• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.1. Araştırmanın Nitel Boyutuna İlişkin Bulgular

4.1.2. Kaynaştırma Öğrencisi İçin Eğitim Ortamının Düzenlenmesi Konusunda Yapılan

Öğretmenlerin

Sınıfınızdaki kaynaştırma öğrenciniz için öğretim ortamının düzenlenmesi konusunda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Bu konuda okul yönetimi ile nasıl işbirliği yapıyorsunuz?” sorusuna vermiş oldukları cevaplar aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

1. Okul idaresinin yardımına ihtiyaç duymuyorum

2. Öğrenciyi sınıfın ön tarafında, tahtaya yakın bir yere oturtuyorum. 3. Sınıf içinde düzelemeye gerek duymuyorum

4. Öğrenciyi kendime yakın bir yere oturtuyorum 5. Okul idaresine başvuruyorum

6. Diğer öğrencileri hazırlıyorum 7. Çok fazla vaktim kalmıyor 8. Materyal kullanıyorum

9. Dikkatini dağıtacak uyarıcılardan uzak bir yere oturtuyorum

Verilen cevaplara yönelik frekans dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tablo-4 Eğitim Ortamını Düzenlenmesi Konusunda Öğretmenlerin Yaptıkları Uygulamalar

Madde f %

Okul idaresinin yardımına ihtiyaç duymuyorum 9 34.61

Öğrenciyi sınıfın ön tarafında, tahtaya yakın bir yere oturtuyorum 7 26.92

Sınıf içinde düzelemeye gerek duymuyorum 6 23.07

Öğrenciyi kendime yakın bir yere oturtuyorum 5 19.23

60

Diğer öğrencileri hazırlıyorum 4 15.38

Çok fazla vaktim kalmıyor 3 11.53

Materyal kullanıyorum 3 11.53

Dikkatini dağıtacak uyarıcılardan uzak bir yere oturtuyorum 2 7.69

Toplam 43 100

Araştırmaya katılan 9 öğretmen okul idaresinin yardımına ihtiyaç duymadığı şeklinde görüş bildirmiştir. k1 kodlu öğretmen “Gerek yok çünkü sınıf içinde olan bir durum olduğu için okul idaresinin yapması gereken bir müdahale yok.” ifadesiyle kaynaştırma eğitiminin sınıf içinde gerçekleşen bir durum olduğunu ve bu sebepten ötürü okul idaresinin yapması gereken bir durum olmadığını belirtmiştir. k20 kodlu öğretmen “Okul idaresinin yapabileceği bir şey yoktu çünkü zaten panolar yeterliydi. Panolar yeterli olmasaydı isterdim onun için. Sıralarımız, akıllı tahtamız zaten var gerek kalmadı idareye.” ifadesiyle sınıfın mevcut durumunun uygun olması sebebiyle idare ile işbirliğine gerek kalmadığını belirtmiştir.

Öğrenciyi sınıfın ön tarafında, tahtaya yakın bir yere oturtuyorum diyen 7 öğretmenden k9 kodlu öğretmen

Onun mesela yeri daha öndedir diğerlerine göre. Bir de dikkati dağınık biraz dikkatinin dağılmayacağı öğrencilerin yanında oturtuyorum.” ifadesiyle öğrenciyi ön sırada ve dikkatini dağıtmayacak öğrencilerle beraber oturttuğunu belirtirken k10 kodlu öğretmen “Ön sırada oturtuyorum. Davranış kazandırmak istediğim zamanlarda da sınıfım grup halinde oturuyor o şekilde grupların içerisinde oturtuyorum.” diyerek öğrenciyi ön sırada oturttuğunu ancak davranış kazandırmak istediğin zamanlarda sınıftaki grupların içine dâhil ettiğini belirtmiştir. Konu ile ilgili k17 kodlu öğretmen ise “Görme bozukluğu var öğrencimde gözlük kullanıyor o yüzden ön sıralara oturtuyorum. Onun dışında başka bir şey yapmıyorum.” Şeklinde ifadesiyle öğrencinin görme probleminden ötürü ön sırada oturttuğunu, bunun dışında bir şey yapmadığını belirtmiştir.

6 öğretmen “sınıf içinde düzenlemeye gerek duymuyorum” ifadesini kullanmıştır. k5 kodlu öğretmen “Fazla bir şeye gerek kalmıyor. Dikkat eksikliği olduğu için ilaç kullanıyor, sınıfta dersleri çok düzenli takip ediyor. Sınıfa uyum

61

sağlayabiliyor ona özel ayrı bir şey yapmama gerek kalmıyor.” diyerek öğrencinin sınıfa uyum sağlamasından dolayı sınıf içinde ayrı bir düzenleme yapmadığını belirtmiştir. k16 kodlu öğretmen “Yok, öğrenci zaten diğerleriyle eşit düzeyde aşağı yukarı. Bu yüzden extradan bir şey yapmıyorum onun için. Sadece öğrenemediği dersleri konuları tekrar yapıyorum.” şeklinde görüş belirterek kaynaştırma öğrencisinin normal öğrencilerle eşit düzeyde olması sebebiyle sınıf içinde bir şey yapmadığını dile getirmiştir. k24 kodlu öğretmen ise “Sınıfım biraz küçük o yüzden çok fazla düzenlemeye gidemiyorum. Sınıf mevcuduna göre çok küçük bir sınıf o yüzden pek bir düzenleme yapamıyorum.” diyerek sınıf mevcudunun fazla olması ve sınıfın küçük olması sebebiyle sınıf içerisinde bir düzenleme yapamadığı şeklinde görüş bildirmiştir.

Eğitim ortamının düzenlenmesi konusundaki soruya 5 öğretmen “öğrenciyi kendime yakın bir yere oturtuyorum” şeklinde görüş belirtmiştir. k2 kodlu öğretmen “Çocuk bireysel eğitime ihtiyaç duyduğu için ona özel bir sıra veya kendime yakın bir yere oturtuyorum.” diyerek öğrencinin bireysel eğitim ihtiyacını gidermek için ön sıraya oturttuğunu belirtmiştir. k12 kodlu öğretmen “Sınıf içerisinde kendime en yakın yerde tutuyorum. Çünkü kontrolü ancak öyle sağlayabiliyorum.” ifadesiyle öğrenciyi ön sırada oturtarak öğrencinin kontrolünü sağladığını belirtmiştir. k15 kodlu öğretmen ise “Diğer çocuklarla ilgilendikten sonra onunla ilgilenebiliyorum ben. Bana yakın yerlerde oturtmaya çalışıyorum çocuğu. Gözümün önünde durmasını sağlıyorum.” İfadesiyle diğer öğrenciler ile ilgilendikten sonra kaynaştırma öğrencisi ile ilgilenebildiğini ve gözünün önünde durması için kendine en yakın yere oturttuğu söylemiştir.

Okul idaresine başvurduğunu söyleyen 4 öğretmenden k6 kodlu öğretmen

Yani en azından öğrenci nakil geldiğinde özel öğrencisi olan sınıflara daha az öğrenci verilmesini talep ediyoruz.” ifadesiyle okula yeni gelen kaynaştırma öğrencilerinin sınıfında daha az kaynaştırma öğrencisi bulunan öğretmeninin sınıfına verilmesi konusunda yardım aldıklarını belirtmiştir.

Konu ile ilgili görüş belirten öğretmenlerden 4’ü diğer öğrencileri hazırladıklarını söylemişlerdir. k11 kodlu öğretmen “O sınıfa gelmeden önce öğrencilerimi hazırlıyorum ona karşı. Ona karşı anlayışlı tavır tutum geliştirmelerini

62

söylüyorum.”, k19 kodlu öğretmen ise “Diğer çocuklarla onun hakkında konuştum. Kendisini ayrı hissetmesin diye yardımcı olmalarını istedim.” ifadeleriyle diğer öğrencilerle konuşarak onları duruma hazırladıklarını belirtmişlerdir.

3 öğretmen konu ile ilgili sorulan soruya çok fazla vaktim kalmıyor şeklinde cevap vermiştir. k4 kodlu öğretmen “30 öğrencim olduğu için ve birinci sınıf okuttuğum için ona çok fazla vaktim kalmıyor.” şeklinde konuşarak 1.sınıf okutması ve sınıf mevcudunun fazla olması sebebiyle zaman ayıramadığını belirtirken k8 kodlu öğretmen ise “Destek eğitimi alıyor. Onunla daha çok destek eğitiminde vaktim oluyor. Sınıf içinde çok fazla vaktim kalmıyor düzenleme yapmaya.” ifadesiyle sınıf içinde vakti kalmadığını, öğrenciye destek eğitiminde vakit ayırabildiğini belirtmiştir.

Eğitim ortamının düzenlenmesi konusunda materyal kullandığını söyleyen 3 öğretmenden k24 kodlu öğretmen “Öncelikle sınıfı onun algılarına açık hale getirdim. Öğrencimin dil sorunu ve konuşma güçlüğü olduğu için renkli renkli okuma materyalleri hazırladım sınıfımın çoğu yerine astım. Sınıfımı bu şekilde süsledim.” ifadesiyle öğrencinin sorununa yönelik hazırladığı materyalleri sınıf ortamında kullandığını belirtmiştir.

Öğrenciyi, onun dikkatini dağıtacak uyarıcılardan uzak bir yere oturttuğunu söyleyen 2 öğretmenden K3 kodlu öğretmen “Öğrencimin dikkati çok dağınık, dikkatini dağıtacak uyarıcılardan uzak tutuyorum.” şeklinde konuşarak öğrencinin dikkat dağınıklığı olduğunu ve bunu engellemek için de onu dikkat dağıtıcı uyarıcılardan uzak tuttuğunu söylemiştir.

4.1.3.İlköğretim Programındaki Amaçların Uyarlanması Konusunda