• Sonuç bulunamadı

2. KOCAELİ TAŞ ESERLER KATALOĞU

2.1. Taşıyıcı (Strüktür) Parçalar:

2.1.4. Sütun Başlıkları

2.1.4.4. Korint Sütun Başlıkları:

Env No: 738 Resim No: 28 Çizim No: 28

Dönemi: Erken Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Alçak Kabartma Tekniği- Yüksek Kabartma Tekniği, Matkap İşçiliği Ölçü: Y: 40 cm. E: 78 cm.

Tanım:

Gri mermerden yapılan başlık, korint tiptedir. Birinci sıranın orta ekseninde yer alan akantus yaprakları, köşelerde bulunan volütler ve abaküs kısmında kırılma görülmektedir.

Başlık, altta iki sıra akantus yaprağı, üstte ise volütler ve abaküs kısmından oluşmaktadır. Kalın damarlı işlenen birinci sıra akantus yaprakları, derin ve geniş kanallarla kaplanarak, yüzeyin daha geniş olması sağlanmıştır. Dip yaprakları olmayan akantusların, Yan yapraklarının damarları kanallar şeklinde işlenerek, sivri yaprak uçları birbirlerine birleşmektedir. Alt sıra akantusların arasından sivrilerek yükselen ikinci sıra akantuslar ise kalın damarlı ve sivri uçlu geniş yapraklar şeklinde yukarıya doğru abaküs kısmına kadar uzanarak, üstteki volüt’ü alttan destekler biçimdedir.

Üç sıra profille sınırlanan abaküsün alt profili, yanlara doğru uzayarak, köşelerde derin işlenmiş kanalisleriyle iki kez dönen küçük volütlere dönüşmektedir. Abaküsün orta eksenine dışa taşkın yüksek kabartmalı abaküs çiçeği yerleştirilmiştir. Abaküs çiçeğinden çıkan asma dalı ve bu dalın ucuna yerleştirilen bir asma yaprağı motifi üst sıra akantusların arasındaki kalan boşluğu doldurmuştur.

Sütun başlığının tüm yüzeyinde yer alan akantus yaprakları yüzeysel olarak işlenmiştir. Yaprak uçlarında matkap işçiliği kullanılmıştır.

Kat No: 29 Env No: 27

Resim No: 29 Çizim No: 29

Dönemi: Geç Roma- Erken Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Yüksek Kabartma Tekniği, Matkap İşçiliği Ölçü: Y: 54 cm. G: 84.

Tanım:

Korint tipte yapılan sütun başlığı, beyaz mermerdendir. Başlık yüzeyini kaplayan akantus yapraklarında, abaküs köşelerinde ve dört yüzde yer alan abaküs çiçeklerinde kırılmalar mevcuttur.

Sütun başlığı, altta üç sıra akantus yaprağından üstte ise heliks ve abaküs kısmından oluşmaktadır. Başlığı çevreleyen üç sıra akantus yapraklarının, en altında bulunan dip yaprakları, başlığın tüm yüzeyini çevrelemektedir. Oldukça etli ve kalın işlenmiş akantus yaprakları yukarıya doğru uzanmaktadır. Dışa doğru taşarak aşağıya dönen akantus dizisinin tepe yapraklarının uçları kırılmıştır. İkinci sırada yer alan akantuslar, alt sıradaki akantus yaprakları arasındaki kalan boşluklara denk gelecek şekilde orta eksenlere yerleştirilmiştir. Bu sıradaki akantuslarda oldukça etli ve derin kanallı damarlara sahiptir. Dışa doğru taşarak, aşağıya dönen akantus dizisinin tepe yapraklarının uçları kırılmış ve yumuşatılmıştır. Üçüncü sıradaki iki akantus yaprağı ise ikinci sıra akantuslar arasından yükselen kaulis çanağından yükselerek çıkmaktadır.

Kaulis çanağından çıkan akantusların arkasından yukarıya doğru bir kıvrım yaparak yanlara uzanan heliksler, köşelerde volütlere dönüşmektedir. Helikslerin köşelere uzanan kollarının bazıları kırıktır. Sütun başlığının üst kısmında dik açılı profilli abaküs kısmı ve abaküsün orta eksenine yerleştirilen dışa taşkın yüksek kabartma

tekniğinde yapılan abaküs çiçeği yer almaktadır. Başlık yüzeyindeki akantus dizilerinde matkap işçiği kullanılmıştır.

Kat No: 30 Env No: 24

Resim No: 30 Çizim No: 30

Dönemi: Erken Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Alçak Kabartma Tekniği- Yüksek Kabartma Tekniği, Matkap İşçiliği Ölçü: Y:48 cm. G: 75 cm.

Tanım:

Sütun başlığı, beyaz mermerle işlenmiş, korint tiptedir. Başlık yüzeyini çevreleyen akantus yapraklarında, abaküs kısmının tamamına yakın bir bölümünde kırılmalar mevcuttur.

Sütun başlığı, iki sıra akantus yaprağı ve abaküs kısmından oluşmaktadır. Birinci sıra akantus dizisi, oldukça etli, kalın damarlı ve yüzeyden kabartmalı olarak yapılmıştır. Dışa doğru taşarak aşağıya dönen akantus dizisinin tepe yapraklarının uçları kırılmıştır. Dip yaprakların sivri uçları birbirlerine birleşmektedir. İkinci sıra akantus dizisi ise, alt sıra akantus yapraklarının üst bitiminden itibaren kalathos yüzeyinden çıkmaktadır. Alt sıradaki akantus yaprakları arasında oluşan boşlukların orta eksenlere yerleştirilmiştir. Akantusların sivri uçları birbirleriyle birleşmektedir. Uçları kırık olan akantusların oldukça yüzeyden taşırıldığı, etli ve kalın damarlı olduğu görülmektedir.

Köşelere doğru uzanan ve köşelerde volüt oluşturan heliksler, tamamen kırılmıştır. Abaküs kısmının büyük bir bölümü kırılmıştır. Abaküsün orta eksenine yerleştirilen dışa taşkın yüksek kabartmalı abaküs çiçeğinin kısmen bir bölümü başlığın görülen ön yüzünde kalmıştır. Başlık yüzeyi, yüksek kabartma tekniği ile bezenmiştir. Ayrıca, akantus yapraklarında ve yaprak uçlarında matkap işçiliği kullanılmıştır. Tarihlendirme: IV- V. Yüzyıl

Kat No: 31 Env No: Envantersiz Resim No: 31

Çizim No: -

Dönemi: Geç Roma- Erken Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Alçak Kabartma Tekniği- Yüksek Kabartma Tekniği, Matkap İşçiliği Ölçü: Alınamamıştır.

Tanım:

Beyaz mermerden yapılan başlık, korint tiptedir. Başlığın iki sıradan oluşan akantus dizisindeki dışa dönük tepe yaprakları ile abaküs ve abaküs çiçekleri kırılmıştır.

Sütun başlığı, altta iki sıra abaküs dizisi ile üstte abaküs kısmından oluşmaktadır. Başlığın birinci sıra akantus yaprakları yüzeyden kabartılarak, uzun ana damarlı ve etli olarak ince bir işçilikle işlenmişlerdir. Akantus dizisinin tepe yaprakları ile bazı yan yaprak uçları kırılmıştır. Birinci sıra akantus yaprakları, birbirinden bağımsız olarak tüm yüzeyi eşit biçimde çevrelemektedir.

İkinci sıra akantuslar ise, alt sıra akantuslara göre daha küçük boyutta işlenmiştir. Alt sıra akantus yapraklarının üst bitiminden itibaren kalathos yüzeyinden çıkmaktadır. Alt sıra akantus yaprakları arasında oluşan boşlukların orta eksenlerine yerleştirilen yaprak dizisi, kısa ana damarlı ve etli işlenmişlerdir. Akantusların tepe uçları ile yan yaprak uçları kırıktır. Akantus yaprak damarlarının derin kanallar şeklinde işlenmesi yaprakların daha çeperli ve kalın olarak algılanmasını sağlamaktadır. İkinci sıradaki akantusların aralarında kalan boş yüzey, kaulis çanağından çıkan yarım akantuslarla doldurulmuştur. Yarım akantuslar içinden abaküse doğru kıvrım yapan sarmaşık

dalları tekrar aşağıya dönmektedir. Sarmaşık dalları, abaküsü alttan destekler biçimdedir.

Başlığın üst kısmında büyük bir bölümü kırık olan abaküs yer almaktadır. Abaküsün orta eksenine yerleştirilen abaküs çiçekleri de tahrip olmuştur. Sütun başlığı üzerindeki akantuslarda matkap işçiliği kullanılmıştır.

Kat No: 32 Env No: Envantersiz Resim No: 32

Çizim No: -

Dönemi: Geç Roma- Erken Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Alçak Kabartma Tekniği- Yüksek Kabartma Tekniği, Matkap İşçiliği Ölçü: Alınamamıştır.

Tanım:

Korint tipteki başlık, beyaz mermerden yapılmıştır. Başlık yüzeyini kaplayan akantus yapraklarının tepe yaprakları ile başlığın üst bölümündeki abaküs kısmı kırıktır.

Başlık, altta iki sıra akantus yaprağı ile üstte abaküs kısmından oluşmaktadır. Sütun başlığı gövdesini çevreleyen birinci sıra akantuslar, kısa ve geniş yapraklar şeklinde yüzeyi kaplamaktadır. Yaprak çeperleri, derin ana damarlı biçimde işlenmesiyle daha etli olarak algılanmaktadır. Yan yaprakların uçları birbirlerine doğru uzanmaktadır. Akantus yaprak dişleri, sivri uçlu ve uzun tutulmuştur. Bu sivri yaprak dişlerinin yüzeylerinde derin kanallar açılmıştır. Akantus yapraklarının tepe uçları kırılmıştır. İkinci sıra akantuslar ise, alt sıra akantus yapraklarının üst bitiminden itibaren kalathos yüzeyinden çıkmaktadır. Akantus yaprakları, birinci sıra akantus yaprakları arasında kalan boşlukları tamimiyle kaplamaktadır. Akantus yaprakları oldukça uzun ve derin ana damarlı olarak işlenmiştir. Yan yaprak uçları, birbirlerine birleşerek, alt sıra akantuslara göre ikinci sıra akantusların daha geniş olarak algılanması sağlanmıştır. Yan yaprak çeperlerinde ve tepe yapraklarında kırılmalar mevcuttur. Abaküs ile ikinci sıra akantus yaprakları arasında kalan boşluklar, derin damarlı, etli ve dışa taşkın yarım akantuslarla doldurulmuştur. Yapraklar iri ve geniş işlenerek, abaküsü alttan destekler biçimdedir.

Başlığın üst kısmında büyük bir bölümü kırık olan dik açılı bir profille sınırlanan abaküs yer almaktadır. Abaküsün orta eksenine yerleştirilen abaküs çiçekleri de tahrip olmuştur. Akantus yüzeylerinde matkap işçiliği görülmektedir.

Kat No: 33 Env No: 1215

Resim No: 33 Çizim No: -

Dönemi: Erken Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Alçak Kabartma Tekniği- Yüksek Kabartma Tekniği, Matkap İşçiliği Ölçü: Alınamamıştır.

Tanım:

Beyaz mermerden yapılan korint tipteki başlık, oldukça tahribat geçirmiştir. Başlık yüzeyinde yer alan akantus yaprakları ve abaküs kısmının büyük çoğunluğu kopmuştur.

Başlık, altta iki sıra akantus yaprağı ile üstte abaküs kısmından oluşmaktadır. Sütun başlığı gövdesini çevreleyen alt sıra akantuslar, yüzeyden kabartılarak, kısa ve geniş yapraklar şeklinde yüzeyi kaplamıştır. Yaprak çeperleri, derin ana damarlı biçimde işlenmesiyle daha etli olarak algılanmaktadır. Yan yaprakların uçları birbirlerine doğru bağlanmıştır. Akantus yaprak dişleri, sivri uçlu ve uzun tutulmuştur. Bu sivri yaprak dişlerinin yüzeylerinde derin kanallar açılmıştır. Akantus yapraklarının tepe uçları kırılmıştır.

İkinci sıra akantuslar ise, alt sıra akantus yapraklarının üst bitiminden itibaren kalathos yüzeyinden çıkmaktadır. Akantus yaprakları, birinci sıra akantus yaprakları arasında kalan boşlukları tamimiyle kaplamaktadır. Akantus yaprakları oldukça uzun ve derin ana damarlı olarak işlenmiştir. Yan yaprak uçları, birbirlerine birleşerek, alt sıra akantuslara göre ikinci sıra akantusların daha geniş olarak algılanması sağlanmıştır. Yan yaprak çeperlerinde ve tepe yapraklarında kırılmalar mevcuttur. Abaküs ile ikinci sıra akantus yaprakları arasında kalan boşluklar, derin ana damarlı,

etli ve dışa taşkın yarım akantuslarla doldurulmuştur. Yapraklar iri ve geniş işlenerek, abaküsü alttan destekler biçimdedir.

Başlığın üst kısmında yer alan abaküs kısmının tamamına yakını tahrip olmuştur. Akantus yüzeylerinde matkap işçiliği görülmektedir.

Kat No: 34 Env No: 31

Resim No: 34 Çizim No: -

Dönemi: Geç Roma- Erken Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Alçak Kabartma Tekniği- Yüksek Kabartma Tekniği, Matkap İşçiliği

Ölçü: Y:50 cm. A.G:48 cm Ü.G: 51 cm. Ab. Y: 7 cm. Tanım:

Beyaz mermer malzemeden yapılan korint tipteki başlığın yüzeyinde yer alan akantus yaprakları, volütler ve abaküs kısmında kırılma ve aşınma izleri görülmektedir.

Başlık, altta iki sıra akantus yaprağı ile üstte abaküs kısmından oluşmaktadır. Sütun başlığı gövdesini çevreleyen alt sıra akantuslar, yüzeyden kabartılarak, kısa ve geniş yapraklar şeklinde yüzeyi kaplamıştır. Yaprak çeperleri, derin ana damarlı biçimde işlenmesiyle daha etli olarak algılanmaktadır. Yan yaprakların uçları birbirlerine doğru bağlanmıştır. Akantus yaprak dişleri, sivri uçlu ve uzun tutulmuştur. Akantus yapraklarının tepe uçları kırılmıştır.

İkinci sıra akantuslar ise, alt sıra akantus yapraklarının üst bitiminden itibaren kalathos yüzeyinden çıkmaktadır. Akantus yaprakları, birinci sıra akantus yaprakları arasında kalan boşlukları tamimiyle kaplamaktadır. Akantus yaprakları oldukça uzun ve derin ana damarlı olarak işlenmiştir. Yan yaprak uçları, birbirlerine birleşerek, alt sıra akantuslara göre ikinci sıra akantusların daha geniş olarak algılanması sağlanmıştır. Yan yaprak çeperlerinde ve tepe yapraklarında kırılmalar mevcuttur. Yapraklar iri ve geniş işlenerek, abaküsü alttan destekler biçimdedir. Üst sıra akantus yaprakları arasından yükselerek, kalathosa dokunup, aşağı doğru kıvrılarak uç kısımlarında bir spiral oluşan heliksler, ikinci sıra akantus yapraklarının arasından

yükselen kalın volüt sapları abaküs kısmının alt köşelerinde derin işlenmiş kanalisleriyle küçük volütlere dönüşmektedir. Sütun başlığı gövdesini çevreleyen ir. Abaküsün orta merkezlerine yüzeyden hafif dışa taşkın abaküs çiçeği yerleştirilmiştir. Başlık yüzeyinde matkap işçiliği kullanılmıştır.

Kat No: 35 Env No: 1216

Resim No: 35 Çizim No: -

Dönemi: Erken Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Alçak Kabartma Tekniği- Yüksek Kabartma Tekniği, Matkap İşçiliği Ölçü: Alınamamıştır.

Tanım:

Korint tipteki başlık, gri mermer malzemeden yapılmıştır. Başlık üzerinde oldukça fazla kırılma ve aşınma söz konusudur.

Başlık, altta iki sıra akantus yaprağı ile üstte abaküs kısmından oluşmaktadır. Sütun başlığı gövdesini çevreleyen alt sıra akantus yapraklarının büyük bölümü tahrip olmuştur.

İkinci sıra akantuslar ise, alt sıra akantus yapraklarının üst bitiminden itibaren kalathos yüzeyinden çıkmaktadır. Akantus yaprakları, birinci sıra akantus yaprakları arasında kalan boşlukları tamimiyle kaplamaktadır. Akantus yaprakları oldukça uzun ve derin ana damarlı olarak işlenmiştir. Yan yaprak uçları, birbirlerine birleşerek, alt sıra akantuslara göre ikinci sıra akantusların daha geniş olarak algılanması sağlanmıştır. Yan yaprak çeperlerinde ve tepe yapraklarının çoğu kısmı kırılmıştır. Korint tipteki başlıkta yer alan abaküs kısmı, abaküs çiçeği, volüt ve helikslerde kırılma ve kopma mevcuttur. Akantus yüzeylerinde matkap işçiliği görülmektedir. Tarihlendirme: IV- VI. Yüzyıl

Kat No: 36 Env No: Envantersiz Resim No: 36

Çizim No: 36

Dönemi: Orta Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Alçak Kabartma Tekniği- Yüksek Kabartma Tekniği, Matkap İşçiliği Ölçü: Y: 66 cm. G: 98 cm. Ç: 45 cm. Tanım:

Beyaz mermerden yapılan korint tipteki başlık, sağlam durumdadır.

Başlık, yuvarlak formlu dış bükey taban bileziğinden itibaren başlamaktadır. Sütun başlığı, altta bir sıra sarmaşık yaprağı üstte bir sıra stilize akantus yaprağı ve abaküs kısmından oluşmaktadır. Birinci sıra sarmaşık yaprakları yüzeyden kabartılarak, kısa ve geniş yapraklar şeklinde yüzeyi kaplamıştır. Yan yapraklar birbirlerine doğru bağlanmıştır.

İkinci sırada yer alan stilize akantuslar ise, alt sıra sarmaşık yapraklarının üst bitiminden itibaren kalathos yüzeyinden çıkmaktadır. Akantus yaprakları, birinci sıra sarmaşık yaprakları arasında kalan boşlukları tamimiyle kaplamaktadır. Akantus yaprakları oldukça uzun işlenmiştir.

Üst sıra stilize akantus yaprakları arasından yükselerek, kalathosa dokunup, aşağı doğru kıvrılarak uç kısımlarında bir spiral oluşan heliksler, ikinci sıra akantus yapraklarının arasından yükselen kalın volüt sapları abaküs kısmının alt köşelerinde derin işlenmiş kanalisleriyle iki kez dönen volütlere dönüşmektedir. Dış bükey iki sıra profille sınırlandırılan abaküsün orta merkezlerine yüzeyden hafif dışa taşkın abaküs çiçeği yerleştirilmiştir. Başlık yüzeylerinde işlenen kompozisyonda matkap işçiliği görülmektedir.

Kat No: 37 Env No: 25

Resim No: 37 Çizim No: 37

Dönemi: Geç Roma- Erken Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Alçak Kabartma Tekniği- Yüksek Kabartma Tekniği, Matkap İşçiliği Ölçü: Y:66 cm. G: 83 cm Ab. Y: 7 cm. Tanım:

Beyaz mermer malzemeden işlenen korint tipteki başlık üzerinde yer alan akantus yaprakları, abaküs ve abaküs çiçeklerinde kırılma ve aşınmalar görülmektedir.

Başlık, altta iki sıra akantus yaprağı ile üstte abaküs kısmından oluşmaktadır. Sütun başlığı gövdesini çevreleyen alt sıra akantuslar, yüzeyden kabartılarak, geniş ve uzun yapraklar şeklinde yüzeyi kaplamıştır. Yaprak çeperleri, derin ana damarlı biçimde işlenmesiyle daha etli olarak algılanmaktadır. Akantus yaprak dişleri, sivri uçlu ve uzun tutulmuştur. Bu sivri yaprak dişlerinin yüzeylerinde derin kanallar açılmıştır. Akantus yapraklarının tepe uçları kırılmıştır.

İkinci sırada yer alan akantuslar, alt sıradaki akantus yaprakları arasındaki kalan boşluklara denk gelecek şekilde orta eksenlere yerleştirilmiştir. Bu sıradaki akantuslarda oldukça etli ve derin kanallı damarlara sahiptir. Dışa doğru taşarak, aşağıya dönen akantus dizisinin tepe yapraklarının uçları kırılmış ve yumuşatılmıştır. Abaküs ile ikinci sıra akantus yaprakları arasında kalan kalathos yüzeyi, derin ana damarlı, etli ve dışa taşkın yarım tırtırlı yaprak saplarıyla doldurulmuştur. Yaprak sapları, abaküsü alttan destekler biçiminde işlenmiştir.

Başlığın üst kısmında yer alan abaküs, kenarlardan iç kısma doğru iç bükey kavis yapmaktadır. Abaküsün orta merkezlerine yüzeyden kabartılmış dışa taşkın abaküs

çiçeği yerleştirilmiştir. Başlık yüzeylerinde işlenen kompozisyonda matkap işçiliği görülmektedir.

Kat No: 38 Env No: Y65

Resim No: 38 Çizim No: -

Dönemi: Erken Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Yüksek Kabartma Tekniği Ölçü: Alınamamıştır

Tanım:

Gri mermerden yapılan başlık korint tiptedir. Başlık üzerinde yer alan kompozisyon kırılma ve aşınmadan dolayı tam olarak seçilememektedir.

Başlık, altta iki sıra akantus yaprağı ile üstte abaküs kısmından oluşmaktadır. Sütun başlığı gövdesini çevreleyen alt sıra akantusların belli bir kısmı görülebilmektedir. Yüksek kabartma tekniğinde işlenen başlık, geniş yapraklar şeklinde yüzeyi kaplamıştır. Yaprak çeperleri, derin ana damarlı biçimde işlenmesiyle daha etli olarak algılanmaktadır.

İkinci sırada yer alan akantuslar, alt sıradaki akantus yaprakları arasındaki kalan boşluklara denk gelecek şekilde orta eksenlere yerleştirilmiştir. Bu sıradaki akantuslarda oldukça etli ve derin kanallı damarlara sahiptir. Akantus yapraklarının tamamına yakını tam olarak anlaşılamamaktadır.

Başlığın üst kısmında yer alan abaküs ve abaküs çiçeği bulunmamaktadır. Tarihlendirme: IV- V. Yüzyıl

Kat No: 39 Env No: 1510

Resim No: 39 Çizim No: 39

Dönemi: Geç Roma- Erken Bizans Dönemi İnceleme Tarihi: 12.04. 2012

Yeri: Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi Geliş Yeri: Belli Değil

Tip:-

Malzeme: Mermer

Süsleme Tekniği: Yüksek Kabartma Tekniği, Matkap İşçiliği Ölçü: Alınamamıştır.

Tanım:

Beyaz mermer malzemeden işlenen korint tipteki başlığın büyük bir kısmında kırılma ve aşınma söz konusudur.

Başlık, altta iki sıra akantus yaprağı ile üstte abaküs kısmından oluşmaktadır. Sütun başlığı gövdesini çevreleyen alt sıra akantusların belli bir kısmı görülebilmektedir. Yüksek kabartma tekniğinde işlenen başlık, geniş yapraklar şeklinde yüzeyi kaplamıştır. Yaprak çeperleri, derin ana damarlı biçimde işlenmesiyle daha etli olarak algılanmaktadır.

İkinci sırada yer alan akantus yaprakları, alt sıradaki akantus yaprakları arasındaki kalan boşluklara denk gelecek şekilde orta eksenlere yerleştirilmiştir. Bu sıradaki akantuslarda oldukça etli ve derin kanallı damarlara sahiptir. İkinci sıra akantus yapraklarının tamamına yakını kırık durumdadır. Sütun başlığı gövdesini çevreleyen akantus yaprakları üzerindeki kalathos yüzeyi tamamen aşınmadan dolayı boş görünmektedir.

Başlığın üst bölümünde bulunan abaküs ve abaküs çiçeği kırılmıştır. Tarihlendirme: III- V. Yüzyıl

2.1.4.5. Kesik Piramit Başlıklı Sütun Başlık: