• Sonuç bulunamadı

Engelli ve YaĢlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Belgede 2015 YILI KESİN HESABI - (sayfa 37-49)

 Kalkınma Bakanlığı‟nın koordinasyonu ile Artvin, Bayburt, Giresun, GümüĢhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinde baĢlatılan yatırımların bitirilmesi, yapılan yatırımlarla doğan potansiyelin ekonomik, sosyal ve kültürel geliĢimlere kazandırılması amacıyla hazırlanan DOKAP Eylem Planı (2014-2018) kapsamında yapılacak iĢ ve iĢlemlerin son durumlarını, eylemleri gerçekleĢtirmek için planladıkları ve uygulamaya koyacakları yeni proje ve programlar ile yıllık iĢ takvimlerini, 2015 Yılı 4‟üncü Dönem ve 2016 Yılı 1‟inci Dönem sonu nakdi ve fiziki gerçekleĢme bilgileri temin edilerek koordinasyonu sağlanmıĢtır.

 Doğu Anadolu Bölgesi‟nin kalkınmasının hızlandırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluĢların proje ve faaliyetlerinin uyum ve bütünlük içinde yürütülmesini sağlamak amacıyla Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, MuĢ, Tunceli ve Van illerini kapsayan DAP Eylem Planında tespit edilen eylemlerin uygulanmasının sağlanması, sorumlu ya da ilgili olduğu eylemlerin zamanında ve hedeflerle uyumlu bir Ģekilde gerçekleĢtirmelerini gerçekleĢme düzeyinin yakinen izlenmesi ve yaĢanan sorunlara iliĢkin gerekli tedbirlerin alınması konularıyla ilgili Genel Müdürlüğümüz daireleri arasında

koordinasyon sağlanarak 2016 yılı 1‟inci çeyreğine iliĢkin gerçekleĢme durumları Strateji GeliĢtirme BaĢkanlığı‟na sunulmuĢtur.

 2014-2018 II. GAP Eylem Planı çalıĢmasına iliĢkin Genel Müdürlüğümüzün ilgili daireleri ile koordinasyon sağlanarak hazırlanan 2016 yılı 1‟inci çeyreğine iliĢkin gerçekleĢme durumları Strateji GeliĢtirme BaĢkanlığı‟na sunulmuĢtur.

 4736 sayılı Kamu Kurum ve KuruluĢlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda DeğiĢiklik Yapılması Hakkında Kanunun birinci maddesine 27/3/2015 tarihli ve 6637 sayılı Kanunla eklenen dokuzuncu fıkrasında; ücretsiz seyahat hakkı kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacağı belirtilmiĢ olup bu çerçevede söz konusu gelir desteğinin ödenmesine iliĢkin usul ve esasları düzenleyen Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine ĠliĢkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hazırlanmıĢ ve 6/1/2016 tarihli ve 29585 sayılı Resmi Gazete‟ de yayımlanarak yürürlüğe girmiĢtir.

 Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine ĠliĢkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre belediyelerden gönderilen bilgiler doğrultusunda ĠçiĢleri Bakanlığı Mahalli Ġdareler Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen icmal tabloları uyarınca hesaplanan ödeme miktarlarının il müdürlüklerimiz aracılığı ile belediyelerin açacakları hesaplara aktarılması Nisan 2015-ġubat 2016 tarihlerini kapsayacak Ģekilde 11 ayılık olarak; toplam 119.434.000-TL 13/4/2016 tarihinde il müdürlüklerimize gönderilmiĢtir.

 ĠçiĢleri Bakanlığından gelen bilgiler doğrultusunda Mart-Nisan 2016 dönemine ait ve Mayıs 2016 ayını kapsayan gelir desteği ödemesi yazıları illere ödenek aktarımının sağlanması için Bakanlığımız Strateji GeliĢtirme BaĢkanlığına iletilmiĢtir.

 06-11 Aralık 2013 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve YaĢlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Mesleki Yeterlik Kurumu arasında, "Engelli ve YaĢlı Bakım Elemanı” ile

“Gerontolog" mesleki standartlarının belirlenmesine yönelik protokol imzalanmıĢtır. Protokol ile nihai olarak engelli ve yaĢlı bireylerin memnuniyetlerinin artırılması hedeflenmekte olup, yapılan çalıĢmalar ile söz konusu meslekler, eğitim seviyesine göre tasniflenerek mesleki standartları oluĢturulmuĢtur. Tamamlanan taslak meslek standartlarının görüĢüldüğü ve nihai kararın verildiği MYK Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sektör Komitesi toplantısı Daire BaĢkanlığımız tarafından katılım sağlanarak 3 Haziran 2016 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumunda gerçekleĢmiĢtir. Taslak meslek standartlarının Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından Resmi Gazetede yayımlanması beklenmektedir.

 Genel Müdürlüğümüzün 2016 yılı programında sorumlu olduğu tedbirler kapsamında gerçekleĢtirilen çalıĢmalar, üçer aylık dönemler itibariyle Mart sonu ve Haziran sonu olarak dairelerden toplanmıĢ olup, Kalkınma Bakanlığı'nın "Yıllık Program Ġzleme Sistemine" giriĢler yapılmıĢtır.

 Genel Müdürlüğümüzün 2016 yılı Öncelikli DönüĢüm Programları kapsamında 1 ve 2‟inci çeyreğe iliĢkin gerçekleĢtirilen çalıĢmaları ilgili dairelerden toplanmıĢ ve Kalkınma Bakanlığı'nın "Yıllık Program Ġzleme Sistemine" giriĢler yapılmıĢtır.

 Genel Müdürlüğümüzün 2015 Performans Programı GerçekleĢtirme Raporu ve 2015 Faaliyet Raporu ve 2016 performans hedefleri dairelerle koordinasyon sağlanarak hazırlanmıĢtır. 2016 Performans Programı gerçekleĢtirmelerine iliĢkin birinci çeyrek rapor hazırlanarak Strateji GeliĢtirme BaĢkanlığına bilgi verilmiĢtir.

 Türkiye Ġnsan Hakları ve EĢitlik Kurumu Kanun Tasarısı hazırlıkları ve meclis çalıĢmalarına Genel Müdürlüğümüz adına katılım sağlanmıĢtır.

 "ĠĢ Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi Faslında AB Müktesebatıyla UyumlaĢtırma Konusunda Ulusal Strateji Hazırlaması" amacıyla AB Bakanlığınca yürütülmekte olan Hizmetler projesi kapsamındaki iĢ ve iĢlemler, Genel Müdürlüğümüz adına koordinesi sağlanarak yapılmıĢtır.

 Bakanlığımız 2017-2021 Stratejik Plan hazırlık çalıĢmaları Genel Müdürlüğümüz adına yürütülmüĢ ve koordinesi sağlanmıĢtır. Bu kapsamda 16- 17 Mayıs tarihlerinde Çorum ilinde gerçekleĢtirilen Stratejik Plan Alt Ekip ÇalıĢtayına ve Bakanlığımızda gerçekleĢtirilen Stratejik Plan toplantılarına Genel Müdürlüğümüz adına katılım sağlanmıĢtır.

 Bakıma muhtaç yakını olan er ve erbaĢların askerlik vazifesini ikametinin bulunduğu veya yakın bir ilde yapması konusu ile ilgili olarak engelli yakınının bakıma muhtaçlık durumunun yeniden değerlendirilmesi adına Genelkurmay BaĢkanlığı ile Bakanlığımızın ilgili birimleri arasında bir toplantı gerçekleĢtirilmiĢtir.

 4-5 Mayıs 2016 tarihlerinde Engelsiz Dünya Balkan Platformu‟na Genel Müdürlüğümüz adına katılım sağlanmıĢtır.

Engelliler Destek Programı (EDES)

 2011 yılından itibaren genel bütçeden aktarılan kaynak ile uygulanmakta olan Engelliler Destek Programının 2016 yılı bütçesi 4.430.000-TL olup, Afyon, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Edirne, Isparta, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, KırĢehir, Kütahya, Muğla, NevĢehir, Tekirdağ, UĢak, Yalova illerinde uygulanması planlanmıĢtır. Programın uygulanacağı 18 ilden gelen 166 projeden Bakanlığımız değerlendirmesi sonucunda uygun bulanan 48 proje için 2.706.640,28 TL kaynak aktarılmıĢtır.

 EDES Uygulama Usul ve Esasları kapsamında uygulanacak projelerin süresi en fazla 12 ay olarak belirlenmiĢ olup, valilik ile proje yürütücüsü arasında imzalanan finansman sözleĢmesinin imzalanması akabinde projelerin uygulanmasına baĢlanmaktadır. Bu kapsamda Ocak/2016 tarihi itibariyle projelerin uygulanmasına baĢlanmıĢtır.

 2015 EDES Programı kapsamında ilk defa proje uygulayacak olan illerin bilgilendirilmesi amacıyla 21 Ocak 2016 tarihinde Ankara‟da bir toplantı düzenlenmiĢtir. Toplantı; ilk defa

proje uygulayacak olan Afyonkarahisar, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Edirne, Isparta, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, KırĢehir, Kütahya, Muğla, NevĢehir, Tekirdağ, UĢak ve Yalova illerindeki valiliklerdeki EDES projeleri ile ilgili personel ve proje yürütücülerinin katılımıyla gerçekleĢtirilmiĢtir. Toplantıda; EDES Programının amaç ve kapsamı, uygulama alanı, proje türleri, proje süresi ve bütçe sınırı, baĢvuru süreci, değerlendirme kriterleri, proje süreci, revize önerileri ve finansman sözleĢmesi imza süreci, proje harcamaları ve uygun maliyetler, valiliklerin ve yürütücülerin görev ve sorumlulukları, denetleme ve raporlama süreçleri/takvimi, EDES dokümanları ve iletiĢim yöntemleri gibi Programın uygulama sürecini kapsayan tüm konularda bilgi verilmiĢtir.

 EDES Uygulama Usul ve Esaslarının gereği olarak proje yürütücüleri her üç ayda bir “Ġzleme ve Değerlendirme Raporu” hazırlayıp, valilik makamının onaylaması sonrasında Bakanlığımıza göndermektedirler.

 Bakanlığımıza gönderilen projelere ait birinci Ġzleme ve Değerlendirme Raporları incelenerek gerekli iĢlemler yapılmıĢtır.

 Ġzleme ve Değerlendirme Raporları sonrasında EDES Proje ekibi tarafından projelerin incelenmesi ve denetlenmesi amacıyla illere ziyaretler planlanmıĢtır. Bu dönem itibariyle Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerindeki projelerin birinci dönem incelemesi gerçekleĢtirilmiĢtir.

Sivil Toplum KuruluĢlarının Kapasite GeliĢim Seminerleri Projesi

 Projenin amacını engellilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin kapasitelerinin düzenlenecek eğitim programları yoluyla güçlendirilmesi oluĢturmaktadır. Bu yolla ilgili STK‟ların kapasite geliĢimleri ve alana daha nitelikli hizmet vermeleri sağlanmıĢ olacaktır.

Proje geliĢtirme ve yönetme kapasitesi geliĢtirilecek olan STK‟ların engellilik konusundaki sorunlara daha nitelikli çözüm önerileri geliĢtirerek, alanda etkili olmaları beklenmektedir.

 Bu doğrultuda kamu-sivil toplum diyaloğunu geliĢtirmek amacıyla, STK Kapasite GeliĢimi Eğitim Seminerleri yapılmaktadır. Bu seminer kapsamında verilen eğitimlerin STK‟ların kapasite geliĢimi açısından faydalı olduğu ve ihtiyaç duyulduğu saptanmıĢtır. Bu doğrultuda 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde Denizli, Antalya illerinde bölgesel toplantılar yapılmıĢ olup, 2016 yılı Temmuz-Aralık için iki bölgesel toplantı daha düzenlenmesi planlanmaktadır.

Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Güçlendirilmesi Projesi

 AB IPA bileĢeninden fonlanan Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Güçlendirilmesi Projesinin final raporuna ait değerlendirme ve raporlama süreçleri tamamlanmıĢtır.

 AB Türkiye Delegasyonuna IPA projesinin compendium ve final raporu sunulmuĢtur.

 Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Güçlendirilmesi projesinin AB izleme sistemi tarafından gerçekleĢtirilen ROM etkinlikleri çerçevesinde tamamlanması gereken toplantıları düzenlenmiĢ, ROM danıĢmanlarının proje faydalanıcıları ile görüĢmeleri planlanmıĢtır.

 Hibe projeleri bileĢeninde yer alan ve final raporu döneminde olan sivil toplum örgütlerinin raporlama ve MFĠB' ye teslim iĢlemleri gerçekleĢtirilmiĢtir.

 Engelli Hakları Ulusal Göstergeleri baĢlıklı kitabın, yayına hazırlanması, redaksiyon ve basım iĢlemleri tamamlanmıĢtır.

 BM engelli hakları sözleĢmesinin ulusal düzeyde tanıtımı kapsamında akran eğitimi sağlamak üzere 3 farklı konuda çocuk kitabı hazırlanmaya baĢlanmıĢ, hikâye yazımı ve resimlendirme çalıĢmaları baĢlamıĢtır.

 Engelli haklarına iliĢkin toplum genelinde farkındalık yaratmak üzere iki farklı türde animasyon film çalıĢmasına baĢlanmıĢ, filmlerin senaryo ve Ģartname çalıĢmaları gerçekleĢtirilmiĢtir.

 04.05.2016 tarihinde Doğan Çağlar Ortopedik Engelliler Okulunda, 3.El Projesi kapsamında dağıtımı yapılan Engelli EriĢilebilirlik Cihazı ve Tablet Bilgisayarın Ankara dağıtım töreni, Bakanımız ve Milli Eğitim Bakanının katılımlarıyla gerçekleĢtirilmiĢtir.

Raporlar:

 BirleĢmiĢ Milletler Ġnsan YerleĢimleri Programı (BM-Habitat) kapsamında 17-20 Ekim 2016 tarihleri arasında Ekvator'da düzenlenecek Habitat III Konferansı'nda yayınlanacağı belirtilen

"Yeni Kentsel Gündem" belgesi hazırlıkları için oluĢturulan taslak Politika Dokümanları Genel Müdürlüğümüz görev alanı kapsamında incelenmiĢ ve yapılan değiĢiklikler AB ve DıĢ ĠliĢkiler Dairesi BaĢkanlığına iletilmiĢtir.

 BirleĢmiĢ Milletler (BM) 70. Genel Kurulu'nda oydaĢmayla kabul edilen ve ülkemiz tarafından ortak sunucu olunan "Towards the full realization of an inclusive and accessible United Nations for persons with disabilities" baĢlıklı karara atıfla, BM Genel Sekreteri'nin engellilerin eriĢilebilirlik durumu ile ilgili olarak 71. Genel Kurul'a sunacağı raporda yararlanılmak üzere oluĢturulan sualnameye katkı hazırlanarak DıĢiĢleri Bakanlığı‟na gönderilmiĢtir.

 ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) AB ve Mali Yardımlar Dairesi BaĢkanlığı tarafından hazırlanan Ġstihdam ve Sosyal Reform Programı Dokümanı‟ na oluĢturulan Genel Müdürlüğümüz katkısı AB ve DıĢ ĠliĢkiler Dairesi BaĢkanlığına iletilmiĢtir.

 BirleĢmiĢ Milletler Evrensel Periyodik Ġnceleme mekanizması (EPĠM) kapsamında 27-29 Ocak 2015 tarihlerinde Cenevre'de gerçekleĢtirilen incelemede ülkemize yöneltilen ve ülkemizce kabul edilen tavsiyelerin uygulanmasına yönelik güncel geliĢmelere iliĢkin hazırlanan bilgi notu AB ve DıĢ ĠliĢkiler Dairesi BaĢkanlığına iletilmiĢtir.

 BM Yeterli Konut Hakkı Özel Raportörü Leilani Farha'nın BM Genel Kurulu'nun müteakip oturumuna sunmak üzere hazırlayacağı rapor kapsamında iletilen sualnameye oluĢturulan katkı AB ve DıĢ ĠliĢkiler Dairesi BaĢkanlığına gönderilmiĢtir.

 BirleĢmiĢ Milletler (BM) Engelli ġahısların Hakları Özel Raportörü tarafından hazırlanan Engellileri Kapsayıcı Politikalar Hakkına ĠliĢkin Rapor için talep edilen ülkemiz katkısı

hazırlanarak Mayıs 2016‟da DıĢiĢleri Bakanlığına gönderilmiĢtir.

 Avrupa Ġstatistik Ofisi (EUROSTAT) tarafından Ekonomik Kalkınma ve ĠĢbirliği Örgütü (OECD), EUROSTAT ve Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi (WHO-Europe) veri taleplerini karĢılamak için hazırlanan “2016 OECD/Eurostat/WHO-Europe Joint Questionnaire on Non-Monetary Health Care Statistics “ ortak veri tabanı için Türkiye ile ilgili kurumsal bakım kapasitelerine dair istatistikler Engelli ve YaĢlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanarak Sağlık AraĢtırmaları Genel Müdürlüğüne iletilmiĢtir.

 Ulusal DayanıĢma, Ailenin ve Çocukların Korunması, Kadınların ve Engelli Bireylerin Desteklenmesi alanlarında ĠĢbirliği AnlaĢması” taslak metni incelenerek Genel Müdürlüğümüz görüĢü AB ve DıĢ ĠliĢkiler Dairesi BaĢkanlığına gönderilmiĢtir.

 “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemine ĠliĢkin Türkiye‟nin Atacağı Adımlar Raporu Taslağına” incelenerek Genel Müdürlüğümüz görüĢü Strateji GeliĢtirme BaĢkanlığına gönderilmiĢtir.

 Avrupa Birliği Ġlerleme Raporlarına, ABD insan hakları raporlarına, Evrensel Ġnsan Hakları Periyodik Ġnceleme Mekanizması‟nın, Avrupa Konseyi‟nin ilgili birimlerine sunulan raporlara, Uluslararası SözleĢmelerinin (Medeni ve Siyasi Haklar SözleĢmesi, CEDAW, Çocuk Hakları SözleĢmesi, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması, Ottava SözleĢmesi, Avrupa Sosyal ġartı, ILO SözleĢmeleri vb.) raporlarına ülkemizin engellilik politika ve uygulamaları hakkında katkı ve katılım sağlanmaktadır.

 “Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara ĠliĢkin Uluslararası SözleĢmenin” ikinci dönemsel raporuna Genel Müdürlüğümüz görüĢ ve önerilerini içeren metin 4 ġubat 2016‟da DıĢiĢleri Bakanlığına gönderilmiĢtir.

 Avrupa Komisyonu 2016 Türkiye Raporuna katkı sağlayabileceği düĢünülen geliĢmeler hazırlanıp AB ve DıĢ ĠliĢkiler Dairesi BaĢkanlığına gönderilmiĢtir

Toplantılar:

 Engellilerin Haklarına ĠliĢkin SözleĢme‟nin 9. Taraf Devletler Konferansı;

 Engellilerin Haklarına ĠliĢkin SözleĢme‟nin 9. Taraf Devletler Konferansı 14-16 Haziran 2016 tarihlerinde BirleĢmiĢ Milletler tarafından New York‟ta gerçekleĢtirildi. Ülkemiz Konferans‟ta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı MüsteĢar Yardımcısı Sn. AyĢe KARDAġ baĢkanlığındaki heyetle temsil edildi.

 Konferans baĢlangıcından bir gün önce 13 Haziran tarihinde BM Genel Kurul BaĢkanının ev sahipliğinde yüksek düzeyli bir Panel Oturumu gerçekleĢtirilmiĢtir. 2030 Kalkınma Gündemi çerçevesinde engellilik alanındaki geliĢmelerin değerlendirilmesini amaçlayan bu toplantıda ülkemiz adına Engelli ve YaĢlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü AraĢtırma GeliĢtirme ve Proje Dairesi BaĢkanı tarafından ülkemizde küresel kalkınma hedefleri çerçevesinde ulusal kalkınma hedefleri ve bu hedeflere ulaĢmak açısından engellilerin insan hak ve özgürlüklerinden

yararlanmalarına iliĢkin yapılan çalıĢmaların yer aldığı bir sunum yapılmıĢtır.

 2030 Kalkınma Gündeminin hiç kimseyi arkada bırakmadan tüm engelliler açısından uygulanması ana gündemi ile toplanan Konferans Taraf Devletlerin son bir yılda SözleĢme'nin uygulanmasına iliĢkin kaydedilen geliĢmeleri ve yaĢanan güçlükleri içeren ulusal beyanlarının yer aldığı Genel oturumlarla devam etmiĢ ve bu çerçevede, ülkemiz adına ulusal beyan Bakanlığımız MüsteĢar Yardımcısı Sn. AyĢe KARDAġ tarafından sunulmuĢtur.

 Konferans süresince ana oturumların yanı sıra SözleĢmenin ülkelerce uygulanması ve izlenmesini teĢvik etmek üzere çok sayıda yan etkinlik gerçekleĢtirilmiĢtir. Ülkemiz tarafından Bakanlığımız, BM Daimi Temsilciliğimiz, Young Guru Akademi adlı sivil Toplum KuruluĢu ile TURKCELL iĢbirliğinde Kamu, STK ile Özel Sektör iĢbirliğinin olumlu bir örneği olarak

“Özgür Hayaller” baĢlıklı bir yan etkinlik gerçekleĢtirilmiĢtir. Farklı ülkeler tarafından yoğun ilgi gören yan etkinlik ülkemizdeki yenilikçi çözümlerin uluslararası alanda paylaĢılması ve ülkemizin engellilik ve engelli hakları konusuna verdiği önemin ortaya konulması açısından önemli bir platform sağlamıĢtır.

 Her yaĢ ve kademedeki öğrencileri Engellilerin Haklarına ĠliĢkin SözleĢme ilkeleri temel alınarak uygun eğitim araç ve yöntemleriyle bilgilendirmek ve bilinçlendirmek kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığı temsilcileriyle 16 Mart 2016 tarihinde Genel Müdürlüğümüzde bir toplantı yapılmıĢtır.

 AB Proje Hazırlama Eğitim Programı kapsamında Mart ve Nisan ayı içerisinde verilen eğitimlere katılım sağlanmıĢtır.

 Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat EĢitliği Komisyonu‟nun 28 Nisan 2016 tarihinde düzenlenen Türkiye'de YaĢayan Engelli Kadınlar ile Engellilere Bakmakta Olan KiĢilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Konulu Alt Komisyon toplantısında Türkiye'de engellilere iliĢkin kapsamlı ve sağlıklı istatistiki veriye ulaĢılabilmesini teminen yapılması öngörülen çalıĢma hakkında yapılan görüĢmeye katılım sağlanmıĢ olup, toplantıda sunum yapılmıĢtır.

 “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Sosyal Ġçerme Politikaları Alanında Kurumsal Kapasitesinin GeliĢtirilmesi Projesi” altında yer alan “Ġzleme Kapasitesinin GeliĢtirilmesi”

baĢlığı kapsamında düzenlenen Engellilik ÇalıĢma Grubu ÇalıĢma Toplantılarına katılım sağlanmıĢtır.

 Bakanlığımızın yararlanıcısı olduğu ve Avrupa Birliği tarafından fonlanan “Sosyal Ġçerme Politikaları Alanında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Kurumsal Kapasitesinin GeliĢtirilmesi Projesi” nin 1. Faaliyeti olan “Eğitim” baĢlığı altında yer alan “1.1.2. Eğitim Programı” alt faaliyeti kapsamında, 2014 yılında kurumumuzda göreve baĢlayan Uzman Yardımcılarına yönelik olarak 17-18 Mayıs, 24-25-26-27 Mayıs ve 31 Mayıs- 1 Haziran 2016

tarihlerinde gerçekleĢtirilen eğitimlere katılım sağlanmıĢtır.

 2017-2021 dönemini kapsayan Resmi Ġstatistik Program dönemi Nüfus ve Demografi Ġstatistikleri ÇalıĢma Grubu‟nun 3 Haziran 2016 tarihinde TÜĠK‟ te gerçekleĢtirilen toplantısına katılım sağlanmıĢtır.

 ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 26 Mayıs 2016 Tarihinde Trabzon'da 18.

Sektörel Ġzleme Komitesi toplantısına katılım sağlanmıĢtır. Toplantıda Genel Müdürlüğümüzün görüĢ ve önerileri dile getirilmiĢtir.

 Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat EĢitliği Komisyonu‟nun Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen Türkiye'de YaĢayan Engelli Kadınlar ile Engellilere Bakmakta Olan KiĢilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Konulu Alt Komisyon toplantısında ulusal ve uluslararası mevzuat konusunda bilgileri rapor için hazırlamak, talep edilen bilgileri Komisyona sunmak için bir ASP Uzmanıyla görüĢmeye katılım sağlanmıĢ olup, toplantıda ASP Uzmanı tarafından bir sunum yapılmıĢtır.

 Ġlköğretim mevzuatındaki engellilere yönelik ünite ve konuların EHĠS ilkeleriyle uygunluğunun sağlanması için Talim ve Terbiye Kurulu, Ġlköğretim Genel Müdürlüğü, Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleĢtirilmiĢtir.

 “Avrupa YetiĢkin Öğrenme Gündemi Uygulamaları Ġçin Ulusal Koordinatörler” projesinin paydaĢ toplantısına katılım sağlanmıĢtır.

 Genel Müdürlüğümüz hizmet alanlarını da kapsayan, engellilik alanında toplanan istatistiklerin bir araya getirildiği istatistik bülteni Nisan ayında güncellenerek Genel Müdürlüğümüz internet sitesinde yayınlanmıĢtır.

 “Eurofit Testleri Ġle Zihinsel Engelli Bireylerde Fiziksel Uygunluk Normlarının AraĢtırılması Projesi” ile “Güncel Türk ĠĢaret Dili Sözlüğü AraĢtırma Projesi” nin teknik Ģartnamesinin hazırlık çalıĢmaları yapılmıĢtır.

 UNICEF iĢbirliğinde yürütülen "Bir Sen Daha Var" adlı iletiĢim kampanyası çalıĢmalarının etkin olarak sürdürülmesi için Ocak-ġubat 2016 tarihlerinde toplantılar yapılmıĢtır.

 2016 Ocak ayı itibariyle Genel Müdürlüğümüz ve UNICEF iĢbirliğinde engelli bireylere bakım ve rehabilitasyon hizmeti veren kuruluĢlarımızda çalıĢan personelin hizmete yönelik ihtiyaçlarının belirlenerek niteliğinin artırılmasına dönük bir eğitim programı oluĢturulması için “GeliĢimsel Destek E-Sertifika Programı” çalıĢması yapılmıĢtır.

Disleksi konusunda yapılan çalıĢmalar;

 5 Mart 2016 tarihinde baĢlatılan “Disleksi ÇalıĢmaları” nın Aralık 2016‟ ya kadar sürdürülmesi ile 12 Mayıs 2016 tarihinde Forum “Disleksili Senaryom” Belgeselinin gösterimi ve senaryoların yer aldığı kitapların imzalanması etkinliği yapılmıĢtır.

 Toplumsal farkındalık çalıĢmalarına bir kampanya niteliğinde ve sürdürülebilir bir kimlik

kazandırılması amacı ile hazırlanmıĢ tematik bir “Farkında mısınız?” isimli Kısa Film YarıĢması hazırlık çalıĢmaları yapılmıĢtır.

 Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı gençlik kamplarından (Aydın-KuĢadası, Hatay-Ġskenderun Uluçınar, Mersin Silifke Ekonomi, Mersin Silifke 23 Nisan Kampı) Bakanlığımıza bağlı kuruluĢlardan hizmet alan gençlerin yararlanabilmesi için Gençlik Spor Bakanlığı ve ilgili STK‟larla koordinasyon çalıĢmaları yapılmıĢtır.

 Anadolu Üniversitesi Engelliler AraĢtırma Enstitüsü, UNICEF Türkiye Temsilciliği ve Genel

 Anadolu Üniversitesi Engelliler AraĢtırma Enstitüsü, UNICEF Türkiye Temsilciliği ve Genel

Belgede 2015 YILI KESİN HESABI - (sayfa 37-49)