• Sonuç bulunamadı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞYERİ HEKİMLİĞİ KOMİSYONU

KOMİSYON RAPORLARI

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞYERİ HEKİMLİĞİ KOMİSYONU

12 Mayıs 2014- 31 Mart 2015 15.05. 2014

1.“KÖMÜR KARASI MADENLERİN YÜZ KARASI İŞÇİ ÖLÜMLERİ RAPORU- 2014” RAPORU YAYINLANDI: Komisy-onumuz tarafından hazırlanan rapor yerel ve ulusal basınla paylaşıldı, meslek örgütlerine ve milletvekillerine gönderildi.İzmir Tabip Odası web sayfasında yayınlandı.

16.05.2014

2. “SOMA’DA KÖMÜR MADENİNDE HAYATINI KAYBEDEN EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZİN ACISI YÜREĞİMİZDE” BAŞLIKLI BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI: Soma faciası sonrasında Basın bülteni hazırlanıp yerel ve ulusal basınla paylaşıldı.

18.05.2014

3. SOMA FACİASININ DEĞERLENDİRİLDİĞİ BASIN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ: İzmir Tabip Odasında düzenlenen toplantıda yerel ve ulusal basın

temsil-cilerine komisyon üyelerince yaşanan facia hakkında teknik bilgiler verildi. Komisyon üyeleri ve Tabip odası başkanı Suat Kaptaner toplantıya katıldı.

18.06.2014

4. “TAŞERATİF DEVLET- TORBA YASA TASARISI” RAPORU YAYINLANDI:

“İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Taşeronluk ile il-gili Maddeleri Değerlendirme Raporu komisyonumuz tarafından hazırlanarak yerel ve ulusal basınla paylaşıldı, meslek örgütlerine ve milletvekillerine gönderildi. İzmir Tabip Odası web sayfasında yayınlandı.

04.07.2014

5. “ARITMA TESİSLERİNİN ARITILAMAYAN GERÇEĞİ: İŞÇİ ÖLÜMLERİ”

RAPORU YAYINLANDI: TÜRKİYE KANALİZASYON- ATIK SU ARITMA TESİSLERİNDE ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARI

usal basınla paylaşıldı.

09.09.2014

7. ”PRESTİJ PROJELERİN DRAMATİK İŞÇİ ÖLÜMLERİ RAPORU- 2014RAPORU TEKRAR YAYINLANDI: Komisyonumuz tarafından hazırlanan daha önce yayınlanan rapor istanbulda 10 işçinin öldüğü asansör kazası sonrasında tekrar yayınlandı. yerel ve ulusal basınla paylaşıldı, meslek örgütlerine ve milletvekillerine gönderildi. İzmir Tabip Odası web sayfasında yayınlandı.

08.09.2014

8. ”TTB HALK SAĞLIĞI GEZİCİ EĞİTİM SEMİNERİNE KOMİSYON KATKISI: Türk Tabipleri Birliği 26. Halk Sağlığı Gezici Eğitim Seminerleri çerçevesinde, Halk Sağlığı Araştırma Görevlileri Oda’mızı ziyaret etti.

TTB tarafından, Halk Sağlığı Araştırma Görevlileri için bu yıl 26.’sı düzenlen Halk Sağlığı Gezici Eğitim Semineri’nin ko-nusu “Çalışan Sağlığı, İş Kazaları ve Sağlık Hizmetleri” olarak belirlenmiştir.

8 Eylül 2014 tarihinde gerçekleşen ziyarette, Oda’mız İşyeri Hekimliği ve İşçi Sağlığı Komisyonu Başkanı Dr.Hakan Tok-söz, araştırma görevlisi meslektaşlarımıza bir sunum yaptı.

Sunumda, işyeri hekimliği ve işçi sağlığı alanında geçmiş süreçte yaşananlar; İzmir Tabip Odası’nın çalışmaları;

mev-zuat değişikliklerinin bu alana yansımaları ve güncel durum hakkında genel bir değerlendirme yapıldı.

Sunumun ardından, Komisyon Başkanı Dr.Hakan Toksöz ve Komisyon üyesi Dr.Okhan Aydın ile Oda’mız Hukuk Bürosundan Av.Mithat Kara, araştırma görevlilerinin bu alana ilişkin sorularını yanıtladı.

01.10.2014

9. YENİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞYERİ HEKİMLİĞİ KOMİSYONU OLUŞTURULDU: Yapılan toplantılardan sonra yeni komisyon yapılanması aşağıda yer alan isimlerden oluştu;

KOMİSYON BAŞKANI Dr Hakan Toksöz GENEL SEKRETER Dr Ayşe Öztürk

ÜYELER Dr Çağım Selvi

Dr Osman Bölükbaş

Dr Tuğrul Şahbaz

İş Yeri Hekimliği Komisyonu her ayın 2.-4. haftası Çarşamba günleri 18.00-19.30 saatlerinde toplanıyor.

Eğitim çalışma grubu Dr. Ayşe Öztürk, Dr. Tuğrul Şahbaz, Dr. Osman Bölükbaşı ve Dr. Serdar Özgüç katılımıyla oluşturuldu.

27.10.2014

10. TMMOB İSİG YASASI PANELİNE KATILIM: TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kuru-lu tarafından düzenlenen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın iki yıllık uygulamasının

moderatörlüğünü TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın`ın yaptığı panele konuşmacı

olarak Disk Ege Bölge Temsilciliğinden Cafer Alp, Türk-İş İzmir 3. Bölge Temsilciliğinden Cafer Aksoy, TMMOB Genel

Sekreteri Hüseyin Can Doğan, İzmir Barosu`ndan Seyhan Güngör Göbekçin ve İzmir Tabip Odası`ndan İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Hakan Toksöz

katıldı.

04.12.2014

11. “İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDA HUKUKSAL SÜREÇ” EĞİTİM SEMİNERİ

YAPIL-DI : Çok yoğun bir ilgiyle karşılanan eğitim, İzmir 1. İş Mahkemesi Hakimi Ercan Turan tarafından verildi.

Komisyon Sekreterimiz Dr.Ayşe Öztürk, Komisyonun 2014-2016 dönemine ilişkin çalışmalarını ve meslek hastalıklarına ilişkin bazı

istatistiki bilgileri paylaştı.

Ercan Turan, iş kazası ve meslek hastalığı kavramına ilişkin genel bilgileri paylaştıktan sonra iş kazaları ve meslek hastalığına ilişkin hukuksal süreç ve uygulama-daki tartışmalar hakkında bilgi verdi. Sosyal Güven-lik Kurumunun fonksiyonu ve rücu sistemi hakkında bilgi paylaşan Turan, meslek hastalığına ilişkin mev-zuat uygulamalarının sıkıntılarına dikkat çekti. İşyeri hekimleri hakkında açılan davalar hakkında da bilgi

paylaşan Turan, bugüne kadar işyeri hekimlerinin muhatap olduğu davaların azlığına dikkat çektikten sonra 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun uygulaması sonrası işveren yanında işveren adına çalışan profesyonellerin de hukuki sorumluluklarının gündeme gelebileceğini vurguladı.

06.12.2014

12. TTB İŞYERİ HEKİMLİĞİ ASGARİ SÖZLEŞME ÜCRETLERİ ÇALIŞMASI: Bu konuda enflasyon verileri, TEFE, TUFE ve alandaki uygulamalara göre çalışma yapılıp 2015 yılı için liste hazırlanmıştır. Ankara’da yapılan toplantıya komisyonumuzu temsilen Dr. Hürcan Gir-gin katılarak bu konudaki çalışmalara katkıda bulunmuştur.

06.12.2014

13. TTB İŞÇİ SAĞLIĞI İŞYERİ HEKİMLİĞİ KOL TOPLAN-TILARINA KATILIM: Ankara’da Türk Tabipleri Birliğinde belli peryodlarda yapılan İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği kol

sitesi Tıp Fakültesi Meslek Hastalıkları Polikliniği hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

30.01.2015

15. TMMOB “6331 SAYILI İŞ GÜVENLİĞİ MEVZUATINDA YENİ GELİŞMELER VE 2014 YILI DEĞERLENDİRMESİ”

SÖYLEŞİYE KATKIDA BULUNULDU: MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde yapılan toplantıya komisyon başkanı Dr. Hakan Toksöz konuşmacı olarak katıldı.

07.02.2015

16. İŞYERİ HEKİMLERİ DERNEĞİ İLE ORTAK ETKİNLİK:

“İŞYERİ HEKİMLERİ İÇİN RİSK DEĞERLENDİRME SAĞLIK GÖZETİMİ VE MESLEK HASTALIKLARININ TANISIVE TESPİTİNDE ROL VE SORUMLULUKLAR”

TOPLANTISI DÜZENLENDİ : İşyeri hekimleri Derneği or-tak yapılan organizasyon ile tüm gün süren işyeri hekimliğini ilgilendiren konular 7 dernek üyesi konuşmacı ile izmir ve çevre illerden gelen işyeri hekimlerine aktarıldı. 60 işyeri hekiminin katıldığı toplantıda işyeri hekimleri derneğine destek verildi.

18.02.2015

17. AFETLERDE PSİKO- SOSYAL HİZMETLER KAP-SAMINDA “SOMA’YA BİR KÖPRÜ PROJESİ” ÖRNEĞİ”

TOPLANTISI DÜZENLENDİ : Maden faciasının yaşandığı Soma’da örnek bir projenin danışmanı ve koordinatörü Sev-gi Koşaner’in projeyi anlattığı toplantı görsel sunularla ilSev-gi- ilgi-yle izlendi

03.03.2015

18. 3 MART İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI MÜCADELE GÜNÜ’NE KOMİSYON KATILDI:İş cinayetlerine dikkat

çekmek için ilki 2013 yılında düzenlenen “3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü”nde düzen-lenen kitlesel basın açıklamasına komisyon olarak katılıp destek verildi. Bildiriyi kitle örgütleri adına tabip odası başkanı Suat Kaptaner okudu.

19. TMMOB MÜHENDİSLİK GÜNLERİ- GÜVENLİ İŞ GÜVENLİ TOPLUM TOPLANTILA-RINA KATILIM:Komisyonumuz sekreteri Ayşe Öztürk konuşmacı olarak katıldı.

28.03.2015

20. AİLE HEKİMLİĞİ KOMİSYONU İLE “AİLE HEKİMLERİ İÇİN İŞYERİ HEKİMLİĞİ PRATİĞİ” EĞİTİMİ DÜZENLENDİ:Aile Hekimliği Komisyonu ile ortaklaşa düzenlenen etkinlik DESTEK HİZMETLERİ

21. İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞYERİ HEKİMLİĞİ DANIŞMANLIĞI: Komisyonumuza başvuran ve gelen işyeri hekimliği konusundaki çok sayıdaki yazılı ve sözlü bilgi isteği, birçok konudaki destek tale-pleri yerine getirilmiştir.

Komisyon Toplantı Gündemleri:

• İş Sağlığı ve Güvenliği yasasının (6331) madde madde incelenmesi

• Yeni Yönetmelik madde madde incelenip tartışılması

• Çalışma Bakanlığının iş sağlığı ve güvenliği alanındaki uygulamaları

• Çalışma Bakanlığı işyeri hekimliği yetkilendirmesi

• Sağlık bakanlığının işyeri hekimliğine yaklaşımı

• Toplum Sağlığı Merkezlerinin işyeri hekimliği alanına müdahalesi

• İşyeri hekimliğinin Aile hekimliğine entegre edilmesi yaklaşımları ve yetkilendirilmiş aile hekimliği konusu

• OSGB lerin işçi sağlığı ve işyeri hekimliği alanında yaptıkları ve tabip odası yaklaşımı

• Özel eğitim kuruluşlarının işyeri hekimliği alanındaki faaliyetleri

• İşyeri hekimliği eğitimleri, yenileme eğitimleri

• İşyeri hekimliğinde reçete yazma konusu, e- reçete

• İşyeri hekimliği kayıtları ve defterleri

• İzmirdeki işçi sağlığı ortamı ve iş kazalarının izlenmesi

• Meslek hastalıkları bildirimi

• Diğer konular

İZMİR İSİH KOMİSYONU ÜYELERİ:

KOMİSYON BAŞKANI Dr. Hakan Toksöz GENEL SEKRETER Dr. Ayşe Öztürk

ÜYELER Dr. Çağım Selvi

Dr. Osman Bölükbaş

Dr. Tuğrul Şahbaz

Dr. Hürcan Girgin

Dr. Serdar Özgüç