• Sonuç bulunamadı

Kullanıcı arabirimi

Belgede ESET SMART SECURITY 6 (sayfa 84-88)

Kullanıcı arabirimi bölümü, programın Grafik kullanıcı arabirimi (GUI) davranışını yapılandırabilmenizi sağlar.

Grafikler aracını kullanarak, programın görsel görünümünü ve kullanılan efektleri ayarlayabilirsiniz.

Uyarılar ve bildirimler'i yapılandırarak, algılanan tehdit uyarılarının ve sistem bildirimlerinin davranışını değiştirebilirsiniz.

Bu öğeler, ihtiyaçlarınıza uygun şekilde özelleştirilebilir.

Görüntülenmemesini tercih ettiğiniz bildirimler, Gizli bildirim pencereleri alanında görüntülenir. Buradan durumlarını denetleyebilir, daha fazla ayrıntı görebilir veya pencereden kaldırabilirsiniz.

Güvenlik yazılımınızın maksimum güvenliğini temin etmek için, Erişim ayarları aracını kullanarak bir parolayla ayarları koruyabilir ve yetkisiz değişiklikleri önleyebilirsiniz.

Bir nesne sağ tıklatıldıktan sonra İçerik menüsü görüntülenir. ESET Smart Security denetim öğelerini içerik menüsüne tümleştirmek için bu aracı kullanın.

Oyun modu kesintiye uğramadan bir uygulamada çalışmak isteyen kullanıcılar için kullanışlıdır. Açılır pencereler, zamanlanmış görevler ve performansı yavaşlatabilecek diğer bileşenler Oyun modunda engellenir.

4.7.1 Grafikler

ESET Smart Security kullanıcı arabirimi yapılandırma seçenekleri, çalışma ortamını ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilmenizi sağlar. Bu yapılandırma seçeneklerine Gelişmiş ayarlar ağacında Kullanıcı arabirimi'ni genişletip Grafikler'i tıklatarak erişebilirsiniz.

Grafik öğeleri bilgisayarınızın performansını düşürüyor veya başka sorunlara neden oluyorsa Kullanıcı arabirimi öğeleri bölümündeki, Grafik kullanıcı arabirimi seçeneğinin devre dışı bırakılması gerekir. Ayrıca grafik arabirim, görüntülenen metni okumada kullanılan özel uygulamalarla çakışabileceği için, görme bozukluğu olan kullanıcılar için kapatılabilir.

ESET Smart Security açılış ekranını devre dışı bırakmak istiyorsanız, Açılış ekranını başlangıçta göster seçeneğinin işaretini kaldırın.

Sistemin, fare işaretçisinin etkin olduğu alanın o an altında olan her öğeyi vurgulaması için Etkin denetim öğesini seç'i etkinleştirin. Vurgulanan öğe fare ile tıklatıldığında etkinleşir.

Çeşitli işlemlerin ilerleme durumunu görüntüleyen animasyonlu simgelerin kullanımını etkinleştirmek için İlerleme durumunu göstermek için animasyonlu simgeler kullan seçeneğini belirleyin.

Önemli bir olay olduğunda programın sesli uyarı vermesini istiyorsanız, Ses sinyali kullan seçeneğini belirleyin. Sesli uyarının, yalnızca bir bilgisayar taraması yürütüldüğünde veya bu işlem tamamlandığında verileceğini unutmayın.

4.7.2 Uyarılar ve bildirimler

Kullanıcı arabirimi'nin altındaki Uyarılar ve bildirimler bölümü, tehdit uyarılarının ve sistem bildirimlerinin (örn.

başarılı güncelleme mesajları) ESET Smart Security tarafından nasıl işleneceğini yapılandırmanıza olanak tanır. Sistem görüntüleme saatini ve sistem tepsisi bildirimlerinin saydamlık düzeyini ayarlayabilmenizi de sağlar (yalnızca sistem tepsisi bildirimlerinin desteklendiği sistemler için geçerlidir).

Tüm uyarı pencerelerini iptal etmek için Uyarıları görüntüle seçeneğinin yanındaki onay kutusunun işaretini kaldırın. Bu yalnızca bazı durumlarda uygundur. Çoğu kullanıcı için, bu seçeneğin etkin (varsayılan) olarak bırakılmasını öneririz.

Masaüstündeki bildirimler bilgilendirme amaçlıdır ve kullanıcı etkileşimi gerektirmez veya sunmaz. Ekranın sağ alt köşesindeki bildirim alanında görüntülenirler. Masaüstü bildirimlerini etkinleştirmek için Bildirimleri masaüstünde görüntüle seçeneğini belirleyin. Bildirim görüntüleme süresi ve pencere saydamlığı gibi daha ayrıntılı seçenekler Bildirimleri yapılandır öğesi tıklatılarak değiştirilebilir. Bildirimlerin davranışını önizlemek için, Önizleme öğesini tıklatın. Tam ekranlı bir uygulamayı çalıştırırken bildirimleri gizlemek için Uygulamalar tam ekran modunda çalıştırılırken bildirimleri gösterme seçeneğini belirleyin.

Açılan pencerelerin belirli bir süre sonra otomatik olarak kapanması için, Şu süre sonunda ileti kutularını otomatik kapat (sn): seçeneğini belirleyin. El ile kapatılmazlarsa, belirtilen süre geçtikten sonra uyarı pencereleri otomatik olarak kapatılır.

Ek Uyarılar ve bildirimler ayar seçeneklerine erişmek için Gelişmiş ayarlar'ı tıklatın.

4.7.2.1 Gelişmiş ayarlar

Görüntülenecek olayların minimum ayrıntı düzeyi açılır menüsünden, görüntülenecek uyarıların ve bildirimlerin başlangıç şiddet seviyelerini seçebilirsiniz.

Tanılama - Programı ve yukarıdaki tüm kayıtları hassas bir şekilde ayarlamak için gereken bilgileri günlüğe kaydeder.

Bilgilendirici - Başarılı güncelleme iletilerinin yanı sıra yukarıdaki tüm kayıtları da içeren bilgilendirici iletileri kaydeder.

Uyarılar - Kritik hataları ve uyarı iletilerini kaydeder.

Hatalar - "Dosya karşıdan yükleme hatası" gibi hatalar ve kritik hatalar kaydedilir.

Kritik - Yalnızca kritik hatalar (Antivirus korumasını,Kişisel güvenlik duvarını başlatma hatasıvb.) günlüğe kaydedilir.

Bu bölümdeki son özellik, çok kullanıcılı bir ortamda bildirimlerin hedefini yapılandırmanızı sağlar. Çok kullanıcılı sistemlerde bildirimleri şu kullanıcının ekranında görüntüle alanı, aynı anda birden çok kullanıcının bağlanmasına olanak veren sistemlerde sistem ve diğer bildirimleri alacak kullanıcıyı belirtir. Normalde bu, sistem veya ağ yöneticisi olacaktır. Bu seçenek, tüm sistem bildirimlerinin yöneticiye gönderilmesi koşuluyla özellikle terminal sunucular için kullanışlıdır.

4.7.3 Gizli bildirim pencereleri

Önceden görüntülenen herhangi bir bildirim penceresi (uyarı) için Bu iletiyi tekrar gösterme seçeneği belirlenmişse, söz konusu bildirim penceresi gizli bildirim pencereleri listesinde görüntülenir. Artık otomatik olarak yürütülen eylemler Onayla sütununda görüntülenir.

Göster - O sıra görüntülenmeyen ve kendisi için bir otomatik eylem yapılandırılmamış olan bildirim pencerelerinin önizlemesini gösterir.

Kaldır - Gizli ileti kutuları listesinden öğeleri kaldırır. Listeden kaldırılan tüm bildirim pencereleri tekrar görüntülenir.

4.7.4 Erişim ayarları

ESET Smart Security ayarları, güvenlik politikanızın önemli bir parçasıdır. Yetkisiz olarak yapılabilecek değişiklikler sisteminizin kararlılığını ve korunmasını tehlikeye atma olasılığı taşır. Ayar parametrelerinizi parola ile korumak için ana menüden Ayarlar > Gelişmiş ayarlara gir... > Kullanıcı arabirimi > Erişim ayarları öğesini tıklatın, Parola korumalı ayarlar seçeneğini belirleyin ve Parola belirleyin öğesini tıklatın. Parolanızın büyük küçük harf duyarlı olduğunu unutmayın.

Sınırlı yönetici hesapları için tam yönetici hakları iste - Belirli sistem parametrelerini (Windows Vista ve Windows 7'de Kullanıcı Hesabı Denetimi'ne (UAC) benzer şekilde) değiştirirken geçerli kullanıcıdan (yönetici haklarına sahip değilse) yönetici kullanıcı adı veya parola girmesini istemek için bu seçeneği belirleyin. Bu tür değişiklikler arasında, koruma modüllerinin devre dışı bırakılması veya güvenlik duvarının kapatılması yer alır. UAC'nin çalışmadığı Windows XP sistemlerinde kullanıcılar için Yönetici hakları iste (UAC desteği olmayan sistem) seçeneği mevcut olacaktır.

Koruma zaman aşımı iletişim kutusunu göster - Bu seçeneğin belirlenmesi korumanın devre dışı kalacağı kalan

zamanı belirten iletişim kutusunun, program menüsünden veya ESET Smart Security > Ayarlar bölümünden korumayı her geçici olarak devre dışı bıraktığınızda görüntülenmesine neden olur.

4.7.5 Program menüsü

Ana program menüsünde, en önemli ayarlar seçeneklerinden ve özelliklerinden bazıları kullanılabilir.

Sık kullanılan - ESET Smart Security uygulamasının en sık kullanılan bölümlerini görüntüler. Bunlara program menüsünden hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.

Korumayı geçici olarak devre dışı bırak - Dosya, web ve e-posta iletişimini denetleyerek kötü amaçlı sistem saldırılarına karşı koruma sağlayan Antivirus ve antispyware koruması özelliğini devre dışı bırakan onay iletişim kutusunu görüntüler. Gelecekte bu iletiyi görmemek için Tekrar sorma seçeneğini belirleyin.

Zaman aralığı açılır menüsü, Antivirus ve antispyware korumasının devre dışı bırakılacağı zaman dilimini temsil eder.

Ağı engelle - Kişisel güvenlik duvarı, tüm giden / gelen ağ ve Internet trafiğini engeller.

Güvenlik duvarını geçici olarak devre dışı bırak - Güvenlik duvarının etkin olmayan duruma geçmesini sağlar. Daha fazla bilgi için Kişisel güvenlik duvarının sistem tümleştirmesi bölümüne bakın.

Gelişmiş ayarlar... - Gelişmiş ayarlar ağacını görüntülemek için bu seçeneği belirleyin. Bunu açmak için ayrıca F5 tuşuna basabilir veya Ayarlar > Gelişmiş ayarlara gir... konumuna gidebilirsiniz.

Günlük dosyaları - Günlük dosyaları, gerçekleşen önemli program olayları hakkında bilgiler içerir ve algılanan tehditlere genel bakış sunar.

Pencere düzenini sıfırla - ESET Smart Security penceresini ekran üzerindeki varsayılan boyutuna ve konumuna sıfırlar.

Ürün etkinleştirme... - ESET güvenlik ürününüzü henüz etkinleştirmediyseniz veya lisansınızı yeniledikten sonra ürün etkinleştirme kimlik bilgilerini yeniden girmek için bu seçeneği belirleyin.

Hakkında - Sistem bilgileri, yüklü ESET Smart Security sürümü ve yüklü program modülleriyle ilgili ayrıntılı bilgi sağlar.

Ayrıca burada, lisans sona erme tarihini ve işletim sistemi ile sistem kaynakları hakkındaki bilgileri bulabilirsiniz.

4.7.6 İçerik menüsü

Bir nesne sağ tıklatıldıktan sonra İçerik menüsü görüntülenir. Menü, nesne üzerinde gerçekleştirilebilecek tüm seçenekleri listeler.

ESET Smart Security denetim öğelerini içerik menüsüne tümleştirmek mümkündür. Bu işleve yönelik daha ayrıntılı ayar seçenekleri, Kullanıcı Arabirimi > İçerik menüsü altında Gelişmiş ayarlar ağacında mevcuttur.

İçerik menüsüne tümleştir - ESET Smart Security denetim öğelerini içerik menüsüne tümleştirir.

Menü türü açılır menüsünde aşağıdaki seçenekler mevcuttur:

Tam (önce tara) - Tüm içerik menüsü seçeneklerini etkinleştirir; ana menüde ESET Smart Security ile tara seçeneği görüntülenir.

Tam (önce temizle) - Tüm içerik menüsü seçeneklerini etkinleştirir; ana menüde ESET Smart Security ile temizle seçeneği görüntülenir.

Yalnızca tara - İçerik menüsünde yalnızca ESET Smart Security ile tara seçeneği görüntülenir.

Yalnızca temizle - İçerik menüsünde yalnızca ESET Smart Security ile temizle seçeneği görüntülenir.

4.7.7 Oyun modu

Oyun modu, yazılımlarını kesintisiz olarak kullanabilmeyi talep eden, açılır pencerelerle rahatsız edilmek istemeyen ve CPU kullanımının en aza inmesini isteyen kullanıcılara yönelik bir özelliktir. Oyun modu ayrıca antivirüs etkinliği

tarafından kesilmemesi gereken sunumlar sırasında da kullanılabilir. Bu özelliği etkinleştirildiğinde, tüm açılır pencereler devre dışı bırakılır ve zamanlayıcının etkinlikleri tamamen durdurulur. Sistem koruması arka planda çalışmaya devam eder ancak kullanıcıdan herhangi bir etkileşim talebi olmaz.

Oyun modunu ana program penceresinden Ayarlar > Bilgisayar'ı ve ardından Oyun modu altında Etkinleştir'i tıklatarak etkinleştirebilir veya Gelişmiş ayarlar ağacında (F5) Kullanıcı arabirimi'ni genişletip, Oyun modu'nu seçtikten sonra Oyun modunu etkinleştir'in yanındaki onay kutusunu seçerek etkinleştirebilirsiniz. Oyun modunu etkinleştirmek olası bir güvenlik riskidir, bu nedenle görev çubuğundaki koruma durumu simgesi turuncu renge döner ve bir uyarı gösterir. Bu uyarıyı ayrıca Oyun modunun turuncuyla etkinleştirildiğini gördüğünüz ana program penceresinde de görürsünüz.

Tam ekran modunda uygulamaları çalıştırırken otomatik olarak Oyun modunu etkinleştir onay kutusu seçildiğinde, ne zaman tam ekranlı bir uygulama başlatırsanız Oyun modu başlatılır ve bu uygulamadan çıkıldığında otomatik olarak sonlandırılır. Bu özellik özellikle bir oyuna başladıktan, tam ekranlı bir uygulamayı açtıktan veya bir sunuma başladıktan sonra Oyun modunu otomatik olarak başlatmak için kullanışlıdır.

Ayrıca Oyun modunun otomatik olarak devre dışı bırakılacağı süreyi (varsayılan değer 1 dakikadır) belirtmek için Oyun modu özelliğini X dakika sonra otomatik olarak devre dışı bırak onay kutusunu da seçebilirsiniz.

NOT: Kişisel güvenlik duvarı Etkileşimli moddaysa ve Oyun modu etkinleştirilirse, Internet bağlantısı kurulurken sorun yaşayabilirsiniz. Bu durum Internet'e bağlantısı olan bir oyunu başlattığınızda sorun yaratabilir. Normal koşullarda bu eylemi onaylamanız istenir (iletişim kuralları veya özel durumlar tanımlanmamışsa) ancak Oyun modunda kullanıcıyla etkileşim devre dışıdır. Çözüm yolu bu davranışla çelişecek her uygulama için bir iletişim kuralı tanımlamak veya Kişisel güvenlik duvarında farklı bir Filtreleme modu kullanmaktır. Oyun modu etkinleştirildiğinde, güvenlik riski taşıyabilecek bir web sayfasına veya uygulamaya girdiğinizde bunların engelleneceğini ancak kullanıcı etkileşimi devre dışı

olduğundan herhangi bir açıklama veya uyarı görmeyeceğinizi unutmayın.

Belgede ESET SMART SECURITY 6 (sayfa 84-88)