• Sonuç bulunamadı

4.3. Araştırmanın Tasarımı

4.3.4.1. Veri Kaynakları

Araştırmanın üç temel veri kaynağı bulunmaktadır:

Mülakatlar: İşletmede çalışanlarla yapılan mülakatlar, verilerin

Mülakat süreci, araştırmanın başından itibaren iletişim içerisinde olunan, işletmenin genel işleyişi ve yapısı konusunda bilgi sunan genel müdür yardımcısı ile tasarlanmıştır. Mülakata katılacak çalışanların belirlenmesinde, örgüt yapısı, çalışanların işletmeyi yansıtabilme kapasitesi (işletmedeki çalışma süresi, genel işleyişe ilişkin bilgi düzeyleri ve görevleri) çalışma koşulları (saati ve yeri), çalışanların bireysel iş yükleri, araştırma takvimi belirleyici olmuştur. Mülakata katılanlara ilişkin bilgiler, mülakatın gerçekleştirildiği tarih dikkate alınarak (kronolojik olarak) aşağıdaki tabloda verilmektedir (Tablo – 8). Araştırmanın Bulgu ve Yorum kısmında kullanılacak katılımcılara ilişkin kodlara da tablonun en solundaki sütunda yer verilmiştir.

Mülakatlar, katılımcıların izni ile, Apple iPod’a kullanılarak (kaydın akış hızının kontrol edilebildiği, kaydın istenen yerlerinin işaretlenmesine [bookmarking] ve işaretin etiketlenmesine izin veren) Voice Record uygulaması ile kayıt altına alınmıştır.

Her bir kayıt dinlenerek yazıya aktarılmıştır. Yazıya aktarımda katılımcıların ifadelerine (kullanılan kelimeler ve cümle dizimi açısından) herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Kayıt dosyaları, mülakat tarihi ve katılımcının ismi ile adlandırılarak bilgisayar ortamında saklanmıştır.

Tablo - 8: Mülakata Katılanların Profili

Kodu Pozisyonu Geçmişi Görüşme Tarih(ler)i Görüşme Süresi

M1 Genel müdür yardımcısı 1975 yılında Ankara Üniversitesi

Eğitim Fakültesinden mezun olmuştur. İşletmede çalışmaya başlamadan önce Devlet Planlama Teşkilatı’nda 10 yıl görev yapmış, Milli Eğitim

Bakanlığının danışmanlığını yürütmüştür.

1998 yılından beri işletmede

çalışmaktadır. İşletmenin uygulama ve eğitimden sorumlu idari işlerinden sorumludur. 3 Ocak 2014 12 Şubat 2014 19 Mart 2014 16 Nisan 2014 6 Mayıs 2014 28 Mayıs 2014 20 Haziran 2014 25 Temmuz 2014 27 Ağustos 2014 24 Eylül 2014 5 Kasım 2014 72 dakika 26 saniye 83 dakika 8 saniye 55 dakika 34 saniye 76 dakika 8 saniye 72 dakika 38 saniye 36 dakika 10 saniye 49 dakika 55 saniye 92 dakika 17 saniye 79 dakika 10 saniye 38 dakika 21 saniye 36 dakika 31 saniye

Tablo 1. devam

Kodu Pozisyonu Geçmişi Görüşme Tarih(ler)i Görüşme Süresi

M2 İş Geliştirme Yöneticisi ODTÜ İstatistik Bölümü mezunudur.

1994 yılında çalışmaya başlamıştır. Üç işletme değiştirmiştir. 1999 yılında işletmeye dahil olmuştur.

İşletmenin yurt dışındaki işlerinin takibini yapmaktadır. Yurt dışındaki faaliyetlerin başlangıç aşamasında etkin roldedir. Bağlantıların kurulmasından, iş yapılan ülkenin yasal düzenlemelerine göre işlerin yürütülmesinden, işbirliği yapılan taraflarla işlerin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinden sorumludur.

27 Ağustos 2014 69 dakika 24 saniye

M3 Ar-Ge Yöneticisi ODTÜ Elektrik ve Elektronik

Bölümünden mezun olmuştur. Aynı alanda doktora derecesine sahiptir. Nokia Araştırma Laboratuvarı’nda, görüntülü mobil haberleşme ve dijital TV konularında çalışıp bu konularda ABD patentleri üretmiştir. Daha sonra, Garanti Bankası’nın bilgi-işlem

merkezinde araştırmacı ve teknik hakem olarak çalışmıştır.

Tablo 1. devam

Kodu Pozisyonu Geçmişi Görüşme Tarih(ler)i Görüşme Süresi

ODTÜ ve TOBB ETÜ’de dersler vermektedir.

2003 yılında işletmeye dahil olmuştur. Teknolojik gelişmelerin takibinden, gelişmelerin işletmenin çalışmalarına uyarlanması için öneri geliştirmekten ve Ar-Ge çalışmalarının takibinden sorumludur.

M4 Eğitsel Tasarım Takımı

Kaptanı

ODTÜ Eğitim Fakültesi Fizik

Öğretmenliği Bölümünden mezundur. Aynı alanda doktora çalışmalarını devam ettirmektedir.

İşletmeye 2005 yılında katılmıştır. Ürünlerin içeriklerinin oluşturulmasına ilişkin çalışmalardan sorumludur.

5 Kasım 2014 67 dakika 3 saniye

M5 Kalite Takımı Kaptanı 1998 yılında ODTÜ Jeoloji

Mühendisliği Bölümünden mezun olmuştur.

Mezuniyetinin hemen ardından coğrafya dersi içeriği üretmekle işletmede çalışmaya başlamıştır.

Tablo 1. devam

Kodu Pozisyonu Geçmişi Görüşme Tarih(ler)i Görüşme Süresi

Ürünlerin tanımlanan niteliklere göre üretilip üretilmediğinin

denetlenmesinden, ürün

güncelleştirmelerinin takibinden, süreç içerisindeki işlerin yürütümünde görev alan çalışanların faaliyetlerinin

gözetiminden sorumludur.

M6 Yazılım Geliştirme

Takımı Kaptanı, Kurumsal İlişkiler ve Operasyon Sorumlu

ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden mezun olmuştur. 1998 yılından beri işletme çalışmaktadır.

İçeriklerin objeler dönüştürülmesinde gereksenen yazılımsal desteğin verilmesinden sorumludur. Ürünlerin ön yüzlerinin üretimi de bağlı

bulunduğu fonksiyonun görevidir.

Tablo 1. devam

Kodu Pozisyonu Geçmişi Görüşme Tarih(ler)i Görüşme Süresi

M7 Proje yöneticisi ODTÜ Kimya Mühendisliği

Bölümünden mezun olmuştur. 1998 yılından itibaren işletmede çalışmaktadır.

Projelerin planlanmasından, projede kullanılacak kaynakların

tasarlanmasından, projelerin koordinasyonundan ve operasyon sürecine geçişinin sağlanmasından sorumludur.

11 Aralık 2014 45 dakika 17 saniye

M8 Eğitsel Obje Üretimi

Sorumlusu

ODTÜ Matematik Bölümü

mezunudur.

6 yıldır işletmede çalışmaktadır. Ürünlerin içerisindeki matematik derslerine ilişkin objelerin

üretilmesinden sorumludur. Objelerin amaçlarına uygun olarak

tasarlanmasını ve kullanıcıların ürün ile etkileşimini gözetmektedir.

Dokümanlar: Mülakat sorularının tasarlanması, mülakatın yönlendirilmesi ve

elde edilen verilerin anlamlandırılması, bulguların desteklenmesinde dokümanlardan yararlanılmıştır. Bu kapsamda gazete ve dergi haberleri, haber aktarımı ve alanla ilgili yayın yapan web siteleri, işletmenin basın bültenleri, sosyal medya kanallarındaki içerikler ve video sağlayan “online” kanallar taranmıştır.

Doküman incelemesi Yıldırım ve Şimşek (2011: 193)’in inceleme ile ilgili tanımladığı süreç göz önünde bulundurularak şu dört aşamada gerçekleştirilmiştir:

o Dokümanların taranması: Dokümanlar web üzerinden taranmış ve

işletmenin arşivinden yararlanılmıştır. Tarama dili Türkçe ve İngilizce olarak belirlenmiştir. Anahtar kelimeler kullanılarak taranmıştır. Dokümanlar için başlangıç yılı, işletmenin özelleştiği 1996 kabul edilmiştir.

Tarama sonucunda, işletme ve işletmenin çalışmaları ile ilgili 246 gazete haberine/yazısına, 17 dergi haberine/röportajına, 71 web sitesi yayınına, 9 basın ilanına, 4 videoya erişilmiştir. Kullanıcı forumlarındaki yorumlara dayalı sonuçlar ihmal edilmiştir.

o Dokümanların özgünlüğünün denetlenmesi ve tasniflenmesi:

Dokümanlar, referans aldığı kaynaklar bakımından denetlenmiştir. Denetim sonucunda hiçbir doküman analiz dışında bırakılmamıştır.

Dokümanlar, yayın tarihlerine göre tasnif edilmiş ve

o Dokümanların okunması: Dokümanların okunması kağıt üzerinden gerçekleştirilmiştir. Verilerin derlenerek bulgu haline getirilmesinde yön gösterici olacak kodlarla dokümanların ilgili yerleri işaretlenmiştir.

o Dokümanların kullanıma hazır hale getirilmesi: Dokümanda işaretli

olan yerler, dokümanın tasnif numarası ile birlikte, ilgili kodlar için bilgisayar ortamında oluşturulmuş elektronik dosyalara aktarılmıştır. Aktarım sırasında yakın ya da ilintili ifadelerin art ardına getirilmesine özen gösterilmiştir.

Saha notları: Saha notları, araştırmanın gerçekleştirildiği işletmenin doğal

ortamına ilişkin gözlemlerden oluşmaktadır. Saha notlarının tutulmasında, işletmenin sosyal dokusunun anlaşılabilmesi hedeflenmiştir. Çalışanlar arasındaki ilişkiler, çalışanların işe yaklaşımları, çalışma ortamının düzenleniş şekli gözlemlenmiştir.

Saha notlarının tutulmasında, Glesne (2013: 91-97)’nin gözlem için sunduğu tavsiyeler benimsenmiştir. Gözlem notları için bloknot kullanılmıştır. Her bir saha notuna gözlem tarihi ve mekanı belirtilerek başlanmıştır. Gözlemde edinilen izlenimler hatırlatıcı notlarla kaydedilmiştir. Gözlemin yapıldığı günün sonunda tutulan notlar bilgisayar ortamında oluşturulmuş elektronik dosyalara aktarılmıştır. Dosyalar gözlem tarihi ile adlandırılarak saklanmıştır.

Saha notları, mülakat yapılan, sohbet edilen ya da gözlemlenen kişinin (biliniyorsa) gerçek ismi ile alınmıştır. Notlardaki kişi mülakat katılımcılarından birisi ise bulgularda yer verilirken araştırmadaki kodu kullanılarak aktarım yapılmıştır. Diğer kişiler ise için kod ya da rumuz kullanımına gerek duyulmamıştır.