• Sonuç bulunamadı

Küçük İşletmelerde Başarıyı Getiren Etkenler

Belgede İŞLETME LİSANS PROGRAMI (sayfa 144-152)

7. KÜÇÜK İŞLETMELERDE BAŞARI VE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ

7.2. Küçük İşletmelerde Başarıyı Getiren Etkenler

İşlemenin faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürebilmesinde girişimcinin rolü çok büyüktür. Girişimci kendi yeteneklerini ve işletmenin sınırlarını iyi bilmeli ve buna göre davranmalıdır. Girişimcinin uzun süre yorulmadan çalışabilmesi, uzun çalışma saatlerine katlanması, zorluklarla karşılaşıldığında yılmadan kolaylıkla karşı koyabilmesi, azimli ve kararlı olması, işin gerektirdiği sosyal ve teknik yeteneğe sahip olması yönetim yeteneği ve tecrübesi küçük işletmeleri başarıya götüren unsurlardan sayılabilir.

İş fikrinin orijinalliği önemli olmakla birlikte, bu ürün ve/veya hizmeti almak isteyebilecek potansiyel müşterilerin varlığı da çok önemlidir. Sektör analizinin ayrıntılı bir şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Rakip analizi ile birlikte müşterilerin ihtiyaçlarının doğru şekilde analiz edilmesi, doğru zamanda doğru yerde doğru kanaldan ürün ya da hizmetin ulaştırılması gerekir. Kuruluş yeri seçiminde ürün ya/ya da hizmetin coğrafik unsurlarının yanı sıra yerel yasa ve tüzükler, o bölgedeki rekabet durumu ve kişisel unsurlara da dikkat edilmelidir.

Bir diğer önemli faktör sermaye ile ilgilidir. İşe başlamak için ihtiyaç duyulan miktarın ne kadar olduğu, paranın hangi kaynak yâda kaynaklardan sağlanacağı ve bu kaynakların geri ödeme şeklinin nasıl olacağı önemlidir.

Girişimci hedeflerini tespit ederek ortaya konulan hedefler çerçevesinde işlerini dikkatlice ve gerçekçi bir şekilde planlamalıdır. İşletmenin finansal tablolarını ve kayıtlarını sadece yasal düzenlemelerin bir gereği olarak görmek yerine bunları anlamalı ve yorumlamalıdır. Bu nedenle girişimcinin sadece teknik alanda değil aynı zamanda işletmecilik alanında da yeterli olması gerekir. Bilanço ve finansal tabloları değerleyebilmeli ya da gerektiğinde finansman, hukuk, vergi ve mali işler gibi konularda bankacılar, avukatlar, yönetim danışmanları vb. kişilerden destek alması büyük önem taşımaktadır.

136

Uygulamalar

1. Başarısızlığa uğrayan küçük işletme örneklerini inceleyiniz.

137

Uygulama Soruları

1. İncelediğiniz işletmelerde başarısızlığa yol açan nedenleri ortaya koyunuz.

138

Bu Bölümde Ne Öğrendik Özeti

Küçük işletmelerin karşılaştıkları sorunları girişimci ve işletmenin fonksiyonları açısından değerlendirmemizde yarar vardır. Bir işletme kurulduğunda girişimciye çok fazla yük düşmektedir. Öncelikle girişimcinin azimli ve kararlı olması, zorluklarla karşılaştığında yılmaması ve uzun çalışma saatlerine katlanabilmesi gerekir. Bunun yanında işin gerektirdiği teknik bilgi ve deneyime sahip olması gerekir. Bunların yanında işletmenin iç çevresini oluşturan üretim, pazarlama, finans ve yönetim fonksiyonlarında yaşadıkları sorunlar da işletmeyi başarısızlığa götürebilmektedir. Dış çevrede meydana gelen değişikliklere uyum gösterilememesi ise başarısızlığa neden olabilmektedir.

139

Bölüm Soruları

1) Aşağıdakilerden hangisi KOBİ’leri karşılaştıkları genel sorunlar arasında değildir?

2) Aşağıdakilerden hangisi yönetim sorunlarından sayılabilmektedir?

a) İşletme sahiplerinin teknik kökenli olması b) Uzmanlaşamama sorunu

c) Nitelikli personel bulamama d) Kalite sorunları

e) Organizasyon sorunları

3) Aşağıdakilerden hangisi işletmenin dış çevresinden kaynaklanan sorunlar arasında yer almaz?

a) Rekabet faktörünün dikkate alınmaması b) Devlet düzenlemelerindeki bozukluklar c) Yüksek seviyelerde bulunan faiz oranları d) Yüksek enflasyon

e) Ürün kalitesindeki düşüklük

4) Aşağıdakilerden hangisi küçük işletmeleri başarılı kılan faktörlerden biri değildir?

a) Güçlü sermaye b) Kuruluş yeri seçimi

c) İş fikrinin orijinal olup olmaması

140 d) Girişimcinin rolü

e) Karmaşık faaliyetlerin bulunmaması

5) Aşağıdakilerden hangisi girişimciden kaynaklanan sorunlardan birisi değildir?

a) Plan yapma alışkanlığının olmaması

b) Finansal yönetim konusunda bilgi ve deneyim eksikliği c) Kalitenin düşük olması

d) Tecrübesizlik

e) Geleneksel yönetim anlayışı

6. Girişimci çoğu defa teknik kökenli olduğundan bir işletmenin nasıl yönetileceği konusunda gerekli yönetim bilgisinden yoksundur.

a) Doğru kapasitesi ve makina parkını büyütürken, büyümenin organizasyon yapısında, stok kontrol mekanizmasında, finansal kontrol süreçlerinde beraberinde getireceği sorunları dikkate almadan büyümeye çalışmakta bu da küçük işletmenin sonu olmaktadır.

a) Doğru b) Yanlış

9. Yönetim ve yönetici sorunlarının yanı sıra, nitelikli personel bulunamaması, uzmanlaşma ve bilgi eksikliği, idari ve teknik danışmanlık, rehberlik hizmetlerinden yoksunluk, yönetici ve personelin eğitim sorunları gibi sorunlar da KOBİ’lerin karşılaştığı sorunlar arasındadır.

a) Doğru b) Yanlış

141 10. İş fikrinin orijinalliği önemli olmakla birlikte, bu ürün ve/veya hizmeti almak isteyebilecek potansiyel müşterilerin varlığı da çok önemlidir.

a) Doğru b) Yanlış

11. Aşağıdakilerden hangisi KOBİ’lerde başarısızlığa yol açan önemli unsurlar arasında sayılamaz?

a) Finansal yetersizlik

b) Üretim kapasitesinin düşüklüğü c) Alacakların toplanamayışı d) Hatalı kuruluş yeri seçimi

e) Satışların beklenenden yüksek olması

12. Aşağıdakilerden hangisi küçük işletmelerde başarıyı getiren etkenler arasında sayılmaz?

a) Girişimcinin yetenekleri b) Girişimcinin azimli olması c) Girişimcinin eğitim düzeyi

d) Girişimcinin işin gerektirdiği sosyal yeteneğe sahip olması e) Girişimcinin işin gerektirdiği teknik yeteneğe sahip olması

13. Aşağıdakilerden hangisi girişimcininden kaynaklanan sorunlar arasında sayılmaz?

a) Zamanı yönetememesi b) Gereksiz harcamalar yapması c) Plan yapma alışkanlığının olmaması d) Kararları tek başına alması

e) Takım çalışması yapması

14. Aşağıdakilerden hangisi girişimin başarısız olmasında çalışanlardan kaynaklanan sorunlar arasında sayılmaz?

a) Yetersiz çalışan sayısı b) Fazla uzmanlaşma

c) Nitelikli personel bulunamaması d) Bilgi eksikliği

e) Çalışanlara gerekli eğitimin aldırılamaması

15. Aşağıdakilerden hangisi küçük işletmelerin başarılı olması için girişimcinin destek alması olası konular arasında sıralanamaz?

a) Hukuki destek

142 b) Vergi konusunda destek

c) Mali işler gibi konularda destek d) Kişisel gelişim konusunda destek e) Yönetim danışmanlığı

Cevaplar

1)d, 2)d, 3)e, 4)e, 5)c, 6)a, 7)b, 8)a, 9)a, 10)a, 11)e, 12)c, 13)e, 14)b, 15)d

143

Belgede İŞLETME LİSANS PROGRAMI (sayfa 144-152)