• Sonuç bulunamadı

KONYA HAMAM EŞYALARI KATALOĞU

Eserin adı: Yazılı süslemeli peşkir

Bulunduğu yer: Konya Ayla Uluışık koleksiyonu Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı

Hammaddesi: Keten Ölçüleri: Uzunluk: 95cm.

Genişlik: 45cm. Bordür: 15cm. Fotoğraf no: 22

Peşkir keten hammaddeden düz dokuma tekniğinde dokunmuştur. 95 x 45 ölçülerinde dikdörtgen formludur.

Her iki uç yani kısa kenarda süslemesiz birkaç sıra atkı ipliğinin çekilmesi ile doğrudan saçaklı bırakılmıştır.

İki kısa kenarda metal bükümlü iplik ile düz pesent tekniğinde nakış ile yazılı süsleme işlenmiştir.

Kenarların birinde yazılı bordürde osmanlıca “Bu meseldir, fukara kalbine her kim dokuna” diğerinde “Dokunanın dokunur sinesi Allah okuna” yazmaktadır. Araştırmalarımız sonucu bu alıntının Karamanlı şair Kenzi ‘nin taşlama niteliğinde bir eserinden bir beyit olduğunu tespit ettik. Mısranın bulunduğu taşlama şu şekildedir.

Yürü ey münkir-i hak,kalmadı dünya çoğuna Güvenilmez bu fena mülkün var ve yoğuna Guş eden pendimi, Arif başına gül sokuna

Bu meseldir, fukara kalbine her kim dokuna Dokunanın dokunur sinesi Allah okuna Anların haline vakıf olan ol Rabb_ı celal Bu sözüm guşine mengüş idegör çekme vebal Kande görsen bir dil-i mecruhu, itme sen cidal

Bu meseldir, fukara kalbine kim dokuna Dokunanın dokunur sinesi Allah okuna Bir gün ol hal-i hayatın ki, mematı bulacak Açılan gonca-i ranaları hüsnün solacak Böyle dil mülkünü tahrip ile halin nolacak

Bu meseldir,fukara kalbıne her kim dokuna Dokunanın dokunur sinesi Allah okuna

Mü’minin kalbi hüda beyti, nazar kıl ebedi Yürü var vechi kitabı oku, ayeti, yedi

Sühan-ı KENZİ hakikat sana irşadla didi

Bu meseldir, fukara kalbine her kim dokuna Dokunanın dokunur sinesi Allah okuna

Peşkir kişisel görüşme yaptığımız Ayla hanıma 1970 li yıllarda kayınvalidesi tarafından evlenirken hediye edilmiş bir örnektir.

Eserin adı: Nakış işlemeli hamam bohçası

Bulunduğu yer: Konya Ayla Uluışık koleksiyonu Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı

Hammaddesi: ipek Ölçüleri: 90 x 90 Fotoğraf no: 23

Bohça ipek hammaddeden dokunmuştur. 90 x 90 kare formludur.

Bir köşesinde dört adet büyük çiçek desenli süsleme yer almaktadır. Dört kenarı dilimli, her dilimde küçük gonca motifleri ile süslenmiştir.

Süslemede balık sırtı pesent nakış tekniği uygulanmıştır. Bezemede renk olarak eflatun, mor ve yeşil ipek iplik kullanılmıştır.

Bezemede desen olarak mor ve tonlarındaki renkleri içeren çiçek motifi ve yeşil iğne yapraklar yer almaktadır. Kenar suyunda her dilim içerisine gonca halinde küçük mor çiçekler yerleştirilmiştir.

Eserin adı: Keten Dokuma Peşkir

Bulunduğu yer: Ayla Uluışık koleksiyonu Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: Uzunluk: 180cm. Genişlik: 100cm. Fotoğraf no: 24

Keten malzemeden dokunmuş peşkirin uç kısımlarında yer alan geniş süsleme bordüründe dörder adet büyük boyutta stilize karanfil motifi yer almaktadır. Karanfil aralarında kalan boşluklara işleme sanatında işlemeyi yapan kişinin imzasının bulunduğu üçgenlerden yerleştirilmiştir. Süslemede sarı metal bükümlü sim iplik, pembe, mavi, yeşil, sarı çamaşır ipeği kullanılmıştır. Süslemede düz, verev ve balıksırtı pesent ve tohum işi tekniğinde işleme yapılmıştır(Barışta, 1997).

Her iki uç kısmında da atkı ipliklerinin çekilmesiyle elde edilmiş ara ve uç saçak süsleme mevcuttur15. Eser sahibinden aldığımız bilgiye göre 20. yüzyıla tarihlendiriyoruz.

15Çalışmamızda hamam tekstiline ait eserlerin işlemeleri ve teknikler hakkında Yrd. Doç Dr.

Eserin adı: Havlu Takımı

Bulunduğu yer: Kemal Odabaşı koleksiyonu Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Pamuk

Ölçüleri: Büyük havlu: Uzunluk 180cm. Genişlik: 100cm. Bordür: 20cm. Küçük havlu: Uzunluk 90cm. Genişlik: 48cm. Bordür: 17cm. Fotoğraf no: 25

Eser iki parçadan oluşan havlu takımıdır. Pamuk hammaddeden havlı olarak dokunmuştur. Büyük ve küçük olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Tabii pamuk rengindedir.

Her iki parça dikdörtgen formludur. Büyük parçanın uzunluğu 180cm. genişliği 100cm. küçük parçanın uzunluğu 90cm. genişliği 48cm. dir. Her iki parçanın da kısa kenarları örgülü püskül ile dilimli saçak şeklinde süslenmiştir.

İki parçanın da her iki ucunda çift taraflı olarak işlenmiş kıvrım dallar üzerinde yaprak ve çiçek motifleri vardır. İşleme bordürü büyük parçada 20cm. küçük parçada ise 17cm. genişliğindedir. Süslemede metal bükümlü simli iplik kullanılmıştır. Metal bükümlü iplik ile düz sarma nakış tekniğinde işleme yapılmıştır. Malzeme ve teknik açısından baktığımızda 20. yüzyıla tarihlendirmek mümkündür.

Eserin adı: Sırma Nakışlı Keten Peşkir Bulunduğu yer: Kemal Odabaşı koleksiyonu Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: Uzunluk: 95cm. Genişlik: 47cm. Bordür: 16cm. Fotoğraf no: 26

Dikdörtgen formlu peşkirin her iki kısa kenarı da süslemesiz birkaç sıra atkı ipliğinin çekilmesi ile doğrudan saçaklı bırakılmıştır. Her iki ucunda çift taraflı olarak işlenmiş 2,5 adet çiçek dalı motifi yer almaktadır. Süsleme bordürü 16cm. genişliğindedir. Süslemede simli metal iplik, pembe ve yeşil renk ipek iplik kullanılmıştır. Stilize çiçek ve dal motifleri yer almaktadır. Motifler düz sarma nakış tekniğinde işlenmiştir. Malzeme ve teknik açısından baktığımızda 20. yüzyıla tarihlendirmek mümkündür.

Eserin adı: Yeşil Sırma İşlemeli Keten Peşkir Bulunduğu yer: Kemal Odabaşı koleksiyonu Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: Uzunluk: 104cm. Genişlik: 46cm. Bordür: 17cm. Fotoğraf no: 27

Her iki ucunda sarı renkli metal iplik ve yeşil renk ipek iplik ile işlenmiş narçiçeği ve kıvrım dal motifleri yer almaktadır. Süsleme bordürü 17cm genişliğindedir. Süsleme düz sarma nakış tekniğinde işlenmiştir.

Her iki kısa kenarı da süslemesiz birkaç sıra atkı ipliğinin çekilmesi ile doğrudan saçaklı bırakılmıştır Malzeme ve teknik açısından baktığımızda 20. yüzyıla tarihlendirmek mümkündür.

Eserin adı: Sırma Nakışlı Keten Peşkir

Bulunduğu yer: Konya Etnografya Müzesine 11.10.1962’de hediye edilmiş Ait olduğu dönem: Cumhuriyet dönemi

Hammaddesi: Keten Ölçüleri: 60cm. x 140 cm. Fotoğraf no: 28

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 4512 dir. Keten hammaddeden dokunmuştur. Peşkirin orta kısmı tek yüzlü havlıdır. Uzunluğu 140cm. genişliği 60cm. ölçülerinde dikdörtgen formludur.

Her iki ucunda çift taraflı olarak, düz sarma tekniğinde nakış ile işlenmiş iki kollu çiçek dalı yer almaktadır. İşlemede yalnız bakır renkli sırma tel kullanılmıştır. Kenar uçları fistoludur. Fisto ile bordür arasında kalan kısımda kesme çekme tekniğinde ajur süsleme yer almaktadır. Hafif kirli durumdadır. 20 yüzyıla ait bir eserdir.

Eserin adı: Gül Desenli Keten Peşkir

Bulunduğu yer: 12.10.1966’ da Konya Etnografya Müzesine satınalma yöntemiyle kazandırılmıştır.

Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 168cm. x 82cm. Fotoğraf no: 29

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 5089 dur. Yerli keten dokumadan havlı olarak dokunmuştur16. Uzunluğu 168cm. genişliği 82cm. ölçülerinde dikdörtgen formludur.

Her iki ucunda çift taraflı olarak işlenmiş üçer adet gül dalı motifi yer almaktadır. İşlemede sarı sırma tel, yeşil, pembe ve tonları, mor ve tonları, sarı, krem renk ipek iplik kullanılmıştır. Çin iğnesi, tohum işi, düz ve verev sarma tekniklerinde nakış ile süsleme oluşturulmuştur. Her iki kısa kenarı örgülü püskülle saçaklı süsleme ile süslenmiştir. 20 yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Eserin adı: İşlemeli Hamam Peşkiri

Bulunduğu yer: 25.7.1986 da Günay Görgülügil ' den satın alınarak Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna eklenmiştir.

Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Pamuk İpliği

Ölçüleri: 110cm. x 175cm. Fotoğraf no: 30

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 3381 dir. Tabii beyaz renkli pamuktan ortası havlı olarak dokunmuştur. Uzunluğu 175cm. genişliği 110cm. ölçülerinde dikdörtgen formludur.

Kısa kenarlar iki taraflı ve altışar tane bitkisel bezeme ve birer yatay bordür bezeme şeklinde süslenmiştir. Süslemede sırma tel ve ipek iplik kullanılmıştır. Bitkisel motifler balıksırtı, düz sarma pesent ve hasır iğne tekniğinde nakış ile kenar bordürü verev pesent tekniğinde nakış ile işlenmiştir. Bitkisel süslemede ayrıca gözeme olarak adlandırılan bordürleme tekniği uygulanmıştır(Barışta, 1997: 68). Kısa kenarlar saçaklıdır. 20 yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Eserin adı: Pembe Çiçek Desenli Hamam havlusu

Bulunduğu yer: Konya Etnografya Müzesine 1926 da Mevlana Dergahından nakil.

Ait olduğu dönem: 19.yy sonları Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 71x158 Fotoğraf no: 31

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 670 dir. Keten hammaddeden orta kısmı havlı olarak dokunmuş olup tabii kirli beyaz renktedir. Uzunluğu 158cm. genişliği 71cm. ölçülerinde dikdörtgen formludur.

İki kısa kenarında çift taraflı olarak sekiz çiçekli 'S' şeklinde sarmaşık dalı hesap işi iğne tekniği olarak bilinen teknik ile işlenmiştir. İşlemede sarı renkte klaptan, açık ve koyu pembe, sarı, bej, mavi, gri renkli ipek iplikler kullanılmıştır. İşlemelerin altında atkı ipliklerinin çekilmesiyle yapılmış ajur şeklinde ara saçak vardır. İki kısa kenarı makine dikişi ile kıvrılmıştır.

Oldukça kirli ve lekeli olup işlemelerinde solma ve kararmalar vardır. 20. yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Eserin adı: Sırma Nakışlı Havlu Dokuma Peşkir

Bulunduğu yer: 24.12.1966’da Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna satın alma yöntemiyle kazandırılmıştır

Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Pamuk

Ölçüleri: 61cm. x 136cm. Fotoğraf no: 32

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 5142 dir. Yerli dokumadan yapılmış olup, pamuk hammaddeden tabii renkli ve ortası havlı olarak dokunmuştur. Uzunluğu 136cm. genişliği 61cm. ölçülerinde dikdörtgen formludur.

Her iki ucunda çift taraflı olarak işlenmiş sarmaşık dal ve çiçek motifleri vardır. İşlemede sarı renkli sırma ve tel malzeme kullanılmıştır. İşleme düz sarma pesent tekniğinde nakışlıdır. Uç kısımları dilimli fisto şeklinde sarılıp kesilmeden bırakılmıştır. 20. yüzyıla tarihlenmektedir.

Eserin adı: Kıvrım Dal Desenli Keten Hamam Peşkiri

Bulunduğu yer: 27.7.1967 de Lütfi Temizerler den satın alınarak Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna kazandırılmıştır.

Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 67cm. x 142cm. Fotoğraf no: 33

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 5216 dır. Keten hammaddeden orta kısmı havlı olarak dokunmuştur. Uzunluğu 142cm. genişliği 67cm. ölçülerinde dikdörtgen formludur.

Her iki ucunda çift taraflı ve birbirinin aynı dört adet kıvrım dallı çiçek motifleri birbirine birleşik olarak işlenmiştir. İşlemede sarı renk klabdan kullanılmıştır17. Dallarda verev pesent çiçeklerde düz pesent tekniğinde nakış uygulanmıştır. İki uç kısmına yakın kısmı atkı ipliklerinin çekilmesi suretiyle ajurlu olarak süslenmiş uç kısımlara çok kısa saçak bırakılmıştır. 20. yüzyıla tarihlenmektedir.

Eserin adı: Keten Traş Peşkiri

Bulunduğu yer: 18.8.1977 de Mehmet Köne’den satın alınarak Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna kazandırılmıştır.

Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 0,48cm. x 220cm. Fotoğraf no: 34

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 2505 dir. Yerli keten dokuma hammaddeden yapılmıştır. Uzunluğu 220cm. genişliği 0.48cm. ölçülerinde ince uzun dikdörtgen formludur.

Her iki uç kısımları muhtelif renkli ince pamuk ipler ile işlenmiş geometrik motiflerle bezenmiştir. İşlemelerde kırmızı, pembe, mavi, siyah, sarı, yeşil renkte iplik kullanılmıştır. İşlemeli uçların kenarları örgü saçaklıdır. İşlemelerde hesap iğne tekniği kullanılmıştır. Dört kenarı da bordürlü ve saçaklı olarak süslenmiştir. 20. yüzyıla tarihlenmektedir.

Eserin adı: Simli İplik Nakışlı Hamam Peşkiri

Bulunduğu yer: 11.10.1969’ da Tahire Özkent'den satın alınarak Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna kazandırılmıştır.

Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 120cm. x 61cm. Fotoğraf no: 35

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 5496 dır. Tabii beyaz renkli keten hammaddeden Orta kısım havlu olarak dokunmuştur. Uzunluğu 120cm. genişliği 61cm. ölçülerinde dikdörtgen formlu bir peşkirdir.

Her iki ucunda çift taraflı olarak üç paralel çizgi üzerine işlenmiş çiçek, yaprak ve kıvrım dal motifleri yer almaktadır. İşlemede metal bükümlü simli iplik kullanılmıştır. İşleme verev ve düz sarma tekniğindedir. İşlemeler ve havlu dokuma kısım iki taraflıdır. Kısa kenarları Kastamonu çarşaf düğümü tekniğinde saçaklanarak süslenmiştir. Eser oldukça kirli durumdadır. 20. yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Eserin adı: Pamuklu Dokuma Hamam Havlusu

Bulunduğu yer: 22.07.1976 da Recep Kasapoğlu’ndan satın alınarak Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna kazandırılmıştır.

Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Pamuk

Ölçüleri: 91cm. x 175cm. Fotoğraf no: 36

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 2293 tür. Tabii beyaz renkli pamuk hammaddeden orta kısım havlı olarak dokunmuştur. Uzunluğu 175cm. genişliği 91cm. ölçülerinde dikdörtgen formlu bir havludur.

İki kısa kenarında çift taraflı olarak üçer adet saplı dairesel bir çiçek ve saptan çıkarak çiçek etrafını dolaşan çiçekli dal motifleri işlenmiştir. Üç motif arasında üçgen kartuşlar içinde büyük bir ihtimalle yapan kişinin ismini simgeleyen rumuzlar işlenmiştir. Altta şerit şeklinde kenar suyu işlenmiştir. İşlemeler Türk işi nakış tekniğindedir, gözemeler bulunmaktadır. İşlemelerde gümüş renkli sim, mavi, turuncu, sarı, kahverengi, yeşil renkli ipek iplikler kullanılmıştır. Bordür kısmı düz pesent tekniğinde üçgen susmalardan meydana gelmektedir. İşlemelerin altında atkı iplerinin çekilmesiyle ajurlu saçak yapılmış olup uç kısımları kendinden kısa saçaklıdır.

Yer yer lekeler işlemelerde yıpranmalar ve solmalar vardır. 20. yüzyıla tarihlenmektedir.

Eserin adı: Stilize Bitkisel Motifli Hamam Havlusu

Bulunduğu yer: 19.03.1970 de Ömer Varol dan satın alınarak Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna kazandırılmıştır.

Ait olduğu dönem: 20. yüzyılın ilk yarısı Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 75cm.x 152cm. Fotoğraf no: 37

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 5530 dur. Tabii beyaz renkli keten hammaddeden Orta kısım havlu olarak dokunmuştur. Uzunluğu 152cm. genişliği 75cm. ölçülerinde dikdörtgen formlu bir havludur.

İki kısa kenarda da üçer adet stilize bitkisel motifler işlenmiştir. Dokuma sırasında yapılmış paralel enine lacivert çizgiler mevcuttur. Uç kenarda da dama motifi işlenmiştir. İşlemede açık mavi, pembe, turuncu, bordo, sarı renkte ipek iplik ve metal bükümlü sim iplik kullanılmıştır. İşlemeler verev ve düz pesent tekniğindedir. İki kısa ucu Kastamonu çarşaf düğümü olarak bilinen düğüm tekniği ile saçaklanmıştır.

Eserin adı: Sarmaşık Dal Motifli Keten Peşkir

Bulunduğu yer: 31.03.1958’ de satın alınarak Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna kazandırılmıştır.

Ait olduğu dönem: Cumhuriyet Dönemi Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 59cm. x 135cm. Fotoğraf no: 38

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 4015 dir. Keten hammaddeden orta kısmının bir yüzü havlı olarak dokunmuştur. Uzunluğu 135cm. genişliği 59cm. ölçülerinde dikdörtgen formlu bir peşkirdir.

Her iki ucunda çift taraflı olarak işlenmiş sarmaşık dalları yer almaktadır. İşlemede yalnız sarı klabdan kullanılmış olup, kenar suyunda kullanılan klabdanın rengi koyudur. Kısa kenarları fistoludur. Kenar ile işleme bordürü arasında kalan kısma kesme çekme ajur tekniğinde süsleme yapılmıştır.

Eserin adı: Gül Motifli Keten Peşkir

Bulunduğu yer: 9.10.1926 da Mevlana Dergahından nakledilerek Konya Etnoğrafya Müzesi koleksiyonuna eklenmiştir.

Ait olduğu dönem: Osmanlı Dönemi 19. yy sonları Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 60cm. x 135cm. Fotoğraf no: 39

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 3852 dir. Keten hammaddeden orta kısmı havlı olarak dokunmuştur. Uzunluğu 135cm. genişliği 59cm. ölçülerinde dikdörtgen formlu bir peşkirdir.

Her iki ucunda çift taraflı olarak işlenmiş kıvrım dallar arasında iki adet gül motifi yer almaktadır. İşlemede bakır renkli klaptan kullanılmıştır. İşlemede hasır iğne, düz sarma ve tohum işi teknikleri uygulanmıştır. Uç kısmı fisto süslemelidir. Fisto ve nakış bordürü arasında kalan kısım kesme çekme ajur tekniğinde süslenmiştir. 19. yüzyıla tarihlenmektedir.

Eserin adı: Ağaç Desenli Keten Peşkir

Bulunduğu yer: 9.10.1926’ da Mevlana Dergahından nakledilerek Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna eklenmiştir.

Ait olduğu dönem: 19. yy sonları Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 178cm. x 80cm. Fotoğraf no: 40

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 3845 dir. Keten hammaddeden orta kısmı havlı olarak dokunmuştur. Uzunluğu 178cm. genişliği 80cm. ölçülerinde dikdörtgen formlu bir peşkirdir.

Her iki uç tarafında üçer adet stilize ağaç motifli süsleme yer almaktadır. İşlemede kurşuni renkli metal bükümlü iplik ve yeşil, kahverengi ve mor renklerde pamuk iplik kullanılmıştır. İşleme bordürü ve saçak arasında sarmaşık şeklinde kenar suyu işleme yer almaktadır. Kenar suyu işleme uzun kenara doğruda devam ettirilmiştir. İşlemelerde düz pesent ve balıksırtı pesent teknikleri kullanılmıştır. Uç kısımlarda atkı ipliklerinin çekilmesiyle meydana gelen saçak vardır. 19. yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Eserin adı: Keten Peşkir

Bulunduğu yer: 9.10.1926 Mevlana Dergâhından nakledilerek Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna kandırılmıştır.

Ait olduğu dönem: Osmanlı Dönemi 19. yy sonları Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 160cm. x 80cm. Fotoğraf no: 41

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 3835 dir. Keten hammaddeden dokunmuştur. Peşkirin enine iniş yolları havlu tarzında dokunmuştur. Uzunluğu 160cm. genişliği 80cm. ölçülerinde dikdörtgen formlu bir peşkirdir.

Her iki ucunda çift taraflı olarak işlenmiş sarmaşık şeklinde kenar suyu ve üçer adet çiçek dalı motifi yer almaktadır. İşlemede sarı ve gümüş renkli klabdan tel, mavi ve yeşil renkli ipek iplik kullanılmıştır. Dallarda balıksırtı pesent, diğer kısımlarda düz pesent tekniğinde nakış uygulanmıştır. Kısa uçlar birkaç sıra atkı ipliğinin çekilmesi ile saçaklı olarak bırakılmıştır. 19. Yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Eserin adı: Sarmaşık Dallı Çiçek Motifli Keten Peşkir

Bulunduğu yer: 9.10.1926 Mevlana Dergâhından nakledilerek Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna eklenmiştir.

Ait olduğu dönem: Osmanlı Dönemi 19. yy sonları Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 130cm. x 62cm. Fotoğraf no: 42

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 3838 dir. Keten hammaddeden orta kısmı havlı olarak dokunmuştur. Uzunluğu 130cm. genişliği 62cm. ölçülerinde dikdörtgen formlu bir peşkirdir.

Her iki uç kenarı katlama oyalı ve atkı ipliği çekilerek meydana gelen ajur saçaklı bir görünümdedir. Her iki ucunda ters istikamette uzanan metal bükümlü iplik ile düz ve verev pesent tekniklerinde işlenmiş sarmaşık dal motifleri yer almaktadır. İşleme çift yüzlüdür. 19. yüzyıla tarihlenmektedir.

Eserin adı: Bitkisel Motifli Keten Peşkir

Bulunduğu yer: 9.10.1926 Mevlana Dergâhından nakledilerek Konya Etnografya Müzesi koleksiyonuna eklenmiştir.

Ait olduğu dönem: Osmanlı Dönemi 19.yy sonları Hammaddesi: Keten

Ölçüleri: 150cm. x 77cm. Fotoğraf no: 43

Eser Konya Etnografya Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır. Envanter numarası 3837 dir. Keten hammaddeden dokunmuştur. Peşkirin orta kısmı enine geniş yollu ve havlı olarak dokunmuştur. Uzunluğu 150cm. genişliği 77cm. ölçülerinde dikdörtgen formlu bir peşkirdir.

Kısa kenarlarda enine uzanan satranç bölmeleri şeklinde işlenen kenar suyunun arkasında üçer adet daire şeklinde kıvrılan çiçek dalları yer almaktadır. İşleme çift taraflı olup, malzeme olarak sarı ve gümüş renkli klabdan, yeşil ve bej renkli iplikler kullanılmıştır. İşlemede hasır iğne düz ve balıksırtı pesent teknikleri uygulanmıştır. Her iki uç tarafında atkı ipliklerinin çekilmesiyle meydana gelen saçaklar ve saçaklar ile süsleme bordürü arasında atkı ipliklerinin çekilmesi ile elde edilen ajurlu ara saçak mevcuttur. Osmanlı dönemine tarihlendirilmektedir.

Eserin adı: Renkli Çiçek Motifli Keten Hamam Havlusu

Benzer Belgeler