• Sonuç bulunamadı

İşletmelerin saldıkları karbon emisyonuna göre vergilendirme

BULGULAR VE YORUM

9.24. İşletmelerin saldıkları karbon emisyonuna göre vergilendirme

yapılmalıdır. 4,16 1,015

Önerme 4- “Alternatif turizm çeşitleri belirlenmeli ve tanıtma-pazarlama faaliyetlerine şimdiden bu turizm çeşitlerine yer verilmelidir.” Bu önermenin

aritmetik ortalama değeri 4,47’dir. Standart sapma değeri ise 0,612’dir. Kısaca bu önerme “Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 5- “İklim değişikliği sebebiyle ülkemizden daha fazla ısınacak ülkelerdeki potansiyel tüketicilerin seyahatlerinde ülkemizi seçmeleri için çalışmalar yapılmalıdır. ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,26’dır. Standart sapma değeri ise 1,046’dır. Kısaca bu önerme “Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 6- “Çevre koruma, geri dönüşüm ve enerji tasarrufu konularında sektörün ve çalışanların bilinçlendirilmesi ve yasal düzenlemelerin yapılması ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,68’dir. Standart sapma değeri ise 0,478’dir. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 7- “Yeşil ve beyaz yıldız gibi projelerin yaygınlaştırılması ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,63’tür. Standart sapma değeri ise 0,684’tür. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 8- “Az enerji tüketen ve çevreye daha az zarar veren turizm planlamaların yapılması ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,79’dur. Standart sapma değeri ise 0,419’dur. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 9- “Enerji tüketimi az olan ve en az atık oluşturan tesislerin teşvik edilip ödüllendirilesi. ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,84’tür. Standart sapma değeri ise 0,375’tir. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 10- “Konu ile ilgili dünyada yapılan çalışmaların ve alınan tedbirlerin yakından takip edilmesi.” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,63’tür. Standart sapma değeri ise 0,496’dır. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 11- “Sel ve su baskınlarına karşı ivedi olarak belediyelerce alt yapı (kanalizasyon) çalışmalarını tamamlanması.” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,63’tür. Standart sapma değeri ise 0,496’dır. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 12- “Ülkemize fazla turistin değil de kaliteli turistin getirilmesi amaçlanmalı.” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,47’dir. Standart sapma değeri ise 0,964’tür. Kısaca bu önerme “Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 13- “Doğal kaynakların kirletilmesini önleyici tedbirlerin alınması.” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,79’dur. Standart sapma değeri ise 0,419’dur. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 14- “Yeşil dokuyu artırıcı yapılaşmalara ve düzenlemelere gidilmesi ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,74’tür. Standart sapma değeri ise 0,895’tir. Kısaca bu önerme “Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 15- “Turistik tesislerde içme suyu kullanımı dışındaki su kullanımında arıtılmış deniz suyu kullanımlarına geçilmesi. ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,37’dir. Standart sapma değeri ise 0,895’tir. Kısaca bu önerme “Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 16- “Ormanlık arazilerin korunmasına büyük önem verilmelidir.” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,89’dur. Standart sapma değeri ise 0,315’tir. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır. Bu önerme 25 önerme içinde en yüksek aritmetik ortalamaya ve en düşük standart sapma değerine sahiptir. Katılımcıların en mutabakat sağladıkları önermedir.

Önerme 17-“ Sulak ve bataklık alanlarının doğallıkları korunmalıdır. ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,68’dir. Standart sapma değeri ise

0,582’dir. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 18-“ Göçmen kuşlar için gerekli güvenlik tedbirleri alınmalıdır.” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,74’tür. Standart sapma değeri ise 0,452’dir. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 19-“ Destinasyon ulaşımlarının sağlanması amacıyla daha az karbon salımı yapan hızlı tren projelerine hız verilmelidir. ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,58’dir. Standart sapma değeri ise 0,607’dir. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 20-“ İklim değişikliğine yönelik düzenli olarak ulusal faaliyet raporlarının hazırlanması ve bu raporların kamu ve özel sektörler tarafından değerlendirilmesi. ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,68’dir. Standart sapma değeri ise 0,478’dir. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 21- “Turizm Sektörü için kamu ve özel sektörünün bir arada olacağı koordineli çalışmaların yapılması ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,74’tür. Standart sapma değeri ise 0,452’dir. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 22-“ Turizmdeki israfın önlenmesi ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,79’dur. Standart sapma değeri ise 0,419’dur. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 23- “Çevresel açısından alınan önlemler parasal cezalarla desteklenmelidir.” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,63’tür. Standart sapma değeri ise 0,831’dir. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 24-“ İşletmelerin saldıkları karbon emisyonuna göre vergilendirme yapılmalıdır. ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,16’dır. Standart sapma değeri ise 1,015’tir. Kısaca bu önerme “Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.

Önerme 25-“ Çevreyi korumak amacıyla önlemler alınmalıdır. Alınan bu önlemlere uymayanlara parasal yaptırımlar uygulanmalıdır. ” Bu önermenin aritmetik ortalama değeri 4,68’dir. Standart sapma değeri ise 0,749’dur. Kısaca bu önerme “Kesinlikle Katılıyorum” şıkkında yoğunlaşmaktadır.