• Sonuç bulunamadı

Ġç Denetim Birimi BaĢkanlığı

Belgede 2015 YILI KESİN HESABI - (sayfa 53-58)

MüsteĢarlık Makamının 31/12/2015 tarihli ve 194452 sayılı onayları ile uygun görülen BaĢkanlığımız 2016 Yılı Ġç Denetim Programı doğrultusunda;

1. Uluslararası Koruma BaĢvuru veya Statü Sahibi ve Geçici koruma altındakilere Sunulan Hizmetler Süreci,

2. Sokakta Risk Altındaki Çocukların Rehabilitasyonu,

3. Aile Yanındaki Çocuklara Yönelik Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri, 4. Sivil Savunma Faaliyetleri,

5. Kadına Yönelik ġiddetle Mücadele Süreci, 6. Evrak ĠĢlemleri,

Olmak üzere toplam 6 sürecin denetimi yapılmıĢtır.

2014 ve 2015 yıllarında denetimi yapılan;

1. Personel Ödemeleri, 2. Çocuk Evleri Hizmetleri,

3. YaĢlı (Resmi) KuruluĢ Bakımı Hizmetleri, 4. Açık Ġhale ĠĢlemleri,

5. Engelli (Resmi) KuruluĢ Bakımı, 6. BT YönetiĢim Faaliyeti Ġzleme,

7. Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan Alımlar, 8. Hizmet Alımı Personeli Yönetim ĠĢlemleri, 9. ArĢiv ve Evrak ĠĢlemleri,

10. TaĢınır Mal ĠĢlemleri, 11. Hizmet Ġçi Eğitim, 12. Mali Kontrol,

13. Engelli Bakım Hizmetleri Performans denetimi,

Olmak üzere toplam 13 süreçlerle ilgili izleme faaliyetlerine baĢlanılmıĢ olup, çalıĢmalara devam edilmektedir.

Ayrıca yine MüsteĢarlık Makamınca BaĢkanlığımıza incelenmek üzere gönderilen ön mali kontrol kapsamında 8 adet ihale dosyalarıyla ilgili danıĢmanlık raporu (8 adet) düzenlenmiĢtir.

Kurumsal olarak beklentimiz yapılan denetimlerin en etkili ve verimli bir Ģekilde tamamlanması, Bakanlığımızın bu alanlardaki iĢ ve iĢlemlerini kolaylaĢtırması, izlemelerin ise aynı Ģekilde ilgili birimlerce eksiksiz olarak tamamlanması öngörülmektedir.

Avrupa Birliği ve DıĢ ĠliĢkiler Dairesi BaĢkanlığı

1. YurtdıĢı TeĢkilatı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yurtdıĢı teĢkilatı kadroları, 6518 sayılı Kanun ile TBMM‟de kabul edilmiĢ ve 19.02.2014 tarih ve 28918 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıĢtır.

YurtdıĢı TeĢkilatımız; YurtdıĢındaki vatandaĢlarımızın sorunlarının tespit ve çözümüne yönelik mesleki çalıĢmalar yapmak, bulundukları ülkenin sosyal yardım, sosyal hizmet ve yabancılara yönelik politikalarının oluĢturulmasında ve geliĢtirilmesinde vatandaĢlarımızın haklarını korumaya yönelik çalıĢmalarda bulunmak, görevli bulunduğu ülkedeki sosyal yardım ve hizmetlerle ilgili politikaları, geliĢmeleri takip etmek, bulunduğu ülkede ilgili kurum ve kuruluĢlarla iĢbirliği yapmak ve kanunda belirtilen diğer çalıĢmaların yürütülmesini sağlamakla görevlendirilmiĢtir.

Bakanlığımızca ilk olarak Düesseldorf AtaĢeliğin açılması uygun olacağı değerlendirilmiĢ olup, söz konusu AtaĢelik Sayın MüsteĢarımız tarafından 27 Mayıs 2015 tarihinde açılmıĢtır.

AtaĢeliğimizde; 4 meslek elemanı, 1 halkla iliĢkiler uzmanı ve 1 büro personeli olmak üzere 6 kiĢi görev yapmaktadır.

1.2. Bazı Faaliyetler

1.2.1. Resmi Kurumlarla GörüĢmeler;

Alman Resmi Kurumlarından; 7 Belediye Gençlik Dairesi ve 2 Eyalet Gençlik Dairesi ile görüĢülmüĢtür.

Resmi Kurum Ziyaret Tarihi

LVR(Ren bölgesi)- Eyalet Gençlik Dairesi 20.01.2016 LWL(Vestfalya bölgesi)- Eyalet 2. Gençlik Dairesi 02.03.2016

Duisburg Belediyesi 10.03.2016

Düsseldorf Belediyesi 12.04.2016

Oberhausen Belediyesi 13.04. 2016

Essen Belediyesi 15.04.2016

Köln Belediyesi 19.04.2016

Moers Belediyesi 20.04.2016

Leverkusen Belediyesi 28.04.2016

1.2.2 Bilgilendirme Etkinlikleri;

- 6 Mart 2016 Düsseldorf Koruyucu Aile Toplantısı - 30 Nisan 2016 Münster Koruyucu Aile Toplantısı

- 23 Mayıs 2016 "Sivil Toplum KuruluĢlarında Gönüllülükten Profesyonelliğe GeçiĢ" Toplantısı - 25 Mayıs 2016 Liseli Gençlere "Sosyal Mesleklerin Tanıtımı" Toplantısı

1.2.3 Vaka ÇalıĢmaları;

AtaĢeliğimiz kurulduğundan bu güne kadar; “Çocuk alıkoyma, çocuk ve gençlerin himaye altına alınması, doğum yardımı uygulaması, evlat edinme talebi, anne veya babanın çocuğunu görme sorunları, engelli sorunları, yaĢlı sorunları, aile danıĢmanlığı, kadınların korunma talepleri, sosyal danıĢmanlık” konularında, 305 kiĢiye gerekli yönlendirme ve destek hizmeti verilmiĢtir.

Vaka Konuları Sayı Yüzde

Sosyal DanıĢmanlık 19 6,20

Doğum Yardımı Uygulaması 8 2,62

Çocuk ve Genç 26 8,52

Kadınların Koruma Talepleri 23 7,54

Çocuk veya Genç Himaye Altına Alınması 7 2,30

YaĢlı Sorunları 5 1,64

Engelli Sorunları 15 4,92

Ebeveynlerin Çocuğunu görememe sorunları 1 0,33

Çocuk Alıkoyma 2 0,66

Evlat Edinme 14 4,59

Koruyucu Aile Adayları 95 31,15

Koruyucu Aile Dosyası Alanlar 39 12,79

Koruyucu Aile Olanlar 9 2,95

Aile DanıĢmanlığı 20 6,56

Vasilik 3 0,98

Diğer 19 6,23

Toplam 305

1.2.4 Akademik Toplantılara Katılım;

Akademik ve bilimsel toplantılara katılım sayesinde, güçlü bir istiĢare ağı kurulması ile görüĢ alıĢ veriĢi sağlanmıĢtır.

1.2.5 Diğer ÇalıĢmalar;

AtaĢeliğimiz tarafından kurulduğundan itibaren; Almanya‟daki sivil toplum kuruluĢları, göçmen kökenli koruyucu aileler, himaye altına alınan çocuklar, boĢanma sayısı, yaĢlanan nüfus, Türk engelli sayıları, kadın sığınma evleri, mülteciler ve vatandaĢlarımız konularında istatistiki bazı veri çalıĢmaları yapılmıĢtır. Bu veriler göz önünde bulundurularak bazı çözüm bekleyen konular tespit edilmiĢtir.

2. Projeler

2.1 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Sosyal Ġçerme Politikaları Alanında Kurumsal Kapasitesinin GeliĢtirilmesi Projesi (Bütçesi 4.645.214 Avro)

09 Kasım 2015 tarihinde resmi açılıĢı yapılan proje 24 ay sürecek olup 9 Kasım 2017 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır.

Bu projede yer alan bazı temel faaliyetler; “AlınmıĢ ve alınacak uzman ve uzman yardımcılarının politika yapma, standart belirleme ve değerlendirme konularında güçlü biçimde eğitilmesi; Bakanlığımızın gelecek 30-40 yıl içinde hizmet verdiği dezavantajlı toplum kesimlerinde gözlemlenecek olası demografik değiĢimlerin neler olacağı konularında projeksiyon ve alan araĢtırmaları yapılması; elektronik kütüphane kurulması ve sosyal politikalar alanında uluslararası veri tabanlarına üyelik sağlanması, orta ve uzun vadede sosyal politika alanında mevcut indikatörlerin analizinin yapılması ve kadın, çocuk, engelli, yaĢlı ve yoksulluk baĢlıkları altında yeni indikatörlerin belirlenmesine ihtiyaç duyulup duyulmadığı, bu yönde ihtiyaç varsa hangi alanlarda yeni indikatörlerin geliĢtirilmesi gerektiğine yönelik çalıĢtayların düzenlenmesi, istihdam ve eğitim gibi diğer sosyal politika alanları ile politika koordinasyonunun sağlanması, yaĢlanan toplumun sonucu olarak gelecekte ihtiyaç duyulacak meslek uzmanları/elamanlarının sayı ve niteliklerinin belirlenmesi” olarak tespit edilmiĢtir.

Belirlenen proje faaliyetleri kapsamında projenin ilk 6 aylık (Ocak-Temmuz 2016) dönemi kapsamında yaklaĢık 140 uzman yardımcısına bilimsel araĢtırma yöntemleri, sosyal politika ve sosyal içerme politikalarının analizi gibi konu baĢlıklarında eğitimler verilmiĢtir.

Toplam bütçesi 4.645.214 Euro olan projeye AB kaynaklarından sağlanan katkı 3.948.431Euro olup, Bakanlığımız tarafından sağlanacak ulusal katkı miktarı ise 696.782 Euro‟dur. AB fon kaynakları sağlanarak yürütülen projelerde kural gereği proje bütçesinin %15‟i, proje yararlanıcısı kurum tarafından Hazine MüsteĢarlığı kontrolünde bulunan Ulusal Fon hesabına belirli dönemlerde yatırılmaktadır.

Bununla birlikte yararlanıcı kurum tarafından Ulusal Fon hesabına yatırılan tutarlar, herhangi bir spesifik faaliyet için veya proje kapsamında yapılacak belirli bir faaliyetin masraflarını karĢılamak için yatırılmamaktadır. Dolayısıyla BaĢkanlığımız tarafından yürütülmekte olan “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Sosyal Ġçerme Politikaları Alanında Kurumsal Kapasitesinin GeliĢtirilmesi Projesi” kapsamında gerçekleĢtirilen faaliyetler, BaĢkanlığımız tarafından sağlanan eĢ finansman ile değil, projenin toplam bütçesinden karĢılanmaktadır.

Bu sebeple, BaĢkanlığımız tarafından Ulusal Fon hesabına yatırılan eĢ finansman miktarından bir harcama olmamaktadır. AB Projelerinde, kural gereği yararlanıcı kurumun Ulusal Fon hesabına yatırması gerekmektedir.

Bu kapsamda Ocak-Temmuz 2016 dönemi arasında BaĢkanlığımız tarafından Ulusal Fon hesabına herhangi bir ödeme yapılmamıĢtır. Temmuz-Aralık 2016 dönemi için ise 150.738 Euro‟luk katkı payı 11.07.2016 tarihinde Ulusal Fon hesabına BaĢkanlığımız tarafından yatırılmıĢtır.

Birinci promosyon uzman yardımlarının ASP Uzmanlık tezlerini hazırlamaları sürecinde destek olmak amacıyla 2.4 tam zamanlı danıĢmanlık faaliyeti altında koçluk hizmeti sunulmuĢ ve bu sayede teslim tarihi yaklaĢan tezler için oldukça önemli katkılar sağlanmıĢtır.

Bu dönem içerisinde yine 2.4 tam zamanlı danıĢmanlık faaliyeti altında Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ANKA programı kapsamında görev alan Bakanlık personeline yönelik Antalya, Aydın ve Ġstanbul‟da düzenlenen eğiticilerin eğitimi faaliyeti, projemiz kaynaklarında gerçekleĢtirilmiĢtir.

Projenin önemli faaliyetlerin biri olan “2.1 Sosyal Ġçerme Göstergelerinin ĠyileĢtirilmesi ve OluĢturulması” baĢlıklı faaliyet kapsamında 5 ana konu baĢlığı altında (kadın, çocuk, engelli, yaĢlı ve yoksulluk) çalıĢma grupları oluĢturulmuĢtur. Bu çalıĢma grupları çeĢitli kamu kurum ve kuruluĢlarının yanı sıra, uluslararası örgütlerin ve STK‟ların temsilcilerinden oluĢmuĢtur. Konuyla ilgili uluslararası bir literatür taraması da hazırlanmıĢ ve çalıĢma gruplarıyla paylaĢılmıĢtır.

Projenin ilk altı aylık sonuçlarının ilgili kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin katılımıyla ele alındığı ilk Yönlendirme Komitesi Toplantısı, Haziran ayında gerçekleĢtirilmiĢ olup çeĢitli genel olarak Türkiye‟de sosyal politika ve Bakanlığımız tarafından sunulmakta olan sosyal hizmetlerin mevcut durumuna iliĢkin oldukça verimli tespitler elde edilmiĢtir.

2.2 Sosyal Politika Alanında Sivil Toplum KuruluĢlarının Politika Yapma, Uygulama, Ġzleme ve Değerlendirme Mekanizmalarına Aktif Katılımı (Bütçe 188.365 €)

2011 yılında kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Türkiye‟de sosyal politika alanında programlama, uygulama, izleme ve değerlendirme adına önemli bir misyonu vardır. Çok geniĢ bir yelpazeye sahip olan Bakanlığın görev alanına giren hedef grupları; yoksulluk içinde olan insanlar, çocuklar, kadınlar, engelliler, yaĢlılar, Roman vatandaĢlar vb.dir. Bakanlığın görev alanının çok kapsamlı olması çerçevesinden de hareketle Bakanlığın sosyal politika alanındaki çalıĢmalarına, programlamadan etki analizine kadar tüm aĢamalarında STK'ların aktif katılımını sağlamak son derece önemlidir. ASPB hâlihazırda farklı platformlarda sosyal politika alanında görev yapan STK'larla çalıĢmaktadır. Ancak, STK'lar, daha yapısal ve sistematik bir danıĢma, uygulama, izleme ve değerlendirme süreçlerine dâhil edilmelidir. Bu kapsamda, ASPB Stratejik Planı‟nda, STK‟ların rolü üzerinde durulmuĢtur fakat STK'lar mali kaynak ve insan kaynakları açısından bir takım zorluklarla karĢı karĢıyadır. STK‟lar AB ile müzakere sürecinde özellikle sosyal politika ve insan hakları alanında önemli bir misyona sahiptir. Sosyal politika alanında politika üretme, uygulama ve izleme süreçlerine STK'ları dâhil etmek için somut yol haritaları ve eylem planları yoktur.

Belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak yapılan çalıĢmalar neticesinde AB fonları kullanılarak AB Bakanlığı ve Merkezi Finans ve Ġhale Birimi (CFCU) ile yapılan değerlendirme süreçleri sonrasında Sosyal Politika Alanında Sivil Toplum KuruluĢlarının Politika Yapma, Uygulama, Ġzleme ve Değerlendirme Mekanizmalarına Aktif Katılımı Teknik Destek Projesine ön hazırlık olması mahiyetinde bir Çerçeve Proje (Framework Contract) hazırlanmıĢtır. Söz konusu Çerçeve Projenin bütçesi 188.365 Avro olup 22.02.2016 tarihinde baĢlayan projenin 326 takvim gününde tamamlanması planlanmaktadır.

Proje kapsamında ġanlıurfa (25 Nisan), Mardin (27 Nisan), Adana (2 Mayıs), Konya (12 Mayıs), Samsun‟da (24 Mayıs), Denizli‟de (14 Haziran)ve Ġstanbul‟da (17 Haziran) Bakanlığımızın faaliyetler alanları kapsamında çalıĢmalar yürüten ilgili STK‟ların katılımıyla çalıĢtaylar düzenlenmiĢtir.

AB fon kaynakları sağlanarak yürütülen projelerde kural gereği proje bütçesinin %15‟i, proje yararlanıcısı kurum tarafından Hazine MüsteĢarlığı kontrolünde bulunan Ulusal Fon hesabına belirli dönemlerde yatırılmaktadır.

Belgede 2015 YILI KESİN HESABI - (sayfa 53-58)