• Sonuç bulunamadı

Ebeveyn kontrolü

Belgede ESET SMART SECURITY 6 (sayfa 60-64)

Ebeveyn kontrolü modülü, ebeveynlerin çocuklarını korumalarına ve aygıtlar ile hizmetlerin kullanımına yönelik

kısıtlamaları belirlemelerine yardımcı olmak için otomatik araçlar sağlayan ebeveyn kontrolü ayarlarını yapılandırmanıza olanak tanır. Amaç, çocukların ve gençlerin uygunsuz veya zararlı içeriğe erişimini engellemektir.

Ebeveyn kontrolü, olası saldırgan materyaller içerebilecek web sayfalarını engellemenize izin verir. Ayrıca ebeveynler 40'tan fazla önceden tanımlanmış web sitesi kategorisine ve 140'ın üstünde alt kategoriye erişimi yasaklayabilir.

Belirli bir kullanıcı hesabı için Ebeveyn kontrolünü etkinleştirmek üzere aşağıdaki adımları uygulayın:

1. Varsayılan olarak, Ebeveyn kontrolleri ESET Smart Security içinde devre dışıdır. Ebeveyn kontrolünün etkinleştirilmesine yönelik iki yöntem bulunur:

o Ana program penceresindekiAyarlar bölmesinden Devre dışıöğesini tıklatın ve Ebeveyn kontrolünün durumunu Etkin olarak değiştirin.

o Gelişmiş Ayarlar ağacına erişmek için F5'e basın, Ebeveyn Kontrolü'nü seçin ve ardından Sisteme tümleştir öğesinin yanındaki onay kutusunu seçin.

2. Ana program penceresinden Ayarlar > Ebeveyn denetimi'ni tıklatın. Ebeveyn kontrolü öğesinin yanında Etkin durumu görünse bile, Tanımlı değil seçeneğini tıklatarak istediğiniz hesap için Ebeveyn kontrolünü

yapılandırmalısınız. Hesap ayarları penceresinde, erişim düzeyini ve yaşa uygun önerilen web sayfalarını belirlemek için bir yaş girin. Ebeveyn kontrolü artık belirtilen kullanıcı hesabı için etkin olur. Web sayfası içeriği filtreleme sekmesinde izin vermek veya engellemek istediğiniz kategorileri özelleştirmek için bir hesap adının altındaki Ayarlar

öğesini tıklatın. Bir kategoriyle eşleşmeyen özel web sayfalarına izin vermek veya bunları engellemek için Engellenen ve izin verilen web sayfaları sekmesini tıklatın.

ESET Smart Security uygulamasının ana ürün penceresinde Ayarlar bölmesindeki Ebeveyn kontrolü başlığını tıklatırsanız, ana pencerenin üç bölüme ayrıldığını görürsünüz.

1. Ebeveyn kontrolü

Sağ tarafta Etkin seçeneğinin işareti kaldırıldıktan sonra, Korumayı geçici olarak devre dışı bırak penceresi

görüntülenir. Burada korumanın devre dışı bırakılacağı zaman aralığını ayarlayabilirsiniz. Ardından seçenek Devre dışı olarak değişir ve aşağıdaki ayarların tümü gizlenir:

ESET Smart Security içindeki ayarları parolayla korumak önemlidir. Parola, Erişim ayarları bölümünde ayarlanabilir.

Herhangi bir parola ayarlı değilse, Ebeveyn kontrolü seçeneği altında şu uyarı görüntülenir: Ebeveyn kontrolünü değiştirilmeye karşı korumak için Gelişmiş ayarlara yönelik parola gerekir; Parola belirleyin... görünür. Ebeveyn kontrolü içinde ayarlanan kısıtlamalar yalnızca standart kullanıcı hesaplarını etkiler. Yönetici herhangi bir kısıtlamayı geçersiz kılabildiğinden kısıtlamaların etkisi olmaz.

HTTPS (SSL) iletişimi varsayılan olarak filtrelenmez. Bu nedenle Ebeveyn kontrolü https:// ile başlayan web sayfalarını engelleyemez. Bu özelliği etkinleştirmek için Şifrelenmiş (HTTPS) web sitelerini filtreleme etkinleştirilmemiş uyarı iletisinin yanındaki Etkinleştir seçeneğini belirleyin veya Gelişmiş ayarlar > Web ve e-posta > Protokol filtreleme >

SSL yapılandırma bölümünde Her zaman SSL protokolünü tara öğesini seçin.

Not: Ebeveyn kontrolü düzgün bir şekilde çalışmak için Uygulama protokolü içerik filtresi, HTTP protokolü denetimi ve Kişisel güvenlik duvarı sistemi tümleştirmesi işlevlerinin etkin olmasını gerektirir. Bu işlevlerin hepsi varsayılan olarak etkindir.

2. Windows kullanıcı hesapları

Varolan bir hesap için bir rol oluşturduysanız, burada Etkin niteliğiyle gösterilir. Etkin seçeneğini tıklatmak hesap için Ebeveyn kontrolünü kapatıp açar. Etkin bir hesapta, söz konusu hesaba yönelik izin verilen web sayfası kategorilerinin listesini ve engellenen ve izin verilen web sayfalarını görüntülemek için Ayarlar... seçeneğini tıklatın.

Önemli: Yeni bir hesap oluşturmak için (örneğin, bir çocuk için) Windows 7 veya Windows Vista için şu adım adım talimatları uygulayın:

1. Başlat düğmesini (masaüstünüzün sol alt tarafında bulunur) tıklatıp Denetim Masası öğesini tıklattıktan sonra Kullanıcı Hesapları öğesini tıklatarak Kullanıcı Hesapları bölümünü açın.

2. Başka bir hesabı yönet öğesini tıklatın. Sizden yönetici parolası veya onayı istenirse parolayı girin veya onayı sağlayın.

3. Yeni bir hesap oluştur öğesini tıklatın.

4. Kullanıcı hesabına vermek istediğiniz adı girin, hesap türünü tıklatın ve ardından Hesap Oluştur öğesini tıklatın.

5. ESET Smart Security ana program penceresinden Ayarlar > Ebeveyn kontrolü'nü tekrar tıklatarak Ebeveyn kontrolü bölmesini tekrar açın.

3. Son bölümde iki seçenek bulunur

Web sayfası için özel durum ayarla... - Bu, seçili hesaba yönelik olarak bir web sayfası için özel durum ayarlamanın hızlı bir yoludur. Web sayfasının URL adresini URL alanına girin ve aşağıdaki listeden hesabı seçin. Engelle onay

kutusunu işaretlerseniz, web sayfası bu hesap için engellenir. Bu onay kutusunu işaretlenmemiş olarak bırakırsanız, web sayfasına izin verilir.

Burada tanımlanan özel durumlar, seçilen hesap (hesaplar) için tanımlanan kategoriler üzerinde üstünlüğe sahiptir.

Örneğin hesapta Haberler kategorisi engellenmişse, ancak özel durum olarak izin verilecek bir haber web sayfası tanımladıysanız, hesap izin verilen web sayfasına erişebilir. Burada yapılan değişiklikleri Engellenen ve izin verilen web sayfaları bölümünde denetleyebilirsiniz.

Günlüğü göster - Bu, Ebeveyn kontrolü etkinliğinin ayrıntılı günlüğünü (engellenen sayfalar, sayfanın engellendiği hesap, neden vb.) gösterir. Ayrıca bu günlüğü Filtrele... öğesini tıklatarak seçtiğiniz ölçütlere göre filtreleyebilirsiniz.

4.4.1 Web sayfası içeriği filtreleme

Bir kategorinin yanındaki onay kutusu işaretliyse, bu kategoriye izin verilmektedir. Seçili hesap için belirli bir kategoriyi engellemek üzere kategorinin yanındaki onay kutusunun işaretini kaldırın.

Fareyi bir kategorinin üzerine getirmek bu kategoriye ait web sayfalarının listesini gösterir. Aşağıda kullanıcılara bilindik gelmeyebilecek kategorilere (gruplara) bazı örnekler verilmiştir:

Çeşitli - Genellikle intranet, 127.0.0.0/8, 192.168.0.0/16 vb. gibi özel (yerel) IP adresleri. Bir 403 veya 404 hata kodu aldığınızda web sitesi de bu kategoriyle eşleşir.

Çözümlenmeyenler - Bu kategori Ebeveyn kontrolü veritabanı altyapısına bağlanırken hata oluşması nedeniyle çözülemeyen web sayfalarını içerir.

Kategorilere ayrılmayanlar - Henüz Ebeveyn kontrolü veritabanında bulunmayan bilinmeyen web sayfaları.

Proxy'ler - IP numarasını gizleyen yazılımlar, yeniden yönlendiriciler veya genel proxy sunucular gibi web sayfaları genellikle Ebeveyn kontrolü filtresi tarafından yasaklanan web sayfalarına erişmek (anonim) için kullanılabilir.

Dosya paylaşımı - Bu web sayfaları fotoğraf, video veya e-kitap gibi büyük miktarlarda veriler içerir. Bu sitelerin saldırgan materyal veya yetişkinlere yönelik içerik içerebilme riski vardır.

4.4.2 Engellenen ve izin verilen web sayfaları

Listenin altındaki boş alana bir URL adresi girin, İzin ver veya Engelle seçeneğini belirleyin ve listeye eklemek için Ekle'yi tıklatın. Listeden bir URL adresini silmek için kaldır düğmesini tıklatın.

URL adres listesinde, * (yıldız işareti) ve ? (soru işareti) özel sembolleri kullanılamaz. Örneğin, birden çok TLD'ye (Üst Düzey Etki Alanı) sahip web sayfası adresleri el ile girilmelidir (orneksayfa.com, orneksayfa.sk, vb.). Listeye bir etki alanı girdiğinizde, bu etki alanında bulunan tüm içerik ve tüm alt etki alanları (örn. alt.orneksayfa.com) URL tabanlı eylem seçiminize bağlı olarak engellenir veya bunlara izin verilir.

Not: Belirli bir web sayfasının engellenmesi veya sayfaya izin verilmesi, bir web sayfası kategorisinin tamamen engellenmesi veya kategoriye izin verilmesinden daha doğru sonuç verebilir. Bu ayarları değiştirirken ve listeye bir kategori/web sayfası eklerken dikkatli olun.

Belgede ESET SMART SECURITY 6 (sayfa 60-64)