• Sonuç bulunamadı

2.2. ÖDEME SĐSTEMĐ VE KREDĐ KARTLARI

2.2.6. Kredi Kartı Sisteminde Kullanılan Terimler

Asgarî Ödeme Tutar: Dönem borcunun ödenmesi gereken en az tutarıdır. Akdi Faiz: Son ödeme tarihinde ödemesi gereken asgari tutarın ödenmesinden sonra kalan harcama bakiyesine ödeme yapılan tarihe kadar uygulanan faiz oranıdır. • Banka Kartı (Debit Card): Mevduat hesabı veya özel cari hesapların kullanımı dâhil ATM’ler aracılığıyla bankacılık hizmetlerinden yararlanmayı sağlayan karttır. Dönem Borcu: Hesap kesim tarihine kadar oluşan borç ve alacak kayıtlarının bakiyesi ile önceki hesap özeti bakiyesinin toplamıdır. Kişinin önceki dönemden kalan borcu ve dönem içerisindeki harcamalarından oluşur.

Ek Kart (Supplementary Cards): Asıl kart hamilinin isteği üzerine ve asıl kart limiti dâhilinde kalınmak şartıyla, nakit çekme ve alışveriş yapmak üzere tahsis edilen kredi kartlarıdır.

Ekstre Ücreti: Önceki dönemlere ait ekstrelerin (hesap özetlerinin) talep edilmesi halinde talep edilebilen ücrete denir.

Gecikme Faizi: Hesap özetlerinde belirtilen ödemesi gereken asgari tutar, son ödeme tarihine kadar kart hesabına ödenmediği takdirde, son ödeme tarihinden itibaren ödenmesi gereken asgari tutara, borcun ödeneceği tarihe kadar yürütülen faize gecikme faizi denir. Kanuna göre hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında, on günden az bir süre olamaz. Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanır. Kalan hesap bakiyesine, asgarî tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz, asgarî tutarın altında ödeme yapılması durumunda asgari tutarın ödenmeyen kısmına son ödeme tarihinden itibaren gecikme faizi uygulanır.

Đhraççı (Issuer): Müşterilerine ödeme kartları sağlayan finansal kuruluştur. Kart çıkarma faaliyetine yaygın olarak issuing denilmektedir

Imprinter: Đşyerinin kredi kartı kabul ederken kullandığı ve kredi kartının ön yüzündeki kabartma bilgileri satış belgesi üzerine geçiren mekanik cihazdır.

Đşlem Ücreti: Kredi kartı hesabından ödenen anlaşmalı kurumlara ait faturaların her biri için bankaca belirlenen işlem ücreti yansıtılır.

Harcama Belgesi: Banka kartı veya kredi kartı ile yapılan işlemler ile ilgili olarak üye işyeri tarafından düzenlenen, kart hamilinin işlemden doğan borcu ile diğer bilgileri gösteren ve kart hamilinin kimliğinin bir kod numarası, şifre veya kimliği belirleyici başka bir yöntemle belirlendiği haller dışında kart hamili tarafından imzalanan belgedir.

Harcama Limiti: Bankalarca kart hamili ve ek kart hamilinin yapabileceği toplam harcama ve nakit çekimlerinde kullanabilecekleri üst sınırdır. Bu limit bankalarca müşterilerinin gelir düzeyi ve ödeme gücüne göre belirlenir.

Hesap Kesim Tarihi: Kredi kartı ihraç eden kurumun, kart hamili tarafından belirlenen dönemler içerisinden seçtiği döneme isabet eden tarih aralığı için, müşterinin borç ve alacaklarını ekstreye aktardığı ve o dönemdeki borcun-alacağın tespit edildiği tarihtir.

Kabulcü (Acquirer): Đşyeri edinme faaliyetine sektörde yaygın olarak “acquiring denilmektedir. Kabulcü, perakendeci ile sözleşme imzalayarak POS yerleştiren ve ödeme kartlarıyla yapılan ödemeleri, iş yeri üyelik komisyonu kesintisi yaptıktan sonra işyerinin hesabına aktaran bankadır.

Kart Hamili: Banka veya kredi kartı hizmetlerinden yararlanan gerçek veya tüzel kişidir.

Kullanılabilir Limit: Ek kart ve asıl kart hamiline verilen limitten hesap özeti borç tutarının, o dönem içindeki tüm harcamalarla nakit çekimlerin ve o ana kadar hesaptan düşülen provizyonlardan sonra kalan bakiyeye karşılık gelen tutar kullanılabilir limiti ifade eder.

Limit Aşım Ücreti: Tahsis edilen limitin aşılması durumunda, aşılan kısım üzerinden % 5 oranında ücret hesaplanır. Şayet hesaplanacak ücret bankaca belirlenen belli bir tutarın altında ise hesap özetlerinde belirtilen minimum ücret uygulanır.

Nakit Avans: Kredi kartı ile banka şubelerinden ve ATM'lerinden ve yurt dışındaki bankalara ait ATM'lerden yapılan nakit kredi kullanımlarıdır.

Nakit Avans Faizi: Kart hesabından nakit çekildiği günden itibaren hesap özetinde gösterilen faiz oranı üzerinden günlük olarak hesaplanan tutardır.

Nakit Çekim Ücreti: Bankanın yetkilendirdiği nakit çekim yapılabilen noktalardan bankaca belirlenen oran ve/veya tutarın uygulanması suretiyle nakit çekilen tutar üzerinden hesaplanır.

Nakit Ödeme Belgesi: Kredi kartı hamiline yapılan nakit ödemelerde düzenlenip kart hamili tarafından imzalanan belgedir.

Otomatik Vezne Makineleri (ATM): Kart hamillerinin banka ve kredi kartları aracılığıyla mevduat ve kredi kartı hesaplarına şifre aracılığı ile ulaşmalarını ve sunulan bankacılık hizmetlerini kullanmalarını sağlayan elektronik cihazlardır.

Ödeme sistemleri (Payment schemes, payment systems): Kart hamillerini, perakendecileri ve bankaları bir araya getiren sistemlerdir. Kart kabulünü yaygınlaştırır; takas ve otorizasyon hizmetleri sunarlar. Visa ve MasterCard, geniş uluslararası ödeme sistemlerine; BKM A.S. ise yerel ödeme sistemlerine örnek verilebilir.

POS (Point of Sale) Cihazı: Đşyerlerinin kredi / banka kartı kabul ederken kullandığı elektronik cihazdır. Bu cihaz kartın arka yüzündeki manyetik şerit bilgilerini elektronik olarak okur ve elektronik olarak yetki alıp işlemi tamamlar.

Provizyon (Otorizasyon): Kartın limitinin müsait olup olmadığı, kartın kayıp - çalıntı kaydının bulunup bulunmadığının tespiti amacıyla telefon veya elektronik olarak yapılan işlemdir. Imprinter ile yapılan işlemlerde işyeri, bankanın kredi kartları provizyon servisini telefonla arayıp kart numarasını vererek işlem için onay talep eder. POS ve ATM cihazlarında ise kartın cihazdan geçirilmesi ile provizyon on-line alınır. • Son Ödeme Tarihi: Kart hamilinin, dönem borcunu veya ödemesi gereken asgarî tutarını gecikmeye düşmeden ödeyebileceği son günüdür.

Satış Belgesi: Kartla yapılan işlemlerle ilgili olarak üye işyeri tarafından düzenlenen, kart hamilinin işlemden doğan borcunu ve diğer bilgileri gösteren, kart hamili tarafından imzalanan belgedir.

Şifre (PIN): Banka ve kredi kartlarında kart hamilinin hesabına ulaşmasını sağlayan nümerik değerdir. Kişiye özeldir. Kartın gerçek kart hamili tarafından kullanılıp kullanılmadığını belirler.

Üye Đşyeri: Yaptığı sözleşme çerçevesinde banka kartı veya kredi kartı hamiline mal ve hizmet satmayı veya nakit temin etmeyi kabul eden gerçek veya tüzel kişidir. • Yıllık Kart Ücreti: Hamilin tüm kredi kartları için ayrı ayrı olmak üzere her yıl ödemekle yükümlü olduğu bedele denir. Kartların verildiği yılı izleyen her yıl için belirlenen tutar olup asıl ve ek kart sayısına göre alınır. Yıl içerisinde kartların yeniden basılmasını gerektiren hallerde basılacak kart sayısına göre yenileme ücreti alınır.

KARTLI ÖDEME SĐSTEMĐNĐN ĐŞLEYĐŞĐ ĐHRAÇÇI BANKA KABULCÜ BANKA KART HAMĐLĐ ÜYE ĐŞ YERĐ

Fiyat - Takas Komisyonu

Karta ve hamiline ait işlem detayları

Mal- Hizmet

Kart Detayları ve Otorizasyon Aylık Hesap Özeti Fiyat + Hesap Ücreti Kartlı ödemele re ilişkin detaylar Fiyat - Üye Đşyeri Komis