• Sonuç bulunamadı

AİLE HEKİMLİĞİ KOMİSYONU ÇALIŞMA RAPORU

KOMİSYON RAPORLARI

AİLE HEKİMLİĞİ KOMİSYONU ÇALIŞMA RAPORU

Aile Hekimliği Komisyonu 2014-2016 çalışma dönemi çalışmalarına 04.09.2014 tarihindeki ilk toplantısıyla başladı. Bu toplantıda Aile Hekimlerinin Mayıs 2014’ten itibaren hastanelerin Acil Servislerinde görevlendirilmesi karşısında Aile Hekimlerinin tepki olarak bu nöbetlere gitmeme-leri şeklinde eyleme dönüşen süreç ve bu tutumun sürdürülmesi, desteklenmesi konusu görüşüldü.

Bu dönemde acil servis nöbetleri ve defin nöbetleri konusunda hukuki mücadelenin sürdürülm-esi ve uygun eylemlerle bu uygulamaların yürürlükten kaldırılmasının sağlanması komisyonun ortak görüşü olarak ortaya kondu. 11.09.2014 tarihli toplantıda 21.09.2014 tarihinde Ankara’da yapılacak olan TTB Aile Hekimleri Kolu toplantısına katılmak üzere Dr. Nuri Seha YÜKSEL ve Dr.

Belkıs ÇAKMAK’ın görevlendirilmesi karalaştırıldı.

21.09.2014’te Ankara’da düzenlenen TTB Aile Hekimliği Kolu toplantısına İzmir’den Dr. Nuri Seha YÜKSEL ve Dr. Belkıs ÇAKMAK katıldı. Toplantıda 24 ilin temsilcileri hazır bulundu. Gündem konuları görüşüldü. Saat 12.30’da Aile Hekimleri adına hazırlanan basın açıklaması yapıldı. Gün-demdeki ilk madde olan Aile Hekimlerine dayatılan ‘Acil Servis Nöbetleri ‘ hakkında tüm iller söz aldı. Kendi illerindeki uygulama ve buna karşı düzenlenen eylemler dile getirildi. İzmir ilindeki genel yaklaşım Dr. Nuri Seha YÜKSEL tarafından sunuldu. İzmir’deki eylemliliğin tüm illerce takdir topladığı katılımcılar tarafından ifade edildi. Defin nöbetlerinin hukuka aykırı bir uygu-lama olduğu, ancak icap nöbetlerine katılımın tüm illerde yüksek oranda olduğu anlaşıldı. Bu işin belediyelere ait olduğu ve hizmet satın alma ve doktor istihdam etme yoluyla bu sorunun çözül-mesi gerektiği ortaya kondu. Defin nöbetlerinin Aile Hekimliği görevi olmadığı, bu nöbetlerin bir angarya olduğu, görev tanımı içinde olmadığı, bir ödemesinin yapılmadığı ortak görüş olarak konuşmacılar tarafından ifade edildi. Suriyeli sığınmacıların tüm ülkede sağlık hizmeti alımındaki sorunlar ve sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılar görüşüldü. İzmir ilindeki konu ile ilgili genel durum Dr. Nuri Seha YÜKSEL tarafından paylaşıldı. Yeni dönemde Aile Hekimliği sözleşmesinin hazırlanma aşamasında söz sahibi olunması gerektiği, bu konuda gerekli girişimlerin yapılması, bu noktada masada olunmasını ve sözleşmelerin toplu sözleşme şeklinde ve Aile Hekimlerince kabul edilebilir maddelerden oluşması için baskı oluşturulması konusunda ortak fikre varıldı. Yeni dönemde TTB Aile Hekimliği Kolu yürütme kurulunun belirlenmesi amacıyla seçim yapıldı. Dr.

Nuri Seha YÜKSEL aday oldu. Yapılan sayım sonucu Dr. Nuri Seha YÜKSEL (37 oy), İstanbul ilin-den katılan Dr. Recep Koç (37 oy) la birlikte en yüksek oyu alarak 9 kişilik yeni yürütme kurulunda görev aldı.

11.11.2014’de yapılan Komisyon toplantısında yeni sözleşme dönemi ve sözleşme metni konu-sunda gerekli olan değişiklik talepleri görüşüldü. Bu sözleşme döneminde ilgili yönetmeliklerde yapılması gerektiği düşünülen değişiklikler tartışıldı. Türkiye’de Aile Hekimliği konusunda çalışmaları süren diğer STK’ların (AHEF, TTB, Sendikalar) çalışmaları paylaşıldı. Nöbetler, de-fin nöbetleri, Suriyeli hastaların durumu ve konular hakkında yaşanan sıkıntılar dile getirildi. Bu dönemde; diğer kurumlarla ilişkilerin sürdürülmesi, ortak çalışmaların planlanması noktasında

binasından Sağlık Bakanlığı’na yapılan yürüyüş ve basın açıklamasına katılındı. Bu eylem, güvenlik güçlerinin demokratik hakkın uygulanmasına engel olmaya çalışmasına rağmen gerçekleştirildi.

04.12.2014 tarihinde acil servis, defin nöbetlerinin ardından Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanması planlanan Aile Sağlığı Merkezlerinde sabah 08.00 akşam 20.00 ve Cumartesi günleri Aile Hek-imlerinin çalıştırılmasını kapsayan yönetmeliklerle ortaya çıkacak yeni durum karşısında saha-da uygulayan tüm bileşenleriyle yaşanan ve yaklaşan sıkıntıları gözden geçirmek, çözüm öner-ilerini ortaya koymak amacıyla daha önce İZAHED (İzmir Aile Hekimleri Derneği) ve Aile Hekimliği Komisyonu Yönetimlerinde görev alan hekimlerle bir toplantı düzenlendi. Toplantıda ayrıca 20.12.014’de İzmir Tabip Odası’nca düzenlenecek olan ‘Aile Hekimliği Çalıştayı’ hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verildi. 13.12.2014’de Ankara’da AHEF in düzenlediği ve konuyla il-gili tüm STK’ların katılacağı nöbetlere karşı yapılacak yürüyüş ve miting konusunda İzmir Tabip Odası’nın Aile Hekimlerine vereceği destek görüşüldü.

12.12.2014 tarihinde Nöbete Karşı İş Bırakma eylemi gerçekleştirildi. Aynı tarihte İzmir Tabip Odası, İZAHED ve Sendikalar, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanıldı ve yapılan basın açıklaması sonrasında Oda Başkanı Suat Kaptaner konuşma yaparak Aile Hekimlerine İzmir Tabip Odası’nın desteğini dile getirildi.

13.12.2014’de İZAHED ile birlikte sabah ANITKABİR ziyareti yapıldı ve Toros Caddesi’nden Kolej Meydanı’na yapılan yürüyüşün ardından Mitinge katılındı.

20.12.2014 tarihinde İzmir Tabip Odası öncülüğünde TAHUD (Türkiye Aile Hekimliği Uzmanları Derneği), İZAHED, Dokuz Eylül Üniversitesi Aile hekimliği A.D, İzmir Katip Çelebi Üniversi-tesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği’nin ortak düzenlediği ‘Aile Hekimliği Çalıştayı’ hazırlılığında ve gerçekleştirilmesinde komisyon olarak çalışmalara katılındı.

30.12.2014 tarihinde ‘Birinci Basamakta Halkın Sağlığı, Çalışanların Hakları İçin Mücadeleye De-vam’ başlığı ile İZAHED Başkanı Dr. Murat PALA, İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Nuri Seha YÜKSEL’in katılımıyla İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mete GÜ-ZELANT tarafından basın açıklaması yapıldı.

10 Ocak 2015 Cumartesi günü, İzmir Tabip Odası, İzmir Aile Hekimleri Derneği, Türk Sağlık Sen 1 Nolu Şube, Genel Sağlık İş İzmir Şubesi, SES İzmir Şubesi, Birinci Basamak Birlik ve Dayanışma Sendikası tarafından, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde ortak basın açıklaması yapıldı. Aile Hek-imlerinin dinlenme hakkını yok sayan ve Aile Hekimliği uygulamasında yeni sorunlar doğuracak olan uygulamalar protesto edildi. Aile Hekimlerinin ortak mücadele kararlılığı vurgulandı. Aile Hekimliği Komisyonu tarafından hazırlanan ‘ANGARYA VE BASKILARA HAYIR’ başlıklı basın açıklaması yayınlandı.

16.01.2015 tarihinde TTB Merkez Konseyi ile, Aile Hekimliği Konusundaki gelişmeleri meslektaşlarımızın beklentilerini aktarmak için yapılan toplantıda TTB Aile Hekimleri Yürütme Kurulunda görevli Dr. Nuri Seha YÜKSEL İzmirli Hekimlerin görüşlerini Merkez Konsey’e aktardı.

18.01.2015’de Ankara’da yapılan TTB Aile Hekimleri Kol toplantısına İzmir Tabip Odası adına Dr.

Nuri Seha YÜKSEL katıldı. Bu toplantıda, ilgili tüm sendika ve derneklerin ortak hareket etmesi gerektiği, bu konuda hazırlıkların yapılması, STK temsilcilerinin katılacağı bir toplantının düzen-lenmesi ve ortak eylem kararlarının alınması istendi.

2015 Ocak ayı itibarıyla, aile hekimlerine Cumartesi günleri 8 saat mesai uygulaması başlamıştır.

Aile Hekimlerinin büyük bölümü, TTB Merkez Konseyi ve ilgili sendika ve derneklerin aldığı ka-rarla, dayatılan cumartesi mesaisine gitmemiştir. Aile Hekimlerinden, konuyla ilgili savunmaların istenmesi üzerine İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu tarafından 29.01.2015 tarihinde toplantı düzenlendi. Toplantıda; katılımcılara Odamız avukatlarından Mithat Kara tarafından genel bir açıklama yapıldı. Süreç ve karşılaşılacak durumlar ve izlenecek yollar konusunda bilgi verildi. Savunma örneği oluşturularak Oda’nın web sayfasından yayınlandı.

08.02.2015 tarihinde Birinci Basamakta uzun ve esnek çalışmaya karşı yürütülen mücadele-nin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen ve tüm birinci basamak örgütlerimücadele-nin katıldığı toplantıda TTB Aile Hekimleri Kolu Yürütme Kurulunda olan İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu’ndan Dr. Nuri Seha YÜKSEL, konu hakkında İzmir ilindeki durum ve görüşleri dile getirmiştir. Toplantı sonucu ortak bir deklarasyon yayınlanması ve Sağlık Bakanına bir mektup gönderilmesi kararlaştırılmıştır.

03.01.2015 tarihiyle başlayan ASM’lerde Aile Hekimlerinin ayda 8 saat cumartesi çalıştırılması uygulamasına karşı göreve gitmeme eylemi yüksek katılımla devam etmiş, hükümet yanlısı sendika dahil tüm sendikaların cumartesi günleri iş bırakma kararlarının tüm meslektaşlarımıza duyurulması sağlanmıştır. Aile Hekimlerimize destek olunmuş ve soruları cevaplandırılmıştır.

Sendikalar tarafından yapılan basın açıklamaları ve eylemlerde Komisyon olarak destek olunmuş ve hazır bulunulmuştur.

Defin nöbetleri hakkında ilimiz ve diğer illerde alınan mahkeme kararları, uygulamalar, Odamızın Hukuk Bürosuyla birlikte değerlendirilmektedir. Belediyeler ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü nezdinde yapılacakların hazırlıkla sürmektedir.

‘Çalışan ve Emekli Hekimlerin Ücretlerinin Artırılması’ talebiyle İzmir Tabip Odası’nın başlattığı eylemlilik sürecinin Aile Hekimlerine duyurulması, 14 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirilen bir günlük iş bırakma eylemine katılımın sağlanması konusunda çalışmalar sürdürülmüştür.

Komisyonumuz, ‘Aile Hekimlerinin Odamıza üye olması, çalışmalara katılması, yapılan mü-cadelede daha etkin rol alabilmesini sağlamak amacıyla’ çalışmalarını sürdürmektedir.