• Sonuç bulunamadı

KADIN SAĞLIĞI VE KADIN HEKİMLİK KOMİSYONU 18.09.2014

KOMİSYON RAPORLARI

KADIN SAĞLIĞI VE KADIN HEKİMLİK KOMİSYONU 18.09.2014

Toplantı

Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu 10 Ekim 2014

Toplantı

İzmir Kent Konseyi Kadın Emeği Çalışma Grubu

Oda adına Kadın Sağlığı ve Kadın Hekimlik Komisyonu üyeleri Dr. Zeynep Altın, Dr. Zeynep Varol, Dr. Zehra Mete katıldı.

Yer: İzmir Kent Konseyi 16 Ekim 2014

Toplantı

Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu 05 Kasım 2014

Toplantı

Kadın Sağlığı ve Kadın Hekimlik Komisyonu 03 Aralık 2014

Toplantı

Kadın Sağlığı ve Kadın Hekimlik Komisyonu 07 Ocak 2015

Söyleşi

“Dr. Serpil Salaçin ile İstanbul Sözleşmesi”

Kadın Sağlığı ve Kadın Hekimlik Komisyonu Etkinliği Yer : Orhan Süren Toplantı Salonu

26 Şubat 2015

Film Gösterimi ve Söyleşi

“Benim Çocuğum”

Kadın Sağlığı ve Kadın Hekimlik Komisyonu Yer : DESEM

25 Mart 2015 Toplantı

Kadın Sağlığı ve Kadın Hekimlik Komisyonu

KURUM HEKİMLERİ KOMİSYONU

Komisyonumuz 16 Haziran 2010 tarihinden itibaren faaliyetlerini sürdürmektedir.

Yeni dönemde ilk toplantısını 29.01.2015 tarihinde yaparak, yürütme kurulunu belirlemiştir. Dr.

Erol AKGÜN’ün Komisyon Başkanı, Dr. Durmuş VURAL ve Dr. Ceylan ÖZKAN’ın Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev almaları kararlaştırılmıştır.

Kurum hekimlerinin sıkıntıları bu dönemde giderek artmıştır. Maaşları haricinde performans, döner sermaye gibi ek gelirleri olmayan Kurum Hekimlerinin Tam Gün Yasası ile verilen ayda 57 saat süreyle işyeri hekimliği yapabilme yetkileri 6514 Sayılı Torba Yasa ile hem 30 saate indirilmiş hem de diğer kamu hekimlerine de verilerek işyeri bulma sıkıntısı getirilmiştir.

Komisyonumuz, başta özlük haklarımız olmak üzere Kurum Hekimliği sorunlarının çözümü amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.

İzmir Tabip Odası

Kurum HekimleriKomisyonu

MADDE BAĞIMLILIĞI ÇALIŞMA GRUBU

Her geçen yıl madde kullanımı ile ilişkili sorunların boyutu artarak devam ederken, hem iş hem de çevre ortamında bu konuda çok önemli bir hassasiyetin olduğu görülmektedir. Madde kullanımı ile ilişkili olarak acil servislere, psikiyatri polikliniklerine, aile hekimlerine, 112 çağrı istasyonlarına, TSM ruh sağlığı birimlerine çok sayıda hasta başvurmaktadır. Bu başvurular sırasında acil servislerde, sağlık kurumlarında ve sahada bir ekip olarak görev yapan hekimler / sağlık çalışanları madde kullanım/bağımlılık sorunu olan olgulara yaklaşımda çeşitli sıkıntılar yaşamaktadır.

Sağlık kurumlarında, sahada görev yapan meslektaşlarımız ile bilgi paylaşımı yapmak, ortak bil-inç ve farkındalık yaratmak için İzmir Tabip Odamızda söyleşi başlattık. Söyleşilerimiz;

23 Aralık 2014 tarihinde

Ergenlik Dönemi Ruhsal Özellikleri (Prof.Dr. Müge Tamar) Ergenlik Döneminde Madde Kullanımı (Doç.Dr. Zeki Yüncü)

Bağımlılık Sorunu Olan Bireylere Yaklaşım (Doç.Dr.Ayşe Ender Altıntoprak) Madde Bağımlısına Yaklaşımda Hekimin Etik Sorumluluğu (Uzm. Dr. Cemal Güvercin)

24 Şubat 2015 tarihinde

Alkol Zehirlenmesinin ve Yoksunluğunun Tedavisi (Doç.Dr. Ayşe Ender Altıntoprak) Opioid Zehirlenmesinin ve Yoksunluğunun Tedavisi (Doç.Dr. Zeki Yüncü)

Sentetik Kannabinoid Kullanım Sorunu Olan Olgulara Yaklaşım (Uzm. Dr. Başak Bağcı) Acil Serviste Madde Bağımlılığı Sorunu Olan Olgulara Yaklaşım (Doç.Dr. Rıdvan Atilla) Çalışma grubunda yer alan akademisyenlerin katkıları ve meslektaşlarımızın yoğun katılımı ile yapılmıştır.

10 Mart 2015 tarihinde ise Çalışma yaşamında yaşadığımız sorunlarımızı ve sıkıntılarımızı birlikte tartıştık.

Sınırlı insan gücü ile AMATEM, EGEBAM, Toplum ve Ruh Sağlığı birimlerinde, Saha-da birlikte sağlık hizmeti sunan çalışanların çalışma yaşamından dolayı sorunlarımızı tartışıp, yaşanan sorunlara ilişkin önerilerim-izi önümüzdeki günlerde raporlaştıracağız.

Farkındalık yaratmak, ortak bilinç oluşturmak ve konuya yönelik meslektaşlarımıza bilg-ilendirme çalışmalarımız devam edecektir.

SAĞLIKTA MOBBİNGLE MÜCADELE KOMİSYONU

5 Eylül 2015 tarihinde kurulan komisyo-numuz, her ay düzenli toplantılar ya-parak çalışmalarına başlamıştır. Kuruluş önerisinin sahibi olan Prof. Dr. Sül-eyman KAYNAK’ın değerli ve yoğun katkılarıyla verimli bir altı ayı tamamlamış bulunmaktayız. Kendilerine göstermiş oldukları ilgi ve yardımlardan dolayı teşekkürü öncelikli borç biliyoruz.

Kuruluş tarihinden itibaren altyapı çalışmalarına başlayan komisyonumuz, konu hakkında kaynak ve bilgi birikimini hedeflemiş, öncelikle üyeler nezdinde eğitimini tamamlamıştır. Hedef olarak, mobbingin öncelikle hekimler üzerinde ve genel olarak tüm çalışanlar üzerindeki etkisinin indirgenmesini seçen komisyonumuz, iki amaçla hedefe ulaşmayı planlamıştır:

1-Farkındalık eğitimleriyle konu hakkındaki farkındalığı geliştirmek

2-Tabip Odası bünyesinde bir başvuru birimi oluşturarak sürece destek sağlamak.

Farkındalık eğitimlerinin ilk iki semineri komisyon içinde üyelere yönelik olarak Yrd. Doç. Ceren ALTINTAŞOĞLU (Yaşar Üniversitesi), Av. Ümit GÖRGÜLÜ (İzmir Barosu) tarafından verilmiş, üyeler mobbing alanında kaynakları gözden geçirerek toplu halde eğitim verebilir düzeyde bilgi sahibi olmuşlardır.

7 Mart 2015 tarihinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde konunun Türkiye’deki en fazla bilgi birikimine sahip olan kişilerinden olan Prof. Dr. Pınar TINAZ Başkanlığında, Prof. Dr. Aytolan YILDIRIM, Yrd. Doç. Dr. Mine KASAPOĞLU TURHAN, Yrd. Doç. Dr. Işıl BİRİK KARATUNA’nın katılımıyla ilk Sempozyumunu gerçekleştirmiştir.

Komisyonumuzun bundan sonraki hedefe yönelik çalışma planı arasında

1. Seminer ve etkinliklerin öncelikle üyelerimize olmak üzere komşu illere de yayılarak sürekliliğinin sağlanması,

2. Mobbing prevalansının multidisipliner açıdan bilimsel olarak ortaya konulması,

3. Hukuksal ve psikolojik destek sağlamak amacıyla Tabip Odamızda bir başvuru birimi

ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN HEKİMLER KOMİSYONU

Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışan Hekimler Komisyonu ilk toplantısını 20.01.2015 tarihinde yaptı ve gerek kendi, gerek özel sağlık kuruluşlarında çalışan diğer hekim arkadaşlarının yaşadıkları sorunlar konuşuldu. Bunlar;

• Maaşların dengesiz ve az oluşu

• Yıllık izinlerin tam olarak verilmemesi,

• Çalışma koşullarının uygun olmaması (hem alan, hem sağlık yönünden)

• Açılan davalarda hekimlere yol göstericilik konuları görüşüldü.

Yapılan toplantılarda;

• Ücretlerin zamanında ödenmediği ve eksik ödendiği, sözleşmelerde ücretlerin düşük gösterildiği,

• Yapılan sözleşmelerin bir örneğinin Tabip Odası’na verilmesi ve uygunluğunun denetlenmesi gerektiği görüşüldü.

• Özellikle ücretlerin çok az olduğu ve hekim onuruna yakışır bir baz maaş olması gerektiği, buna ilaveten yapılan işin yoğunluğuna göre ücrete ek yapılması vurgulandı.

• Özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin maaşları konusunda, İzmir içinde çalışan hekimler ayni kararlılığı gösterirlerse başarılı olunabileceği, ciddiyet için Tabip Odası’nın kontrolü önerildi.

Ayni öneri çalışma koşulları için de dile getirildi. Ancak toplantılara katılan Oda temsilcisi, Tabip Odası’nın konunun Oda yetkisinin kapsamında olmadığını belirtti. Bu durumda komisyonumuz, bu öneriler için kapsamdaki hekimlerle özel bir etik grup oluşturarak yapılabileceği görüşüne vardı.

Diğer sorunların da saptanması için bir anket yapılmasına ve bu grup hekimlerin yanıtları bekle-nerek bir çözüm önerisinin hazırlanmasına karar verildi. Anket formu hazırlanarak ve İzmir Tabip Odası’na iletildi.

5 Mart’ta yapılan toplantıda; anket formları henüz dağıtılmadığı için öneri hazırlanamayacağından toplantının 9 Nisan’ da yapılması kararı alındı.

ÖZEL HEKİMLİK KOMİSYONU

1 Eylül 2014’de komisyon yürütme ku-rulu seçimi yapıldı. Yürütme Kuku-rulu’na Dr.Mustafa Bak, Dr.Şükriye Kaplan Uzunoğlu, Dr.Fatma Horasan, Dr.Cemil Tu-gay, Dr.Mevhibe N. Tümüklü seçildi.

10 Eylül 2014’de yürütme kurulunun ilk toplantısı yapıldı. Başkanlığa Dr.Cemil Tu-gay, Genel sekreter olarak Şükriye Kaplan Uzunoğlu seçildi.

Toplantıda:

1) İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu’na sunmak üzere özel hekimlik komisyon yönerge taslağı hazırlandı.

2) Muayene ve laboratuarların maruz kaldığı denetimler 3) Hekimler üzerindeki malpraktis baskısı

4) Serbest hekimlerin yaşadığı sağlık sorunları ve bunlara bağlı iş kaybı ile ilgili durumlar 5) Serbest hekimlerin meslek kuruluşları tarafından yeterince desteklenmemesi ve kendi aralarındaki dayanışmanın yetersiz olması

6) Özel sigortalarca uygulanan yanlış ve haksız uygulamalar 7) Serbest hekimlikle ilgili halen yaygın olan algı sorunu 8) Muayenehanelerin alt yapı sorunları

9) Serbest hekimlerin özel sağlık sektöründeki rekabette ellerinin zayıf olması konuları dile getirildi.

Bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra, Özel Hekimlik Komisyonu yürütme kurulu olarak Oda Yönetim Kurulu’ndan bir sekreterin komisyon çalışmaları için görevlendirilmesi, Oda web sayfası altında özel hekimlik komisyonuna ait bir web sayfası tanımlanması, Oda’ya kayıtlı ser-best çalışan hekimlerin iletişim bilgilerinin gözden geçirilip güncellenmesi, yeni muayenehane açılışlarının Tabip Odası iletişim kanalları aracılığıyla tüm hekimlere duyurulması açısından Yönetim Kurulu’nun olurunun istenmesi kararlaştırıldı.

Yeni muayenehane açan hekimlere mail ve telefon yolu ile ulaşılarak Özel Hekim Komisyonu hakkında bilgi verildi ve elektronik adres ve telefon paylaşımında bulunulmaya başlandı.

13 Ekim 2014 tarihinde tüm özel hekimlerin katılımına açık toplantı düzenlendi. Toplantıya Avu-kat Mithat Kara da Avu-katıldı. Yeni ruhsat alma, sağlık müdürlüğü denetimleri ele alındı. Yönetme-lik değişikYönetme-likleri sonrası yeni ruhsat alma ve eski tarihli ruhsatlı muayenehane sahibi hekimlerin soruları yanıtlandı. Avukat Mithat Kara’nın Sağlık Müdürlüğü ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi. İtfaiye Müdürlüğü’nün yönetmelik değişimi sonrası uygulamaları ile ilgili bilgi ver-ildi. Pratikte yaşanan sorunların çözümleri için toplantıya katılan hekimler arasında deneyim paylaşımı yapıldı. TTB Merkez Konseyi’nin uygulamaya koyduğu hekimlik uygulamaları veri tabanı hakkında görüşler ve özellikle ücreti konusundaki eleştiriler ifade edildi.

7 Kasım 2014- Özel hekimler sosyal etkinliği olarak yemek düzenlenmesi konusu ele alındı.

Özel hekimlere yönelik acil uygulamalar kursu düzenlenmesi konusu görüşüldü. Yarım ya da 1 günlük, muayenehanede karşılaşılabilecek acil durumlar konusunda bilgi güncellemesi ve pra-tik uygulamaların ele alınacağı kurs ya da toplantı yapılması çalışmaları ele alındı. Muayenehane

ve halen çalışan sekreterlere ek eğitim verilmesi konuları değerlendirildi.

8 Aralık 2014-Özel hekim komisyonu sosyal etkinliği olarak yemek düzenlenmesi konusu görüşüldü. Yılbaşının çok yakın olması, ardından sömestr tatilinin gelmesi neden ile yem-ek tarif-hinin daha ileri bir tarihe ertelenmesi, yer ayarlama, yemyem-ektyem-eki sosyal etkinlikler gibi organizasyon çalışmalarının sürdürülmesi kararlaştırıldı. Yeni yıl yaklaşması nedeni ile Türk Tabipler Birliğince yapılan katsayı belirleme çalışmaları ele alındı. İzmir için üç büyük şehirden biri olarak katsayının 5.5 olmasının uygun olacağı görüşüldü. Bilgilendirilmiş olur konusu ele alındı. Sağlık Bakanlığınca devlet hastanelerinde poliklinik muayeneleri için bilgilendirilmiş olur istenmemesine karşın, muayenehanelerde muayene için yazılı bilgilendirilmiş olur istemesinin uygun olmadığı değerlendirmesi yapıldı.

3 Şubat 2015- Muayenehaneler için gerekli tıbbi atık sözleşmesi uygulaması görüşüldü.

Aydınlatılmış onam uygulamaları tartışıldı. Aydınlatılmış onamı formunun muayene için alınmasının gerekli olmadığı, tıbbi girişim ya da riskli ilaç uygulama ve endikasyon dışı ilaç uygulaması sırasında alınması gerektiği görüşünde ortaklaşıldı. Aydınlatılmış onam for-munda ne tür bilgilerin olması gerektiğinin sadece Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmes-inin uygun olmadığı değerlendirmesi yapıldı.

2 Nisan 2015-Ara Genel Kurul Raporu düzenlendi. Muayenehanelerin ruhsatlandırma ve denetleme yetkilerinin meslek örgütümüz olan Tabip Odalarında toplanması için çalışmalar düzenlenmesi konusu ele alındı. Muayenehanelerin çalışması, yasal sınırlar, özel hekimlik işlemleri, etik çerçevenin düzenlenmesi gibi konularda Tabipler Birliği’nin genel ilkeler ve düzenlemeleri oluşturmaya yeterli olduğu görüşüldü. Ruhsatlandırma ve denetleme yetkiler-inin meslek örgütüne aktarılması için yapılacak çalışmalar ele alındı. Özellikle ruhsatlandırma ve denetleme sırasında yaşanan sorunlar gündeme getirildi. Tüm Özel Hekimlik Komisyonu üyelerinden geri dönüşüm almak üzere anket çalışması yapılabileceği görüşüldü. İzmir tabip Odası Yönetim Kurulu’nun 13 Şubat 2015 tarihi elektronik postasında belirtildiği üzere özel hekimlik alanındaki güncel sorunlar mevzuat ve çözüm önerileri konulu bir çalıştay yapma planı ele alındı.

Her ayın ilk salı günü Yürütme Kurulu toplantısı yapılması kararlaştırıldı. Bir sonraki toplantının 5 Mayıs’ta yapılması karara bağlandı.

TIP ETİĞİ ve DEONTOLOJİ KOMİSYONU

02.10.2014 tarihinde Komisyonun ilk toplantısı yapılmış, Yürütme kurulu oluşturulmuş ve komisyonun ilgi ve çalışma alanı konusunda görüşler değerlendirilmiştir. Etik ihlaller ve etik eğitimi temel çalışma alanları olarak belirlenmiştir.

09.10.2014 tarihinde yapılan toplantıda; Tıp Etiği konusundaki gündemin ve yayınların izlen-mesi, olağandışı durumlarda sağlık hizmeti sunumunda etik bakış açısını oluşturmak ve bu bağlamda yapılacaklarla ilgili önerilerde bulunabilmek amacıyla çalışmaların yürütülmesi, tıbbi kötü uygulama konusunun ele alınması, etik ve hukuk açısından değerlendirilmesi, seçilmiş ol-gular üzerinde tıp etiği tartışmaları ve tedaviyi red hakkı konusu tartışılmıştır.

23.10.2014’de yapılan toplantıda Komisyon olarak zorla muayene, zorla örnek alma (delil elde etmek için kan, tırnak, saç vs. biyolojik numune alma), kelepçeli ya da uygunsuz koşullarda muayene konusunun değerlendirilmesi ve İstanbul Protokolü hakkında meslektaşlarımızın bilgilerinin arttırılması ve uygulamada yaygınlaştırılması konusu ele alınmıştır.

16.11.2014 de yapılan toplantıda sağlık hizmetleri sunumunda özerkliğe saygı ilkesi, hasta hakları ve insan hakları konuları görüşülmüş ve zengin bir tartışma ortamı sağlanmıştır.

19.11.2014 tarihinde Komisyon üyelerimiz İzmir Tabip Odası’nda yapılan Madde Bağımlılığı ile Mücadele Çalışma Grubu toplantısına katılmışlardır. Çalışma grubundaki görüşmelere katkı sunan üyelerimiz, daha sonra yürütülecek faaliyetler hakkında fikirlerini dile getirmiştir.

Madde bağımlılığı sorununun sadece tıbbi bir sorun olmanın ötesinde etik, hukuki, kültürel ve sosyal bileşenleri de ön planda olan bir sorun olduğu ifade edilmiştir. Çalışma grubunun bu geniş yelpazede hekim odaklı bir etkinlik yürütmesinin meslek örgütü olarak öncelikli sorumluluğumuz olabileceği önerilmiş ve “madde bağımlılığı konusunda hekim tutumu-nun nasıl olması” konusututumu-nun asıl tartışma alanı olabileceği dile getirilmiştir. Hekim-madde bağımlısı birey ilişkisinde; sağlık hizmetlerinden yararlanma, özerkliğe saygı gösterilmesi (bu bağlamda sır saklama, aydınlatılmış onam alma, zorla tedavi vs), zarar vermeme gibi ilkelerin ön plana çıktığı belirtilmiştir.

23.12.2014 tarihinde Madde Bağımlılığı İle Mücadele Çalışma Grubunun düzenlediği ‘Ergen-lik Dönemi, Madde Kullanımı Sorunu Olan Bireylere Yaklaşım ve Mesleki Sorumluluğumuz!’

başlıklı panelde Komisyon Başkanı Dr. Cemal GÜVERCİN ‘Madde Bağımlısına Yaklaşımda Hekimin Etik Sorumluluğu’ konusunda sunum yapmıştır.

Komisyonumuz yeni dönemde de çalışmalarına devam edecek ve alana ilişkin faaliyetlerini sürdürecektir.

Tıp Etiği ve Deontoloji Komisyonu

KÜLTÜR, SANAT VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU

İzmir Tabip Odası Türk Sanat Müziği Korosu faaliyetlerini geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu dönemde de sürdürmüştür. Koromuzun konserleri çalışmaların ayrılmaz bir parçası olmayı sürdürmektedir. Koronun 15 Aralık 2014’teki konseri de öncekiler gibi müzik severlerin yoğun ilgisiyle karşılaşmıştır.

İlk kez geçtiğimiz dönemde başlatılan Roman ve Öykü Yazım Tekniği çalışmaları meslektaşlarımızın gösterdiği yoğun ilginin de verdiği güçle bu dönemde de sürdürülmüştür. Dönem çalışmalarının bu kez de bir roman/öykü kitabıyla süslenmesi dopğrultusunda çalışmalar sürdürülmektedir.

Geçtiğimiz dönemde komisyon çalışmaları kapsamında İzmir Tabip Odası Fotoğraf Topluluğu (İ.T.O.F.) oluşturulmuştur. Topluluk ilk etkinlik olarak Temel Fotoğrafçılık Eğitimi’ni 20 dolayında meslektaşımızın katılımıyla yaşama geçirmiştir. Bu eğitime katılmış olan meslektaşlarımızın fotoğraflarından oluşan sergi 14 Mart Haftası boyunca odamızda izlenmeye açık kalmıştır.

İ.T.O.F. etkinliği Temel Fotoğrafçılık Eğitimi’nin ikincisi şubat ayında 20 meslektaşımızın katılımıyla başlatılmıştır. Eğiticileri de hekim olan fotoğraf eğitimi etkinlikleri meslektaşlarımızın yoğun ilgisi-yle karşılanmış olup, önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi planlanmaktadır.

İçinde bulunduğumuz dönemde ilk kez gerçekleştirilen bir başka etkinlik de Kısa Film Atölyesi olmuştur.

Komisyonumuzun gezi etkinliklerinden ilki 12 Kasım 2014’te Antik Çağ’da İzmir temasıyla gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki dönemde de gezi düzenlemeleri hem kent içinde, hem de kent dışında sürdürülecektir.

Komisyonumuzun gezi etkinliklerine verdiği katkıyla meslektaşlarımızın belleklerinde silinmez iz bırakan Öğretim Görevlisi Arkeolog Şükrü TÜL’ün beklenmedik kaybı hepimiz için üzüntü kaynağı olmuştur. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz!

Dönemin sonunda 26 Mart 2015’te Prof. Dr. Barış BAKLAN’ın “UYKU VE SANAT” başlıklı su-numu gerçekleştirilmiştir.