• Sonuç bulunamadı

3.3. Konaklama Öğretmenlerinin Özel Eğitim Alanında Yaşadıkları Güçlüklerin

3.3.9. Konaklama Öğretmenlerinin Kat Hizmetleri Dalı Modülünü

Tablo 23. Konaklama öğretmenlerinin kat hizmetleri dalı modülü ile ilgili değerlendirmelerine ilişkin bulgular

Katılımcılara özel eğitim merkezleri için yayınlanan Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı Kat Hizmetleri Dalı ile ilgili modülü nasıl değerlendirdiklerine yönelik soru yöneltilmiştir. Alınan yanıtlara göre dört kategori oluşturulmuştur. Kategorilere göre ifadelerin bütünlüğü aşağıdaki şekilde sağlanmaya çalışılmıştır. Soru 10: Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün özel eğitim merkezleri için yayınladığı Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı Kat Hizmetleri Dalı modülünü nasıl değerlendirirsiniz?

Yetersiz (15)

“Modülde yalnızca hedef davranışlar var. Alt basamaklar boş ve hazır bulunuşluk için ön giriş yok. Meslek öğretmenlerine özel eğitim anlamında rehberlik etmiyor. Ders işleme yöntemleri de isimleri var ama içeriği hakkında bilgimiz yok. BEP ve BÖP yapılması gerektiği belirtilmiş fakat derinlemesine bilgi yok. Görsel sunum yok. Hangi düzeydeki çocuk için hangi davranışların kaç basamağını alacağımızla ilgili bilgi yok. Çok eksik.”

K1, K12, K24, K5, K14, K15, K18, K16, K20, K21, K27

“Modüle ilk olarak turizm, konaklama, seyahat, otel gibi kavramlar da eklenmelidir. Görsel resimler ve videolar da eklenebilir.”

K2 “%30u dolu diyebilirim onlar da sadece konu başlıkları var. *Kat görevlisi tanımı, kat hizmetleri personellerinin tanımları ve özellikleri eklenmeli ayrıca kat ofisi de eklenmeli.”

K9

“Görsel eksik, güncel konular yok. Önerim: *Çamaşırhane işlemlerinden ütü teknikleri ve görsel desteği ile ayrıntılı anlatım ve çarşaf katlama teknikleri görsel destekli detaylı anlatım eşliğinde eklemeler yapılmalı.”

K3

“Konulara göre süre uyuşmazlığı mevcut. Bazı beceriler için süre kısıtlı, bazıları için ise çok fazla. Hızlı öğrenen çocuklar için yeni bir konuya geçiş fırsatı yok. Farklı hedef davranışlar eklenmeli. Ayrıca önerim: *Çamaşırhane modülüne çamaşır yıkama ve serme becerileri de eklenmeli. * Kuru temizleme modülü de eklenmelidir.”

K4

Çok detaylı (7)

“Çok detaylı ve yoğun.” K22

“Kişisel bakım ünitesi çok fazla. Ayrıca banyo yapma için uygulama alanı yok, saç yıkama, sakal traşı için de. Modül süreleri hesaplandığında 1 sene boşa çıkıyor.”

K26

“Turizm otelciliğin aynısı ve çok detaylı bence. Ayrıca hiçbir atölyede silindir, pres ve manken ütü, plaj ve şezlong bulunmamakta. Bu becerilerin olduğu modüller iptal edilmeli. Ayrıca asansör de olmadığı için kirli çamaşırların sevk edilmesi bölümü de iptal edilmeli.”

K6, K19, K23

“Bence orta-ağır bireylere göre düzenlenmiş.” K10 “Alanın öncelikle tanıtımı yapılması için bir ünite eklenmeli. Faydalı bulmuyorum. Ütü yapmak için falan başlarında sürekli gözetmek gerekiyor. Bu çocuklar yalnızca bağımsız olarak cam temizliği, ofis-kurum temizliği, paspas yapabilirler.”

K11

Yeterli (3)

“Kat hizmetleri modülü yeterli.” K13, K17, K25

İncelenmemiş (2)

Modülü bazı konularda yetersiz, eksik bulduğu ile ilgili değerlendirme yapan 15 katılımcı vardır. Yetersizliği belirtilen konular aşağıdaki şekilde gruplandırılmıştır. 11 katılımcı modül içeriğinde yalnızca hedef davranışların olduğunu, beceri alt basamakların boş olduğunu, zihinsel engellilere özel öğretim yöntemlerinin anlatılmadığını ve öğretmene rehberlik etmediği ile ilgili görüş bildirmiştir. Ayrıca BEP ve BÖP yapılması gerektiği ile ilgili açıklamalar kısmında madde varken nasıl yapılacağına dair bir alan ayrılmamış olduğunu belirtmiştir.

Ayrıca 2 ayrı katılımcı farklı yorumlarına ek olarak görsel desteğin hiç olmadığını, olması gerektiği ile ilgili ifadeler kullanmışlardır. Modül içeriğindeki üniteler için sürelerin müfredata uymadığı ile ilgili 2 katılımcı ifade kullanmışlardır.

Modüle eklenmesi gerektiği düşünülen kavramlar ve becerilerle ilgili öneriler:  Konaklama, seyahat, turizm, otel kavramları

 Kat hizmetleri personelleri tanımları, özellikleri ve yaptıkları işlerle ilgili bilgiler  Kat görevlisi tanımı

 Görsel destekli ütü uygulama teknikleri  Görsel destekli çarşaf katlama teknikleri  Çamaşır yıkama ve serme uygulamaları  Kuru temizleme modülü

Modülü bazı açılardan çok detaylı bulan 7 katılımcı vardır. Aşağıdaki şekilde gruplandırılabilir:

Kişisel bakım modülü her yeni beceri modülünün önünde olarak sunulduğundan fazla olduğu gerekçesi ile gereksiz olduğu düşünülmüştür. Ayrıca Türkiye’de hiçbir Kat Hizmetleri Atölyesinde banyo yapma, saç yıkama ve sakal tıraşı yapabilme ile ilgili uygun ortamın bulunmadığı görüşünde oldukları kaydedilmiştir. 2018 Ekim ayında Konaklama Hizmetleri olarak yeniden düzenlenen eğitim programında her beceri modülü öncesi var olan Kişisel Bakım modülü kaldırılmıştır (orgm.meb.gov.tr, 06.05.2019).

Bir katılımcı orta- ağır düzeyde zihinsel engelli bireylere uygun olarak detaylandırıldığını belirtirken; bir katılımcı da turizm otelcilik liseleri düzeyinde

detaylı olduğunu belirtmiştir. Bu konudaki büyük fark her il ve ilçede bulunan öğrencilerin özelliklerinin farklılığından kaynaklanmakta olduğu düşünülmektedir. Kaynaştırma öğrencilerin yoğunlukta olduğu bir sınıfta elbette modül çok hafif gelecektir. Çünkü her bir beceri alt basamaklarına ayrılmış şekilde sunulmuştur. Bazı hafif ve orta seviyeye yakın zihinsel engelli bireylerin bulunduğu sınıfta ise modül, öğretmene çok fazla beceri içeriyor gibi gelebilmektedir. Bir katılımcı ise bu çocukların bağımsız şekilde yalnızca ofis-kurum temizliği, paspas ve cam silme becerilerini gerçekleştirebilecekleri ile ilgili yorum yapmıştır. Ayrıca modülün ilk bölümü alanın tanıtımı olması gerektiği ile ilgili ifade de eklemiştir.

Modülden çıkarılmasının gerekli olduğu düşünülen beceriler:

 Kişisel bakım modülünden banyo yapma, saç yıkama, sakal tıraşı becerileri  Kirli çamaşırların çamaşırhaneye sevk edilmesi modülü

 Silindir, manken ve pres ütü becerileri  Plaj, asansör ve şezlong temizliği becerileri

Bu becerilerin çıkarılmasına yönelik görüşlerin sebebi hiçbir Kat Hizmetleri atölyesinde veya okulların yapısında bu becerilerin uygulanması için uygun bir alanın ve malzeme ortamının olmamasıdır. Kişisel bakım modülü 2018-2019 yılı eğitim öğretim döneminde kaldırılmıştır. Fakat kirli çamaşırların sevki modülü de uygun ortam olmadığından programdan kaldırılması gerekliliği geri alınan bildirimlerle kaydedilmiştir. Çalışmanın Giriş kısmında Konaklama Hizmetleri dalında eski ve yeni modüllerin karşılaştırıldığı bir tablo bulunmaktadır. Modülü yeterli bulan 3 katılımcı vardır. Modülü hiç incelemeyen 2 katılımcı bulunmaktadır.