• Sonuç bulunamadı

SİGORTALILIK SÜRESİNE EKLENEN SÜRELER BİRİNCİ BÖLÜM

8- Kanunun geçici 48 nci maddesine göre yapılacak işlemler

Kanuna, 19/1/2013 tarihli ve 28533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6385 sayılı Kanunla eklenen geçici 48 nci madde uyarınca; 2008 yılı Ekim ayı başı ile 19/1/2013 tarihini takip eden aybaşına kadar geçen sürede Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle basın ve gazetecilik mesleğinde ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda haber hizmetinde fiilen çalışanlar ile yasama organı üyeleri ve dışardan atanan bakanların talepte bulunarak bu dönemde geçen çalışmaları için hesaplanacak fiili hizmet süresi zammı prim/karşılık tutarını ödemeleri halinde söz konusu süreleri fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilecektir.

Talepleri halinde bu madde kapsamında getirilen haklardan sigortalıların hak sahipleri ile tarafına yaşlılık/emeklilik aylığı bağlananlar da yararlanacaklardır.

8.1 – Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışanlardan fiili hizmet süresi zammı prim farkını ödemek isteyenler hakkında yapılacak işlemler

8.1.1 – İşverenler tarafından yapılacak işlemler

İşverenler, daha önce durumlarına uygun aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirdikleri Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle basın ve gazetecilik

mesleğinde ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda haber hizmetinde halen çalışmaya devam eden, çalıştığı işinden ayrılan veya çalıştıktan sonra aylık bağlanan sigortalılardan; aylığını her ayın 1’inde alanlar için 1/10/2008-31/1/2013, aylığını her ayın 15'inde alanlar için 15/10/2008-14/2/2013 tarihleri arasında geçen süre için fiili hizmet süresi zammı kapsamında fiilen çalıştıkları sürelerle bu kapsamda çalışmadıkları sürelere ait aylık prim ve hizmet belgelerini ayrı ayrı düzenleyerek; aylığını her ayın 1’inde alan sigortalılar için 1/5/2013, aylığını her ayın 15'inde alan sigortalılar için 15/5/2013 tarihine kadar bağlı bulundukları SGİM/SGM’ye kağıt ortamında vereceklerdir.

Söz konusu belgeler işverenler tarafından fiili hizmet süresi zammına ilişkin yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda düzenlenerek Kuruma verilecektir.

Örnek – Özel sektöre ait gazete işyerince, Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle 1/10/2008-1/2/2013 tarihleri arasında fiili hizmet süresi zammı kapsamında fiilen ayda 125 saat çalışmış olan sigortalı, bu çalışma saatinin günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunan gün sayısı (125 / 7,5 = 16,66) tama iblağ edildikten sonra 17 günlük süresi için (32) nolu, kalan 13 günlük süre için ise (01) nolu belge türü ile Kuruma bildirilecektir.

8.1.2 – Prim farkını ödemek isteyen sigortalılar hakkında yapılacak işlemler

Fiili hizmet süresi zammı prim farkını ödemek için Ek 31’de yer alan dilekçe ile en son çalışmalarının geçtiği SGİM/SGM’ye başvuran sigortalıların ödeyecekleri prim farkları, işverenleri tarafından fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki çalışmalarının bildirildiği aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı prime esas kazanç tutarlarına göre hesaplanacaktır.

Fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işlerden aynı anda birden fazlasına tabi çalışılması halinde, en yükseğine göre fiili hizmet süresi zammı verilmesi gerektiğinden, sigortalılar adına başka bir işyerinden 360 gün için 90 veya 180 gün fiili hizmet süresi zammı eklenecek çalışma bildirilip bildirilmediği araştırılacak, çalışma bildirilmiş ise bu çalışmalarından dolayı fiili hizmet süresi zammı verileceğinden talebi reddedilecektir.

Yapılan inceleme sonucunda, fiili hizmet süresi zammına ilişkin prim farkını ödemesi gerektiği anlaşılan sigortalı, diğer SGİM/SGM’ye bağlı işyerlerinde de fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışmış ise dilekçesinin bir örneği bu ünitelere de gönderilecektir.

Sigortalıların ödeyecekleri prim farkları, işverenleri tarafından fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki çalışmalarının bildirildiği aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı prime esas kazanç tutarlarına göre hesaplanacaktır.

İlgili ünitelerce doldurularak gönderilen “Geçici 48 inci Madde Gereğince Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Farkını Gösterir Tablo”daki (Ek 32) bilgiler ile kendi ünitesinde geçen çalışmalar için düzenlenen söz konusu tablodaki bilgiler ilgili programa aktarılarak borç hesaplanıp altı ay içinde ödemesi gerektiği hususunda sigortalıya yazılı olarak bilgi verilecektir.

Söz konusu bilgisayar programı işletime açıldığında yapılacak işlemler ayrıca talimatlandırılacaktır.

Örnek 1- Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle basın ve gazetecilik işinde 1/10/2008-31/1/2010 tarihleri arasında İstanbul’da, 1/2/2010- 1/2/2013 tarihleri arasında Ankara’da geçen çalışmalarına ait fiili hizmet süresi zammı prim farkını ödemek için 5/5/2013 tarihinde yazılı olarak Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuran sigortalının dilekçesinin bir örneği İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gönderilerek temin edilen Geçici 48 inci Madde Gereğince Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Farkını Gösterir Tablo’daki bilgiler ile bu kapsamda kendi ünitesinde geçen çalışmalar esas alınarak düzenlenen söz konusu tablodaki bilgilere göre hesaplanan prim farkı tutarını sigortalı 5/7/2013 tarihinde (altı ay içinde) ödemiştir. Söz konusu sürelere ait fiili hizmet süresi zammı prim ödeme gün sayısına eklenecektir.

Örnek 2- Özel sektöre ait gazete işyerinde Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle 1/1/2003-1/7/2018 tarihleri arasında çalışan sigortalı 1/10/2008-1/2/2013 tarihleri arasında geçen çalışmalarına ait fiili hizmet süresi prim farkını ödememiştir. Bu sigortalı, 1/1/2003-1/10/2008 süresindeki çalışmalarından dolayı 506 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine göre itibari hizmet süresinden, 1/2/2013–1/7/2018 tarihleri arasındaki çalışmalarından dolayı da fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacaktır.

Örnek 3- Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle 1/10/2008-30/2/2009 süresinde Kırıkkale’de, 1/7/2009-30/4/2011süresinde Eskişehir’de ve 1/10/2011-1/2/2013 süresinde ise Ankara’da çalışan ve fiili hizmet süresi zammı prim farkını ödemek için 8/3/2013 tarihinde yazılı olarak başvuran sigortalının dilekçesinin birer örneği Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce, Kırıkkale ve Eskişehir il Müdürlüklerine intikal ettirilecektir. Anılan il müdürlüklerince fiili hizmet süresi zammı kapsamında geçen çalışmaların bildirildiği aylık prim ve hizmet belgesindeki gün sayısı ve prime esas kazanç tutarlarına göre tablo aşağıdaki şekilde doldurularak Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gönderilecektir.

:

DİKKAT : Bu belge işverenler tarafından fiili hizmet süresi zammı kapsamında geçen çalışmaların bildirildiği aylık prim ve hizmet belgesine göre doldurulacaktır.

Prime esas kazanca göre % 1,5 oranı üzerinden FHZ prim farkı tutarı program tarafından hesaplanacaktır.

Sigortalının Adı Soyadı ödemeyen veya noksan ödeyen sigortalının prim farkının tamamını veya kalan kısmını ödemek için Kuruma yeniden yazılı olarak başvurması ve ödeyeceği prim tutarının da bu talebine göre gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte yeniden hesaplanması gerekmektedir.

Örnek 4- 6/4/2013 tarihinde yazılı olarak başvuran sigortalı, Kurumca bildirilen borcunu altı ay içinde (1/2/2013-1/8/2013 süresinde) ödememiştir. 1/8/2013 tarihinden sonra başvuran sigortalıdan prim farkı gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte tahsil edilecektir.

Prim farkını ödemek için yazılı olarak başvurmasına rağmen, fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki çalışmalarına ait aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma verilmediği anlaşılan sigortalının, talebi doğrultusunda söz konusu prim belgesi işverenden yazılı olarak talep edilecektir. Aylık prim ve hizmet belgesinin, fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışılmaması ya da işyerinin faal olmaması gibi nedenlerle verilmemesi durumunda zaman aşımı süresi de dikkate alınarak sigortalının 2008 yılı Ekim ayı başı ile 2013 yılı Şubat ayı başına kadar geçen sürede Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle basın ve gazetecilik mesleğinde ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda haber hizmetinde çalışıp çalışmadığı Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarına incelettirildikten sonra gerekli işlemler yapılacaktır.

Fiili hizmet süresi zammı prim farkını ödeyen ancak, ihbar ve şikayette bulunulması veya şüphe duyulması nedeniyle yapılan inceleme sonucunda prim tutarı hesaplanan sürelerin tamamında ya da bir bölümünde fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışmadığı tespit edilen sigortalı hakkında yapılan işlemler iptal edilerek ödemiş olduğu prim tutarı iade edilecektir.

8.2- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi çalışanlar

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi sigortalıları çalıştıran kamu idareleri, aylığını her ayın 1’inde alan sigortalılar için 1/10/2008-31/1/2013, aylığını her ayın 15'inde alan sigortalılar için 15/10/2008-14/2/2013 tarihleri arasında fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmaya müstahak olan sigortalıların bu haktan yararlandırılmayı talep edip etmediklerine bakmaksızın, halen görev yapan ya da bu süre içerisinde herhangi bir nedenle görevinden ayrılmış olanların son görev yaptıkları Kurumca aylık/yıllık fiili hizmet süresi zammı prim belgesini düzenleyerek aylığını her ayın 1’inde alan sigortalılar için 1/5/2013, aylığını her ayın 15'inde alan sigortalılar için 15/5/2013 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına kağıt ortamında göndereceklerdir.

Fiili hizmet süresi zammı kapsamında geçen süreler için Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi sigortalılar tarafından ödenecek prim/karşılık tutarları, ilgili kamu idaresi tarafından ek mahiyetteki prim ve hizmet belgesinde kayıtlı çalışmaların geçtiği tarihteki prime esas kazanç/emekli keseneğine esas aylık tutarına göre hesaplanacak, söz konusu belgeler fiili hizmet süresi zammına ilişkin yukarıda belirtilen genel esaslar da dikkate alınmak suretiyle düzenlenecektir.

Örnek 1- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle kamu idaresinde basın müşaviri olarak 15/2/2004-14/7/2017 tarihleri arasında çalışan sigortalı, 15/2/2004-14/10/2008 tarihleri arasında geçen çalışmalarından dolayı 5434 sayılı Kanunun mülga 32 nci maddesine, 15/10/2008-14/2/2013 tarihleri arasında geçen çalışmalarından dolayı 6385 sayılı Kanunla Kanuna eklenen geçici 48 nci maddeye göre, 15/2/2013 tarihinden sonra geçen çalışmaları için ise 6385 sayılı Kanunun 15 nci maddesi ile Kanunun 40 ncı maddesine eklenen hüküm uyarınca fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacaktır.

Örnek 2- Kamu kurumunda 2008 yılı Ekim ayı başından 14/2/2013 tarihine kadar Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle haber işlerinde fiilen çalışan 17 personel bulunmaktadır. Bunlardan 10 personel 2008 yılı Ekim ayı başından önce, 7 personel ise bu tarihten sonra devlet memuru olarak göreve başlamıştır. Ayrıca söz konusu personelden 2’si 2010 yılında emekliye ayrılmış, 1 personel ise 12/2/2011 tarihinde istifa etmiştir.

Bu durumda ilgili kamu kurumunca, emekliye ayrılmış iki personel için emekliye ayrılış tarihine kadar, istifaen görevinden ayrılmış bir personel için ise istifa ettiği tarihe kadar geçen süre de dikkate almak suretiyle, 10 personel için “Yıllık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi”, 7 personel için ise “Aylık Fiili Hizmet Süresi Zammı Prim Belgesi” düzenlenerek 15/5/2013 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına kağıt ortamında gönderilecektir.

Örnek 3- Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda haber hizmetinde Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle 12/4/2005 tarihinden itibaren basın müşaviri olarak Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi çalışan sigortalı talebine bakılmaksızın 15/2/2013 tarihinden itibaren fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacak, talep etmesi halinde ise Kurumunca gönderilen ek mahiyetteki aylık/yıllık fiili hizmet süresi zammı prim belgelerine göre tahakkuk ettirilen ve Kurumumuzca tarafına bildirilen prim/karşılık miktarını yatırması halinde, 15/10/2008-14/2/2013 tarihleri arasında geçen süresine karşılık gelen fiili hizmet süresi zammı hizmetine ilave edilecektir.

2008 yılı Ekim ayı başı ile 6385 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşı arasındaki süreye ait fiili hizmet süresi zammı primlerini/karşılıklarını ödemek için yazılı olarak müracaat eden Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi sigortalılara, Kurumlarca gönderilen ek mahiyetteki aylık/yıllık fiili hizmet süresi zammı prim belgelerinde tahakkuk ettirilen prim/karşılık miktarları Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığınca bildirilecektir.

Sigortalıların 6385 sayılı Kanunla belirlenen süreyi geçirerek cezalı duruma düşmemeleri için 2008 yılı Ekim ayı başı ile 6385 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşı arasında geçen çalışmalarından dolayı fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmaya müstahak olup olmadığı tespit edilmeden borç tutarı tarafına bildirilecek, daha sonra yapılan araştırma sonucu müstahak olmadığı tespit edilenlerin prim/karşılık tutarını yatırmış olsalar dahi yatırmış oldukları prim/karşılık tutarı kısmen veya tamamen iade edilerek, sadece müstahak olduğu süre için fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacaktır.

Sigortalılardan, kendilerine bildirilen fiili hizmet süresi zammı prim/karşılık tutarlarını, aylığını her ayın 1’inde alanlar 1/8/2013, aylığını her ayın 15'inde alanlar ise 15/8/2013 tarihine kadar Kurumumuzun Ziraat Bankasında bulunan “ONLİNE TAHSİLATLAR SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SGK(EMS/BAĞ/SSK)-DİĞER TAHSİLATLAR” hesabına, saymanlık adı “GELİR MUHASEBE”, tahsilat tipi “DİĞER EMSAN TAHSİLATI” olarak belirtilmek suretiyle yatıracak ve alacakları banka dekontunun bir örneğini dilekçe ekinde ilgili Başkanlığa göndereceklerdir.

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi sigortalıların prim/karşılık tutarını hiç ödememiş veya kısmen ödemiş olmasına rağmen yasal süre geçtikten sonra borcun tamamını ya da kalan kısmını ödemek için Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına yazılı olarak müracaat etmesi halinde, ödenmesi gereken prim/karşılık tutarı gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte hesaplanarak taraflarına bildirilecektir.

Örnek 4- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle 15/1/2010-14/2/2013 tarihleri arasında basın müşaviri olarak görev yapan ve söz konusu tarihler arasında geçen çalışmalarından dolayı yararlandırılacağı fiili hizmet süresi zammı için bildirilen 5.448,65 TL’nin, 3.500 TL’sini 18/7/2013 tarihinde Kurumumuz hesabına yatıran sigortalının, yatırdığı tutara karşılık gelen 4 ay 15 gün süresi hizmetine eklenmiştir. Sigortalının 15/8/2013 tarihinden sonra kalan 1.948,65 TL’yi yatırmayı talep etmesi halinde bu tutara 15/8/2013 tarihinden paranın yatırılacağı tarihe kadar geçen süre için gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanacaktır.

8.3- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine tabi sigortalılar hakkında uygulanacak ortak hususlar

a) İşverenler ile kamu idarelerince üç aylık yasal sürede Kuruma verilmeyen fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki çalışmalara ait her bir ek belge için Kanunun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.

b) Sigortalılar tarafından ödenecek prim farkı/karşılık tutarı, işverenler/kamu idareleri tarafından verilen fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki ek mahiyetteki prim ve hizmet belgesinde kayıtlı çalışmaların geçtiği tarihteki prime esas kazanç/emekli keseneğine esas aylık tutarına göre hesaplanacaktır.

c) 2008 yılı Ekim ayı başından 2013 yılı Şubat ayı başına kadar geçen sürenin bir kısmında Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, bir kısmında ise (c) bendi kapsamında çalışanların, (a) bendi kapsamında geçen çalışmalarına ait işlemler en son çalışmasının geçtiği SGİM/SGM’ce, (c) bendi kapsamında geçen çalışmalarına ait işlemler ise Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığınca yapılacaktır.

Örnek- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle 1/10/2008-30/2/2009 süresinde Sivas’ta, 1/7/2009-30/5/2011süresinde İstanbul’da fiilen gazetecilik yapan sigortalı, 12/6/2011 tarihinde seçimler sonucunda milletvekili seçilmiştir. (a) bendi kapsamında geçen çalışmalara ait fiili hizmet süresi zammı prim farkı bu kapsamda en son çalışmasının geçtiği İstanbul ilindeki SGM’ce hesaplanacak, (c) bendi kapsamında milletvekili olarak geçen çalışmalara ait işlemler Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığınca yapılacaktır.

d) Tahakkuk ettirilen prim farkı/karşılık tutarının ödenmemesi durumunda, fiili hizmet süresi zammı verilmeyecek, noksan ödenmesi halinde ise ödenmiş olan miktar 2008 yılı Ekim ayından başlamak üzere ilgili aylara/yıllara maledilerek fiili hizmet süresi zammı buna göre hesaplanacaktır.

Örnek 1- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında basın kartı sahibi olmak suretiyle 1/10/2008 - 31/1/2013 tarihleri arasında geçen fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki çalışmalarına ait prime esas kazancın alt sınırına göre 615 TL prim farkının 500 TL’sini ödeyen sigortalının ödemiş olduğu miktar, 2008 yılı Ekim ayından başlamak üzere ilgili aylara/yıllara maledilerek fiili hizmet süresi zammı buna göre hesaplanacaktır.

Örnek 2- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle 15/1/2010-14/2/2013 tarihleri arasında basın müşaviri olarak görev yapan sigortalıya söz konusu tarihler arasında geçen çalışmalarından dolayı yararlandırılacağı 163 gün fiili hizmet süresi zammı için % 5 prim oranına göre toplam 3.206,8 TL yatırması gerektiği bildirilmiştir. Sigortalı 18/7/2013 tarihinde Kurumumuza 2.500 TL yatırmıştır.

Buna göre, aşağıdaki tabloda da gösterildiği gibi yatırılan tutar geçmiş tarihten başlayarak hizmete maledilecek olup, sigortalı yatırdığı tutara karşılık gelen 112 gün için fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacaktır. İlgilinin yatırdığı tutardan artan 6,15 TL talebi halinde iade edilecektir.

DÖNEMLER YASAL bentlerine tabi sigortalılar tarafından aylığını her ayın 1’inde alanlar için 1/8/2013, aylığını her ayın 15'inde alanlar için 15/8/2013 tarihine kadar Kuruma ödenmesi gerekmekte olup, prim/karşılık tutarının söz konusu sürelerde ödenmemesi halinde, ödenmeyen tutar için yasal sürenin bitim tarihinden itibaren ödemenin yapıldığı tarihe kadar Kanunun 89 uncu maddesi uyarınca gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanacaktır.

Örnek 1– Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında basın kartı sahibi olmak suretiyle 1/10/2008-31/1/2013 tarihleri arasında geçen fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki çalışmalarına ait prime esas kazancına göre 800 TL olarak hesaplanan prim farkının 500 TL’sini altı aylık süre içinde ödeyen sigortalı, kalan süreye ait borcunu ödemek için 2/11/2013 tarihinde Kuruma başvurmuştur. Öncelikle yasal süresinde ödediği 500 TL 2008 yılı Ekim ayından başlamak üzere ilgili aylara maledildikten sonra kalan sürelere ait fiili hizmet süresi zammı prim farkı, 2/11/2013 tarihine kadar yeniden gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte hesaplanarak tahsil edilecektir.

Örnek 2- Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında haber hizmetlerinde fiilen görev yapan ve 25/5/2013 tarihli dilekçesi ile 15/10/2008-15/2/2013 tarihleri arasında geçen çalışmalarından dolayı fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmayı talep eden sigortalı, Kurumunca gönderilen ek mahiyetteki aylık/yıllık fiili hizmet süresi zammı prim belgelerinde tahakkuk ettirilen ve kendisine bildirilen prim/karşılık miktarını 6 aylık sürenin bitim tarihi olan 15/8/2013 tarihine kadar Kurumumuz hesabına yatırmayıp daha sonraki bir tarihte yatırmak istemesi halinde, ödemesi gereken tutara 15/8/2013 tarihinden ödemeyi yapacağı tarihe kadar geçen süre için gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanacaktır.

f) Kanunun geçici 48 inci maddesi uyarınca fiili hizmet süresi zammından yararlandırılanların yazılı olarak talepte bulunmaları halinde, bu madde kapsamında haklarında yapılan işlemler bir defaya mahsus olmak üzere iptal edilecek ve ödedikleri tutarlar iade edilecektir.

g) Birden fazla SGİM/SGM’ye bağlı işyerlerinde fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışması bulunanlara ait işlemlerin yürütülmesinde herhangi bir gecikmeye meydan verilmemesi için her türlü tedbir alınacaktır.

Outline

Benzer Belgeler