• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUM

5.10. Kolerasyon Analiz

Korelasyon analizi esas olarak, değişkenler arasındaki ilginin yönü ve derecesi ile ilgilenir. Analizin en önemli varsayımı, değişkenler arasındaki ilginin doğrusal olduğu yönündedir. Değişkenler arasındaki ilginin yönünü ölçmede korelasyon katsayısı “r” kullanır (Eymen,2007,99).

Tablo:33’te, İklim değişikliğinin turizm üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin verilere uygulanan (Tablo:24’deki önermeler) korelasyon analizinden elde edilen korelasyon katsayıları verilmiştir.

Buna göre “Kar örtüsünün azalması ve buzul tabakasının küçülmesi sonucu kış turizminde sezon kısalığı ya da sezonun açılamaması.” önermesi ile “Aşırı fırtına gibi olumsuz hava olaylarının sıklık ve şiddetinde artış nedeniyle turizm işletmelerinde oluşacak zarar ve talebin olumsuz etkilenmesi önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,588)

“Kar örtüsünün azalması ve buzul tabakasının küçülmesi sonucu kış turizminde sezon kısalığı ya da sezonun açılamaması.” önermesi ile “Bazı bölgelerde yağış miktarı ve sıklığında artışlar nedeniyle oluşan/oluşacak su baskınları. Bu felaketler sonucu tarihi eserler, kültürel varlıkların ve turizm

altyapılarının zarar görmesi” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır.(r=0,715)

“Bazı bölgelerde yağış miktarı ve sıklığında artışlar nedeniyle oluşan/oluşacak su baskınları. Bu felaketler sonucu tarihi eserler, kültürel varlıkların ve turizm altyapılarının zarar görmesi” önermesi ile “Deniz seviyesinin yükselmesi sonucunda kıyı erozyonu, plaj bölgesinin kaybedilmesi, sahil kesiminin yüksek koruma maliyeti oluşması gibi olumsuzluklar yaşanacaktır.” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,729)

“Deniz seviyesinin yükselmesi sonucunda kıyı erozyonu, plaj bölgesinin kaybedilmesi, sahil kesiminin yüksek koruma maliyeti oluşması gibi olumsuzluklar yaşanacaktır.” önermesi ile “Sıcaklık artışı nedeniyle kara ve denizdeki biyo-çeşitlilikte değişmeler sonucu destinasyonlara has doğal çekiciliklerin kaybı (Örneğin: Av turizmin olumsuz etkilenmesi, mercan resiflerin beyazlaşması… gibi)” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0, 733)

Deniz seviyesinin yükselmesi sonucunda kıyı erozyonu, plaj bölgesinin kaybedilmesi, sahil kesiminin yüksek koruma maliyeti oluşması gibi olumsuzluklar yaşanacaktır.” önermesi ile “Daha sık ve daha büyük orman yangınları sonucu doğal çekiciliklerin kaybı, sel baskını riskinde artış ve turizm altyapılarının zarar görmesi” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0, 723)

“Kar örtüsünün azalması ve buzul tabakasının küçülmesi sonucu kış turizminde sezon kısalığı ya da sezonun açılamaması.” önermesi ile “Toprak değişiklikleri (Örneğin: nem düzeyi, erozyon) sonucu arkeolojik varlıkların ve diğer doğal varlıkların kaybı, destinasyon çekiciliklerin olumsuz etkilenmesi. Bu varlıkları korumak için yapılan bakım ve onarım giderlerinin artması” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,732)

“Kar örtüsünün azalması ve buzul tabakasının küçülmesi sonucu kış turizminde sezon kısalığı ya da sezonun açılamaması.” önermesi ile “Destinasyon merkezleri farklı bölgelere kaymaktadır/kayacaktır.” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0, 543)

“Destinasyon merkezleri farklı bölgelere kaymaktadır/kayacaktır.” önermesi ile “Destinasyon merkezlerinde oluşan olumsuz hava koşullarından medya yardımıyla turistlerin haberdar olmaları sonucu toplu rezervasyon iptallerinin gerçekleşmesi” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,656)

“Destinasyon merkezlerinde oluşan olumsuz hava koşullarından medya yardımıyla turistlerin haberdar olmaları sonucu toplu rezervasyon iptallerinin gerçekleşmesi” önermesi ile “Denizlerde yaşayan zararlı canlıların artması sonucu turistlere yönelik yeni tehditlerin oluşması.” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,578)

“Denizlerde yaşayan zararlı canlıların artması sonucu turistlere yönelik yeni tehditlerin oluşması.” önermesi ile “İklim değişikliğinden olumsuz etkilenmesi beklenen ülkelerin turizm sektörlerinde istihdam edilen kişilerin işlerini kaybedecek olmaları ve bu ülkelerde işsizlik oranların da artışların yaşanması beklenmektedir.” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,765)

“Toprak değişiklikleri (Örneğin: nem düzeyi, erozyon) sonucu arkeolojik varlıkların ve diğer doğal varlıkların kaybı, destinasyon çekiciliklerin olumsuz etkilenmesi. Bu varlıkları korumak için yapılan bakım ve onarım giderlerinin artması” önermesi ile “İklim değişikliğinin mimarlarından biri sayılan hava ulaşımı konusunda insanların daha hassas davranması nedeniyle daha çok kısa mesafe destinasyonların tercih edilmesi ve yeni destinasyonlarının canlanması için şart olan direk uçuşlarının maliyet sorunu nedeniyle gerçekleşememesi.” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,556)

“Zararlı böceklerin çoğalması nedeniyle bulaşıcı hastalıkların artacağı tahmin edilmektedir.” önermesi ile “Çevreci kararlar nedeniyle insanların yakın destinasyonları tercih etmeleri sonucu yeni yerler ve kültürleri tanıma imkânlarının azalması” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,522)

“Çevreci kararlar nedeniyle insanların yakın destinasyonları tercih etmeleri sonucu yeni yerler ve kültürleri tanıma imkânlarının azalması” önermesi ile “Flora ve faunada yaşanan kayıplar sonucunda alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesinde zorlukların yaşanması” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,698)

“Flora ve faunada yaşanan kayıplar sonucunda alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesinde zorlukların yaşanması” önermesi ile “İklim değişikliğinden dolayı tarım alanlarının zarar görmesi ve tarımsal ürünlerin kalitesinin düşmesi sonucu gastronomi turizminin olumsuz etkilenmesi ve işletme maliyetlerinde yaşanacak artışlar.” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,663)

“İklim değişikliğinden dolayı tarım alanlarının zarar görmesi ve tarımsal ürünlerin kalitesinin düşmesi sonucu gastromi turizminin olumsuz etkilenmesi ve işletme maliyetlerinde yaşanacak artışlar.” önermesi ile “Yaşanacak olan olumsuz hava koşulları nedeniyle kıyı turizmi önemini yitirecektir.” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,490)

“İklim değişikliğinden olumsuz etkilenmesi beklenen ülkelerin turizm sektörlerinde istihdam edilen kişilerin işlerini kaybedecek olmaları ve bu ülkelerde işsizlik oranların da artışların yaşanması beklenmektedir.” önermesi ile “Turizm işletmelerinin ısıtma ve soğutma giderlerinin artması” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,512)

“Yaşanacak olan olumsuz hava koşulları nedeniyle kıyı turizmi önemini yitirecektir.” önermesi ile “Turizm etkinliklerinde ve alışkanlıklarında çok

önemli değişiklikler olacaktır. Örneğin: Kıyı turizmi yerine yayla turizmi tercih edilmesi… gibi.” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,681)

“Sıcaklık artışı nedeniyle kara ve denizdeki biyo-çeşitlilikte değişmeler sonucu destinasyonlara has doğal çekiciliklerin kaybı (Örneğin: Av turizmin olumsuz etkilenmesi, mercan resiflerin beyazlaşması… gibi)” önermesi ile “Sıcaklık sorunları nedeniyle turistlerde görülebilecek sağlık sorunlarında (Kalp, tansiyon vb.) artış beklenmektedir.” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,642)

Tablo:34’te, İklim değişikliğinin turizm üzerindeki olumlu etkilerine ilişkin verilere uygulanan (Tablo:25’teki önermeler) korelasyon analizinden elde edilen korelasyon katsayıları verilmiştir.

Tablo:34 İklim Değişikliğinin Turizm Üzerindeki Olumlu Etkilerine Ait Önermelerin Korelasyon Katsayıları

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 1 2 ,269 1 3 -,156 ,506* 1 4 ,405 ,291 ,115 1 5 ,325 ,255 ,164 ,418 1 6 ,420 ,032 -,019 ,329 ,653** 1 7 ,379 ,215 ,328 ,587** ,330 ,491* 1 8 ,434 ,169 ,005 ,667** ,289 ,190 ,555* 1 9 ,543* ,027 ,018 ,440 -,014 ,176 ,276 ,459* 1 10 ,473* ,597** ,428 ,257 -,032 -,079 ,190 ,375 ,412 1 11 -,005 ,198 ,331 ,424 ,319 ,461* ,526* ,349 ,248 ,092 1

** Katsayı 0.01 düzeyinde anlamlı (çift yönlü) * Katsayı 0.05 düzeyinde anlamlı (çift yönlü)

“Eko-turizmin önemi gün geçtikçe artırmaktadır. ” önermesi ile “Alternatif turizm çeşitlerin oluşması ve yatırımların artması nedeniyle turizm sektöründe yeni işbirliği, istihdam ve yatırım olanakları oluşması. ” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,506 )

“Turistlerde çevre bilincinin artması” önermesi ile “Sektör olarak sınırlı miktarda olan kaynakların doğru ve verimli olarak kullanma bilincinin artması ” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,653 )

“Turistik iklimsel konforun iyi olmadığı dönemlerde maddi imkânları kısıtlı kişilerin turizm hareketlerine katılma imkânı” önermesi ile “Kıyı turizmi sezonunun uzaması ve mevsimsellik özelliğinin kalkması” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,587)

“Turistik iklimsel konforun iyi olmadığı dönemlerde maddi imkânları kısıtlı kişilerin turizm hareketlerine katılma imkânı” önermesi ile “Yakın destinasyon merkezlerin tercih edilmesi nedeniyle tatil süresinin ve geceleme sayısının artması” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,667 )

“Turizme uygun olmayan ülke ve bölgelerin (kuzeyde yer alan bölgeler), iklim değişikliğinin etkisiyle turizm için gerekli iklim özelliklerine sahip olacak olmaları” önermesi ile “Havayolu yerine karayolunu ulaşımının tercih edilmesi nedeniyle yol güzergâhında bulanan restoran vb. turistik işletmelerin gelişmesi ” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,543)

“Eko-turizmin önemi gün geçtikçe artırmaktadır.” önermesi ile “Kişilerin kitle turizmi gibi düşük gelir kazandırıcı turizm çeşitlerinin yerine özel ilgi alanlarına yönelik ve yüksek gelir getirici turizm türlerine eğilmesi” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,597)

“Kıyı turizmi sezonunun uzaması ve mevsimsellik özelliğinin kalkması” önermesi ile “İsrafçı olan “her şey dâhil “pazarlama taktiğinden vazgeçilerek “kullandığın kadar öde” pazarlama taktiği kullanılarak turistlerin harcamalarının artırıma imkânın olması.” önermesi arasında güçlü ilişki bulunmaktadır. (r=0,526)

Tablo:35’te, Günümüzde iklim değişikliğinin etkileri turizm sektöründe hissedilmekte midir? sorusuna ilişkin verilere uygulanan (Tablo:26’daki