• Sonuç bulunamadı

K O M İ S Y O N R A P O R U

Büyükşehir Belediye Meclisinin 13.11.2020 tarihli oturumunda incelenmek üzere Kanunlar komisyonuna havale edilen, deniz taşıtı hibesine ait Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının 30.10.2020 tarihli ve E.67967294-105.03-95574 sayılı yazısını görüşmek üzere komisyonlarımız 22.12.2020 tarihinde toplandı.

Anılan yazıda aynen;

İlgi : a) 05.10.2020 tarihli ve 28993 sayılı yazı.

b) 30.03.2020 tarihli 51732 sayılı yazı.

Çukurova Üniversitesi Rektörlüğünün ilgi (a) yazısında Belediyemiz hizmetlerinde kullanılmak üzere, 1 Adet Özel Deniz Taşıtını(Katamaran); Altınkoza Kültür Sanat ve Turizm Hizmetleri A.Ş.

yetkilileri de ilgi (b) yazısında 1 adet Özel Tekneyi Belediyemize hiçbir yük getirmeksizin, şartsız ve ivazsız olarak hibe etmişlerdir.

Bahse konu 2 adet Deniz Taşıtının Belediyemiz hizmetlerinde kullanılmak üzere Belediyemiz demirbaşına kayıt edilmesinde hiçbir mahsur bulunmamaktadır.

Ancak; 13.07.2005 tarih ve 25874 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediye Kanununun 85 inci maddesi ile 237 sayılı Taşıt Kanununun bazı maddeleri değiştirilmiş, yapılan değişiklikle İl Özel İdareleri, Belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile Mahalle İdare Birliklerinin Taşıt Kanununa tabi olduğu, ancak İl Özel İdareleri, Belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile Mahalli İdare Birliklerinin kendi meclislerinin kararı ile taşıt edinebilecekleri hükmü getirilmiştir.

Buna göre her yıl Bütçe Kanununa ekli “T” işaretli cetvelde gösterilen Taşıt kanunu kapsamına giren taşıtların hibe veya satın alma yoluyla edinilmesinde Belediye Meclisi Kararı gerektiğinden, söz konusu Deniz Taşıtlarının hibe olarak kabul edilmesi için yazımızın Belediye Meclisine havalesi hususunu ''OLUR'' larınıza arz ederim. Denilmektedir.

Konunun komisyonlarımızca yapılan incelemesinde; Çukurova Üniversitesi Rektörlüğünün Belediyemiz hizmetlerinde kullanılmak üzere, 1 adet özel deniz taşıtını (Katamaran), Altınkoza Kültür Sanat ve Turizm Hizmetleri A.Ş’nin 1 adet özel tekneyi, belediyemize hiçbir yük getirmeksizin, şartsız ve ivazsız olarak hibe etmesine ait teklifin kabulüne, 5216 sayılı yasaya istinaden gerekli kararın alınması için evrakın Büyükşehir Belediye Meclisine arzına oybirliği ile karar verildi.

KANUNLAR KOMİSYONU

Başkan Üye Üye Üye Üye

Vedat GÜNDOĞAN Cihan ŞENER Durmuş TAŞPINAR Leyla KARAKAŞ Serdar SEYHAN

Üye Üye Üye Üye Vedat CENGİZ Yasemin Şule ÖZÜLKÜ JAICKS Yusuf ARISOY Nusret SAÇLI

Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.01.2021 tarihli oturumunda okunan, Başkanlığın 14.01.2021 tarihli ve 67597785-105.02-109619 sayılı yazısı ekinde sunulan, Büyükşehir Belediyesince muhtelif alanlarda ‘‘Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri’’ projesi kapsamında lokasyonları belirlenen alanlarda akıllı bisiklet istasyonları kurulması ve işletmeciliğinin devrine ait Kanunlar – Plan ve Bütçe komisyonu raporunda aynen;

Büyükşehir Belediye Meclisinin 08.12.2020 tarihli oturumunda incelenmek üzere Kanunlar – Plan ve Bütçe komisyonlarımıza havale edilen, Büyükşehir Belediyesince muhtelif alanlarda ‘‘Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri’’ projesi kapsamında lokasyonları belirlenen alanlarda akıllı bisiklet istasyonları kurulması ve işletmeciliğinin devrine ait Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığının 08.12.2020 tarihli ve E.43759167-756.01-109619 sayılı yazısını görüşmek üzere komisyonlarımız 18.12.2020 tarihinde toplandı.

Anılan yazıda aynen;

İlgi: a) Yeni Adana İmar İnşaat Tic. A.Ş. nin 09.11.2020 tarihli ve 565 sayılı yazısı.

b) Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığının 01.12.2020 tarihli ve 107610 sayılı yazısı.

İlgi (a) yazıda; Metropol kentlerde Akıllı bisiklet uygulamasının trafik sorununun çözümüne getireceği olumlu katkıların göz önünde bulundurulduğunda Adana için önemli bir proje olarak değerlendirildiği, kent ölçeğinde ulaşım, turizm, çevre ve sosyal politikalara etkileri düşünüldüğünde, ulaşım ve park yönetimini ilgilendiren söz konusu projenin diğer gerçek/tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanması kent siluetinde farklı renk, tip ve işletme modellerinin yanı sıra sistem farklılığından kaynaklanan bir takım kullanım zorluklarına neden olabileceğinden, bu projenin Adana Büyükşehir Belediyesinin Hüküm ve tasarrufu altındaki alanlarda, standart bir işletme modeliyle uygulanmasında fayda görüldüğünden bahisle, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yeri ve miktarı belirlenecek “Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri İşletme Yetkisini” takdir edilecek süreyle Yeni Adana İmar İnşaat Tic. A.Ş. devredilmesi talep edilmektedir.

Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığından alınan ilgi ( b ) yazıda; Daire Başkanlılarınca İlimiz, Çukurova İlçesinde; (1) Kurttepe Metro İstasyonu, (2) Adnan Menderes Sahil Yolu, Seyhan İlçesinde; (3) Duygu Cafe, (4) TCDD Gar, (5) Adana Büyükşehir Belediyesi, (6) Merkez Park­ Galleria, Sarıçam araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek…” Belediyemizin görevleri arasında sayılmıştır.

Aynı Kanunun 26. Maddesinde “Büyükşehir belediyesi kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye şirketleri kurabilir. Genel sekreter ile belediye ve bağlı kuruluşlarında yöneticilik sıfatını haiz personel bu şirketlerin yönetim ve denetim kurullarında görev alabilirler.

Büyükşehir belediyesi, mülkiyeti veya tasarrufundaki hafriyat sahalarını, toplu ulaşım hizmetlerini,

sosyal tesisler, büfe, otopark ve çay bahçelerini işletebilir; ya da bu yerlerin belediye veya bağlı kuruluşlarının % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketlere, 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın belediye meclisince belirlenecek süre ve bedelle işletilmesini devredebilir. Ancak, bu yerlerin belediye şirketlerince üçüncü kişilere devri 2886 sayılı Kanun hükümlerine tabidir.” Denilmektedir.

Bu nedenle;5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 26. Maddesine göre, yukarıda belirtilen Akıllı Bisiklet İstasyon Lokasyonlarının haritalandırılması ve paftalarının hazırlanması, protokol hüküm ve şartlarının Encümence belirlenmesi, üçüncü şahıslara kiraya verilmemesi, işletme hakkının devredilmemesi, devir süresi sonunda yapılan ve yaptırılan bütün muhdesatların herhangi bir ücret ve bedel konu edilmeksizin Belediyeye devredilmesi ile parkmetre yerlerinin anılan şirket tarafından işletilmesi şartları ile Akıllı Bisiklet İstasyon Lokasyonlarının işletmeciliğinden elde ettiği aylık brüt cironun % 1’ini, aylık olarak Her Ayın 20’sine kadar Büyükşehir Belediyesine ödemek üzere, Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri İşletme Yetkisinin Yeni Adana İmar İnşaat Tic. A.Ş.’ye 5 yıl süreyle devir edilmesi hususlarının Mecliste görüşülerek gerekli Meclis Kararının alınması için yazımız ve eklerinin Meclis’e havalesini Olurlarınıza arz ederim.

Konunun komisyonlarımızca yapılan incelemesinde; Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yeri ve miktarı belirlenen, Akıllı Bisiklet İstasyon Lokasyonlarının haritalandırılması ve paftalarının hazırlanması, protokol hüküm ve şartlarının Encümence belirlenmesi, üçüncü şahıslara kiraya verilmemesi, işletme hakkının devredilmemesi, devir süresi sonunda yapılan ve yaptırılan bütün muhdesatların herhangi bir ücret ve bedel konu edilmeksizin Belediyeye devredilmesi ile parkmetre yerlerinin Yeni Adana İmar İnşaat Tic. A.Ş. tarafından işletilmesi şartları ile Akıllı Bisiklet İstasyon Lokasyonlarının işletmeciliğinden elde ettiği aylık brüt cironun % 1’ini, aylık olarak her ayın 20’sine kadar Büyükşehir Belediyesine ödemek üzere, Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri İşletme Yetkisinin Yeni Adana İmar İnşaat Tic.

A.Ş.’ye 5 yıl süreyle devir edilmesine ait teklifin kabulüne, 5216 sayılı yasaya istinaden gerekli kararın alınması için evrakın Büyükşehir Belediye Meclisine arzına oybirliği ile karar verildi. Denilmektedir.

Konunun yapılan görüşülmesinde; Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yeri ve miktarı belirlenen, Akıllı Bisiklet İstasyon Lokasyonlarının haritalandırılması ve paftalarının hazırlanması, protokol hüküm ve şartlarının Encümence belirlenmesi, üçüncü şahıslara kiraya verilmemesi, işletme hakkının devredilmemesi, devir süresi sonunda yapılan ve yaptırılan bütün muhdesatların herhangi bir ücret ve bedel konu edilmeksizin Belediyeye devredilmesi ile parkmetre yerlerinin Yeni Adana İmar İnşaat Tic. A.Ş. tarafından işletilmesi şartları ile Akıllı Bisiklet İstasyon Lokasyonlarının işletmeciliğinden elde ettiği aylık brüt cironun % 1’ini, aylık olarak her ayın 20’sine kadar Büyükşehir Belediyesine ödemek üzere, Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri İşletme Yetkisinin Yeni Adana İmar İnşaat Tic.

A.Ş.’ye 5 yıl süreyle devir edilmesine ait komisyon raporunun kabulüne, 5216 sayılı yasaya istinaden onanmasına, gerekli işlemlerin yürütümü için evrakın Büyükşehir Belediye Başkanlığına verilmesine oybirliği ile karar verildi.

Zeydan KARALAR Rafet AVAN Sevil CAN Meclis Başkanı Meclis Katibi Meclis Katibi

K O M İ S Y O N R A P O R U

Büyükşehir Belediye Meclisinin 08.12.2020 tarihli oturumunda incelenmek üzere Kanunlar – Plan ve Bütçe komisyonlarımıza havale edilen, Büyükşehir Belediyesince muhtelif alanlarda ‘‘Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri’’ projesi kapsamında lokasyonları belirlenen alanlarda akıllı bisiklet istasyonları kurulması ve işletmeciliğinin devrine ait Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığının 08.12.2020 tarihli ve E.43759167-756.01-109619 sayılı yazısını görüşmek üzere komisyonlarımız 18.12.2020 tarihinde toplandı.

Anılan yazıda aynen;

İlgi: a) Yeni Adana İmar İnşaat Tic. A.Ş. nin 09.11.2020 tarihli ve 565 sayılı yazısı.

b) Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığının 01.12.2020 tarihli ve 107610 sayılı yazısı.

İlgi (a) yazıda; Metropol kentlerde Akıllı bisiklet uygulamasının trafik sorununun çözümüne getireceği olumlu katkıların göz önünde bulundurulduğunda Adana için önemli bir proje olarak değerlendirildiği, kent ölçeğinde ulaşım, turizm, çevre ve sosyal politikalara etkileri düşünüldüğünde, ulaşım ve park yönetimini ilgilendiren söz konusu projenin diğer gerçek/tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanması kent siluetinde farklı renk, tip ve işletme modellerinin yanı sıra sistem farklılığından kaynaklanan bir takım kullanım zorluklarına neden olabileceğinden, bu projenin Adana Büyükşehir Belediyesinin Hüküm ve tasarrufu altındaki alanlarda, standart bir işletme modeliyle uygulanmasında fayda görüldüğünden bahisle, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yeri ve miktarı belirlenecek “Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri İşletme Yetkisini” takdir edilecek süreyle Yeni Adana İmar İnşaat Tic. A.Ş. devredilmesi talep edilmektedir.

Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığından alınan ilgi ( b ) yazıda; Daire Başkanlılarınca İlimiz, Çukurova İlçesinde; (1) Kurttepe Metro İstasyonu, (2) Adnan Menderes Sahil Yolu, Seyhan İlçesinde; (3) Duygu Cafe, (4) TCDD Gar, (5) Adana Büyükşehir Belediyesi, (6) Merkez Park­ Galleria, Sarıçam araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek…” Belediyemizin görevleri arasında sayılmıştır.

Aynı Kanunun 26. Maddesinde “Büyükşehir belediyesi kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye şirketleri kurabilir. Genel sekreter ile belediye ve bağlı kuruluşlarında yöneticilik sıfatını haiz personel bu şirketlerin yönetim ve denetim kurullarında görev alabilirler . Büyükşehir belediyesi, mülkiyeti veya tasarrufundaki hafriyat sahalarını, toplu ulaşım hizmetlerini, sosyal tesisler, büfe, otopark ve çay bahçelerini işletebilir; ya da bu yerlerin belediye veya bağlı kuruluşlarının % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketlere, 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın belediye meclisince belirlenecek süre ve bedelle işletilmesini devredebilir. Ancak, bu yerlerin belediye şirketlerince üçüncü kişilere devri 2886 sayılı Kanun hükümlerine tabidir.” Denilmektedir.

Bu nedenle;5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 26. Maddesine göre, yukarıda belirtilen Akıllı Bisiklet İstasyon Lokasyonlarının haritalandırılması ve paftalarının hazırlanması, protokol hüküm ve şartlarının Encümence belirlenmesi, üçüncü şahıslara kiraya verilmemesi, işletme hakkının devredilmemesi, devir süresi sonunda yapılan ve yaptırılan bütün muhdesatların herhangi bir ücret ve bedel konu edilmeksizin Belediyeye devredilmesi ile parkmetre yerlerinin anılan şirket tarafından işletilmesi şartları ile Akıllı Bisiklet İstasyon Lokasyonlarının işletmeciliğinden elde ettiği aylık brüt cironun % 1’ini, aylık olarak Her Ayın 20’sine kadar Büyükşehir Belediyesine ödemek üzere, Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri İşletme Yetkisinin Yeni Adana İmar İnşaat Tic. A.Ş.’ye 5 yıl süreyle devir edilmesi hususlarının Mecliste görüşülerek gerekli Meclis Kararının alınması için yazımız ve eklerinin Meclis’e havalesini Olurlarınıza arz ederim.

Konunun komisyonlarımızca yapılan incelemesinde; Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yeri ve miktarı belirlenen, Akıllı Bisiklet İstasyon Lokasyonlarının haritalandırılması ve paftalarının hazırlanması, protokol hüküm ve şartlarının Encümence belirlenmesi, üçüncü şahıslara kiraya verilmemesi, işletme hakkının devredilmemesi, devir süresi sonunda yapılan ve yaptırılan bütün muhdesatların herhangi bir ücret ve bedel konu edilmeksizin Belediyeye devredilmesi ile parkmetre yerlerinin Yeni Adana İmar İnşaat Tic. A.Ş. tarafından işletilmesi şartları ile Akıllı Bisiklet İstasyon Lokasyonlarının işletmeciliğinden elde ettiği aylık brüt cironun % 1’ini, aylık olarak her ayın 20’sine kadar Büyükşehir Belediyesine ödemek üzere, Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri İşletme Yetkisinin Yeni Adana İmar İnşaat Tic.

A.Ş.’ye 5 yıl süreyle devir edilmesine ait teklifin kabulüne, 5216 sayılı yasaya istinaden gerekli kararın alınması için evrakın Büyükşehir Belediye Meclisine arzına oybirliği ile karar verildi.

KANUNLAR – PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU

Başkan Üye Üye Üye Üye

Vedat GÜNDOĞAN Cihan ŞENER Durmuş TAŞPINAR Leyla KARAKAŞ Serdar SEYHAN

Üye Üye Üye Üye Vedat CENGİZ Yasemin Şule ÖZÜLKÜ JAICKS Yusuf ARISOY Nusret SAÇLI

Üye Üye Üye Üye

Mustafa BAYAR Furkan BOZKURT Yusuf EROĞLU Hacice YILMAZ

Üye Üye Üye Üye Üye

Yusuf SIRKINTI Vedat ÖZDER Zafer KOÇ Mehmet YAPICI Mehmet DAYANIKLI