• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.1. Araştırmanın Nitel Boyutuna İlişkin Bulgular

4.1.16. Öğretmenlerin Görüş Ve Önerileri

Araştırmanın son sorusunda öğretmenlere uygulamada gördükleri eksik ve yanlışlar ile bunların nasıl giderilmesi gerektiği ile ilgili görüş ve önerileri sorulmuştur. Öğretmenlerin vermiş oldukları cevaplar aşağıda sıralanmıştır.

1. Sınıf mevcutlarının azaltılması lazım

2. Öğrencilerin özel eğitim öğretmenleriyle birebir eğitim görmeleri lazım 3. Destek eğitim odaları olmalı

4. Veli işbirliği olmalı ve veliler bilgilendirilmeli 5. Tespit sürecine özen gösterilmeli

6. Öğretmenlere kaynaştırma eğitimi uygulamaları ile ilgili hizmet içi eğitim verilmeli

7. Materyal ve kaynak kitap desteği sağlanmalı

8. Üniversitelerde teorik değil uygulamaya yönelik dersler verilmeli 9. Uygulamanın takibinin iyi yapılması lazım

10. Rehber öğretmeneler sınıf öğretmenlerine rehberlik yapmalı 11. Öğretmen ile öğrencinin kaynaşması birbirini iyi tanıması lazım 12. Öğrencilerin özel durumuna göre eğitim süreleri belirlenmeli 13. Gördüğüm bir eksiklik yok

Aşağıdaki tabloda öğretmenlerin sorulan soruya vermiş oldukları cevapların frekans dağılımı gösterilmiştir.

Tablo-18 Öğretmenlerin Görüş ve Önerileri

Madde f %

Sınıf mevcutlarının azaltılması lazım 7 26.92

Öğrencilerin özel eğitim öğretmenleriyle birebir eğitim görmeleri lazım

96

Destek eğitim odaları olmalı 5 19.23

Veli işbirliği olmalı ve veliler bilgilendirilmeli 5 19.23

Tespit sürecine özen gösterilmeli 4 15.38

Öğretmenlere kaynaştırma eğitimi uygulamaları ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılmalı

3 11.53

Materyal ve kaynak kitap desteği sağlanmalı 3 11.53

Üniversitelerde teorik değil uygulamaya yönelik dersler verilmeli 2 7.69

Uygulamanın takibinin iyi yapılması lazım 2 7.69

Rehber öğretmeneler sınıf öğretmenlerine rehberlik yapmalı 1 3.84

Öğretmen ile öğrencinin kaynaşması birbirini iyi tanıması lazım 1 3.84

Öğrencilerin özel durumuna göre eğitim süreleri belirlenmeli 1 3.84

Gördüğüm bir eksiklik yok 1 3.84

Toplam 41 100

Görüşme yapılan öğretmenlerden 7’si “Sınıf mevcutlarının azaltılması lazım.” ifadesini kullanmışlardır. k3 kodlu öğretmen “Kaynaştırma öğrencisine daha fazla vakit ayırabilmek için sınıf mevcutlarının daha az olması lazım.” şeklinde konuşarak kaynaştırma öğrencilerine daha fazla zaman ayırabilmek için sınıf mevcutlarının azaltılması gerektiğini söylemiştir. k4 kodlu öğretmen ise “Birinci sorun zaman yetmiyor. Kaynaştırma öğrencisinin olduğu sınıf mevcudun az olması gerekiyor ki öğretmen bütün sınıfa yetebilsin.” ifadesiyle zamanın yetersiz olduğunu bu sebepten sınıf mevcudunun azaltılması gerektiğini belirtmiştir.

6 öğretmen “Öğrencilerin özel eğitim öğretmenleriyle birebir eğitim görmeleri lazım.” yanıtını vermiştir. k15 kodlu öğretmen konu ile ilgili “Bence bunların ayrı sınıflarda özel eğitim öğretmenleriyle birebir çalışmaları gerekiyor. Tamam, kaynaştırma olmaları güzel. Ama belirli derslerde mesela beden, resim, müzik derslerinde sınıfa girip diğer derslerde özel eğitim öğretmenleriyle birebir çalışarak eğitim almaları lazım. Çünkü biz sınıf öğretmeni olarak bir taraftan onlarla ve diğer öğrencilerle ilgilenemiyoruz. Bu çocuklar özel ilgi istiyorlar.” ifadesini kullanarak kaynaştırma öğrencileriyle yeterince ilgilenemediklerini bu sebepten

97

kaynaştırma öğrencilerinin özel eğitim öğretmenlerinden birebir eğitim almaları gerektiğini belirtmiştir.

“Destek eğitim odaları olmalı.” cevabını veren 5 öğretmenden k12 kodlu öğretmen “Kaynaştırma eğitimi çocuğun sosyalleşmesi için yapılan bir çalışma ya bana kalırsa çocuğun eğitsel ihtiyaçlarının karşılanması için destek eğitiminden yararlanmalı. Sadece ifade beceri derslerinde sınıfta bulunursa çok daha etkili olacaktır. Çünkü ben o çocukla ilgilenmek için diğer çocuklarla ilgilenemiyorum. Benim yapabileceğim en fazla 10 dakikadır onda da etkinlik vs verip ilgileniyorum. Kalan sürede çocuk sıkılıyor çünkü sürekli birebir ilgilenilmek istiyor. Bu yüzden eğitsel olan kısımda mutlaka birebir ilgilenilmeli destek eğitim almalı.” şeklinde konuşarak kaynaştırma öğrencilerinin eğitsel gereksinimlerinin karşılanması için destek eğitimin kullanılması gerektiğini, öğrencinin sosyalleşmek için sınıf ortamına gelmesi gerektiğini belirtmiştir.

Öğretmenlerden 5’i “Veli işbirliği olmalı ve veliler bilgilendirilmeli.” cevabını vermiştir. k5 kodlu öğretmen “Ne yazık ki başka sınıflarda gördüğüm en büyük eksiklik veli duyarsızlığı. Saldım çayıra Mevla’m kayıra şeklinde yapılıyor sadece öğretmene bırakılıyor en büyük eksiklik veli. Velinin çok bilinçli olması lazım, çocuğunun eksiğini görmesi lazım, bunu uzman kişilerle konuşması lazım. Buradaki en büyük problem velinin eğitim durumu benim gördüğüm en büyük eksiklik bu. Veli ayağında çok büyük bir eksiklik var.” ifadesini kullanarak velinin duyarsız olduğunu bunun büyük bir eksiklik olduğunu dile getirmiştir.

“Tespit sürecine özen gösterilmeli.” diyen 4 öğretmenden k23 kodlu öğretmen “Farklı problemleri olan öğrenciler var ama onlar dikkate alınmadığı için kaynaştırma öğrencisi mi değil mi, davranış problemi var mı yok mu, ders noktasında isteksiz mi değil mi bunu algılayabilmiş değiliz. Çoğu tembel diye nitelendirdiğimiz çocuğun aslında sorunun ne olduğunu araştırmıyoruz. Çocukların durumundan haberdar değiliz, onları fark etme konusunda eksiğimiz var.” şeklinde konuşarak öğrencilerin fark edilmesi konusunda eksiklikler olduğunu ifade etmiştir.

Araştırmaya katılan öğretmenlerde 3’ü “Öğretmenlere kaynaştırma eğitimi uygulamaları ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılmalı.” ifadesini kullanırken k4

98

kodlu öğretmen “Kaynaştırma öğrencisi olan öğretmenin kaynaştırma konusunda hakikaten eğitim alması gerekiyor. Ben de eğitimler aldım ama sadece slaytlar üzerinden verildi bu eğitimler. Sene başı ve sena sonunda öğretmenlere verilen seminerlerde bu konuya dair seminerler verilmeli bence. Ve bu seminerleri kesinlikle alanında uzman kişiler vermeli çünkü hakikaten bu konuda çok eksiğiz ve o çocukları kaybediyoruz.” şeklinde konuşarak öğretmenlere kaynaştırma eğitimi ile ilgili eğitimler, seminerler verilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

3 öğretmen “Materyal ve kaynak kitap desteği sağlanmalı.” cevabını vermiştir. k10 kodlu öğretmen “Materyal olarak sadece ben hazırlıyorum. Benim hazırlamam yerine kaynaştırma öğrencileri için Milli Eğitim tarafından gönderilse. Çünkü ben hem normal öğrenciler için hazırlıyorum hem de onun için. Uzmanlar tarafından hazırlanan materyaller olursa onları kullanmak öğretmenler için daha etkili olur.” diyerek uzmanlar tarafından hazırlanan materyallerin kaynaştırma öğrencileri için kullanılması gerektiğini ifade etmiştir.

Katılımcılardan 2’si “Üniversitelerde teorik değil uygulamaya yönelik dersler verilmeli.” demiştir. k3 kodlu öğretmenin “Üniversitede aldığımız özel eğitim dersleri teorik olarak değil de daha çok uygulamaya yönelik verilmeli.” ifadesinden üniversitelerde verilen eğitimin uygulamaya yönelik verilmesi gerektiğini düşündüğü anlaşılmaktadır.

“Uygulamanın takibinin iyi yapılması lazım.” şeklinde konuşan 2 öğretmenden k25 kodlu öğretmen “Kaynaştırma eğitiminin sırf plan üzerinde kaldığını da düşünüyorum evet bir BEP hazırlanıyor sene sonunda da bir değerlendirme yapılıyor ama bunlar sadece yazıda oluyor. Extra bir çaba verilmiyor o çocuk için. Kaynaştırma eğitimine tabi olan çocuğun özel eğitime ihtiyacı var az da olsa derslerde onunla özel ilgilenilmeli. Bunun ne kadar yapıldığı ile ilgili bir şeyler yapılmalı.” diyerek uygulanan eğitimin sadece plan üzerinde kaldığını ve takibinin yapılması gerektiğini belirtmiştir.

k1 kodlu öğretmen “Rehber öğretmenler de bu konuda sınıf öğretmenlerine rehberlik yapmalı.” ifadesi ile rehber öğretmenlerinin öğretmenlere kaynaştırma konusunda rehberlik yapmaları gerektiğini belirtmiştir.

99

k11 kodlu öğretmen “Bence kaynaştırma öğrencisi ile öğretmeni okul başlamadan önce kaynaşmalı. Öğretmen onu gerek aile ortamında gerek sosyal ortamında inceleyip tanımalı. Öğretmen öğrencinin durumunun neden olduğunu ve mevcut durumunu öğrenmeli.” diyerek kaynaştırma öğrencisi ile öğretmenin birbirlerini tanımaları ve birbirleriyle kaynaşmaları gerektiğini ifade etmiştir.

k13 kodlu öğretmen “Ben kendi öğrencim adına konuşacak olursam o bir sinir hastası. Ve çok fazla sınıf ortamında kalıyor. Öğleden sonra krizleri daha da artıyordu mesela. Çünkü sınıf çok kalabalık ve artık sıkılıyor çocuk. Diğer çocuklarla aynı seviyede dayanamıyordu bu sürece. Kısacası her öğrencinin mevcut durumuna göre kaynaştırma süresi belirlenmeli.” yanıtıyla öğrencilerin mevcut durumuna göre eğitim sürelerinin belirlenmesi gerektiğini söylemiştir.

k21 kodlu öğretmen ise “Açıkçası benim gördüğüm bir hata ya da eksiklik yok.” ifadesiyle yetinmiştir.