlemeler, verilen görevleri daha iyi bir

şekilde yapmamı sağlar. 0.58

9.Yaptıkları işlerde başarılı olanlar işle ilgili daha iyi pozisyonlarda

112

Tablo 1’de iş memnuniyeti ölçeğinin faktör analiz sonuçları görülmektedir. Faktör analizinde soruların tamamı bir faktöre yüklenmiştir. Ölçek dokuz soru içermektedir. Bu soruların tamamı beşli Likert tipi sorulardır. Bir soru hariç, soruların tamamının faktör yüklenme değerleri 0,5’in üzerindedir. Mesai arkadaşlarımı severim sorusunun yüklenme değeri ise 0,41’dir. Bu değer çok düşük olmadığı için soru muhafaza edilmiştir. Ayrıca, ölçeğin Cronbach Alpha değeri de 0,83 olarak gerçekleşmiştir.

Faktör analizlerinde yüklenme değerlerinin değerlendirilmesi için ve Cronbach Alpha değerlerinin değerlendirilmesi için bazen ölçüler öne sürülmektedir. Mesela, 0,5 “kabul edilebilir,” 0,7 “iyi” ve 0,8 ve üzeri “çok iyi” gibi (C. E. Lance, M.M. Butts, L.C. Michels, 2006). İş memnuniyeti ölçeğinin yüklenme değerleri de Cronbach Alpha değeri de bu ölçütler açısından çok kabul edilebilir değerlerdir.

Tablo 2. Yönetici Desteği Ölçeği Faktör Yüklenme Değerleri

Tablo 2’de yönetici desteği ölçeğinin faktör analiz sonuçları görülmektedir. Faktör analizinde soruların tamamı bir faktöre yüklenmiştir. Ölçek aslında yedi soru içermektedir.

(Cronbach Alpha = 0,90)

1.Yöneticim, emrinde çalışanların işyerindeki huzur ve mutluluğu ile

yakından ilgilenir. 0.78

2. Yöneticim, iş ile ilgili görüş ve düşüncelerimi dikkate alır. 0.79

3. Yöneticim, işlerin yapılmasına yardımcı olur. 0.82

4. Yöneticim, yapılan işlerin ekip çalışması ile yapılmasını sağlamak

konusunda başarılıdır. 0.74

5. Yöneticim, yaptığım iyi işler için beni takdir eder. 0.76

6. Yöneticim, küçük şeyleri bile eleştirir. 0.04

113

Bu soruların da tamamı beşli Likert tipi sorulardır. Bir soru hariç, soruların tamamının faktör yüklenme değerleri 0,69 ve üzerindedir. Yöneticim, küçük şeyleri bile eleştirir sorusunun yüklenme değeri ise 0,04 olarak gerçekleşmiştir.

Bu değer çok düşük olduğu için soru ölçekten çıkartılmıştır. Ölçeğin Cronbach Alpha değeri bu soru çıkartıldıktan sonra hesaplanmış ve 0,90 olarak bulunmuştur. Bu haliyle yönetici desteği ölçeğinin hem yüklenme değerleri hem de Cronbach Alpha değeri oldukça yüksek düzeydedir.

Tablo 3. Duygu Düzenleme Ölçeği Faktör Yüklenme Değerleri

(Crohbach Alpha = 0,86)

1. Öfkemi kontrol etmekte yetenekliyimdir; böylece zorluklarla daha iyi

başa çıkabilirim. 0.70

2. Duygularımı kontrol etmede oldukça yetenekliyimdir. 0.80 3. Öfkelendiğimde her zaman hızlıca sakinleşebilirim. 0.78 4. Kendi duygularım üzerinde iyi bir kontrole sahibim. 0.76

Tablo 3’te duygu düzenleme ölçeğinin faktör analiz sonuçları görülmektedir. Ölçekte dört soru bulunmaktadır ve sorular beşli Likert tipi sorulardır. Soruların dördü de bir faktöre yüklenmiştir. Yüklenme değerleri 0,70 ve üzerindedir. Ölçeğin Cronbach Alpha değeri 0,86 olarak hesaplanmıştır. Bu haliyle ölçeğin hem yüklenme değerleri hem de Cronbach Alpha değeri oldukça yüksek düzeydedir.

114

Tablo 4. Örgütsel Performans Ölçeği Faktör Yüklenme Değerleri

(Crohbach Alpha = 0,82)

1.Birimimizde herkes yoğundur, çok az boş zaman vardır. 0.33

2.Birimimizde herkes en iyi çabayı gösterir. 0.63

3.Kurumumuz, bilgi ve becerilerimin verimliliği artıracak yolları aramamda

bana yardımcı olur 0.71

4.Kurumumuzun verimliliği yüksektir. 0.78

5.Genellikle aynı gruptaki iş arkadaşlarımla yaptığımız işlerin kalitesi

yüksektir. 0.66

6.Genellikle, kurumumuz çalışanları arasında saygı, sınıf ve statü

gözetmeksizin eşittir. 0.62

Tablo 4’te örgütsel performans ölçeğinin faktör analiz sonuçları görülmektedir. Faktör analizinde soruların tamamı bir faktöre yüklenmiştir. Ölçek aslında altı sorudan oluşmaktadır. Bu soruların da tamamı beşli Likert tipi sorulardır. Bir soru hariç, soruların tamamının faktör yüklenme değerleri 0,62 ve üzerindedir. “Birimimizde herkes yoğundur, çok az boş zaman vardır” sorusunun yüklenme değeri ise 0,33 olarak gerçekleşmiştir. Bu değer düşük olduğu için soru ölçekten çıkartılmıştır. Ölçeğin Cronbach Alpha değeri bu soru çıkartıldıktan sonra hesaplanmış ve 0,82 olarak bulunmuştur. Bu haliyle yönetici desteği ölçeğinin hem yüklenme değerleri hem de Cronbach Alpha değeri oldukça yüksek düzeydedir.

Tablo 1, 2, 3 ve 4’te ki değerler oluşturulan ölçeklerin istatistiksel analiz açısından güvenilir olduğunu göstermektedir. Analizin bir sonraki aşamasında ölçeklerden elde edilen değerlerin deneklerin demografik özellikleri ile ilişkisi incelenecektir. Faktör analiz sonuçları istatistik programında “Principle Components” (temel içerikler) olarak kaydedilmiştir. Kaydedilen değerler metrik ölçülere benzedikleri için analizleri ANOVA ve t-testleri kullanılarak devam edilmiştir. Analizlere Tablo 1’deki sıralama ile devam edilmiştir. Onun için, önce ölçeklerden elde edilen değerlerin deneğin yaşı ile ilişkisine ANOVA kullanılarak bakılmıştır. Sonuçlar Tablo 6’da görülmektedir.

115 5.4. VERİLERİN ANALİZİ

Araştırma için toplanan veriler üç şekilde analiz edilmiştir. Önce, araştırma örneklemini daha iyi tanıtmak için tanımlayıcı istatistikler sunulmuş ver tartışılmıştır. Daha sonra, ölçekler aracılığı ile toplanan verilerin deneklerin demografik özellikleri ile aralarındaki ilişkileri anlamak üzere ANOVA ve t-testi istatistikleri sunulmuş ve tartışılmıştır. Son olarak, yukarıda sunulan hipotezlerin test edilmesi için yine yukarıda sunulan yapısal eşitlik modeli test edilmiştir. İstatistikler SPSS ve AMOS programları kullanılarak hesaplanmıştır.