• Sonuç bulunamadı

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü

Belgede 2015 YILI KESİN HESABI - (sayfa 28-37)

Bakanlığımızın, Ġsveç Uluslararası Kalkınma ve ĠĢbirliği Ajansı‟nın sağladığı fon kaynağı kullanılarak Dünya Bankası aracılığı ile yürüttüğü “Türkiye‟de Kadınların Ekonomik Fırsatlara EriĢiminin Artırılması Projesi” kapsamında kadınların çalıĢma hayatında yer almaları ve ekonomik statülerinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında;

 12 akademik araĢtırma desteklenmektedir. Söz konusu araĢtırmaların web sitemizde yayınlanmasına iliĢkin çalıĢmalar devam etmektedir.

 Türkiye‟de Çocuk Bakım ve Erken Çocukluk Eğitim Hizmetlerinin Arz ve Talebi ile ilgili araĢtırma yapılmıĢtır. AraĢtırma sonuçlarından yola çıkılarak ülkemizde erken çocukluk eğitimi ve bakım hizmetlerinin yaygınlaĢtırılması amacıyla yürütülen modelleme ve simülasyon çalıĢmaları tamamlanmıĢtır.

 Kadın GiriĢimciliği alanında yürütülen kapsamlı niceliksel ve niteliksel araĢtırmalara iliĢkin 7 adet rapora nihai hali verilmiĢ ve raporlar web sitemizde yayınlanmıĢtır. Bununla birlikte,

ülkemizdeki kadınların giriĢimcilik fırsatlarına ve faaliyetlerine eĢit eriĢimini etkileyen ilgili yasal ve düzenleyici çerçevelerdeki cinsiyete dayalı eĢitsizlikleri ve farklılıkları tespit etmek amacıyla bir mevzuat incelemesi çalıĢması devam etmektedir.

 Türkiye‟de kadın kooperatiflerinin mevcut durum analizlerinin yapılması ve kadın kooperatiflerinin desteklenmesine dair mekanizmaların incelenmesi amacıyla bir araĢtırma projesi yürütülmüĢ olup sonuç raporu hazırlanmaktadır.

 Bakanlığımız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Borusan Holding A.ġ. arasında imzalanan iĢbirliği protokolü kapsamında Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) Borusan Holding tarafından finanse edilecek Ģekilde, kreĢlerin kurulması için “Annemin ĠĢi Benim Geleceğim” projesi hayata geçirilmiĢtir. Proje kapsamında 2019 yılı sonuna kadar toplam 10 OSB‟de kreĢlerin açılması hedeflenmektedir. Bu amaçla Adıyaman ve Afyonkarahisar OSB‟deki kreĢlerin yapımı tamamlanmıĢ ve hizmet sunmaya baĢlamıĢtır. Malatya ve Balıkesir OSB‟lerde kreĢlerin inĢaat ve tefriĢatı tamamlanmıĢtır. Söz konusu kreĢlerin hizmete baĢlamasına iliĢkin çalıĢmalar devam etmektedir.

 Bakanlığımız, ĠġKUR ve Betek Boya ve Kimya San. A.ġ iĢbirliğinde “Filli Kadın Ustalar Projesi (2016-2017)” hayata geçirilmiĢtir. Proje ile kadınlara farklı sektörlerde mesleki bilgi ve beceri kazandırarak istihdamının sağlanması amaçlanmıĢtır. Proje kapsamında, 2016 yılında 15 ilde 250 kadın olmak üzere toplamda 500 kadına mesleki beceri ve mesleki yeterlilik belgesi (MYK) kazandırılması hedeflenmektedir. Proje, Betek Boya ve Kimya San. A.ġ tarafından finanse edilecektir. 13 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 7 ilde toplam 89 kadına eğitim verilmiĢ olup, 66 kadın MYK belgesi almaya hak kazanmıĢtır.

 Bakanlığımız, BirleĢmiĢ Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Limak Holding iĢbirliğinde

“Türkiye‟nin Mühendis Kızları Projesi (2016-2020)” hayata geçirilmiĢtir. Proje ile mühendis olmak isteyen kız öğrencileri her alanda destekleyerek, onları mesleğinin örnekleri haline gelebilmesini sağlamak amaçlanmıĢtır. Bu amaçla, proje kapsamında ulaĢılmak istenilen nihai hedef, lise ve üniversite eğitimi devam eden kız öğrencilerdir. Bununla birlikte, nitelikli kadın istihdamının artırılmasına yönelik model geliĢtirilmesi yoluyla kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlanması da hedeflenmektedir. Proje, Limak Holding tarafından finanse edilecektir. Projenin hayata geçirilmesi için ASPB, UNDP ve ĠçiĢleri Bakanlığı arasında bir Protokol Ġmzalandı. Ardından UNDP ve Limak Holding arasında finansman anlaĢması yapıldı.

Proje kapsamında mühendislik bölümlerinde eğim gören 40 kız öğrenciye burs ve mentörlük hizmeti verilmeye baĢlandı.

 Ocak-Haziran 2016 döneminde Bakanlığımıza bağlı Malatya Ġlinde 1 kadın konukevi açılarak toplamda 101 kadın konukevi 2.647 kapasite ile hizmet vermeye baĢlamıĢtır. Ayrıca Mersin BüyükĢehir Belediyesine bağlı 1 kadın konukevine açılıĢ izni verilerek yerel yönetimlere bağlı kadın konukevi sayısı 32‟ye kapasitesi ise 741‟e ulaĢmıĢtır.

 Hizmet kalitesi ve güvenlik önlemlerinin artırılması amacıyla Mersin, Yalova, Kocaeli, Antalya Ġllerinde bulunan kuruluĢlarda taĢınma iĢlemi gerçekleĢtirilmiĢtir. Niğde Ġlinde kadın konukevi açılıĢ çalıĢmaları baĢlatılmıĢtır.

 2016 yılında bağlı kuruluĢlarımıza 105 ek ders karĢılığı personel görevlendirme yetkisi verilmiĢtir.

 Genel Müdürlüğümüzce yürütülen “Aile Ġçi ġiddetle Mücadele Projesi” kapsamında 26 ilde kadın alanında çalıĢan personele yönelik; travma, kadının güçlendirilmesi, vaka yönetimi ve tükenmiĢlik eğitimi ile vaka yönetimi ve destek elemanlarının eğitici eğitimi konularında farklı tarihlerde, her birisi 5‟er günlük, 5 eğitim gerçekleĢtirilmiĢtir. Eğitimlere 26 ilden ilk kabul birimi/ kadın konukevi, ġÖNĠM, SHM‟ lerin kadın biriminde çalıĢan 125 meslek elemanları ve idarecilerin katılımı sağlanmıĢtır. Aynı proje kapsamında farklı ülke model ve hizmet örneklerinin görülmesi ve ülkemiz ile karĢılaĢtırılması, ülkemiz için yeni modelleme çalıĢması için Bakanlık taĢra teĢkilatından 15, Merkez teĢkilatından 5 olmak üzere toplam 20 personel ile Ġspanya/Madrid çalıĢma ziyareti gerçekleĢtirilmiĢtir. Söz konusu proje doğrultusunda kadın konukevi, ilk kabul birimi ve ġÖNĠM‟lerin standartlaĢma çalıĢması kapsamında formlar ve iĢ akıĢlarına yönelik pilot uygulama tamamlanarak çalıĢmaya son hali verilmiĢtir.

 ĠçiĢleri Bakanlığı Göç Ġdaresi Genel Müdürlüğü tarafında yürütülmekte olan “Ġnsan Ticareti Mağdurlarının Korunması Projesi” nde Genel Müdürlüğümüz de paydaĢ kurum olarak yer almakta olup kadın ve kız çocuklarının insan ticareti mağduru olmalarının engellenmesi ve mağdur olanların korunması yönünde çalıĢmalara katkı verilmektedir. Proje kapsamında 16-17 Haziran 2016 tarihlerinde Adana‟da, 14-15 Temmuz 2016 tarihlerinde düzenlenen Bölge ÇalıĢtayı ve ĠstiĢare Toplantılarına katılım sağlanmıĢtır.

 Bakanlığımız Bilgi ĠĢlem Daire BaĢkanlığı ile birlikte 6284 sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının tutulduğu veri tabanı ile söz konusu veri tabanının UYAP bağlantısı üzerinde çalıĢmalar devam edilmiĢtir.

 Farklı hizmet modellerine ihtiyaç duyan Ģiddet mağduru kadınlara yönelik ihtisaslaĢmıĢ kadın konukevlerinin hizmete açılması yönünde gerekli alt yapı oluĢturma çalıĢmalarına baĢlanmıĢ olup analiz çalıĢması aĢaması yürütülmektedir.

 Kadın konukevi ve ilk kabul birimlerinde kalan yabancı uyruklu kadınların tespiti ve analizine yönelik çalıĢma gerçekleĢtirilmiĢtir.

Avrupa Birliği mali desteği ile yürütülmekte olan “Aile Ġçi ġiddetle Mücadele Projesi” nin temel hedefi, ülkemizde kadınların insan haklarının korunması konusundaki çalıĢmalara katkı sağlamaktır. Bu kapsamda; Ģiddete maruz kalan kadınlara hizmet veren birimlerin personeline yönelik kadına karĢı Ģiddet ve toplumsal cinsiyet eĢitliği eğitim programları düzenlenmekte, 26 ili kapsayan mevcut durum analizleri ile eğitim ihtiyacı analizleri çıkarılmakta ve hizmet birimlerimize yönelik iyi

uygulama örnekleri geliĢtirilmektedir. Ayrıca hibe bileĢeni kapsamında sivil toplum kuruluĢlarına hibe verilmektedir. Proje, “teknik destek” ve “hibe” olmak üzere 2 bileĢenden oluĢmaktadır.

Proje Bütçesi: 10.150.000 € (Teknik Destek: 6.850.000 €, Hibe: 3.300.000 € )

Proje illeri, Ankara, Bursa, Antalya, Ġzmir, Samsun, EskiĢehir, Gaziantep, Ġstanbul; KırĢehir, NevĢehir, Düzce, Sakarya, Mersin, Isparta, Adana, Manisa, Denizli, Trabzon, Erzurum, Konya, Afyon, ġanlıurfa, Diyarbakır, Van, Kocaeli ve Çanakkale olarak belirlenmiĢtir.

Projenin teknik destek bileĢeni kapsamında yürütülen faaliyetler aĢağıda yer almaktadır:

 26 ili kapsayan mevcut durum analizleri ile eğitim ihtiyacı analizleri tamamlanmıĢtır.

 26 il için eylem planlarının geliĢtirilmesi çalıĢmaları 18 ilde üçer günlük il eylem planı hazırlık toplantıları gerçekleĢtirilmiĢ olup taslak il eylem planları hazırlanmıĢtır. Diğer iller için ön hazırlıklar devam etmektedir.

 Polis, Sağlık ÇalıĢanları, Yazı ĠĢleri Müdürleri, Aile Mahkemesi Uzmanları ve Bakanlığımız personeline yönelik eğitim modülleri hazırlanmıĢtır. 506 Polis, 125 Yazı ĠĢleri Müdürü ve 147 Aile Mahkemesi Uzmanı ile 221 Sağlık ÇalıĢanına yönelik eğitici eğitimleri tamamlanmıĢtır.

Bununla birlikte Bakanlığımızda görevli 124 meslek elemanına 5 aĢamalı eğitim programı uygulanmıĢtır. Bu çerçevede toplam 1.123 kamu personelinin eğitici eğitimleri tamamlanmıĢtır.

 31 Sağlık Bakanlığı, 30 Emniyet Genel Müdürlüğü, 26 Adalet Bakanlığı ve 124 Bakanlığımız personeline yönelik toplam 211 kiĢinin süpervizyon eğitimleri tamamlamıĢtır.

 Bu eğitimler sonucunda 35.000 sağlık çalıĢanı ile 140.000 emniyet personeline ulaĢılması beklenmektedir.

 Kadın DanıĢma Merkezi kapasitesini belirlemek ve akabinde bir tavsiye raporu hazırlamak amacıyla kapsamlı soru formları (KDM ve ġÖNĠM için) hazırlanmıĢtır.

 7-8 Nisan 2016 tarihinde Kadın DanıĢma Merkezi olan Kadın Dernekleri ve Belediyeler ile standart oluĢturmak ve iyi uygulamaları saptamak için bir çalıĢtay gerçekleĢtirilmiĢtir.

 ġÖNĠM‟ ler, konukevi ve konukevi öncesi ve sonrası mekanizmalarının çalıĢma standartları tanımlanmaktadır. Kadın Konukevleri, Ġlk Kabul Birimleri ve ġÖNĠM‟ ler kullanılması planlanan mesleki ve idari formlar geliĢtirilmiĢtir.

 Ankara, Ġzmir, Denizli, Van, Düzce, Samsun ve Erzurum illerinde pilot uygulama yapılmıĢtır.

Kadın Konukevleri, Ġlk Kabul Birimleri ve ġÖNĠM‟ ler için hizmet süreçleri geliĢtirilmiĢ olup, yaygınlaĢtırılması için değerlendirmeler devam etmektedir.

 Kadınlara yönelik Ģiddete iliĢkin koordinasyon ve izleme mekanizmalarının kurulmasına ve/veya güçlendirilmesine destek verilmesi ve kadınlara yönelik Ģiddetle mücadelede konusunda ulusal düzeyde idari destek ve denetim mekanizmalarının oluĢturulmasına yönelik çalıĢmalar kapsamında 20-24 Haziran 2016 tarihleri arasında Ankara‟da, 27-28 Haziran 2016 tarihlerinde ise Ġzmir‟de kadına yönelik Ģiddetle mücadelede konusunda hizmet sunan kurum ve kuruluĢ temsilcileri ile görüĢmeler geçekleĢtirilmiĢtir.

 25 Kasım 2015 tarihinde «Kadına ġiddete KarĢı Buradayım De» kampanyası baĢlatılmıĢ ve kampanya kapsamında;

 Spot film, infografik film, broĢür, bloknot, rozet, magnet, pankart, çanta hazırlanmıĢtır.

Basketbol ve futbol maçlarında «Kadına Şiddete Karşı Buradayım De» yazılı pankartlar kullanılmıĢtır.

 Televizyon spor programlarında kampanya logosu ekranlarda yer almıĢtır.

 Ankara ASPB Ġl Müdürlüğü binası, Çanakkale‟de Truva Atı, Ġzmir‟de tarihi saat kulesi ile TOBB binası, Ankara BüyükĢehir Belediye Binası turuncu aydınlatılarak BM «Dünyayı Turuncuya Boya» ya destek sağlanmıĢtır.

 Ankara‟da açık hava reklam alanlarında spot film gösterilmiĢtir.

 Bakanlığımız baĢta olmak üzere diğer Bakanlıklar web sayfalarında ileti mesajı olarak kampanya logosunu ve spot filmi göstererek destek sağlamıĢlardır.

 Antalya, Konya ve Trabzon‟da olmak üzere, yerel ve ulusal basın temsilcileri ile „Yerel Medya ÇalıĢması‟ gerçekleĢtirilmiĢ olup 105 Medya mensubu katılım sağlamıĢtır.

 Antalya, Ankara, Trabzon ve Ġstanbul‟da gerçekleĢtirilen Aile Hekimleri toplantılarına toplam 280 Aile Hekimi katılım sağlamıĢtır.

 Trabzon, Gaziantep, Antalya ve Samsun‟da Kamu Üst Düzey Temsilcilerine yönelik Ġstanbul SözleĢmesi ve 6284 sayılı Kanun ile uygulamalarına iliĢkin bilgi paylaĢımında bulunulmuĢtur.

Toplamda 204 kiĢi katılım sağlamıĢtır.

 Samsun‟da kız öğrenci yurdu personeli ve öğrencilerine yönelik toplumsal cinsiyet ve kadına yönelik Ģiddet konusunda toplantı gerçekleĢtirilmiĢ olup 172 kiĢi katılmıĢtır.

 Ankara‟da hanımlar lokali personeline yönelik toplumsal cinsiyet ve kadına yönelik Ģiddet konusunda 3 adet toplantı gerçekleĢtirilmiĢ olup, 290 kiĢi katılım sağlamıĢtır.

 31 Mayıs-3 Haziran 2016 tarihleri arasında Bakanlık merkez ve taĢra teĢkilatından 20 kiĢilik bir heyet ile Ġspanya‟ya çalıĢma ziyareti gerçekleĢtirilmiĢtir. Kadına yönelik Ģiddete iliĢkin hem merkezi düzeydeki politikaların, hem de yereldeki uygulamaların görülmesi açısından Madrid ve Madrid çevresi ÇalıĢma ziyareti ile baĢta sığınma evi öncesi ve sonrası hizmetler olmak üzere Ġspanya‟da koruyucu hizmetlerin kadınlara nasıl sunulduğu konusunda gözlemde bulunma ve bu konuda fikir sahibi olunması amaçlanmıĢtır.

 Projenin 4.Yönlendirme Komitesi toplantısı 25.02.2016 tarihinde gerçekleĢtirilmiĢtir.

Hibe BileĢeni kapsamında yürütülen faaliyetler aĢağıda yer almaktadır:

 Yerel ve ulusal düzeyde sivil toplum kuruluĢlarının kadına karĢı Ģiddete yönelik kapasitelerinin güçlendirilmesi için 11 ilde 19 projeye hibe verilmiĢ olup, projeler 2016 yılı ġubat ayı sonu itibariyle tamamlanmıĢtır.

 10 ġubat 2016 tarihinde Bakanımız Sayın Dr. Sema RAMAZANOĞLU baĢkanlığında kadının ekonomik ve sosyal statüsünün güçlendirilmesi, kadına yönelik Ģiddetin önlenmesi ve kadının

insan haklarının korunması kapsamında, üniversiteler bünyesinde yer alan Kadın Sorunları AraĢtırma ve Uygulama Merkezlerinin katılımı ile Ankara‟da bir istiĢare toplantısı gerçekleĢtirilmiĢtir. Söz konusu toplantıya YÖK bünyesinde kurulan Kadın ÇalıĢmaları ve Sorunları Birimi BaĢkanı Prof. Dr. Sn. Sezer KOMSUOĞLU ile 31 devlet ve özel üniversitenin KASAUM merkezinden toplam 36 kiĢi katılım sağlamıĢtır.

 05 Mart 2016 tarihinde Bakanımız Sayın Dr. Sema RAMAZANOĞLU baĢkanlığında kadının ekonomik ve sosyal statüsünün güçlendirilmesi, kadına yönelik Ģiddetin önlenmesi ve kadının insan haklarının korunması kapsamında, Sivil Toplum KuruluĢları ile Ġstanbul‟da bir istiĢare toplantısı gerçekleĢtirilmiĢtir. Söz konusu toplantıya 40 Sivil Toplum KuruluĢundan toplamda 41 kiĢi katılım sağlamıĢtır.

 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle 6 Mart 2016 tarihinde Ġstanbul‟da dönemin BaĢbakanı Sayın Prof. Dr. Ahmet DAVUTOĞLU ve Bakanımız Dr. Sema RAMAZANOĞLU' nun katılımları ile bir organizasyon gerçekleĢtirilmiĢtir.

 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle 8 Mart 2016 tarihinde CumhurbaĢkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve EĢleri Hanımefendinin ev sahipliğinde bir Resepsiyon düzenlenmiĢtir. Resepsiyona 81 Ġlden gelen örnek mücadeleleri ile kendi baĢarı hikâyelerini yazan kadınlar, Bingöl, Tunceli ve Van‟dan kadın korucular, kadın valiler, kadın rektörler, STK temsilcileri ve Bakanlığımız temsilcilerinden oluĢan yaklaĢık 250 kiĢi katılmıĢtır.

 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 11-13 Mart 2016 tarihinde Bakanlığımız ile Türkiye Odalar ve Borsalar iĢbirliğinde dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Dr. Sema RAMAZANOĞLU ve TOBB BaĢkanı Sayın Rıfat HĠSARCIKLIOĞLU‟ nun katılımları ile Denizli‟de “GiriĢimci Kadınlar Zirvesi” gerçekleĢtirilmiĢtir.

 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet EĢitliğinin GeliĢtirilmesi Projesi kapsamında oluĢturulan Okullar için Toplumsal Cinsiyet EĢitliği Teminat Aracı (OTCETA) GeliĢtirilmesi ÇalıĢma Grubu, Politika Analizi ÇalıĢma Grubu ve ders kitapları/öğretim programları Revizyon Komisyonu toplantı ve çalıĢtaylarına katılım sağlanmıĢtır.

 3 Temmuz 2013 tarihinde Bakanlığımız ile Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan

“Toplumsal Cinsiyet EĢitliğinin Sağlanması ve Kadına Yönelik ġiddetle Mücadelede Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi, ĠĢbirliği ve EĢgüdümün Artırılmasına Dair Protokolü”

kapsamında toplumsal cinsiyet eĢitliğinin sağlanması ve kadınlara karĢı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasında erkeklerin bilinçlendirilmeleri ve sürece dâhil edilmeleri amacıyla

“Toplumsal Cinsiyet EĢitliği” ve “Kadına Yönelik ġiddetle Mücadele” konularında üçüncü

“TSK Uzman Eğitici Programı” 14 Mart - 1 Nisan 2016 tarihleri arasında Ankara‟da TSK‟ya mensup 25 personelin katılımıyla gerçekleĢtirilmiĢtir.

 Avrupa Komisyonundan “Toplumsal Cinsiyet EĢitliği” konusunda görevli uzman Karolina Vrethem‟ın katılımıyla 7 Nisan 2016 tarihinde AB Delegasyonu binasında gerçekleĢtirilen toplantıda görüĢülmesi beklenen soruların Türkçe ve Ġngilizce yanıtları Daire BaĢkanlığımız tarafından hazırlamıĢ olup söz konusu toplantıya Uluslararası KuruluĢlar Daire BaĢkanlığı ile birlikte katılım sağlanmıĢ ve toplantıya iliĢkin rapor hazırlanmıĢtır.

 AB Bakanlığı Mali ĠĢbirliği BaĢkanlığı organizasyonunda Delegasyon ve Teknik destek ekibi ile Temel Haklar Alt Alanı Sektör Planlama Dokümanlarının geliĢtirilmesi amacıyla 13 Nisan 2016 tarihinde yapılan toplantıya katılım sağlanmıĢtır.

 18 Nisan 2016 tarihinde Türkiye Belediyeler Birliği tarafından, Ağustos 2014‟ten itibaren

“Ġnsan Kaynaklarının GeliĢtirilmesi Operasyonel Programı (ĠKGOP), Sosyal Ġçerme Önceliği”

kapsamında yürütülen “Ġstihdam için Koordinasyon ve Destek Projesi (ĠSKEP)” Yönlendirme Komitesi toplantısına katılım sağlanmıĢ olup, toplantı notu hazırlanmıĢtır.

 2017-2021 Dönemi Stratejik Plan Genelgesine istinaden 16-17 Mayıs 2016 tarihlerinde Çorum'da gerçekleĢtirilen Stratejik Plan ÇalıĢtayına katılım sağlanmıĢtır.

 TÜĠK tarafından 10 Haziran 2016 tarihinde gerçekleĢtirilen Türkiye Ġstatistik Programı (RĠP) toplantısına katılım sağlanmıĢtır.

 IPA-2009 programı kapsamında finanse edilen Bakanlığımızın yararlanıcısı olduğu ve 2014-2016 yılları arasında yürütülmekte olan “Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi” kapsamında oluĢturulan ĠletiĢim Stratejisi çerçevesinde 29 Haziran 2016 tarihi itibariyle yerel medya çalıĢanları, aile hekimleri, öğrenciler, kamu kurumu temsilcileri vb. farklı hedef gruplara yönelik kadına yönelik Ģiddet konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla Konya, Trabzon, Gaziantep, Antalya, Samsun, Ġstanbul ve Ankara‟da Görünürlük toplantıları düzenlenmiĢ olup söz konusu toplantılara toplamda 1581 kiĢi katılım sağlamıĢtır.

Kadının Statüsü Komisyonu Yan Etkinlik Faaliyeti

BirleĢmiĢ Milletler Kadının Statüsü Komisyonu “Kadınların Güçlendirilmesi ve Bunun Sürdürülebilir Kalkınmayla Bağlantısı” temalı 60. Oturumu‟ na katılım sağlanmıĢ, oturum çerçevesinde “Kadınlar ve Kapsayıcı Küresel Ekonomik Büyüme: Türkiye‟nin W20 Deneyimi”

baĢlıklı bir yan etkinlik gerçekleĢtirilmiĢtir. Yan etkinlik çerçevesinde 16.055,27 TL harcama gerçekleĢtirilmiĢtir.

Avrupa Konseyi Toplumsal Cinsiyet EĢitliği Komisyonu Toplantısı

Avrupa Konseyi Toplumsal Cinsiyet EĢitliği Komitesi (GEC), daha önceki yıllarda bu konuda faaliyet gösteren Kadın Erkek EĢitliği Yönetim Komitesi (CDEG)‟in kapatılması üzerine Avrupa Konseyi‟nin toplumsal cinsiyet eĢitliği alanındaki faaliyetlerini yürütmek üzere kurulmuĢ Komisyon‟dur. Yılda iki defa toplanmaktadır. 27-29 Nisan 2016 tarihleri arasında Strazburg‟da düzenlenen 9. Toplumsal Cinsiyet EĢitliği Komisyonu (GEC) toplantısına Dairemizden katılım sağlanmıĢtır.

CEDAW 7. Ülke Raporuna ĠliĢkin ÇalıĢmalar

Türkiye tarafından 1985 yılında imzalanıp, 1986 yılında yürürlüğe giren BirleĢmiĢ Milletler Kadınlara KarĢı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi SözleĢmesinin takibi ve Ülke Raporunu sunma yükümlülüğü Dairemiz tarafından yerine getirilmektedir. Türkiye‟nin 7. Ülke Raporu BM CEDAW Komitesine Temmuz 2014‟te sunulmuĢtur. CEDAW 7. Ülke Raporumuz kapsamında CEDAW Komitesi tarafından iletilen sorular ve konular listesine iliĢkin yanıtlarımız hazırlanarak komiteye iletilmiĢ ve raporumuzun 13 Temmuz 2016 tarihinde Komite önünde savunması gerçekleĢtirilmiĢtir.

 2012-2015 dönemi için yürütülen Kadına Yönelik ġiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı‟na iliĢkin izleme ve değerlendirme çalıĢması kapsamında “Kadına Yönelik ġiddetle Mücadelede Ulusal Eylem Planı 2015 yılı Ġzleme ve değerlendirme raporu” hazırlanmıĢtır.

 Kadına Yönelik ġiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2012-2015)‟nın uygulama süresinin dolması nedeniyle, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 2016-2019 Ulusal Eylem Planı‟na iliĢkin hazırlık çalıĢmaları yürütülmüĢtür. Buna yönelik olarak kamu kurum ve kuruluĢları, STK‟lar ve üniversite temsilcilerinin katılımlarıyla ile Ocak Ayı içerisinde bir toplantı gerçekleĢtirilmiĢ olup toplantı neticesinde ortaya çıkan görüĢler çerçevesinde revize edilen taslak Ulusal Eylem Planı Bakanlık Makamına sunulmuĢtur. Taslak Eylem Planı‟nda;

“Mevzuat düzenlemeleri, Farkındalık yaratma ve zihniyet dönüĢümü, Koruyucu önleyici hizmet sunumu ve Ģiddet mağdurlarının güçlenmesi, Sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi ve uygulanması, Kurum kuruluĢlar arası iĢbirliği ve politika geliĢtirme” baĢlıkları düzenlenmiĢtir.

 Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar ile ĠçiĢleri Bakanlığı arasında imzalanan “Kadına Yönelik ġiddetle Mücadelede Teknik Yöntemlerle Takip Sistemlerinin Kullanılmasına Yönelik Pilot Uygulama ĠĢbirliği Protokolü” 18 Nisan 2016 tarihinde yenilenmiĢ olup, protokol kapsamında;

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire BaĢkanlığı bünyesinde kurulu elektronik izleme sistemi altyapısı ve elektronik kelepçe cihazlarının kullanıldığı sistem ile Ģiddet uygulayan ve Ģiddet mağdurunun birlikte takip edildiği pilot uygulama Ankara ve Ġzmir illerinde polis sorumluluk bölgesinde, Ankara ilinde Jandarma sorumluluk bölgesinde devam edilmektedir.

 “Hukuk Klinikleri Protokolü” kapsamında, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri tarafından Ankara Ġlk Kabul Biriminde danıĢmanlık hizmeti verilmeye baĢlanmıĢ olup toplamda 40 Ģiddet mağduruna danıĢmanlık hizmeti verilmiĢtir.

 Bakanlığımız, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay BaĢkanlığı iĢbirliğinde sosyal hayatta ortaya çıkan ihtiyaçlar ile Türk hukuk sistemindeki aile, çocuk ve kadın ile ilgili mevcut durumu tartıĢmak, sorunları tespit ederek çözüm önerilerini geliĢtirmek üzere 13-14-15 Nisan 2016 tarihlerinde

“Türk Hukuk Sisteminde Aile, Çocuk, Kadın ÇalıĢtayı” gerçekleĢtirilmiĢtir. ÇalıĢtayda, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleĢtirilen “Ailenin Korunması ve Kadına KarĢı ġiddetin Önlenmesi” konulu 4. Oturumda Türk Ceza Kanunu, Ġstanbul

SözleĢmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına KarĢı ġiddetin Önlenmesine Dair Kanuna iliĢkin değerlendirme ve öneriler tespit edilmiĢ ve raporlanmıĢtır.

 6284 Sayılı Kanun çerçevesinde 2012 yılında 14 ilde pilot uygulama olarak baĢlatılan ġÖNĠM‟

lerin 81 ile yaygınlaĢtırılması kapsamında çalıĢmalar yapılmaktadır. Hali hazırda 47 ilde ġÖNĠM açılmıĢ olup ilgili raporlama döneminde (Ocak- Haziran 2016) Van, Osmaniye, Bartın, Hakkari, Tunceli, Amasya, Kayseri olmak üzere 7 ilde ġÖNĠM açılmıĢtır.

 ġiddet Önleme ve Ġzleme Merkezlerinin kuruluĢ, iĢleyiĢ ve yürüteceği iĢlemlere iliĢkin usul ve

 ġiddet Önleme ve Ġzleme Merkezlerinin kuruluĢ, iĢleyiĢ ve yürüteceği iĢlemlere iliĢkin usul ve

Belgede 2015 YILI KESİN HESABI - (sayfa 28-37)