• Sonuç bulunamadı

KOBİ’lerin Diğer Sorunları

Belgede İŞLETME LİSANS PROGRAMI (sayfa 105-114)

5. KÜÇÜK İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI

5.3. KOBİ’lerin Diğer Sorunları

Küçük işletmelerin karşılaştıkları sorunların ilki kuruluş yerinin seçilmesidir. Bu seçim rastgele olmamaktadır ve belirli bazı bilimsel teknik ve araştırmaları gerektirmektedir.

Ham maddeye, pazara, enerjiye yakınlık ve coğrafi konum gibi konular bu aşamada büyük önem taşımaktadır. Kuruluş aşamasındaki bir diğer önemli sorun finansal desteğin alınmasıyla ilgilidir. İşletmeler belirli bir kredi leasing kaynaklarından finansal destek sağlamak durumundadırlar. Bu sorunların yanında, işletmeler için standart yönetim, muhasebe, satış ve stoklama fonksiyonlarının doğru bir şekilde uygulanması gibi konular da işletmelerin kuruluş aşamasında karşılaştıkları problemlerin başında gelmektedirler.

Ayrıca genellikle siparişe göre üretim yapan küçük işletmeler stok konusunda da sıkıntı çekmemektedirler. İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilgili sorunların başında kalifiye eleman bulma zorluğu gelmektedir. Gerçekten de KOBİ sahip veya yöneticilerinin işletmelerine kalifiye eleman tedarik edebilmeleri, oldukça fazla ücret ve yan ödemeleri gerektirebilmektedir. KOBİ' leri ilgilendiren bir başka sorun, uzmanlığın çok büyük önem taşıdığı günümüzde çok yönlü eleman istihdamı zorunluluğudur.

Büyük ölçekli işletmeler, genelde bütün işlevlerini ekonomik açıdan inceleyebilmekte, analiz edip yorumlayabilmekte ve bu yolla bir takım ekonomik sonuçlar ortaya koyabilmektedirler. Daha dar anlamda Büyük İşletmeler, yeni mal ve üretim süreçlerinin ortaya çıkarılmasına yönelik sistemli ve bilinçli çalışmalar yapabilmektedirler. Ne var ki, bu olgular KOBİ'ler açısından oldukça kısıtlıdır. Gelişen endüstriyel yapılanmalar, küresel rekabet, değişen tüketici zevk ve alışkanlıkları ve benzeri gelişmelerin KOBİ'ler açısından izlenebilmesi birçok zorluk doğurmaktadır.

Küçük ölçekli işletmelerde karar alma işlemi, işletme sahibince veya ortaklarca yerine getirilebilir. Orta boy işletmelerde ise yetki, kısmen de olsa yönetici veya astlara devredildiğinden kararlar birlikte alınmaktadır. Ne var ki, son söz üst yönetimindir. Bu nedenle KOBİ'lerde karar alınırken, Büyük Ölçekli işletmelerinkine oranla bilimsel teknikler daha az kullanılabilmekte, buna karşın hızlı ve esnek kararlar alınabilmektedir

Özellikle küçük işletmelerde, muhasebe kayıtları sadece yasal bir yükümlülük olarak algılanabilmektedir. Buradaki muhasebe kayıtlarının, işletmenin gelecekteki özellikle finansal

97 yapılanması için gerekli kaynakları oluşturduğu düşünülmeyebilmektedir. Muhasebe işlevlerinde bilgi işlem teknolojilerinin kullanımı Orta Büyüklükteki İşletmelerin bir kısmında kabul görmüşken; bir kısım küçük ve orta ölçekli işletme yönetimi, bu sistemleri uygulayabilecek teknik eleman eksikliği ile beraber parasal kaynak yetersizliği üzerinde durmaktadır.

98

Uygulamalar

1. Küçük bir işletme ziyareti gerçekleştiriniz.

99

Uygulama Soruları

1. Ziyaret ettiğiniz küçük işletmenin göze çarpan sorunlarını ortaya koyunuz.

100

Bu Bölümde Ne Öğrendik Özeti

KOBİ’lerin yapılardan dolayı sahip oldukları bir dizi üstünlükler vardır. KOBİ’ler büyük işletmelere göre daha az sermaye ve kaynak gerektirir. Daha kısa süre içinde kurulurlar ve daha az bürokratik işleme tabi olurlar. KOBİ’ler, ölçek ekonomisi gerektirmeyen işlerle ilgili alanlarda büyük kuruluşlara oranla daha düşük maliyetle çalışırlar. Bir nevi butik üretim yaparlar. Bu sayede çoğu sektörde büyük işletmelerce karşılanmak istenmeyen farklı müşteri taleplerini kolayca karşılayıp, farklı müşteri isteklerine yanıt verebilirler. Bunun yanı sıra, çoğu KOBİ müşteri ihtiyaç ve arzularını izleyerek, o konularda açılımlar yapan girişimci, yaratıcı ve yenilikçi kuruluşlardır. Esnek yapıları, değişen çevre koşullarına kolayca ve hızlı uyum sağlamalarına yardımcı olur. Büyük işletmelere oranla daha dostane çalışma ortamına sahip oldukları için, işverenler çalışanları ile daha yakın ilişki içindedirler. KOBİ’lerin sağlamış olduğu bu üstünlükler, bazı durumlarda girişimcilerin özellikle KOBİ olarak işlerini yürütmesine neden olmaktadır.

101

Bölüm Soruları

1) Aşağıdakilerden hangisi KOBİ’lerin finansman sorunları arasında yer almaz?

a) Öz sermaye yetersizliği

b) Kredi temin edilmesinde karşılaşılan sorunlar

c) Sermaye piyasasında fon elde etmede karşılaşılan güçlükler d) Çalışanların yetersizliği

e) İşletme sermayesi yetersizliği

2) Aşağıdakilerden hangisinin üretim sorunlarından biri değildir?

a) Girdi ve işgücü maliyetlerinin yüksekliği b) Modern teknolojiyi takip edememe

c) Kalite kontrol eksikliği gelmektedir d) Kalifiye eleman eksikliği

e) Tanıtım ve reklam yapabilmede yoksunluk

3) Aşağıdakilerden hangisi pazarlama sorunları arasında yer almaz?

a) Pazar bilgisi eksikliği

b) Ambalaj, marka gibi konularda istenilen standartlara uymama c) Pazar ve çevre analizi yapamama

d) İş gücü maliyetlerinin yüksek olması

e) Yabancı dildeki belge ve katalogların anlaşılması

4) Yetki ve sorumluluğun tek kişide toplanması, işletme sahiplerinin teknik kökenli olması, bir organizasyonun, görev ve yetki dağılımının yapılmamış olması, geleneksel yönetim yapısının kullanılması, personel eğitimine gereken önemin verilmemesi ve performans değerlendirmenin yapılmamasını aşağıdaki hangi sorunu açıklamaktadır?

a) Finans sorunu b) Üretim sorunu c) Tedarik sorunu

102 d) Pazarlama sorunu

e) Yönetim sorunu

5) Aşağıdakilerden hangisi KOBİ’lerin sorunları arasında sayılamaz?

a) Kuruluş yerini doğru seçememe b) Franchise verememe

c) Stok konusunda sorun yaşama d) Yöneticilerin teknik kökenli olması e) Kalifiye çalışan bulmada yaşanan sorun

6. KOBİ’ler dinamik, esnek yapıları ve çok boyutlu rolleriyle ülke ekonomisinde itici bir güç oluşturmaktadır.

a) Doğru b) Yanlış

7. KOSGEB, KOBİ’leri sadece finansal açıdan desteklemekle kalmayarak, işlerini daha iyi yapabilmeleri için gerekli olan teçhizat, teknoloji ve eğitim desteğini de sağlamaktadır.

a) Doğru b) Yanlış

8. Çalışan sayısı 50 kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 8 milyon Türk Lirası’nı aşmayan işletmelere küçük ölçekli işletme denir.

a) Doğru b) Yanlış

9. Öz sermaye yetersizliği KOBİ’lerin finansman yetersizlikleri arasında sayılabilmektedir.

a) Doğru b) Yanlış

10. Pazar bilgisi eksikliği ve tanıtım ve reklam yapabilme gücünden yoksunluk KOBİ’lerin yönetim sorunları arasında sayılabilir.

a) Doğru

103 b) Yanlış

11. Aşağıdakilerden hangisi kobiler için doğru değildir?

a) Aaz sermaye ile kurulabilen b) Daha çok el emeği ile çalışan c) Yavaş karar veren

d) Düşük düzeyde yönetim giderleri olan e) Düşük maliyetle üretim gerçekleştirebilen

12. Aşağıdakilerden hangisi kobilerin yönetim sorunları arasında sayılmaz?

a) kurucu, sahip ve yöneticinin genelde tek kişide toplanması b) yetki ve sorumlulukların belirlenmiş olması

c) geleneksel yönetim yapısının kullanılması d) personel eğitimine gerekli önemin verilmemesi e) girişimcinin tek yönetici olma eğilimi

13. Aşağıdakilerden hangisi KOBİ’lerin sınıflandırılmasında küçük ölçekli işletmelerin yıllık net satış hasılatını tanımlamaktadır?

a) 5 milyon TL’ye kadar b) 6 milyon TL’ye kadar c) 7 milyon TL’ye kadar d) 8 milyon TL’ye kadar e) 9 milyon TL’ye kadar

14. Aşağıdakilerden hangisi KOBİ’lerin sınıflandırılmasında küçük ölçekli işletmelerin çalışan sayısını tanımlamaktadır?

15. Aşağıdakilerden hangisi KOBİ’lerin sınıflandırılmasında mikro ölçekli işletmelerin yıllık net satış hasılatını tanımlamaktadır?

a) 1 milyon TL’ye kadar b) 2 milyon TL’ye kadar c) 3 milyon TL’ye kadar d) 4 milyon TL’ye kadar e) 5 milyon TL’ye kadar

104

Cevaplar

1)d, 2)e, 3)d, 4)e 5)b, 6)a, 7)a, 8)a, 9)a, 10)b, 11)c, 12)b, 13)d, 14)e, 15a

105

Belgede İŞLETME LİSANS PROGRAMI (sayfa 105-114)